kupus_vulgaris

četvrtak, 18.05.2017.

puži

daklem, vako!

prije 3 dnana san vidija da je geomir objavia sliku puža na spliskom pazaru. to me oma sitilo kako san ka mladi kupus jia puže na gulaš i dalo mi ideju da oden kupit puže. kupija san 2 kila puža i mislija se kako i spremit. prije nego nastavin volija bi da se odma razumimo na početku. kuhanjem sam se počeo bavit prije par godina i ne bi volio da se ovo svati ka neki preserung ali mi je želja to iskustvo podijeliti s vama.

undak, mislin se kako spremit puže. oma mi je prošlo kroz galavu da tribaju bit očišćeni a ne u kućici i da to triba bit neka varijanta toća. sritnen putem prijatelja, nu koincidencije, i pričamo koja mi je nakana, a on kaže da njemu prijatelj sprema puže na dolče garbo. mislin se, ne znan sve u vezi dolče garba pa ću proguglat.

oden guglat i onda kod one kulinarke naiđeš na različitie recepte. jedni ji kuvaju u kućici drugi bez, jedni kažu 45 min, drugi 2 ure. jebate koja disharmonija u ricetama, ka da slušan sabor uživo. oden ko dinke di i ona kaže da se kuvaju 2-3 ure, no svi se slažu u jednom, moraju bit mekani, tako zaključih da je najbitnija mekoća a ne dužina kuvanja. šta se tiće predpripreme znan da smo i ostavljali u vriču o' kumpira 5-15 dana da se ispurgaju, ovi sad kažu da more i 3 dana, a drugi da i se posoli, dinka kaže da i se stavi u rasol priko noći. kako bilo, ja napravija prema svom nahođenju. 2 dana drža da se ispurgaju i još po dana u rasolu, poslin i prokuva u dvi vode sa rasolom i trećon bez.

u onoj prvoj bilo je pine ka da si na morskome žalu di čarlija vjetrić mio, mora san kacijolon vadit pinu, druge dvi su bile sa vrlo malo pine, i onda slidi pepanje sa čiščenjen. kažu iglicon i izvadit iz kućice i očistit do stopala, prova pa pukne. undak se sitin i uzmen šefukinu pincetu za obrve, ide, jebate ki podmazano. najpepavije je očistit stopalo. aj dobro, sve to sredija i kad san izvaga produkt ispalo da je od 2 kila puža ostalo 25 dkg, nije nešto al čovika veseli.

prethodno pripremija 1 kapulu, 4 prsta poriluka narezanog na polumisec, btw taman mu je mijena, 3 češnja luka, jednu kavenu žlicu temeljca od povrča rastopija u vriloj vodi, prodinsta i uvalija puže, doda cca 1-2 dc pome pasate i zalija temeljcem, ostavija nešto za poslin, pustija da se pirja jednu uru vrimena i uvalija ona tri češnja luka, prstohvat (iako neznan šta in to znači jer neko ima urarske prste a drugi pak kovačke) kurkume, papra po želji, soli da ne bude prislano, 2 klinčića i mažurana, pustija da se u jušnoj atmosferi pirja 10-ak min dok se toć malo ne reducira, kuša koliko su puži smekšali i nalija bilog vina cca 1,5 dc, ostalo san popija, pustija da alkohol ispari, iz puža of kors, i dokuha dok se toć nije reducira a puži postali ka puina, skuva penete (može i štago drugog, njoke, kako kome drago) i sa čekan komentar šefike jerbo su nojzi puži do naza par godina bili bljak. pošto ona radi jutro a ja popodne nećemo se vidit pa ću vas obavijestit naknadno :)

18.05.2017. u 13:04 • 13 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2017 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2024 (2)
Siječanj 2024 (4)
Prosinac 2023 (4)
Studeni 2023 (2)
Listopad 2023 (3)
Rujan 2023 (3)
Kolovoz 2023 (3)
Srpanj 2023 (6)
Lipanj 2023 (12)
Svibanj 2023 (13)
Travanj 2023 (10)
Ožujak 2023 (8)
Veljača 2023 (8)
Siječanj 2023 (7)
Prosinac 2022 (10)
Studeni 2022 (12)
Listopad 2022 (9)
Rujan 2022 (11)
Kolovoz 2022 (10)
Srpanj 2022 (11)
Lipanj 2022 (3)
Svibanj 2022 (4)
Travanj 2022 (2)
Ožujak 2022 (4)
Veljača 2022 (2)
Siječanj 2022 (5)
Prosinac 2021 (5)
Studeni 2021 (7)
Listopad 2021 (10)
Rujan 2021 (7)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (10)
Lipanj 2021 (8)
Svibanj 2021 (11)
Travanj 2021 (7)
Ožujak 2021 (6)
Veljača 2021 (9)
Siječanj 2021 (15)
Prosinac 2020 (9)
Studeni 2020 (7)
Listopad 2020 (13)
Rujan 2020 (4)
Kolovoz 2020 (9)
Srpanj 2020 (5)
Lipanj 2020 (6)
Svibanj 2020 (11)
Travanj 2020 (7)
Ožujak 2020 (5)

Opis bloga

svekolike konteplacije o smješnoj strani povijesti i inim stvarima