Ima li to više smisla

18 siječanj 2019

Kaže danas jedan novinar u jutarnjem radijskom programu kako sjednice Sabora više nitko ne gleda!
Dragi gospodine ili uvaženi gospodine moram učiniti ispravak netočnog navoda, iako nemam pojma prema kojem članku poslovnika Sabora, niti me zanima!
Sjednice Sabora, a naročito aktualnog sata sigurno su među najgledanijim događanjima koje prenose mediji. A znate zašto?
Zato što je naš Sabor prestao biti mjesto gdje se konstruktivnim kritikama i prijedlozima pokušava doraditi Zakone prijedloge Zakona koje Vlada šalje u Sabor na doradu i prihvaćanje, a postao je mjesto gdje se, zbog zastupničkog imuniteta, svakom, a naročito predsjedniku i članovima Vlade, može sasuti u facu sve moguće uvrede, sve kritike i sve što naše zastupnike oporbe žulja!
A naša Vlada sve to mora stojićki podnositi, sve to mora mirno slušati i na sve upite odgovoriti staloženo, stručno i bez ikakvih insinuacija. No, imajmo na umu kako su članovi Vlade ipak samo ljudi! A to znači, bez obzira koliko bili istrenirani da se ne osvrću na uvrede i prozivke, ipak u nekom trenutku puknu i dokažu da su i oni samo obićni ljudi, koji imaju čast obavljati važne funkcije!
I zato su sjednice Sabora postale vrlo gledane i pomno praćene od strane predstavnika medija, jer svaki ispad, svaki odgovor, koji izlazi iz okvira onoga što se od pojedinaca očekuje, odmah bude glavna vijest u svim medijima koji prate sjednice Sabora!
Tako već danima čitamo kako je predsjednik Vlade krenuo uvaženom zastupniku Grmoji objasniti neke činjenice, onako u četiri oka, a ovaj je zbrisao u sigurnu pozadinu, zaštićen od kolege Bulja, kako je ministar Krstićević razbio maketu zrakoplova koju je dobio na poklon itd.
I danas, u jutarnjem programu jednog radija slušamo o tome. Tema - da li će naš Sabor postati arena za fizičke obračune. I u jednom trenutku i sama emisija postaje poprište sukoba, srećom samo riječima gdje jedni drugima upadaju u riječ, jedni druge nazivaju lažovima, uvjeravaju ih da su u krivu, viču jedni na druge. Pa kada u jednoj radijskoj emisiji troje ljudi + voditelj ne mogu bez svađe, uvreda i nadvikivanja, što očekivati od Sabora gdje ih je gotovo 200 ? Koga briga za tamo neke Zakone kojima Vlada želi poboljšati život svekolikog puka? Kome to treba? Samo onima kojima je glavni sport i životni cilj kršiti te zakone! Svima drugima je interesantnije da li će netko nekoga nazvati nekim pogrdnim imenom, uvrijediti ga, optužiti ga da je izdajnik ili veleizdajnik, opsovati ga ili barem toliko iziritirati da atmosferu dovede do usijanja.
Pitanje je samo ima li to više ikakvog smisla, jer sav taj igrokaz, svo to glumatanje i sve te prozivke, uvrede, svađe i prepucavanja svi mi i te kako masno plaćamo.
I onda se naši političari čude da ih više nitko ne poštuje!

Oznake: Filozof

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.