Obožavam tržnice. U kojem god gradu se našla, to je prvo mjesto koje želim posjetiti. Boje, mirisi, ljudi...jednostavno očaravajuće. Mogla bih sate i sate provesti ondje. Dok šećem i razgledavam štandove te isprobavam hrskavost mahuna , tvrdoću tikvica, ljutinu feferona, veličinu patlidžana i zrna graška u mahunama, u glavi vrtim njihove nebrojene kombinacije i pitam se ima li ljepšeg (i slasnijeg) hobija na svijetu?!
Da skratim, obavih svoju tjednu nabavku na Dolcu. Sretoh još jednog kuhara fanatika (pozdrav Emilu) i podijelih s njim oduševljenje omiljenim nam mjestom 'izlaska'. A onda brzo doma.
Po povratku sam dragom poslužila lagano začinjene okruglice od riže skuhane u ukusnom proljetnom sabjiju na gujaratski način.
'Mmmmmmmmmmmmmmmmm....toliko boja!', reče on.
BHAAT NA RASAWALA MUTHIA
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Količina: 4-8 osoba
Sastojci:
Muthia (kuglice)
1 šalica riže
1.7 – 2 šalice vode
5 žlica besana (slanutkovog brašna)
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
1 žlica paste od đumbira i zelenog čilija
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice šećera
2 žlice ulja (preporučam maslinovog)
1 žličica soli (ili po želji)
Začini
1 žličica crne gorušice
1/4 žličice asafetide
1/4 žličice kurkume
pola žličice čilija u prahu
2 žlice ghija (ulja ili maslinovog ulja)
Povrće
1 šalica nasjeckanih mahuna
1 šalica nasjeckane mrkve
1 šalica cvjetače
pola šalice graška
2 žlice sjeckanog lišća korijandera ili peršina
Postupak:
1. Popržite rižu na malo zagrijanog maslaca, ghija ili ulja. Ulijte vodu (1.7-2 šalice), dobro poklopite, potpuno smanjite vatru i kuhajte 20ak minuta. (Ako radite kuglice od smeđe riže prilagodite vrijeme kuhanja. Riža mora biti dobro skuhana i ne prerastresita).
2. Pomiješajte sve sastojke za okruglice. Podijelite na 25-30 dijelova i od svakog oblikujte kuglicu.
3. Nasjeckajte povrće.
Zagrijte ghi ili ulje. Ubacite gorušicu. Kada počne pucketati ubacite asafetidu, kurkumu, čili i 5-6 šalica vode.
4. Dodajte povrće i kuhajte na umjerenoj vatri.
5. Kada je povrće skoro kuhano, pojačajte vatru i lagano stavite kuglice. Kuhajte 10-12 minuta.
7. Poslužite vruće ukrašeno sjeckanim korijanderom ili peršinom uz chapati i salatu.
Post je objavljen 02.06.2007. u 20:29 sati.