< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

utorak, 05.06.2007.

Nylon khaman dhokla



Predlažem vam da isprobate još gujaratskih farsana...

Ovaj tradicionalni gujaratski snack izvorno se radi od chana dala. Dal se namoči, samelje i ostavi da fermentira.
Chana dal i besan (brašno od chana dala) vrlo su pogodni za dijabetičare jer omogućuju postupnu apsorbciju šećera.
Također reguliraju razinu kolesterola, a vlakna iz dala pogoduju zdravlju probavnog trakta.
Chana dal je izvor kalcija (100 grama chana dala=202 mg kalcija).

Ovaj recept je za 'brzu' dhoklu tako da vam je potreban besan.
Imajte na umu da se kod nas u trgovinama prodaje brašno od slanutka, a ne od chana dala. Ono može zamijeniti pravi besan ali su primjetne manje razlike u teksturi i okusu.

NYLON KHAMAN DHOKLA

Vrlo se lako priprema a nudi bogatstvo okusa! Tko god ju je probao bio je oduševljen.
Za pripremu će vam biti potrebna posuda za kuhanje na pari. Ako nemate izvornu indijsku poslužit će vam i lonac i manji kalup za tortu. Ja ih ponekad kuham u kalupu za idlije. Tradicionalno se dhokle režu u rombove.

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Količina: 4-6 osoba


Sastojci:

Tijesto
1 šalica besana (slanutkovog brašna)
1 i pola žlice griza
1 žličica limunovog soka
3 žličice šećera
1 žličica paste od đumbira i zelenog čilija
1/4 -1/2 žličice praška za pecivo ili soda bikarbone

Začini
1 žlica ghija ili ulja
1/2 žličice crne gorušice
1/2 žličice sezama
2 zelena čilija (po želji)
prstohvat asafetide
1 žlica sjeckanog korijandera ili peršina

Postupak:

1. Pomiješajte sve sastojke za tijesto osim praška za pecivo. Polako ulijevajte vodu dok ne dobijete gusto tijesto.



2. U lonac ulijte vodu (oko 2 prsta) i pričekajte da proključa. S malo ghija, maslaca ili ulja namastite kalup.
Važno je održavati temperaturu vode (lonac i voda u njemu uvijek moraju biti vrući i na temperaturi ključanja).

3. Dodajte prašak za pecivo u tijesto i dobro promiješajte. Pričekajte da se smjesa počne dizati.
Izlijte ju u kalup, stavite u lonac, dobro poklopite i kuhajte na pari 10 minuta.
(U lonac ubacite manju posudu i na nju stavite kalup s tijestom)



4. Oko 8. minute kuhanja dhokli u tavi zagrijte ghi ili ulje. Ubacite gorušicu, sezam, čili i asafetidu. Nakon što gorušica ispucketa ulijte 1 žlicu vode.

5.Izlijte začine na kuhane dhokle. Izrežite ih u rombove, pospite sjeckanim korijanderom ili peršinom i poslužite uz chatni.



05.06.2007. u 12:08 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>