Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijskakuhinja

Marketing

Khandvi

Zaista nisam očekivala da ću vidjeti svoj blog na naslovnici! Trebalo mi je vremena da shvatim da se radi o meni...



Veliko hvala uredništvu Blog.hr-a!

Na jučerašnjoj fotografiji je Khandvi.



Mekan i kremast topi-se-u-ustima khandvi oduševit će vaše goste i okusom i izgledom.
Ovaj ukusan gujaratski snack spravlja se od besana (slanutkovog brašna) i jogurta.
Iako khandvi nije toliko teško napraviti, posvetite mu svu svoju pažnju i ne kuhajte ništa osim njega.

KHANDVI

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta
Količina: 20 komada


Sastojci:

3/4 šalice (cup) besana
3/4 šalice jogurta
1 žličica paste od đumbira i čilija
1/4 žličice kurkume
prstohvat asafetide
1/2 žličice soli



Začini
2 žlice ghija (ulja)
1 žličica gorušice
1 žličica sezama
1/2 žličice asafetide

Ukoliko imate
3-4 lista karija
4 suha crvena čilija

Postupak:

1. Prosijte besan. Dodajte jogurt, pastu, kurkumu, asafetidu i sol. Ulijte 1 šalicu vode i dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu.

2. Ulijte smjesu u posudu s debelim dnom.



Stavite na laganu vatru i kuhajte neprestano miješajući dok smjesa ne postane gusta. (Ja ju kuham dok se ne počne odvajati od rubova i dna posude. To traje oko 15-20ak minuta.)

3. Izlijte smjesu na uljem premazan papir za pečenje. Razmažite ju po papiru što više i tanje moguće. Pričekajte 10ak minuta da se smjesa ohladi.



4. Dva su načina na koja možete oblikovati khandvi.

a. Zarolajte cijelu smjesu i izrežite ju na 2.5 cm duge komadiće.





b. Pažljivo izrežite smjesu na trake dužine 10 i širine 3.5 cm (ili ovisno o veličini 'pužića' koje želite dobiti na kraju) i zarolajte ih.








5. Zagrijte ulje. Ubacite gorušicu i sezam. Kada gorušica počne pucketati dodajte asafetidu, lišće karija i suhi čili i pržite 30ak sekundi.

6. Prelijte preko khandvija i ukrasite sjeckanim lišćem korijandera ili peršina.







Zahvaljujući mom dragom prijatelju Stipici imam i nekolicinu fotografija (hrane!) s jučerašnje fešte.
Kada vidite ove dubokopržene sabjije, imajte na umu da ovo nisu svakodnevna jela. Fešta je fešta!

Predjelo - Nylon Dhokla i Khandvi




Palak Pulau (riža sa špinatom)




Obla Chaval (jednostavna basmati riža uz dodatak maka)




Baigan Panir Tarkari (patliđan, rajčica, paprika i panir za nezaboravan doživljaj)




Fansi Dokli (Jednostavan sabji od mahuna)




Gobhi Alu Bhaji (cjetača i krumpir u umaku od slatkog vrhnja)




Khira Raita (Salata od krastavaca, najpoznatija indijiska salata)




Stipin 'thali'




Kada sam razmišljala što ću obući, sjetila sam se sarija. Od svih stotinjak načina omatanja odabrala sam jedan koji mi se činio prigodnim za ovu vrućinu.
Sunil, jedan od dragih gostiju, mi je kasnije te večeri otkrio da je na taj način sari oblačila njegova baka u Gaurikundu, podno Himalaja. Selidbom mlađih generacija u grad, gdje je taj stil smatran ne modernim, žene su ga napustile i prigrlile moderniji, nivi način omatanja sarija.
Baš me zanima nosi li ga još pokoja mila starica u Gaurikundu...








Post je objavljen 26.06.2007. u 13:30 sati.