Predlažem vam da isprobate još gujaratskih farsana...
Ovaj tradicionalni gujaratski snack izvorno se radi od chana dala. Dal se namoči, samelje i ostavi da fermentira.
Chana dal i besan (brašno od chana dala) vrlo su pogodni za dijabetičare jer omogućuju postupnu apsorbciju šećera.
Također reguliraju razinu kolesterola, a vlakna iz dala pogoduju zdravlju probavnog trakta.
Chana dal je izvor kalcija (100 grama chana dala=202 mg kalcija).
Ovaj recept je za 'brzu' dhoklu tako da vam je potreban besan.
Imajte na umu da se kod nas u trgovinama prodaje brašno od slanutka, a ne od chana dala. Ono može zamijeniti pravi besan ali su primjetne manje razlike u teksturi i okusu.
NYLON KHAMAN DHOKLA
Vrlo se lako priprema a nudi bogatstvo okusa! Tko god ju je probao bio je oduševljen.
Za pripremu će vam biti potrebna posuda za kuhanje na pari. Ako nemate izvornu indijsku poslužit će vam i lonac i manji kalup za tortu. Ja ih ponekad kuham u kalupu za idlije. Tradicionalno se dhokle režu u rombove.
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Količina: 4-6 osoba
Sastojci:
Tijesto
1 šalica besana (slanutkovog brašna)
1 i pola žlice griza
1 žličica limunovog soka
3 žličice šećera
1 žličica paste od đumbira i zelenog čilija
1/4 -1/2 žličice praška za pecivo ili soda bikarbone
Začini
1 žlica ghija ili ulja
1/2 žličice crne gorušice
1/2 žličice sezama
2 zelena čilija (po želji)
prstohvat asafetide
1 žlica sjeckanog korijandera ili peršina
Postupak:
1. Pomiješajte sve sastojke za tijesto osim praška za pecivo. Polako ulijevajte vodu dok ne dobijete gusto tijesto.
2. U lonac ulijte vodu (oko 2 prsta) i pričekajte da proključa. S malo ghija, maslaca ili ulja namastite kalup.
Važno je održavati temperaturu vode (lonac i voda u njemu uvijek moraju biti vrući i na temperaturi ključanja).
3. Dodajte prašak za pecivo u tijesto i dobro promiješajte. Pričekajte da se smjesa počne dizati.
Izlijte ju u kalup, stavite u lonac, dobro poklopite i kuhajte na pari 10 minuta.
(U lonac ubacite manju posudu i na nju stavite kalup s tijestom)
4. Oko 8. minute kuhanja dhokli u tavi zagrijte ghi ili ulje. Ubacite gorušicu, sezam, čili i asafetidu. Nakon što gorušica ispucketa ulijte 1 žlicu vode.
5.Izlijte začine na kuhane dhokle. Izrežite ih u rombove, pospite sjeckanim korijanderom ili peršinom i poslužite uz chatni.
Post je objavljen 05.06.2007. u 12:08 sati.