< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

petak, 01.06.2007.

Gujarati dal



U ove prohladne dane trebala sam jelo koje će me malo ugrijati. Tradicionalni gujaratski dal ispunio je tu svrhu. Predivna mješavina okusa i tekstura zadovoljit će svako nepce – oni koji su ga kušali kažu da je najbolji koji su ikada jeli!

Tradicionalno se spravlja s tuvar (toovar) dalom. Poslužit će vam i žuti mung dal, suhi žuti grašak ili crvena leća. U tim ćete slučajevima morati prilagoditi količinu vode i vrijeme kuhanja.
Donosim vam izvorni recept kakvog sam ga našla kod Tarle Dalal.
Kako kod nas nema jama (yam) zamijenite ga batatom. Izvorno u receptu se koristi kokum (indijsko slatko-kiselo suho voće, okusom slično tamarindu). Ukoliko želite kiseliji dal, preporučam zamijeniti ga s malo tamarinda. Meni su rajčice sasvim dovoljne i osobno ga ne koristim.
Gur zamijenite melasom ili smeđim šećerom.
Kada pržite začine imajte ih sve spremne kraj štednjaka. Piskavica se prži vrlo kratko – smije potamniti za samo dvije nijanse inače postaje vrlo gorka i kao takva uništit će sav vaš trud jer će jelom prevladavati njen gorak okus.



GUJARATI DAL

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:


2 šalice tuvar dala
4 šalice vode
1 šalica jama (batata)
2 žlice kikirikija
2 suhe datulje
8 komada kokuma, namočenog
1 nasjeckana rajčica
50 g gura (smeđeg šećera)
sok od pola limuna
nasjeckani komadić đumbira (ja uzmem kojih 2.5 cm)
4 zelena čilija prepolovljena
1/2 žličice čilija u prahu
1/2 žličice kurkume

Začini
1/4 žličice crne gorušice
1/4 žličice kumina
1/4 žličice piskavice – fenugrika
10-12 listova karija (svježih ili suhih)
2 klinčića
2 štapića cimeta
1 lovorov list
2 mala crvena čilija
1/2 žličice asafetide
3 žlice ghija
3 šalice vode
žličica-dvije soli (po želji i ukusu)

Postupak:

1. Operite i skuhajte dal u 4 šalice vode dok se sasvim ne raspadne. Ako vam sva voda ispari dodjate još. (Iskoristite ekspres lonac ako ga imate. $ šalice su tada sasvim dovoljne.) Izblendajte ga u finu, glatku smjesu. Ukoliko je pregust dodajte malo vode, ali ne previše jer ćete kasnije uliti vodu sa začinima.

2. U drugoj posudi u malo vode skuhajte jam (batat) datulje i kikiriki.

3. Zagrijte ghi. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati dodajte kumin i piskavicu, lišće karija, klinčiće, cimet, lovor, crvene čilije i asafetidu.

4. Ulijte 3 šalice vode, kokum (malo tamarinda), nasjeckanu rajčicu, gur (melasu, smeđi šećer), limunov sok, đumbir, zelene čilije, čili u prahu i kurkumu. Kuhajte na umjerenoj vatri oko 10 minuta.



5. Ulijte smjesu u kuhani dal. Dodajte jam (batat), kikiriki, datulje i sol i kuhajte još 10-15 minuta na laganoj vatri. Što duže kuhate, dal će se više aromatizirati i bit će ukusniji.



Poslužite ga samog uz rižu, roti, kiselo mlijeko i salatu ili kao dio menija.

Dobar tek vam želim!

01.06.2007. u 12:07 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>