< | lipanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Obožavam tržnice. U kojem god gradu se našla, to je prvo mjesto koje želim posjetiti. Boje, mirisi, ljudi...jednostavno očaravajuće. Mogla bih sate i sate provesti ondje. Dok šećem i razgledavam štandove te isprobavam hrskavost mahuna , tvrdoću tikvica, ljutinu feferona, veličinu patlidžana i zrna graška u mahunama, u glavi vrtim njihove nebrojene kombinacije i pitam se ima li ljepšeg (i slasnijeg) hobija na svijetu?!
Da skratim, obavih svoju tjednu nabavku na Dolcu. Sretoh još jednog kuhara fanatika (pozdrav Emilu) i podijelih s njim oduševljenje omiljenim nam mjestom 'izlaska'. A onda brzo doma.
Po povratku sam dragom poslužila lagano začinjene okruglice od riže skuhane u ukusnom proljetnom sabjiju na gujaratski način.
'Mmmmmmmmmmmmmmmmm....toliko boja!', reče on.
BHAAT NA RASAWALA MUTHIA
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Količina: 4-8 osoba
Sastojci:
Muthia (kuglice)
1 šalica riže
1.7 – 2 šalice vode
5 žlica besana (slanutkovog brašna)
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
1 žlica paste od đumbira i zelenog čilija
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice šećera
2 žlice ulja (preporučam maslinovog)
1 žličica soli (ili po želji)
Začini
1 žličica crne gorušice
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice kurkume
pola žličice čilija u prahu
2 žlice ghija (ulja ili maslinovog ulja)
Povrće
1 šalica nasjeckanih mahuna
1 šalica nasjeckane mrkve
1 šalica cvjetače
pola šalice graška
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
Postupak:
1. Popržite rižu na malo zagrijanog maslaca, ghija ili ulja. Ulijte vodu (1.7-2 šalice), dobro poklopite, potpuno smanjite vatru i kuhajte 20ak minuta. (Ako radite kuglice od smeđe riže prilagodite vrijeme kuhanja. Riža mora biti dobro skuhana i ne prerastresita).
2. Pomiješajte sve sastojke za okruglice. Podijelite na 25-30 dijelova i od svakog oblikujte kuglicu.
3. Nasjeckajte povrće.
Zagrijte ghi ili ulje. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati ubacite asafetidu, kurkumu, čili i 5-6 šalica vode.
4. Dodajte povrće i kuhajte na umjerenoj vatri.
5. Kada je povrće skoro kuhano, pojačajte vatru i lagano stavite kuglice. Kuhajte 10-12 minuta.
7. Poslužite vruće ukrašeno sjeckanim korijanderom ili peršinom uz chapati i salatu.