< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

subota, 02.06.2007.

Bhaat na rasawala muthia

Obožavam tržnice. U kojem god gradu se našla, to je prvo mjesto koje želim posjetiti. Boje, mirisi, ljudi...jednostavno očaravajuće. Mogla bih sate i sate provesti ondje. Dok šećem i razgledavam štandove te isprobavam hrskavost mahuna , tvrdoću tikvica, ljutinu feferona, veličinu patlidžana i zrna graška u mahunama, u glavi vrtim njihove nebrojene kombinacije i pitam se ima li ljepšeg (i slasnijeg) hobija na svijetu?!
Da skratim, obavih svoju tjednu nabavku na Dolcu. Sretoh još jednog kuhara fanatika (pozdrav Emilu) i podijelih s njim oduševljenje omiljenim nam mjestom 'izlaska'. A onda brzo doma.
Po povratku sam dragom poslužila lagano začinjene okruglice od riže skuhane u ukusnom proljetnom sabjiju na gujaratski način.
'Mmmmmmmmmmmmmmmmm....toliko boja!', reče on.




BHAAT NA RASAWALA MUTHIA

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Količina: 4-8 osoba


Sastojci:

Muthia (kuglice)
1 šalica riže
1.7 – 2 šalice vode
5 žlica besana (slanutkovog brašna)
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
1 žlica paste od đumbira i zelenog čilija
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice šećera
2 žlice ulja (preporučam maslinovog)
1 žličica soli (ili po želji)

Začini
1 žličica crne gorušice
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice kurkume
pola žličice čilija u prahu
2 žlice ghija (ulja ili maslinovog ulja)

Povrće
1 šalica nasjeckanih mahuna
1 šalica nasjeckane mrkve
1 šalica cvjetače
pola šalice graška
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina

Postupak:

1. Popržite rižu na malo zagrijanog maslaca, ghija ili ulja. Ulijte vodu (1.7-2 šalice), dobro poklopite, potpuno smanjite vatru i kuhajte 20ak minuta. (Ako radite kuglice od smeđe riže prilagodite vrijeme kuhanja. Riža mora biti dobro skuhana i ne prerastresita).

2. Pomiješajte sve sastojke za okruglice. Podijelite na 25-30 dijelova i od svakog oblikujte kuglicu.



3. Nasjeckajte povrće.



Zagrijte ghi ili ulje. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati ubacite asafetidu, kurkumu, čili i 5-6 šalica vode.

4. Dodajte povrće i kuhajte na umjerenoj vatri.

5. Kada je povrće skoro kuhano, pojačajte vatru i lagano stavite kuglice. Kuhajte 10-12 minuta.



7. Poslužite vruće ukrašeno sjeckanim korijanderom ili peršinom uz chapati i salatu.


02.06.2007. u 20:29 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>