Indijanka vegetarijanka

29.02.2012., srijeda

Neživotinjski izvori omega 3 kiselina

Sa svih strana pile o prednostima prehrane bogate omega 3 kiselinama, posebice o dobrobiti za mozak, ali i kao pomoć pri smanjenju tlaka, rizika oboljenja od srčanih bolesti, depresije itd. Uglavnom se riba navodi kao izvor omega 3 kiselina, a nepravedno zanemaruju drugi, biljni izvori, a što je najvažnije, za koje nije potrebno ubiti živo biće koje ima osjećaje.

Dakle, najbolji izvori omega 3 kiselina su:

Lanene sjemenke
Karfiol (cvjetača)

Hummus (namaz koji se spravlja od slanutka i tahinija, paste od sezama)

Prokulica

Soja (zrno i ulje)

Orasi

Sjemenke i ulje bundeve

Preporučene dnevne doze omega 3 kiselina mogu se primjerice dobiti iz dvije jušne žlice usitnjenih sjemenki lana ili jedne jušne žlice lanenog ulja.

28.02.2012., utorak

Meso iz matičnih stanica

Prvi hamburger od goveđeg mesa iz matičnih stanica razvija se u jednome nizozemskom laboratoriju i mogao bi postati stvarnost ujesen 2012., a dugoročno unijeti prekretnicu u stočarstvu i dati golem doprinos očuvanju okoliša. Cijena proizvodnje je 250.000 eura i financira se novcem anonimnog donatora koji želi 'smanjenje broja stoke za klanje na stočnim farmama, kao i smanjenje emisija s učinkom staklenika, u čemu stočarstvo ima velik udio'. Dr. Mark Post, liječnik i voditelj odjela za fiziologiju na Sveučilištu u Maastrichtu, najavio je da će proizvodnja mesa iz matičnih stanica naveliko postati stvarnost za deset do dvadeset godina. Patrick Brown, profesor biokemije na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji, istaknuo je da je stočarstvo u današnjem obliku najveća katastrofa za okoliš te je odlučan da svoj znanstveni rad posveti 'razvoju alternativnih tehnologija za proizvodnju hrane koja bi zamijenila meso i mliječne proizvode'.

27.02.2012., ponedjeljak

Laura Esquivel: 'Kao voda za čokoladu'

Magična knjiga meksičke autorice koja kroz recepte priča o životu jedne obitelji, posebice jedne djevojke. Tite čiji je život odredilo staro pravilo – nema udaje jer je najmlađa kći i mora se brinuti za majku do kraja života. Ovako ostaje bez ljubavi svog života, ali na kraju joj se ipak vraća, ali se sve pretvara u pravu tragediju. Odlična knjiga koju sam pričitala o roku 'keks'.

CITATI:

'Na koncu konca, svaka istina može biti laž, a svaka laž istina. Ovisi o tome vjeruju li vam ili ne oni kojima govorite.'

'Moja je baka imala vrlo zanimljivu teoriju. Govorila je da se svi rađamo s kutijom šibica u sebi, ali da ih ne možemo uvijek upaliti sami jer trebamo kisik i svijeću. Samo što u tom slučaju kisik mora doći od daha ljubljene osobe; kao svijeća može poslužiti bilo kakva vrsta hrane, galzba, milovanje, riječ ili zvuk koji će aktivirati detonator i tako zapaliti jednu od šibica. U nama će se stvoriti ugodna toplina koja će u tijeku vremena malo – pomalo nestajati sve dok se ne pothrani velika eksplozija. Svatko, da bi mogao živjeti, mora otkriti svoje detonatore jer izgaranje do kojega dolazi kad se jedan od njih zapali, hrani dušu energijom. Drugim riječima, to izgaranje predstavlja hranu. Ako čovjek ne otkrije na vrijeme svoje detonatore, kutija šibica se navlaži i on nikada više ne uspije zapaliti jednu od tih šibica. Kad se takvo što dogodi, duša pobjegne iz tijela, bezglavo luta najdubljom tminom pokušavajući uzalud pronaći sebi hranu i ne shvaćajući da joj jedino to tijelo, koje je ostavila goloruko i hladno, može priskrbiti.'

24.02.2012., petak

Kako ja gledam na prosvjed mljekara?

Prosvjeduju 10-11 dana. U početku sam suosjećala. Jer cijena od dvije kune i nešto za litru mlijeka je doista mala. A onda sam preračunala koliko ja zarađujem (s obzirom na komad onog što proizvedem). Imam diplomu, a bolje da ne kažem koliko zarađujem. Ali to sve skupa nema veze jer nepravda me uvijek razljuti, bez obzira kome se dogodila. A onda vidim kolike poticaje dobijaju. Zašto uopće treba poticati proizvodnju mlijeka? Zato jer je nekome to u interesu. Isto kao i proizvodnja mesa i sličnog za koje se također dobijaju poticaji. I tako se ulazi u onaj začarani krug u kojem je društvena nepravda još vidljivija jer jedni dobijaju poticaje jer, kao propali, a drugi, toliko nevažni da bi uopće i dobili poticaj, već propadaju bez da ih netko i pogleda.

