< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

utorak, 26.06.2007.

Khandvi

Zaista nisam očekivala da ću vidjeti svoj blog na naslovnici! Trebalo mi je vremena da shvatim da se radi o meni...



Veliko hvala uredništvu Blog.hr-a!

Na jučerašnjoj fotografiji je Khandvi.



Mekan i kremast topi-se-u-ustima khandvi oduševit će vaše goste i okusom i izgledom.
Ovaj ukusan gujaratski snack spravlja se od besana (slanutkovog brašna) i jogurta.
Iako khandvi nije toliko teško napraviti, posvetite mu svu svoju pažnju i ne kuhajte ništa osim njega.

KHANDVI

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta
Količina: 20 komada


Sastojci:

3/4 šalice (cup) besana
3/4 šalice jogurta
1 žličica paste od đumbira i čilija
1/4 žličice kurkume
prstohvat asafetide
1/2 žličice soli



Začini
2 žlice ghija (ulja)
1 žličica gorušice
1 žličica sezama
1/2 žličice asafetide

Ukoliko imate
3-4 lista karija
4 suha crvena čilija

Postupak:

1. Prosijte besan. Dodajte jogurt, pastu, kurkumu, asafetidu i sol. Ulijte 1 šalicu vode i dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu.

2. Ulijte smjesu u posudu s debelim dnom.



Stavite na laganu vatru i kuhajte neprestano miješajući dok smjesa ne postane gusta. (Ja ju kuham dok se ne počne odvajati od rubova i dna posude. To traje oko 15-20ak minuta.)

3. Izlijte smjesu na uljem premazan papir za pečenje. Razmažite ju po papiru što više i tanje moguće. Pričekajte 10ak minuta da se smjesa ohladi.



4. Dva su načina na koja možete oblikovati khandvi.

a. Zarolajte cijelu smjesu i izrežite ju na 2.5 cm duge komadiće.





b. Pažljivo izrežite smjesu na trake dužine 10 i širine 3.5 cm (ili ovisno o veličini 'pužića' koje želite dobiti na kraju) i zarolajte ih.








5. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i sezam. Kada gorušica počne pucketati dodajte asafetidu, lišće karija i suhi čili i pržite 30ak sekundi.

6. Prelijte preko khandvija i ukrasite sjeckanim lišćem korijandera ili peršina.







Zahvaljujući mom dragom prijatelju Stipici imam i nekolicinu fotografija (hrane!) s jučerašnje fešte.
Kada vidite ove dubokopržene sabjije, imajte na umu da ovo nisu svakodnevna jela. Fešta je fešta!

Predjelo - Nylon Dhokla i Khandvi




Palak Pulau (riža sa špinatom)




Obla Chaval (jednostavna basmati riža uz dodatak maka)




Baigan Panir Tarkari (patliđan, rajčica, paprika i panir za nezaboravan doživljaj)




Fansi Dokli (Jednostavan sabji od mahuna)




Gobhi Alu Bhaji (cjetača i krumpir u umaku od slatkog vrhnja)




Khira Raita (Salata od krastavaca, najpoznatija indijiska salata)




Stipin 'thali'




Kada sam razmišljala što ću obući, sjetila sam se sarija. Od svih stotinjak načina omatanja odabrala sam jedan koji mi se činio prigodnim za ovu vrućinu.
Sunil, jedan od dragih gostiju, mi je kasnije te večeri otkrio da je na taj način sari oblačila njegova baka u Gaurikundu, podno Himalaja. Selidbom mlađih generacija u grad, gdje je taj stil smatran ne modernim, žene su ga napustile i prigrlile moderniji, nivi način omatanja sarija.
Baš me zanima nosi li ga još pokoja mila starica u Gaurikundu...






26.06.2007. u 13:30 • 8 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 25.06.2007.

Ganga Dashami - pojava Gangesa

Danas je Ganga Dashami, dan kada se slavi pojava rijeke Gangesa na zemlji.

