Božićne teme i dileme

19 prosinac 2018

Božić je pred vratima. Obnavljaju se zalihe ukrasa za božićne jelke, ukrašujemo svoje domove, peku se blagdanski kolači, sve se više emitira božićna glazba. Pa iako vrijeme ne podsjeća na to da je danas 19. prosinac i da je do Božića još samo 6 dana, trgovine su sve punije, gužve sve veće, a novaca u našim novčanicima sve manje.

Da se Božić pretvorio u kupovanje poklona i izgubio svoju prvotnu, iskonsku vrijednost okupljanja obitelji, uz okićenu jelku, stare božićne pjesme i jela i pića spravljena po receptima naših baka i prabaka, to svjedočimo već više desetaka godina. I pred svaki Božić mnogi od nas imaju depresivne trenutke jer smo zaraženi činjenicama kako za Božić moramo svojim najmilijima, rođecima i prijateljima kupiti nešto što će ih veseliti i učiniti im Božić još ljepšim!

I uzalud svake godine govorim svojima - nemojte ništa kupovati, nemojte trošiti novac. Dođite na obiteljsko okupljanje, zabavimo se zajedno, jedimo i pijmo i to će mi biti najljepši poklon!
Uzalud, jer znam da me nitko ne shvaća ozbiljno.
Uzalud jer znaju kako ne bi bilo pošteno da netko nešto dobije, a drugi ne!
Uzalud jer nas je društvo iskvarilo, jer je Božić postao dan kada se daruje, kada se kupuje, kada se troši, kada se svima pokazuje da se znamo veseliti!

I onda, nakon nekoliko godina, pred svaki Božić - dilema - "Što kupiti osobama koje imaju sve, koje si i same mogu kupiti sve što žele i kojima fakat ništa nije potrebno?"

Ako netko zna odgovor na to pitanje neka se javi!

Oznake: Teme i dileme

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.