Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Gujarati dal



U ove prohladne dane trebala sam jelo koje će me malo ugrijati. Tradicionalni gujaratski dal ispunio je tu svrhu. Predivna mješavina okusa i tekstura zadovoljit će svako nepce – oni koji su ga kušali kažu da je najbolji koji su ikada jeli!

Tradicionalno se spravlja s tuvar (toovar) dalom. Poslužit će vam i žuti mung dal, suhi žuti grašak ili crvena leća. U tim ćete slučajevima morati prilagoditi količinu vode i vrijeme kuhanja.
Donosim vam izvorni recept kakvog sam ga našla kod Tarle Dalal.
Kako kod nas nema jama (yam) zamijenite ga batatom. Izvorno u receptu se koristi kokum (indijsko slatko-kiselo suho voće, okusom slično tamarindu). Ukoliko želite kiseliji dal, preporučam zamijeniti ga s malo tamarinda. Meni su rajčice sasvim dovoljne i osobno ga ne koristim.
Gur zamijenite melasom ili smeđim šećerom.
Kada pržite začine imajte ih sve spremne kraj štednjaka. Piskavica se prži vrlo kratko – smije potamniti za samo dvije nijanse inače postaje vrlo gorka i kao takva uništit će sav vaš trud jer će jelom prevladavati njen gorak okus.



GUJARATI DAL

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:


2 šalice tuvar dala
4 šalice vode
1 šalica jama (batata)
2 žlice kikirikija
2 suhe datulje
8 komada kokuma, namočenog
1 nasjeckana rajčica
50 g gura (smeđeg šećera)
sok od pola limuna
nasjeckani komadić đumbira (ja uzmem kojih 2.5 cm)
4 zelena čilija prepolovljena
1/2 žličice čilija u prahu
1/2 žličice kurkume

Začini
1/4 žličice crne gorušice
1/4 žličice kumina
1/4 žličice piskavice – fenugrika
10-12 listova karija (svježih ili suhih)
2 klinčića
2 štapića cimeta
1 lovorov list
2 mala crvena čilija
1/2 žličice asafetide
3 žlice ghija
3 šalice vode
žličica-dvije soli (po želji i ukusu)

Postupak:

1. Operite i skuhajte dal u 4 šalice vode dok se sasvim ne raspadne. Ako vam sva voda ispari dodjate još. (Iskoristite ekspres lonac ako ga imate. $ šalice su tada sasvim dovoljne.) Izblendajte ga u finu, glatku smjesu. Ukoliko je pregust dodajte malo vode, ali ne previše jer ćete kasnije uliti vodu sa začinima.

2. U drugoj posudi u malo vode skuhajte jam (batat) datulje i kikiriki.

3. Zagrijte ghi. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati dodajte kumin i piskavicu, lišće karija, klinčiće, cimet, lovor, crvene čilije i asafetidu.

4. Ulijte 3 šalice vode, kokum (malo tamarinda), nasjeckanu rajčicu, gur (melasu, smeđi šećer), limunov sok, đumbir, zelene čilije, čili u prahu i kurkumu. Kuhajte na umjerenoj vatri oko 10 minuta.



5. Ulijte smjesu u kuhani dal. Dodajte jam (batat), kikiriki, datulje i sol i kuhajte još 10-15 minuta na laganoj vatri. Što duže kuhate, dal će se više aromatizirati i bit će ukusniji.



Poslužite ga samog uz rižu, roti, kiselo mlijeko i salatu ili kao dio menija.

Dobar tek vam želim!


Post je objavljen 01.06.2007. u 12:07 sati.