< | lipanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Predlažem vam da isprobate još gujaratskih farsana...
Ovaj tradicionalni gujaratski snack izvorno se radi od chana dala. Dal se namoči, samelje i ostavi da fermentira.
Chana dal i besan (brašno od chana dala) vrlo su pogodni za dijabetičare jer omogućuju postupnu apsorbciju šećera.
Također reguliraju razinu kolesterola, a vlakna iz dala pogoduju zdravlju probavnog trakta.
Chana dal je izvor kalcija (100 grama chana dala=202 mg kalcija).
Ovaj recept je za 'brzu' dhoklu tako da vam je potreban besan.
Imajte na umu da se kod nas u trgovinama prodaje brašno od slanutka, a ne od chana dala. Ono može zamijeniti pravi besan ali su primjetne manje razlike u teksturi i okusu.
NYLON KHAMAN DHOKLA
Vrlo se lako priprema a nudi bogatstvo okusa! Tko god ju je probao bio je oduševljen.
Za pripremu će vam biti potrebna posuda za kuhanje na pari. Ako nemate izvornu indijsku poslužit će vam i lonac i manji kalup za tortu. Ja ih ponekad kuham u kalupu za idlije. Tradicionalno se dhokle režu u rombove.
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
Količina: 4-6 osoba
Sastojci:
Tijesto
1 šalica besana (slanutkovog brašna)
1 i pola žlice griza
1 žličica limunovog soka
3 žličice šećera
1 žličica paste od đumbira i zelenog čilija
1/4 -1/2 žličice praška za pecivo ili soda bikarbone
Začini
1 žlica ghija ili ulja
1/2 žličice crne gorušice
1/2 žličice sezama
2 zelena čilija (po želji)
prstohvat asafetide
1 žlica sjeckanog korijandera ili peršina
Postupak:
1. Pomiješajte sve sastojke za tijesto osim praška za pecivo. Polako ulijevajte vodu dok ne dobijete gusto tijesto.
2. U lonac ulijte vodu (oko 2 prsta) i pričekajte da proključa. S malo ghija, maslaca ili ulja namastite kalup.
Važno je održavati temperaturu vode (lonac i voda u njemu uvijek moraju biti vrući i na temperaturi ključanja).
3. Dodajte prašak za pecivo u tijesto i dobro promiješajte. Pričekajte da se smjesa počne dizati.
Izlijte ju u kalup, stavite u lonac, dobro poklopite i kuhajte na pari 10 minuta.
(U lonac ubacite manju posudu i na nju stavite kalup s tijestom)
4. Oko 8. minute kuhanja dhokli u tavi zagrijte ghi ili ulje. Ubacite gorušicu, sezam, čili i asafetidu. Nakon što gorušica ispucketa ulijte 1 žlicu vode.
5.Izlijte začine na kuhane dhokle. Izrežite ih u rombove, pospite sjeckanim korijanderom ili peršinom i poslužite uz chatni.