Svaka je prilika dobra za feštu stoga sam danas pozvala nekolicinu prijatelja na večeru.
Kako Ganges teče Bengalom većinom ću kuhati bengalska jela, no odlučila sam napraviti mali indi fusion i za predjelo poslužiti omiljene mi guđaratske farsane.

Slike i recept za moj najdraži gujaratski snack šaljem nakon fešte.

Sada vam dajem samo mali uvid o čemu se radi. Izgleda li vam poznato?




Par riječi o samoj rijeci Gangesu (Gangi)...



Utjelovljena kao nježna i sjajna boginja, rijeka Ganges predstavlja most između zemlje kojom teče i nebesa odakle silazi.
Spletene joj kose odražavaju lišće i drveće sa svetih Himalaja s kojih od pamtivijeka teče i pročišćava ovaj smrtni svijet.

Mnoge priče zbore o njenom silasku na zemlju.
Prema najpoznatijoj, riječnu je božicu svojom dubokom meditacijom prizvao Bhagirat, pra pra unuk moćnog kralja Sagare, kako bi oživjela kraljeve sinove. priča

Predaja kaže da bi silina njenih voda poplavila zemlju pa se Ganges s nebesa najprije slijeva na Šivinu glavu koja jedina može izdržati moćan pad svete rijeke.

Mnogim je Indijcima rijeka Ganges život i majka. Na njoj žive, vrše religijske obrede i na njoj umiru. Obredno kupanje u njenim vodama ispire grijehe nagomilane tokom života.

Najviše se slavi u pokrajinama kroz koje teče: Uttar Pradešu, Biharu i Bengalu pa se tako na njenim obalama u Varanasiju, Haridwaru i Rišikešu svake večeri održava Ganga puja – obožavanje Gangesa.
Veličanstven je to prizor...Nekoliko svećenika istovremeno obožva rijeku nudeći joj odabrane predmete. Meni se najviše sviđa kada joj nude vatru.



Do čitanja!

25.06.2007. u 10:23 • 5 KomentaraPrint#

četvrtak, 21.06.2007.

Utažite žeđ na indijski način



Jeste li znali da drevna vedska pravila kazuju da u svome domu i neprijatelja valja ljubazno ugostiti. Predaje pričaju o hrabrim ratnicima koji bi se navečer gostili u neprijateljskim taborima, a izjutra vodili borbu na život i smrt.
Pravila ugošćivanja i najsiromašnijem čovjeku nalažu kako pravilno ugostiti osobu. Ukoliko je nemoguće poslužiti ukusan obrok, povoljno je gostu ponuditi mjesto za sjedenje, vodu za piće i ugodne riječi.

U nekim mjestima Indijci dvaput dnevno odlaze po pitku vodu i spremaju ju u zemljane posude u kojima ona zadržava za njih idealnu temperaturu (od 9 do 12 stupnjeva).
U mnogim hramovima voda se još uvijek drži u srebrnim ili bakrenim posudama za koje se smatra da uništavaju neke vrste bakterija.

No, ukoliko želite svome gostu poslužiti više od obične vode nudi vam se ogroman izbor ukusnih, lagano začinjenih indijskih bezalkoholnih napitaka.
Mnogi su spravljeni od svježe iscijeđenog voća i/ili jogurta. U Yamuninoj sam kuharici 'Art of Indian Vegetarian Cooking' pronašla idealne kombinacije voća za ukusne indijske punčeve.

1. papaja, ananas, naranča, guava, jogurt i limeta
2. ananas, kokosovo mlijeko, sok od jabuke, sok od naranče i mljeveni kardamom
3. sok od naranče, sok od marelice, vanilin šećer ili ekstrakt vanilije (par kapi)
4. ananas, sok od kruške, kokosovo mlijeko, sok od naranče i muškatni oraščić
5. jogurt, banana i papaja
6. sok od jabuke, malo pirea od đumbira i lišće svježe mente
7. banana, jogurt, sitno sjeckane datulje, sok od naranče i limuna
7. sok od grožđa, nasjeckana papaja i kokosovo mlijeko

Sastojke stavite u blender i izmiksajte u prozračne napitke. Okus odredite sami mijenjajući udio pojedinog voća.
Ubacite koju kocku leda, ukrasite limunom, svježim lišćem mente ili komadićima voća. Napitak posipajte mljevenim kardamomom, korijanderom ili muškatom i poslužite.


