Komentari

mcind.blog.hr

Dodaj komentar (37)

Marketing


 • geomir

  Po čemu je Grobnik dobio ime?
  Po grobovima!??

  avatar

  28.01.2019. (11:21)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  Nešto malo od ovoga sam vidjela, veći dio ne.
  A rado bih...

  avatar

  28.01.2019. (11:24)    -   -   -   -  

 • .Carapa Floyd.

  Probala budem kumpiricu
  ...
  :)

  avatar

  28.01.2019. (11:44)    -   -   -   -  

 • Čuvarica pinkleca

  Bravo Google Gogoo !
  Ima li planina, na kojoj nisi bio ? Užitak je pratiti tvoje postove.

  avatar

  28.01.2019. (13:11)    -   -   -   -  

 • GP

  Uvijek me narajcaš s tim tvojim tamo "Alpama" pa nikako da bar malo "prismrdim".
  Evo, baš gledam Poljaka... Veli da tura Podkilavac-Obruč traje 5 (pet) sati hoda! Sorry, kako bi rekli Englezi - "too much". A tako izgleda krasno i prekrasno.
  Imaš li koju ležerniju varijantu za preporučiti?

  avatar

  28.01.2019. (13:40)    -   -   -   -  

 • gogoo

  @geomir, ako je istina to sa Tatarima onda ne čudi i ima prema Rijeci brdo Lubanj. Prvi put se ime Grobnik spominje u Vinodolskom zakoniku 1288., znači nedugo nakon bitke.
  @Lastavica, sjedi na terasu restorana "Putniku", pojedi i popi nešto i gledaj Grobničke Alpe.
  @Čarapa..., inače se radi malo tvrđa i reže nožem, zgodna za ponesti u kutiji na neki izlet, zdravije nego sardine i mesni narezak.

  avatar

  28.01.2019. (14:27)    -   -   -   -  

 • modrinaneba

  Prekrasan Planinski dom....a ono kod mene je bilo u Bohinju da:)))

  avatar

  28.01.2019. (15:43)    -   -   -   -  

 • nisan EL DIABLO

  Aj da ti tvoji potiraju zimu šta prije! :)))
  Restoran Putniku... san posjetija puno puta...
  Odlična spiza! :))

  avatar

  28.01.2019. (16:04)    -   -   -   -  

 • gogoo

  @Čuvarica..., u Sloveniji i Hrvatskoj mi je još malo ostalo za obići, ali najvažnije je dobro društvo, kako na usponu tako i poslije u nekom domu.
  @GP, dobro kažu Englezi, ali ja ne znam kako je to Poljak, inače iskusan planinar mjerio, jer je od Podkilavca (mjesto je ispod brda Kilavac) do Obruča samo 2 i po do 3 ure, a sa povratkom preko doma Hahlić nazad u Podkilavac 5 do 6 uri. Preporučam spavanje u domu uz još koji uspon, barem na Tuninu, Suhi ili Dnjić, a šetnja po Paklenom je prava avantura, kao i uspon kroz Mudnu Dol.
  @modrinaneba, vidiš kako ja poznam Sloveniju,

  avatar

  28.01.2019. (16:56)    -   -   -   -  

 • jelen

  . Hahlić je odlično mjesto! Uvijek se sjetim kako je bilo ugodno toplo unutra jedne zimske večeri i kakav je bio odličan čaj koji su nam tamo servirali.
  Što god da je bilo s Mongol-Tatarima na Grobniku bilo je puno manje magnitude u usporedbi s onim što se događalo u Ugarskoj. Zato jer glavni vojskovođe čitave europske kampanje 1241. a to su bili Batu i Subutaj su ostali u Ugarskoj sa svojim armijama. I odande su se povukli na istok kad je umro Veliki Kan Ogotaj.
  Na jug u potjeru za Belom IV poslan je samo Kadan (Kajdu je krivo ime koje mu se nekako podmetnulo u prijevodima!) sa jednim "tjumenom" lake konjice. (tjumen= 10 000 jahača) I ja sam nekada prije htio vjerovati da su možda i Subutaj i Batu bili na tlu Hrvatske, ali izgleda da to ipak nije bilo tako.
  Kadan nije imao nikakvu "artiljeriju" (katapulte i sl. jer sve teško naoružanje je čekalo u Ugarskoj da krenu na Beč) pa nije uspio osvojiti niti jedan utvrđeni grad počevši sa Velikim Kalnikom gdje je Bela našao prvo utočište na putu prema Jadranu. Uglavnom sve što se događalo na teritoriju Hrvatske je bila zapravo potjera lake konjice za kraljem Belom, usput su naravno uspjeli popaliti i popljačkati ono što nije bilo dobro utvrđeno, kao npr- Zagreb.

  Kajdu/Kadan ipak nije bio bilo tko, bio je bez sumnje veći ratnik od Batua i najviše se istaknuo pobjedama na sjeveru i napravio je najveću "turneju" po Europi od svih zapovjednika, od Baltika do Jadrana.

  avatar

  28.01.2019. (18:49)    -   -   -   -  

 • Nene

  Hoćete li moći izdržati toliko dana sa Zvončarima?

  avatar

  28.01.2019. (20:26)    -   -   -   -  

 • Gurmanka

  Planinarski dom je kao iz bajke, prekrasno je!

  avatar

  28.01.2019. (20:37)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Baš sam jeo (prekasno) pa ova tvoja kumpirica nema prevelikog efekta na mene. Hahlić je na mojoj meti, naravno. No, mnogo toga bih želio vidjeti, a nikako da dođe na red pa lutam samo lokalnim planinama i teritorijima za koje mi ne treba mnogo vremena ni organizacije.

