< | lipanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
U ove prohladne dane trebala sam jelo koje će me malo ugrijati. Tradicionalni gujaratski dal ispunio je tu svrhu. Predivna mješavina okusa i tekstura zadovoljit će svako nepce – oni koji su ga kušali kažu da je najbolji koji su ikada jeli!
Tradicionalno se spravlja s tuvar (toovar) dalom. Poslužit će vam i žuti mung dal, suhi žuti grašak ili crvena leća. U tim ćete slučajevima morati prilagoditi količinu vode i vrijeme kuhanja.
Donosim vam izvorni recept kakvog sam ga našla kod Tarle Dalal.
Kako kod nas nema jama (yam) zamijenite ga batatom. Izvorno u receptu se koristi kokum (indijsko slatko-kiselo suho voće, okusom slično tamarindu). Ukoliko želite kiseliji dal, preporučam zamijeniti ga s malo tamarinda. Meni su rajčice sasvim dovoljne i osobno ga ne koristim.
Gur zamijenite melasom ili smeđim šećerom.
Kada pržite začine imajte ih sve spremne kraj štednjaka. Piskavica se prži vrlo kratko – smije potamniti za samo dvije nijanse inače postaje vrlo gorka i kao takva uništit će sav vaš trud jer će jelom prevladavati njen gorak okus.
GUJARATI DAL
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat
Količina: 4-6 osoba
Sastojci:
2 šalice tuvar dala
4 šalice vode
1 šalica jama (batata)
2 žlice kikirikija
2 suhe datulje
8 komada kokuma, namočenog
1 nasjeckana rajčica
50 g gura (smeđeg šećera)
sok od pola limuna
nasjeckani komadić đumbira (ja uzmem kojih 2.5 cm)
4 zelena čilija prepolovljena
1/2 žličice čilija u prahu
1/2 žličice kurkume
Začini
1/4 žličice crne gorušice
1/4 žličice kumina
1/4 žličice piskavice – fenugrika
10-12 listova karija (svježih ili suhih)
2 klinčića
2 štapića cimeta
1 lovorov list
2 mala crvena čilija
1/2 žličice asafetide
3 žlice ghija
3 šalice vode
žličica-dvije soli (po želji i ukusu)
Postupak:
1. Operite i skuhajte dal u 4 šalice vode dok se sasvim ne raspadne. Ako vam sva voda ispari dodjate još. (Iskoristite ekspres lonac ako ga imate. $ šalice su tada sasvim dovoljne.) Izblendajte ga u finu, glatku smjesu. Ukoliko je pregust dodajte malo vode, ali ne previše jer ćete kasnije uliti vodu sa začinima.
2. U drugoj posudi u malo vode skuhajte jam (batat) datulje i kikiriki.
3. Zagrijte ghi. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati dodajte kumin i piskavicu, lišće karija, klinčiće, cimet, lovor, crvene čilije i asafetidu.
4. Ulijte 3 šalice vode, kokum (malo tamarinda), nasjeckanu rajčicu, gur (melasu, smeđi šećer), limunov sok, đumbir, zelene čilije, čili u prahu i kurkumu. Kuhajte na umjerenoj vatri oko 10 minuta.
5. Ulijte smjesu u kuhani dal. Dodajte jam (batat), kikiriki, datulje i sol i kuhajte još 10-15 minuta na laganoj vatri. Što duže kuhate, dal će se više aromatizirati i bit će ukusniji.
Poslužite ga samog uz rižu, roti, kiselo mlijeko i salatu ili kao dio menija.
Dobar tek vam želim!