Ja vam donosim idealno piće za ove vrućine.
Gujaratski napitak od začinjenog jogurta – chaas.

CHAAS

Vrijeme pripreme: 7 minuta
Količina: 4 osobe


Sastojci:



2 šalice (cup) jogurta
1 žličica suho prženog kumina
pola žličice paste od čilija i đumbira
pola žličice crne soli (ukoliko imate)
1/4 žličice soli (ili po potrebi)

Začini:
1 žlica ulja
1/4 žličice crne gorušice
prstohvat asafetide
sjeckano lišće korijandera (peršina)


Postupak:

1. Metlicom istucite jogurt.

2. Dodajte kumin, pastu od čilija i đumbira i sol. Ulijte 4 šalice hladne vode. Dobro promiješajte.

3. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i asafetidu. Pričekajte da gorušica ispucketa i prelijte začine po jogurtu. Ukrasite sjeckanim korijanderom ili peršinom i poslužite uz neki od gujaratskih farsana.



Info za one koju su čekali fotografije s predstavljanja indijskih sarija u MM-u.
Slike stavljene ovdje.

Veliko hvala svima koji su omogućili ostvarivanje ovog projekta - Ivani, Marijani, Lani, Štefici, Andrei, prof. Sunilu, Adhiki, Ireni, Gunishu i studenticama s katedre za indologiju FF-a u Zagrebu i Stipici na fotkama.

21.06.2007. u 21:54 • 4 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 18.06.2007.

Thepla



Gujaratsko pecivo
Skromna i ukusna thepla pojavljuje se u različitim verzijama.
Methi thepla, thepla s lišćem fenugrika, jedna je od poznatijih.
Izvrsna je i dudhi thepla koja sadrži naribanu tikvu (lauki, engl. Bottle gourd).
Danas vam donosim običnu, začinjenu theplu, još jedno od mojih omiljenih guji peciva.



THEPLA

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 25-30 minuta
Količina: 12-14 thepli


Sastojci:

1 šalica integralnog brašna
1 šalica crnog brašna
(moj je čest omjer pola šalice integralnog na 1 i pola crnog)
1 šalica jogurta
1/2 žličice kurkume
1 1/2 žličice čilija u prahu (po ukusu)
1 žlica mljevenog korijandera
2 žlice ulja
1/2 -1 žličica soli
ulje za pečenje

Postupak:

1. Pomiješajte sve sastojke i zamijesite tijesto. Ukoliko je potrebno, dodajte malo vode.

2. Mijesite tijesto dok ne postane sasvim glatko. Podijelite ga na 12-14 jednakih dijelova.

3. Pospite površinu brašnom i izvaljajte krugove promjera 12 cm.



4. Zagrijte tavu.
Lagano premažite jednu stranu theple uljem i bacite na zagrijanu tavu.
Kada se s donje strane pojave smeđe točkice, uljem lagano premažite gornju stranu i okrenite ju. Thepla je gotova kada se i s te strane pojave smeđe točke.

Poslužite vruće uz sabji ili masala čaj.

18.06.2007. u 19:42 • 2 KomentaraPrint#

petak, 15.06.2007.

