< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

ponedjeljak, 18.06.2007.

Thepla



Gujaratsko pecivo
Skromna i ukusna thepla pojavljuje se u različitim verzijama.
Methi thepla, thepla s lišćem fenugrika, jedna je od poznatijih.
Izvrsna je i dudhi thepla koja sadrži naribanu tikvu (lauki, engl. Bottle gourd).
Danas vam donosim običnu, začinjenu theplu, još jedno od mojih omiljenih guji peciva.



THEPLA

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 25-30 minuta
Količina: 12-14 thepli


Sastojci:

1 šalica integralnog brašna
1 šalica crnog brašna
(moj je čest omjer pola šalice integralnog na 1 i pola crnog)
1 šalica jogurta
1/2 žličice kurkume
1 1/2 žličice čilija u prahu (po ukusu)
1 žlica mljevenog korijandera
2 žlice ulja
1/2 -1 žličica soli
ulje za pečenje

Postupak:

1. Pomiješajte sve sastojke i zamijesite tijesto. Ukoliko je potrebno, dodajte malo vode.

2. Mijesite tijesto dok ne postane sasvim glatko. Podijelite ga na 12-14 jednakih dijelova.

3. Pospite površinu brašnom i izvaljajte krugove promjera 12 cm.



4. Zagrijte tavu.
Lagano premažite jednu stranu theple uljem i bacite na zagrijanu tavu.
Kada se s donje strane pojave smeđe točkice, uljem lagano premažite gornju stranu i okrenite ju. Thepla je gotova kada se i s te strane pojave smeđe točke.

Poslužite vruće uz sabji ili masala čaj.

18.06.2007. u 19:42 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>