Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Lapsi



Nedavno sam s prijateljem, čestim putnikom po Indiji i obožavateljem 'indijske' hrane, pričala o ljubavi i predanosti s kojom kuhari u tamošnjim hramovima satima i satima spravljaju hranu. Ovo užurbano doba u kojem živimo ostavlja nam malo vremena.
Iako su im vrlo ukusna indijska jela, malo se ljudi na Zapadu odluči pokušati ih spraviti u svome domu. Razlog tome su i zablude da je kuhinja te zemlje vrlo složena (postoje vrlo jednostavna jela koja uistinu nećete pronaći u restoranima u Indiji, ali mirišu i poslužuju se u indijskim domovima).
No, kao što napomenuh ranije, istina je da kuhari u brojnim hramovima satima kuhaju jela koja će biti nuđena voljenim im božanstvima i koja se potom dijele vjernicima.
Zaključili smo kako vrijeme nije bitno ako kuhate za boga. Zanimljivo, zar ne?


Ovaj gujaratski slatkiš spravlja se za vrijeme gujartaskih hindskih svetkovina i festivala i vrlo ga je lako pripremiti.
Svakodnevno se nudi Durgi za vrijeme devetodnevne Durga puje (obožavanja Durge).
Omiljeno je jelo Khodiyar Ma (oblika Durge) i njeni kuhari u gujaratskim hramovi kuhaju na tone ove ukusne halave i dijele je njenim bhaktama.
Khodiyar Ma je zaštitnica kraljevstva, kralja i podanika. Vrlo brzo i velikodušno ispunjava želje svojih bhakta.





LAPSI

Lapsi ili dalia je sličan bulguru. Za one koji još ne znaju, to je djelomično kuhana, osušena i grubo mljevena pšenica. Razlika je u činjenici da dalia nije kuhana prije mljevenja.



Bulgur možete kupiti u 'Bio&Bio' trgovinama.

Lapsi se radi slično kao i halava pa oni koji su upoznati s tim indijskim slatkišem neće imati problema.
Par savjeta za one koji još uvijek nisu se okušali u kuhanju halave:
1. Žito koje se polako prži na ghiju ili maslacu mora postići željenu boju i temperaturu (vrlo vruće). Slijedite recept i ne brzajte s procesom prženja. Treba za duboki lonac.
2. Voda koju ulijevate mora biti vrela. To znači da vam slijedi mala 'eksplozija' kada ju izlijete na vruće preprženo žito. Prije ulijevanja vode, ja posudu sa žitom stavim u sudoper kako bih izbjegla slijepljene slatke ostatke na štednjaku. Ulijete vodu, poklopite i pričekajte par sekundi. Vratite posudu na vatru i kuhajte dalje slijedeći recept.

Ja vam nudim najjednostavniju verziju. Za raskošniji slatkiš ubacite grožđice, prepržene bademe ili šafran.

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 20-40 minuta
Količina:8 osoba


Sastojci:

1 šalica dalie (bulgura)
3 šalice vode
1 šalica šećera
1 žličica karamoma u prahu
1/4 šalice toplog mlijeka
6 žlica ghija ili maslaca

Postupak:

1. Zagrijte ghi ili maslac. Ubacite lapsi i neprestano miješajući pržite na umjerenoj vatri dok ne postane zlatno smeđa.

2. U međuvremenu zagrijte 3 šalice vode. Dopustite da voda proključa.

3. Ulijte vodu na preprženi lapsi. Pojačajte vatru da cijela smjesa proključa.

4. Smanjite vatru i kuhajte dok sva voda skoro ne ispari, a lapsi je kuhan.

5.Dodajte šećer i kardamom u prahu.

6. Kuhajte na umjerenoj vatri dok se smjesa ne počne odvajati od ruba posude.



7. Malo ohladite. Prije posluživanja ulijte mlijeko, promiješajte i zagrijte.



Post je objavljen 15.06.2007. u 10:14 sati.