Lapsi



Nedavno sam s prijateljem, čestim putnikom po Indiji i obožavateljem 'indijske' hrane, pričala o ljubavi i predanosti s kojom kuhari u tamošnjim hramovima satima i satima spravljaju hranu. Ovo užurbano doba u kojem živimo ostavlja nam malo vremena.
Iako su im vrlo ukusna indijska jela, malo se ljudi na Zapadu odluči pokušati ih spraviti u svome domu. Razlog tome su i zablude da je kuhinja te zemlje vrlo složena (postoje vrlo jednostavna jela koja uistinu nećete pronaći u restoranima u Indiji, ali mirišu i poslužuju se u indijskim domovima).
No, kao što napomenuh ranije, istina je da kuhari u brojnim hramovima satima kuhaju jela koja će biti nuđena voljenim im božanstvima i koja se potom dijele vjernicima.
Zaključili smo kako vrijeme nije bitno ako kuhate za boga. Zanimljivo, zar ne?


Ovaj gujaratski slatkiš spravlja se za vrijeme gujartaskih hindskih svetkovina i festivala i vrlo ga je lako pripremiti.
Svakodnevno se nudi Durgi za vrijeme devetodnevne Durga puje (obožavanja Durge).
Omiljeno je jelo Khodiyar Ma (oblika Durge) i njeni kuhari u gujaratskim hramovi kuhaju na tone ove ukusne halave i dijele je njenim bhaktama.
Khodiyar Ma je zaštitnica kraljevstva, kralja i podanika. Vrlo brzo i velikodušno ispunjava želje svojih bhakta.





LAPSI

Lapsi ili dalia je sličan bulguru. Za one koji još ne znaju, to je djelomično kuhana, osušena i grubo mljevena pšenica. Razlika je u činjenici da dalia nije kuhana prije mljevenja.



Bulgur možete kupiti u 'Bio&Bio' trgovinama.

Lapsi se radi slično kao i halava pa oni koji su upoznati s tim indijskim slatkišem neće imati problema.
Par savjeta za one koji još uvijek nisu se okušali u kuhanju halave:
1. Žito koje se polako prži na ghiju ili maslacu mora postići željenu boju i temperaturu (vrlo vruće). Slijedite recept i ne brzajte s procesom prženja. Treba za duboki lonac.
2. Voda koju ulijevate mora biti vrela. To znači da vam slijedi mala 'eksplozija' kada ju izlijete na vruće preprženo žito. Prije ulijevanja vode, ja posudu sa žitom stavim u sudoper kako bih izbjegla slijepljene slatke ostatke na štednjaku. Ulijete vodu, poklopite i pričekajte par sekundi. Vratite posudu na vatru i kuhajte dalje slijedeći recept.

Ja vam nudim najjednostavniju verziju. Za raskošniji slatkiš ubacite grožđice, prepržene bademe ili šafran.

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 20-40 minuta
Količina:8 osoba


Sastojci:

1 šalica dalie (bulgura)
3 šalice vode
1 šalica šećera
1 žličica karamoma u prahu
1/4 šalice toplog mlijeka
6 žlica ghija ili maslaca

Postupak:

1. Zagrijte ghi ili maslac. Ubacite lapsi i neprestano miješajući pržite na umjerenoj vatri dok ne postane zlatno smeđa.

2. U međuvremenu zagrijte 3 šalice vode. Dopustite da voda proključa.

3. Ulijte vodu na preprženi lapsi. Pojačajte vatru da cijela smjesa proključa.

4. Smanjite vatru i kuhajte dok sva voda skoro ne ispari, a lapsi je kuhan.

5.Dodajte šećer i kardamom u prahu.

6. Kuhajte na umjerenoj vatri dok se smjesa ne počne odvajati od ruba posude.



7. Malo ohladite. Prije posluživanja ulijte mlijeko, promiješajte i zagrijte.

15.06.2007. u 10:14 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 14.06.2007.

Koli Flower Nu Bhanolu



Još jedan gujaratski snack!

Kokosovo mlijeko kupite u Metro-u (400 ml košta oko 18kn). Besan ne možete kupiti u hrvatskim trgovinama, ali će vam poslužiti i slanutkovo brašno koje možete pronaći u 'Bio&Bio' trgovinama. Da biste bili sigurni u gustoću, možete ubaciti i koju žlicu-dvije više.


