Jeste li znali da drevna vedska pravila kazuju da u svome domu i neprijatelja valja ljubazno ugostiti. Predaje pričaju o hrabrim ratnicima koji bi se navečer gostili u neprijateljskim taborima, a izjutra vodili borbu na život i smrt.
Pravila ugošćivanja i najsiromašnijem čovjeku nalažu kako pravilno ugostiti osobu. Ukoliko je nemoguće poslužiti ukusan obrok, povoljno je gostu ponuditi mjesto za sjedenje, vodu za piće i ugodne riječi.
U nekim mjestima Indijci dvaput dnevno odlaze po pitku vodu i spremaju ju u zemljane posude u kojima ona zadržava za njih idealnu temperaturu (od 9 do 12 stupnjeva).
U mnogim hramovima voda se još uvijek drži u srebrnim ili bakrenim posudama za koje se smatra da uništavaju neke vrste bakterija.
No, ukoliko želite svome gostu poslužiti više od obične vode nudi vam se ogroman izbor ukusnih, lagano začinjenih indijskih bezalkoholnih napitaka.
Mnogi su spravljeni od svježe iscijeđenog voća i/ili jogurta. U Yamuninoj sam kuharici 'Art of Indian Vegetarian Cooking' pronašla idealne kombinacije voća za ukusne indijske punčeve.
1. papaja, ananas, naranča, guava, jogurt i limeta
2. ananas, kokosovo mlijeko, sok od jabuke, sok od naranče i mljeveni kardamom
3. sok od naranče, sok od marelice, vanilin šećer ili ekstrakt vanilije (par kapi)
4. ananas, sok od kruške, kokosovo mlijeko, sok od naranče i muškatni oraščić
5. jogurt, banana i papaja
6. sok od jabuke, malo pirea od đumbira i lišće svježe mente
7. banana, jogurt, sitno sjeckane datulje, sok od naranče i limuna
7. sok od grožđa, nasjeckana papaja i kokosovo mlijeko
Sastojke stavite u blender i izmiksajte u prozračne napitke. Okus odredite sami mijenjajući udio pojedinog voća.
Ubacite koju kocku leda, ukrasite limunom, svježim lišćem mente ili komadićima voća. Napitak posipajte mljevenim kardamomom, korijanderom ili muškatom i poslužite.
Ja vam donosim idealno piće za ove vrućine.
Gujaratski napitak od začinjenog jogurta – chaas.
CHAAS
Vrijeme pripreme: 7 minuta
Količina: 4 osobe
Sastojci:
2 šalice (cup) jogurta
1 žličica suho prženog kumina
pola žličice paste od čilija i đumbira
pola žličice crne soli (ukoliko imate)
1/4 žličice soli (ili po potrebi)
Začini:
1 žlica ulja
1/4 žličice crne gorušice
prstohvat asafetide
sjeckano lišće korijandera (peršina)
Postupak:
1. Metlicom istucite jogurt.
2. Dodajte kumin, pastu od čilija i đumbira i sol. Ulijte 4 šalice hladne vode. Dobro promiješajte.
3. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i asafetidu. Pričekajte da gorušica ispucketa i prelijte začine po jogurtu. Ukrasite sjeckanim korijanderom ili peršinom i poslužite uz neki od gujaratskih farsana.
Info za one koju su čekali fotografije s predstavljanja indijskih sarija u MM-u.
Slike stavljene ovdje.
Veliko hvala svima koji su omogućili ostvarivanje ovog projekta - Ivani, Marijani, Lani, Štefici, Andrei, prof. Sunilu, Adhiki, Ireni, Gunishu i studenticama s katedre za indologiju FF-a u Zagrebu i Stipici na fotkama.
Post je objavljen 21.06.2007. u 21:54 sati.