  Prekrasne su slike i imaš dobro oko sokolovo ;) A vjenčanje na planini je jako dobra ideja, ukoliko se to ikad u mom životu dogodi (xD), želio bih to učiniti baš negdje na nedostupnom mjestu. Pa tko želi doći, morat će pješke i svojim naporima :)

  avatar

  28.01.2019. (20:40)    -   -   -   -  

 • gogoo

  @nisan El..., zvončari i druge maškarane skupine uvijek potiraju zimu, jednom su je greškom i malo previše prema toplom jugu i bil je kažin. A di će umoran putnik nego Putniku.
  @jelen, znao sam da ćeš reći nešto o ovome, a pretpostavljam da se Kadan sa lakom konjicom nije mogao dobro nositi sa teško prohodnim predjelima primorskog krša, puno drukčijeg terena od ravne Panonije i njihovih mongolskih stepa. Čaj u domu Hahlić je uglavnom od ubranog ljekovitog bilja iz okolice, nema zdravijeg.
  @Nene, mi ćemo lako sa zvončarima, ali zima će malo teže.A ne bi skočio na neki od ovih vrhunaca?

  avatar

  28.01.2019. (22:11)    -   -   -   -  

 • gogoo

  @Gurmanka, lijepo je u ovom planinarskom domu, kao što vidiš još ga neki blogeri ovdje hvale.
  @Unusual..., bilo je lijepo prisustvovati ovakvom vjenčanju, odijela i kravate nisu bili obavezni, ali dobra volja je. (drugi put mi reci da nisi gladan kako ne bih stavljao jelo bez veze, hladi se, e...)

  avatar

  29.01.2019. (00:16)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  To sam i radila :) :)

  avatar

  29.01.2019. (06:41)    -   -   -   -  

 • Leptirica

  Doba karnevala da... neki dan sam kratko prosla kroz Rijeku pa sam vidjela da svuda vise sarene trakice:) inace divlje svinje uopce ne bih imala zelju sresti dok sam u brdima, a s mladima pogotovo :o fotografije ulaza dolje i setnje oko grada su prekrasne

  avatar

  29.01.2019. (09:49)    -   -   -   -  

 • Viatrix

  Volim obilaziti Frankopanske kaštele na Kvarneru.

  avatar

  29.01.2019. (10:01)    -   -   -   -  

 • gogoo

  @Lastavica, nisam ni sumnjao, htio sam reći kako bi to trebala ponoviti, uz posjet i Grobnik gradu.
  @Leptirica, šteta što nisi malo zastala u gradu, poslužio bi te maskirani konobar, u većini kafića su maškarani. A i posjet Trsatu i Grobniku se isplati.
  @Viatrix, nadam se jednom prikazati sve Frankopanske kaštele, od Trsata i Grobnika do Novog i Ledenice, i nazdraviti sa pjenušcem "1288".

  avatar

  29.01.2019. (16:42)    -   -   -   -  

 • umorno_oko

  Ono na zadnjoj slici ... jel' ono zapravo neki "aerodrom" ili nas ti, ono, lagano ...
  Dobro ti je neko napisa u prijašjim komentarima:
  - Ima li koja planina na kojoj nisi bija? :D
  Fala na lipoj reportaži, ka i uvik!

  avatar

  29.01.2019. (17:37)    -   -   -   -  

 • Demetra

  I ja sam imala sreću šetati oko grada na Grobniku. No koliko si ti toga već prošao to mnogi ni zamisilt ne mogu. Pozdrav i čuvaj se po onim škrapama.

  avatar

  29.01.2019. (17:59)    -   -   -   -  

 • gogoo

  @umorno oko, zbilja je aerodrom, tretira se kao sportski i ima aero klub. U blizini je i automotodrom i auto cesta A6, a i stara Lujzijana. Svašta ima na Grobničkom polju.
  @Demetra, škrape mogu biti jako opasne, jednom sam tako upao dok sam brao šparoge nedaleko grada, a ima dosta ljudi koji su imali ozbiljne povrede. Zato je dobro imati štapove.

  avatar

  30.01.2019. (00:03)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Sjajan post! Red istorije, onda sloj planinarstva, pa gurmanluka, pa opet red planinarenja i sve u sosu od dobrih snimaka! Sve sto volim! :))) Lepo sam proveo desetak minuta na ovom mestu, i to ne prvi put!

  avatar

  30.01.2019. (01:41)    -   -   -   -  

 • astrosailor

  vidim da se moram pridružiti na neko vrijeme svojim prijateljima astronomima u Rijeci i poći Tvojim putevima. Uvijek kad sam u prolazu iz IT, SLO ili sjevera HR kroz RI prema katamaranu ili busu na svoj otok, mi sline cure da i ta brda prošetam, sad si mi dodal još motivacije. Snežnik i okolicu vidim sa vrha svog otoka i lijepo se diže iznad ostalih brda.

  avatar

  30.01.2019. (02:09)    -   -   -   -  

 • mecabg

  Ako ne budeš dobra završićeš na Grobniku, govorili su mi.
  Ne znam zašto...
  Možda jer je to bilo negde daleko...daleko :))

  avatar

  30.01.2019. (11:07)    -   -   -   -  

učitavam...