KOLI FLOWER NU BHANDOLU

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 50 minuta
Količina: 4 osobe


Sastojci:

2 šalice kokosovog mlijeka
6 žlica besana (slanutkovog brašna)
2 šalice cvjetače, fino nasjeckane
1 žlica paste od đumbira i zelenog čilija
1 žličica šećera
1 žličica limunovog soka
1 žličica soli (ili po želji)

Začini
1/2 žličice crne goršice
1/2 žličice kumina
1/4 žličice asafetide
1 žlica ghija ili ulja

Postupak:

1. Pomiješajte besan i kokosovo mlijeko. Nasjeckajte cjetaču.



2. Umiješajte ostale sastojke.



3. Izlijte smjesu u masnoćom premazan kalup promjera 15 cm (preporučam da stavite i papir za pečenje).

4. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i kumin. Kada gorušica počne pucketati ubacite asafetidu. Izlijte začine na smjesu.



5. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-45 minuta ili dok smjesa ne dobije zlatno-smeđu koricu. Drvenim štapićem provjerite je li unutrašnjost kuhana (kao kod biskvita).
Pričekajte da se malo ohladi i poslužite.

14.06.2007. u 10:43 • 4 KomentaraPrint#

srijeda, 13.06.2007.

Gujaratski Sabat mung usal



Školska se godina bliži kraju i mislim da vam je svima poznata sveopća gužva, strka i zbrka. Dok ste ju vi vjerojatno iskusili iz đačkih klupa ja sam s 'one druge strane' i iskreno, nije niti tamo lako. No, najopsežniji dio je gotov – konačno. Nakon pisanja završnih pismenih i usmenih ispita i priprema za završne ispite te stotinjak ispravljenih testova, ispisanih svjedodžbi i godišnjih izvješća umor je i više nego primjetan.
Zato i sebi i vama danas donosim malo hrane za podizanje organizma i mojih moždanih vijuga – sam izvor života – KLICE!


Klice mung dala se uzgajaju i koriste kao hrana još od drevnih vremena. Najomiljenija su vrsta klica u Indiji i pronaći ćete ih u dalovima, raitama čak i karhijima.
Blagog su i lagano slatkastog okusa pa se lako kombiniraju s ostalim sastojcima.
Po hranjivoj su vrijednosti slične šparogama i gljivama zbog velikih količina vitamina A.
Osim njega, ove su klice izvor vitamina B, E i C (0.346 mg vitamina C po gramu svježih klica, najveća vrijednost se dostiže drugog dana klijanja), kalcija, željeza i kalija.
Izvor su i lako probavljivih vlakana koja sadržavaju enzime koji potpomažu probavne procese.
Imajte na umu da njihova hranjiva vrijednost nije potpun izvor dnevno potrebnih vitamina i minerala.

Klijanje

Možete kupiti svoju posudu za klijanje u bilo kojoj 'BIO&BIO' trgovini.
Ukoliko ju nemate donosim vam par prijedloga:

1. Dobro operite mung dal
2. Stavite ga u posudu i i ostavite ga 8-10 sata u mlakoj vodi
3. Nakon namakanja, isperite ga u hladnoj vodi (3-4 puta)
Ne bacajte vodu u kojoj se namakao jer je ona, iako ne baš mirisna, žućkasta i 'ljigava', odlična za zalijevanje vaših biljaka.
4. Stavite zrna u staklenku. Na vrh staklenke stavite gazu i zavežite. Okrenite staklenku s gazom prema dolje i stavite u posudu pod kutom od 45 stupnjeva.
5. Stavite staklenku na tamno mjesto. Isperite mung dal 3-4 puta na dan.
6. Prema Ayurvedi, klice su spremne kada proklijaju kojih 6-15 mm.


Ovaj sam način pronašla na jednoj ayurvedskoj stranici...

Ponovite korake 1,2 i 3 navedene gore.

