< | lipanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje
Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.
Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!
O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore
Indijska kuhinja
RECEPTI
Riža
Palak panir pulao - riža sa špinatom
Dal
Rajma - začinjeni grah
Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom
Gujaratski slatki dal
Panchratni dal - pet vrsta dala
Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom
Chole - začinjeni slanutak
Kruščići
Laccha parantha
Padvali roti
Thepla
Tikkar
Juhe
Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška
Sabjiji - jela od povrća
Masala khumb - sabji s gljivama
Kotu bhara louki - punjene tikvice
Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku
Fansi dhokli - mahune na gujaratski
Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski
Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni
Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže
Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak
Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat
Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom
Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski
Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski
Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom
Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski
Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski
Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira
Mliječni proizvodi
i jela od istih
Ghi - pročišćeni maslac
Panir- indijski svježi sir
Domaći indijski jogurt i krem sir
Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana
Salate i chutneyi
Meetha imli chatni - chutney od tamarinda
Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama
Lagana jela i prilozi
Bandhgobhi kofta
Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška
Iddli
Iddli štangica sa špinatom
Tava iddli
Alu vada - okruglice od krumpira
Alu pakora - pohani krumpir
Snackovi
Pandoli
Dhokla
Koli flower nu bhanolu
Sabat mung usal - klice s đumbirom
Khandvi
Slatkiši
Srikhand - slatki jogurt
Lapsi - halva od bulgura
Suji besan halva - halva od griza i besana
Kheer - iskuhano mlijeko s rižom
Besan laddu - slatke kuglice pd besana
Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku
Badam phirni - indijski puding s bademima
Gajar ka halva - halva od mrkve
Sheera - indijski griz
Napitci
Masala chai
Chaas
Sok od manga
Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal
Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp
Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara
Nedavno sam s prijateljem, čestim putnikom po Indiji i obožavateljem 'indijske' hrane, pričala o ljubavi i predanosti s kojom kuhari u tamošnjim hramovima satima i satima spravljaju hranu. Ovo užurbano doba u kojem živimo ostavlja nam malo vremena.
Iako su im vrlo ukusna indijska jela, malo se ljudi na Zapadu odluči pokušati ih spraviti u svome domu. Razlog tome su i zablude da je kuhinja te zemlje vrlo složena (postoje vrlo jednostavna jela koja uistinu nećete pronaći u restoranima u Indiji, ali mirišu i poslužuju se u indijskim domovima).
No, kao što napomenuh ranije, istina je da kuhari u brojnim hramovima satima kuhaju jela koja će biti nuđena voljenim im božanstvima i koja se potom dijele vjernicima.
Zaključili smo kako vrijeme nije bitno ako kuhate za boga. Zanimljivo, zar ne?
Ovaj gujaratski slatkiš spravlja se za vrijeme gujartaskih hindskih svetkovina i festivala i vrlo ga je lako pripremiti.
Svakodnevno se nudi Durgi za vrijeme devetodnevne Durga puje (obožavanja Durge).
Omiljeno je jelo Khodiyar Ma (oblika Durge) i njeni kuhari u gujaratskim hramovi kuhaju na tone ove ukusne halave i dijele je njenim bhaktama.
Khodiyar Ma je zaštitnica kraljevstva, kralja i podanika. Vrlo brzo i velikodušno ispunjava želje svojih bhakta.
LAPSI
Lapsi ili dalia je sličan bulguru. Za one koji još ne znaju, to je djelomično kuhana, osušena i grubo mljevena pšenica. Razlika je u činjenici da dalia nije kuhana prije mljevenja.
Bulgur možete kupiti u 'Bio&Bio' trgovinama.
Lapsi se radi slično kao i halava pa oni koji su upoznati s tim indijskim slatkišem neće imati problema.
Par savjeta za one koji još uvijek nisu se okušali u kuhanju halave:
1. Žito koje se polako prži na ghiju ili maslacu mora postići željenu boju i temperaturu (vrlo vruće). Slijedite recept i ne brzajte s procesom prženja. Treba za duboki lonac.
2. Voda koju ulijevate mora biti vrela. To znači da vam slijedi mala 'eksplozija' kada ju izlijete na vruće preprženo žito. Prije ulijevanja vode, ja posudu sa žitom stavim u sudoper kako bih izbjegla slijepljene slatke ostatke na štednjaku. Ulijete vodu, poklopite i pričekajte par sekundi. Vratite posudu na vatru i kuhajte dalje slijedeći recept.
Ja vam nudim najjednostavniju verziju. Za raskošniji slatkiš ubacite grožđice, prepržene bademe ili šafran.
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 20-40 minuta
Količina:8 osoba
Sastojci:
1 šalica dalie (bulgura)
3 šalice vode
1 šalica šećera
1 žličica karamoma u prahu
1/4 šalice toplog mlijeka
6 žlica ghija ili maslaca
Postupak:
1. Zagrijte ghi ili maslac. Ubacite lapsi i neprestano miješajući pržite na umjerenoj vatri dok ne postane zlatno smeđa.
2. U međuvremenu zagrijte 3 šalice vode. Dopustite da voda proključa.
3. Ulijte vodu na preprženi lapsi. Pojačajte vatru da cijela smjesa proključa.
4. Smanjite vatru i kuhajte dok sva voda skoro ne ispari, a lapsi je kuhan.
5.Dodajte šećer i kardamom u prahu.
6. Kuhajte na umjerenoj vatri dok se smjesa ne počne odvajati od ruba posude.
7. Malo ohladite. Prije posluživanja ulijte mlijeko, promiješajte i zagrijte.