< | lipanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Jeste li znali da drevna vedska pravila kazuju da u svome domu i neprijatelja valja ljubazno ugostiti. Predaje pričaju o hrabrim ratnicima koji bi se navečer gostili u neprijateljskim taborima, a izjutra vodili borbu na život i smrt.
Pravila ugošćivanja i najsiromašnijem čovjeku nalažu kako pravilno ugostiti osobu. Ukoliko je nemoguće poslužiti ukusan obrok, povoljno je gostu ponuditi mjesto za sjedenje, vodu za piće i ugodne riječi.
U nekim mjestima Indijci dvaput dnevno odlaze po pitku vodu i spremaju ju u zemljane posude u kojima ona zadržava za njih idealnu temperaturu (od 9 do 12 stupnjeva).
U mnogim hramovima voda se još uvijek drži u srebrnim ili bakrenim posudama za koje se smatra da uništavaju neke vrste bakterija.
No, ukoliko želite svome gostu poslužiti više od obične vode nudi vam se ogroman izbor ukusnih, lagano začinjenih indijskih bezalkoholnih napitaka.
Mnogi su spravljeni od svježe iscijeđenog voća i/ili jogurta. U Yamuninoj sam kuharici 'Art of Indian Vegetarian Cooking' pronašla idealne kombinacije voća za ukusne indijske punčeve.
1. papaja, ananas, naranča, guava, jogurt i limeta
2. ananas, kokosovo mlijeko, sok od jabuke, sok od naranče i mljeveni kardamom
3. sok od naranče, sok od marelice, vanilin šećer ili ekstrakt vanilije (par kapi)
4. ananas, sok od kruške, kokosovo mlijeko, sok od naranče i muškatni oraščić
5. jogurt, banana i papaja
6. sok od jabuke, malo pirea od đumbira i lišće svježe mente
7. banana, jogurt, sitno sjeckane datulje, sok od naranče i limuna
7. sok od grožđa, nasjeckana papaja i kokosovo mlijeko
Sastojke stavite u blender i izmiksajte u prozračne napitke. Okus odredite sami mijenjajući udio pojedinog voća.
Ubacite koju kocku leda, ukrasite limunom, svježim lišćem mente ili komadićima voća. Napitak posipajte mljevenim kardamomom, korijanderom ili muškatom i poslužite.
Ja vam donosim idealno piće za ove vrućine.
Gujaratski napitak od začinjenog jogurta – chaas.
CHAAS
Vrijeme pripreme: 7 minuta
Količina: 4 osobe
Sastojci:
2 šalice (cup) jogurta
1 žličica suho prženog kumina
pola žličice paste od čilija i đumbira
pola žličice crne soli (ukoliko imate)
1/4 žličice soli (ili po potrebi)
Začini:
1 žlica ulja
1/4 žličice crne gorušice
prstohvat asafetide
sjeckano lišće korijandera (peršina)
Postupak:
1. Metlicom istucite jogurt.
2. Dodajte kumin, pastu od čilija i đumbira i sol. Ulijte 4 šalice hladne vode. Dobro promiješajte.
3. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i asafetidu. Pričekajte da gorušica ispucketa i prelijte začine po jogurtu. Ukrasite sjeckanim korijanderom ili peršinom i poslužite uz neki od gujaratskih farsana.
Info za one koju su čekali fotografije s predstavljanja indijskih sarija u MM-u.
Slike stavljene ovdje.
Veliko hvala svima koji su omogućili ostvarivanje ovog projekta - Ivani, Marijani, Lani, Štefici, Andrei, prof. Sunilu, Adhiki, Ireni, Gunishu i studenticama s katedre za indologiju FF-a u Zagrebu i Stipici na fotkama.