4. Položite nekoliko papirnatih kuhinjskih ručnika jedan na drugi. U sredinu stavite mung dal.
5. Podignite rubove ručnika i zavežite ih. Postavite tako zamotana zrna u posudu s poklopcem i poklopite.
6. Ostavite na mračnom i toplom mjestu 24 sata.
7. Ako želite duže klice, ponovno isperite dal i ponovite od 4. koraka.

SABAT MUNG USAL

Ovaj usal je još jedno gujaratsko jelo. Proklijala zrna mung dala kratko se prže na začinima i i poslužuju s mariniranim đumbirom.
Yamuna ih predlaže poslužiti s kompotom za doručak zimi ili narezanim voćem i lassijem za ljetnih vrućina.
Ja ih doručkujem s capatijima i panirom ili ih poslužim uz salatu.

Vrijeme mariniranje đumbira: 30 minuta
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 5 minuta
Količi
na: 4-5 osoba

Sastojci:

4 cm dug komad đumbira
1 1/4 žličica soli
3 žlice limunovog soka
1/4 žličice asafetide
1 žlica mljevenog korijandera
1/4 žličice kajenskog papra ili paprike
1/2 žličice kurkume
3 žlice ghija ili ulja
1 1/2 žličice kumina
1 1/2 žličice crne gorušice
1 i pol šalice (305g) mung dala (prije klijanja) ili 3 i pol šalice proklijalog dala
1-2 žlice vode
2 žlice smeđeg šećera
3 žlice nasjeckanog lišća mente (po izboru)
1 žlica ghija ili maslaca


Postupak:

1. Pripremite klice.




2. Ogulite đumbir i narežite ga na što tanje ploške, a zatim svaku od njih na što tanje trakice. Stavite ih u posudu, posolite 1/4 žličice soli i marinirajte 30 minuta u pola žličice limunova soka.



3. Pomiješajte asafetidu, mljeveni korijander, kajenski papar ili papriku i kurkumu. Na srednje jakoj vatri lagano zagrijte ghi ili ulje. Ubacite kumin i gorušicu. Kada kumin posmeđi ubacite mljevene začine i nakon 2-3 minute dodajte klice.

4. Ulijte 1-2 žlice vode i poklopite. Ako želite hrskave klice kuhajte ih samo par minuta. Za mekše klice kuhanje produžite do 10 minuta. Umiješajte šećer, ostatak soli i limunov sok.

5. Posložite na tanjure (zagrijane ako je moguće) i posipajte ih mariniranim đumbirom, rastopljenim maslacem ili ghijem i mentom. Poslužite vruće.


13.06.2007. u 10:45 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 05.06.2007.

Nylon khaman dhokla



Predlažem vam da isprobate još gujaratskih farsana...

Ovaj tradicionalni gujaratski snack izvorno se radi od chana dala. Dal se namoči, samelje i ostavi da fermentira.
Chana dal i besan (brašno od chana dala) vrlo su pogodni za dijabetičare jer omogućuju postupnu apsorbciju šećera.
Također reguliraju razinu kolesterola, a vlakna iz dala pogoduju zdravlju probavnog trakta.
Chana dal je izvor kalcija (100 grama chana dala=202 mg kalcija).

Ovaj recept je za 'brzu' dhoklu tako da vam je potreban besan.
Imajte na umu da se kod nas u trgovinama prodaje brašno od slanutka, a ne od chana dala. Ono može zamijeniti pravi besan ali su primjetne manje razlike u teksturi i okusu.

NYLON KHAMAN DHOKLA

Vrlo se lako priprema a nudi bogatstvo okusa! Tko god ju je probao bio je oduševljen.
Za pripremu će vam biti potrebna posuda za kuhanje na pari. Ako nemate izvornu indijsku poslužit će vam i lonac i manji kalup za tortu. Ja ih ponekad kuham u kalupu za idlije. Tradicionalno se dhokle režu u rombove.

