< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

srijeda, 13.06.2007.

Gujaratski Sabat mung usal



Školska se godina bliži kraju i mislim da vam je svima poznata sveopća gužva, strka i zbrka. Dok ste ju vi vjerojatno iskusili iz đačkih klupa ja sam s 'one druge strane' i iskreno, nije niti tamo lako. No, najopsežniji dio je gotov – konačno. Nakon pisanja završnih pismenih i usmenih ispita i priprema za završne ispite te stotinjak ispravljenih testova, ispisanih svjedodžbi i godišnjih izvješća umor je i više nego primjetan.
Zato i sebi i vama danas donosim malo hrane za podizanje organizma i mojih moždanih vijuga – sam izvor života – KLICE!


Klice mung dala se uzgajaju i koriste kao hrana još od drevnih vremena. Najomiljenija su vrsta klica u Indiji i pronaći ćete ih u dalovima, raitama čak i karhijima.
Blagog su i lagano slatkastog okusa pa se lako kombiniraju s ostalim sastojcima.
Po hranjivoj su vrijednosti slične šparogama i gljivama zbog velikih količina vitamina A.
Osim njega, ove su klice izvor vitamina B, E i C (0.346 mg vitamina C po gramu svježih klica, najveća vrijednost se dostiže drugog dana klijanja), kalcija, željeza i kalija.
Izvor su i lako probavljivih vlakana koja sadržavaju enzime koji potpomažu probavne procese.
Imajte na umu da njihova hranjiva vrijednost nije potpun izvor dnevno potrebnih vitamina i minerala.

Klijanje

Možete kupiti svoju posudu za klijanje u bilo kojoj 'BIO&BIO' trgovini.
Ukoliko ju nemate donosim vam par prijedloga:

1. Dobro operite mung dal
2. Stavite ga u posudu i i ostavite ga 8-10 sata u mlakoj vodi
3. Nakon namakanja, isperite ga u hladnoj vodi (3-4 puta)
Ne bacajte vodu u kojoj se namakao jer je ona, iako ne baš mirisna, žućkasta i 'ljigava', odlična za zalijevanje vaših biljaka.
4. Stavite zrna u staklenku. Na vrh staklenke stavite gazu i zavežite. Okrenite staklenku s gazom prema dolje i stavite u posudu pod kutom od 45 stupnjeva.
5. Stavite staklenku na tamno mjesto. Isperite mung dal 3-4 puta na dan.
6. Prema Ayurvedi, klice su spremne kada proklijaju kojih 6-15 mm.


Ovaj sam način pronašla na jednoj ayurvedskoj stranici...

Ponovite korake 1,2 i 3 navedene gore.

4. Položite nekoliko papirnatih kuhinjskih ručnika jedan na drugi. U sredinu stavite mung dal.
5. Podignite rubove ručnika i zavežite ih. Postavite tako zamotana zrna u posudu s poklopcem i poklopite.
6. Ostavite na mračnom i toplom mjestu 24 sata.
7. Ako želite duže klice, ponovno isperite dal i ponovite od 4. koraka.

SABAT MUNG USAL

Ovaj usal je još jedno gujaratsko jelo. Proklijala zrna mung dala kratko se prže na začinima i i poslužuju s mariniranim đumbirom.
Yamuna ih predlaže poslužiti s kompotom za doručak zimi ili narezanim voćem i lassijem za ljetnih vrućina.
Ja ih doručkujem s capatijima i panirom ili ih poslužim uz salatu.

Vrijeme mariniranje đumbira: 30 minuta
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 5 minuta
Količi
na: 4-5 osoba

Sastojci:

4 cm dug komad đumbira
1 1/4 žličica soli
3 žlice limunovog soka
1/4 žličice asafetide
1 žlica mljevenog korijandera
1/4 žličice kajenskog papra ili paprike
1/2 žličice kurkume
3 žlice ghija ili ulja
1 1/2 žličice kumina
1 1/2 žličice crne gorušice
1 i pol šalice (305g) mung dala (prije klijanja) ili 3 i pol šalice proklijalog dala
1-2 žlice vode
2 žlice smeđeg šećera
3 žlice nasjeckanog lišća mente (po izboru)
1 žlica ghija ili maslaca


Postupak:

1. Pripremite klice.




2. Ogulite đumbir i narežite ga na što tanje ploške, a zatim svaku od njih na što tanje trakice. Stavite ih u posudu, posolite 1/4 žličice soli i marinirajte 30 minuta u pola žličice limunova soka.



3. Pomiješajte asafetidu, mljeveni korijander, kajenski papar ili papriku i kurkumu. Na srednje jakoj vatri lagano zagrijte ghi ili ulje. Ubacite kumin i gorušicu. Kada kumin posmeđi ubacite mljevene začine i nakon 2-3 minute dodajte klice.

4. Ulijte 1-2 žlice vode i poklopite. Ako želite hrskave klice kuhajte ih samo par minuta. Za mekše klice kuhanje produžite do 10 minuta. Umiješajte šećer, ostatak soli i limunov sok.

5. Posložite na tanjure (zagrijane ako je moguće) i posipajte ih mariniranim đumbirom, rastopljenim maslacem ili ghijem i mentom. Poslužite vruće.


13.06.2007. u 10:45 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>