Gujaratsko pecivo
Skromna i ukusna thepla pojavljuje se u različitim verzijama.
Methi thepla, thepla s lišćem fenugrika, jedna je od poznatijih.
Izvrsna je i dudhi thepla koja sadrži naribanu tikvu (lauki, engl. Bottle gourd).
Danas vam donosim običnu, začinjenu theplu, još jedno od mojih omiljenih guji peciva.
THEPLA
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 25-30 minuta
Količina: 12-14 thepli
Sastojci:
1 šalica integralnog brašna
1 šalica crnog brašna
(moj je čest omjer pola šalice integralnog na 1 i pola crnog)
1 šalica jogurta
1/2 žličice kurkume
1 1/2 žličice čilija u prahu (po ukusu)
1 žlica mljevenog korijandera
2 žlice ulja
1/2 -1 žličica soli
ulje za pečenje
Postupak:
1. Pomiješajte sve sastojke i zamijesite tijesto. Ukoliko je potrebno, dodajte malo vode.
2. Mijesite tijesto dok ne postane sasvim glatko. Podijelite ga na 12-14 jednakih dijelova.
3. Pospite površinu brašnom i izvaljajte krugove promjera 12 cm.
4. Zagrijte tavu.
Lagano premažite jednu stranu theple uljem i bacite na zagrijanu tavu.
Kada se s donje strane pojave smeđe točkice, uljem lagano premažite gornju stranu i okrenite ju. Thepla je gotova kada se i s te strane pojave smeđe točke.
Poslužite vruće uz sabji ili masala čaj.
Post je objavljen 18.06.2007. u 19:42 sati.