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:

Tijesto
1 šalica besana (slanutkovog brašna)
1 i pola žlice griza
1 žličica limunovog soka
3 žličice šećera
1 žličica paste od đumbira i zelenog čilija
1/4 -1/2 žličice praška za pecivo ili soda bikarbone

Začini
1 žlica ghija ili ulja
1/2 žličice crne gorušice
1/2 žličice sezama
2 zelena čilija (po želji)
prstohvat asafetide
1 žlica sjeckanog korijandera ili peršina

Postupak:

1. Pomiješajte sve sastojke za tijesto osim praška za pecivo. Polako ulijevajte vodu dok ne dobijete gusto tijesto.



2. U lonac ulijte vodu (oko 2 prsta) i pričekajte da proključa. S malo ghija, maslaca ili ulja namastite kalup.
Važno je održavati temperaturu vode (lonac i voda u njemu uvijek moraju biti vrući i na temperaturi ključanja).

3. Dodajte prašak za pecivo u tijesto i dobro promiješajte. Pričekajte da se smjesa počne dizati.
Izlijte ju u kalup, stavite u lonac, dobro poklopite i kuhajte na pari 10 minuta.
(U lonac ubacite manju posudu i na nju stavite kalup s tijestom)



4. Oko 8. minute kuhanja dhokli u tavi zagrijte ghi ili ulje. Ubacite gorušicu, sezam, čili i asafetidu. Nakon što gorušica ispucketa ulijte 1 žlicu vode.

5.Izlijte začine na kuhane dhokle. Izrežite ih u rombove, pospite sjeckanim korijanderom ili peršinom i poslužite uz chatni.



05.06.2007. u 12:08 • 0 KomentaraPrint#

subota, 02.06.2007.

Bhaat na rasawala muthia

Obožavam tržnice. U kojem god gradu se našla, to je prvo mjesto koje želim posjetiti. Boje, mirisi, ljudi...jednostavno očaravajuće. Mogla bih sate i sate provesti ondje. Dok šećem i razgledavam štandove te isprobavam hrskavost mahuna , tvrdoću tikvica, ljutinu feferona, veličinu patlidžana i zrna graška u mahunama, u glavi vrtim njihove nebrojene kombinacije i pitam se ima li ljepšeg (i slasnijeg) hobija na svijetu?!
Da skratim, obavih svoju tjednu nabavku na Dolcu. Sretoh još jednog kuhara fanatika (pozdrav Emilu) i podijelih s njim oduševljenje omiljenim nam mjestom 'izlaska'. A onda brzo doma.
Po povratku sam dragom poslužila lagano začinjene okruglice od riže skuhane u ukusnom proljetnom sabjiju na gujaratski način.
'Mmmmmmmmmmmmmmmmm....toliko boja!', reče on.




BHAAT NA RASAWALA MUTHIA

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Količina: 4-8 osoba


Sastojci:

Muthia (kuglice)
1 šalica riže
1.7 – 2 šalice vode
5 žlica besana (slanutkovog brašna)
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
1 žlica paste od đumbira i zelenog čilija
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice šećera
2 žlice ulja (preporučam maslinovog)
1 žličica soli (ili po želji)

Začini
1 žličica crne gorušice
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice kurkume
pola žličice čilija u prahu
2 žlice ghija (ulja ili maslinovog ulja)

Povrće
1 šalica nasjeckanih mahuna
1 šalica nasjeckane mrkve
1 šalica cvjetače
pola šalice graška
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina

Postupak:

1. Popržite rižu na malo zagrijanog maslaca, ghija ili ulja. Ulijte vodu (1.7-2 šalice), dobro poklopite, potpuno smanjite vatru i kuhajte 20ak minuta. (Ako radite kuglice od smeđe riže prilagodite vrijeme kuhanja. Riža mora biti dobro skuhana i ne prerastresita).

2. Pomiješajte sve sastojke za okruglice. Podijelite na 25-30 dijelova i od svakog oblikujte kuglicu.



3. Nasjeckajte povrće.



Zagrijte ghi ili ulje. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati ubacite asafetidu, kurkumu, čili i 5-6 šalica vode.

