< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

ponedjeljak, 25.06.2007.

Ganga Dashami - pojava Gangesa

Danas je Ganga Dashami, dan kada se slavi pojava rijeke Gangesa na zemlji.

Svaka je prilika dobra za feštu stoga sam danas pozvala nekolicinu prijatelja na večeru.
Kako Ganges teče Bengalom većinom ću kuhati bengalska jela, no odlučila sam napraviti mali indi fusion i za predjelo poslužiti omiljene mi guđaratske farsane.

Slike i recept za moj najdraži gujaratski snack šaljem nakon fešte.

Sada vam dajem samo mali uvid o čemu se radi. Izgleda li vam poznato?




Par riječi o samoj rijeci Gangesu (Gangi)...



Utjelovljena kao nježna i sjajna boginja, rijeka Ganges predstavlja most između zemlje kojom teče i nebesa odakle silazi.
Spletene joj kose odražavaju lišće i drveće sa svetih Himalaja s kojih od pamtivijeka teče i pročišćava ovaj smrtni svijet.

Mnoge priče zbore o njenom silasku na zemlju.
Prema najpoznatijoj, riječnu je božicu svojom dubokom meditacijom prizvao Bhagirat, pra pra unuk moćnog kralja Sagare, kako bi oživjela kraljeve sinove. priča

Predaja kaže da bi silina njenih voda poplavila zemlju pa se Ganges s nebesa najprije slijeva na Šivinu glavu koja jedina može izdržati moćan pad svete rijeke.

Mnogim je Indijcima rijeka Ganges život i majka. Na njoj žive, vrše religijske obrede i na njoj umiru. Obredno kupanje u njenim vodama ispire grijehe nagomilane tokom života.

Najviše se slavi u pokrajinama kroz koje teče: Uttar Pradešu, Biharu i Bengalu pa se tako na njenim obalama u Varanasiju, Haridwaru i Rišikešu svake večeri održava Ganga puja – obožavanje Gangesa.
Veličanstven je to prizor...Nekoliko svećenika istovremeno obožva rijeku nudeći joj odabrane predmete. Meni se najviše sviđa kada joj nude vatru.



Do čitanja!

25.06.2007. u 10:23 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>