Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

puži

daklem, vako!

prije 3 dnana san vidija da je geomir objavia sliku puža na spliskom pazaru. to me oma sitilo kako san ka mladi kupus jia puže na gulaš i dalo mi ideju da oden kupit puže. kupija san 2 kila puža i mislija se kako i spremit. prije nego nastavin volija bi da se odma razumimo na početku. kuhanjem sam se počeo bavit prije par godina i ne bi volio da se ovo svati ka neki preserung ali mi je želja to iskustvo podijeliti s vama.

undak, mislin se kako spremit puže. oma mi je prošlo kroz galavu da tribaju bit očišćeni a ne u kućici i da to triba bit neka varijanta toća. sritnen putem prijatelja, nu koincidencije, i pričamo koja mi je nakana, a on kaže da njemu prijatelj sprema puže na dolče garbo. mislin se, ne znan sve u vezi dolče garba pa ću proguglat.

oden guglat i onda kod one kulinarke naiđeš na različitie recepte. jedni ji kuvaju u kućici drugi bez, jedni kažu 45 min, drugi 2 ure. jebate koja disharmonija u ricetama, ka da slušan sabor uživo. oden ko dinke di i ona kaže da se kuvaju 2-3 ure, no svi se slažu u jednom, moraju bit mekani, tako zaključih da je najbitnija mekoća a ne dužina kuvanja. šta se tiće predpripreme znan da smo i ostavljali u vriču o' kumpira 5-15 dana da se ispurgaju, ovi sad kažu da more i 3 dana, a drugi da i se posoli, dinka kaže da i se stavi u rasol priko noći. kako bilo, ja napravija prema svom nahođenju. 2 dana drža da se ispurgaju i još po dana u rasolu, poslin i prokuva u dvi vode sa rasolom i trećon bez.

u onoj prvoj bilo je pine ka da si na morskome žalu di čarlija vjetrić mio, mora san kacijolon vadit pinu, druge dvi su bile sa vrlo malo pine, i onda slidi pepanje sa čiščenjen. kažu iglicon i izvadit iz kućice i očistit do stopala, prova pa pukne. undak se sitin i uzmen šefukinu pincetu za obrve, ide, jebate ki podmazano. najpepavije je očistit stopalo. aj dobro, sve to sredija i kad san izvaga produkt ispalo da je od 2 kila puža ostalo 25 dkg, nije nešto al čovika veseli.

prethodno pripremija 1 kapulu, 4 prsta poriluka narezanog na polumisec, btw taman mu je mijena, 3 češnja luka, jednu kavenu žlicu temeljca od povrča rastopija u vriloj vodi, prodinsta i uvalija puže, doda cca 1-2 dc pome pasate i zalija temeljcem, ostavija nešto za poslin, pustija da se pirja jednu uru vrimena i uvalija ona tri češnja luka, prstohvat (iako neznan šta in to znači jer neko ima urarske prste a drugi pak kovačke) kurkume, papra po želji, soli da ne bude prislano, 2 klinčića i mažurana, pustija da se u jušnoj atmosferi pirja 10-ak min dok se toć malo ne reducira, kuša koliko su puži smekšali i nalija bilog vina cca 1,5 dc, ostalo san popija, pustija da alkohol ispari, iz puža of kors, i dokuha dok se toć nije reducira a puži postali ka puina, skuva penete (može i štago drugog, njoke, kako kome drago) i sa čekan komentar šefike jerbo su nojzi puži do naza par godina bili bljak. pošto ona radi jutro a ja popodne nećemo se vidit pa ću vas obavijestit naknadno :)

Post je objavljen 18.05.2017. u 13:04 sati.