4. Dodajte povrće i kuhajte na umjerenoj vatri.

5. Kada je povrće skoro kuhano, pojačajte vatru i lagano stavite kuglice. Kuhajte 10-12 minuta.



7. Poslužite vruće ukrašeno sjeckanim korijanderom ili peršinom uz chapati i salatu.


02.06.2007. u 20:29 • 0 KomentaraPrint#

petak, 01.06.2007.

Gujarati dal



U ove prohladne dane trebala sam jelo koje će me malo ugrijati. Tradicionalni gujaratski dal ispunio je tu svrhu. Predivna mješavina okusa i tekstura zadovoljit će svako nepce – oni koji su ga kušali kažu da je najbolji koji su ikada jeli!

Tradicionalno se spravlja s tuvar (toovar) dalom. Poslužit će vam i žuti mung dal, suhi žuti grašak ili crvena leća. U tim ćete slučajevima morati prilagoditi količinu vode i vrijeme kuhanja.
Donosim vam izvorni recept kakvog sam ga našla kod Tarle Dalal.
Kako kod nas nema jama (yam) zamijenite ga batatom. Izvorno u receptu se koristi kokum (indijsko slatko-kiselo suho voće, okusom slično tamarindu). Ukoliko želite kiseliji dal, preporučam zamijeniti ga s malo tamarinda. Meni su rajčice sasvim dovoljne i osobno ga ne koristim.
Gur zamijenite melasom ili smeđim šećerom.
Kada pržite začine imajte ih sve spremne kraj štednjaka. Piskavica se prži vrlo kratko – smije potamniti za samo dvije nijanse inače postaje vrlo gorka i kao takva uništit će sav vaš trud jer će jelom prevladavati njen gorak okus.



GUJARATI DAL

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:


2 šalice tuvar dala
4 šalice vode
1 šalica jama (batata)
2 žlice kikirikija
2 suhe datulje
8 komada kokuma, namočenog
1 nasjeckana rajčica
50 g gura (smeđeg šećera)
sok od pola limuna
nasjeckani komadić đumbira (ja uzmem kojih 2.5 cm)
4 zelena čilija prepolovljena
1/2 žličice čilija u prahu
1/2 žličice kurkume

Začini
1/4 žličice crne gorušice
1/4 žličice kumina
1/4 žličice piskavice – fenugrika
10-12 listova karija (svježih ili suhih)
2 klinčića
2 štapića cimeta
1 lovorov list
2 mala crvena čilija
1/2 žličice asafetide
3 žlice ghija
3 šalice vode
žličica-dvije soli (po želji i ukusu)

Postupak:

1. Operite i skuhajte dal u 4 šalice vode dok se sasvim ne raspadne. Ako vam sva voda ispari dodjate još. (Iskoristite ekspres lonac ako ga imate. $ šalice su tada sasvim dovoljne.) Izblendajte ga u finu, glatku smjesu. Ukoliko je pregust dodajte malo vode, ali ne previše jer ćete kasnije uliti vodu sa začinima.

2. U drugoj posudi u malo vode skuhajte jam (batat) datulje i kikiriki.

3. Zagrijte ghi. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati dodajte kumin i piskavicu, lišće karija, klinčiće, cimet, lovor, crvene čilije i asafetidu.

4. Ulijte 3 šalice vode, kokum (malo tamarinda), nasjeckanu rajčicu, gur (melasu, smeđi šećer), limunov sok, đumbir, zelene čilije, čili u prahu i kurkumu. Kuhajte na umjerenoj vatri oko 10 minuta.



5. Ulijte smjesu u kuhani dal. Dodajte jam (batat), kikiriki, datulje i sol i kuhajte još 10-15 minuta na laganoj vatri. Što duže kuhate, dal će se više aromatizirati i bit će ukusniji.



Poslužite ga samog uz rižu, roti, kiselo mlijeko i salatu ili kao dio menija.

Dobar tek vam želim!

01.06.2007. u 12:07 • 2 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>