Da ne duljim, na kraju mi sada uopće nije žao i ne suosjećam. Zapravo sam sljedeće i od početka mislila, ali se nisam usudila to izgovoriti ili napisati jer znam da me nitko ne bi razumio - ako se smanji broj mljekara, bit će mi drago i to zbog manjeg broja krava koje će se mučiti na raznoraznim farmama. Da, ne ubijaju ih tamo, ali im je život nikakav. Žive u skučenim prostorima, vuku ona preogromna vimena, a kada više ne daju onoliko mlijeka koliko je proračunato, e onda idu u klaonicu, a na njihovo mjesto dolaze nove. Sada, kada se smanji broj mljekara, barem će biti manje krava patnika. I točka.

23.02.2012., četvrtak

Čips iz mikrovalke

Na ribežu se na vrlo tanke ploške izreže povrće od kojeg se želi praviti čips – npr. batat, krumpir, mrkva... Posoli se, a potom se komad po komad, kroz sredinu nabija na štapiće. Ne smije se komad do komada staviti preblizu jer se neće ispeći, najbolje je da razmak bude minimum pola centimetra. Potom se dva ovakva niza stave na plitki tanjur i u mikrovalnu na oko 5 minuta na najvišu snagu (kod mene je to 800 watta). Običnom krumpiru potrebno je nešto više, oko 7 minuta, uglavnom lako se provjeri je li pečeno. Kada je gotovo skinuti sa štapića i dobar tek!

Mrkva posebno lijepo i dekorativno izgleda, poput kakvih cvjetića. U receptu je pisalo da se krumpir može lagano uvaljati u slatku mljevenu papriku, ali to još nisam probala.

Nije kao čips iz vrećice, ali mislim da je svakako bolji izbor. Mislim da bi na isti način bilo dobro napraviti i čips od jabuke.

21.02.2012., utorak

Joe DeVito & Brad Strickland: 'King Kong'

Još kao dijete gledala sam onu staru verziju filma 'King Kong' i uvijek plakala k'o ljuta godina. Ne tako davno gledala sam novo snimljenu verziju i opet isto. I tako sam se obradovala kad mi je pod ruke konačno došao i roman prema kojem su filmovi snimljeni. Mislila sam da ću ga 'smazati' kao kolač od čokolade, ali ipak se čitanje razvuklo. Jedna od rijetkih knjiga koja ipak nije bolja od filma, barem po meni. A od suza ni 's'.

CITAT:

'Vatre su se proširile. Ranjeni su ležali i jaukali. Mrtvi su mirno ležali.'

Ne znam je li ovo možda greška u prijevodu ili što, ali je pred sam kraj knjige i nagnalo me na smijeh. Kako bi inače mrtvi ležali nego mirno? :-D

20.02.2012., ponedjeljak

Kravlje mlijeko s 'kvalitetom' ljudskog mlijeka

Dakle, znanstvenici su stvorili GMO mlijeko koje će proizvoditi krave, a ima kvalitete ljudskog majčinog mlijeka. Prema Telegraphu, znanstvenici su koristili tehnike kloniranja kako bi ubrizgali ljudske gene u Holstein krave. Ovako stvoreni GMO embriji su umetnuti u krave surogate. Znanstvenici smatraju da će krave nastale na ovakav način proizvoditi mlijeko s ljudskim enzimom koji se zove lizozim. On je poznat i kao antibiotik tijela jer ubija razne bakterije. Nalazi se u mnogim dijelovima tijela i suzama.

Već od prije je upitna GMO hrana, ali čini se kako GMO kukuruz, rajčica i slično nisu ni blizu ovome što se ovdje radi – živim životinjama. Koliko će to mlijeko biti sigurno i za telad i za ljude koji ga budu konzumirali? Ostaje nam da saznamo, a svi ćemo, kao i inače, biti pokusni kunići.

17.02.2012., petak

Peraje morskih pasa

Britanski novinar Paul Hilton fotografirao je sušenje peraja morskih pasa na Tajvanu. U Aziji su omiljeni zbog juhe koja se pravi od njih. Kitovi se često love tako što im se još živima odrežu peraje te ih se baci natrag u vodu. Pretpostavlja se da se godišnje odreže 75 milijuna peraja.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

p.s. sorry na greški :-)

16.02.2012., četvrtak

Hrana koja pogoduje stvaranju sluzi

Hrana koja pogoduje stvaranju sluzi potiče sluznicu stijenke rodnice na pretjerano izlučivanje sluzi i tako mijenja svojstva kiselog ekosustava koji štiti od infekcija. Hrana koja pogoduje stvarnju sluzi su crveno meso, rafinirane žitarice te svi mliječni proizvodi osim jogurta.

15.02.2012., srijeda

Čime hraniti ptice?

Hladno je i pticama je teško doći do hrane. Hranim ih preko cijele godine, ali sada intenzivnije. I mijenjam smrznutu vodu. Ipak, teško mi se dogovoriti s njima. Uvijek 'stručnjaci' kažu da ptice ne valja hraniti kruhom jer ih napuhne i nije dobar za njihovo zdravlje. Međutim, kada im stavim kruha, nestane u roku keks, a kada im stavim sjemenke, stoje i neće ih. Što da radim?

U svakom slučaju, zanimljivo ih je promatrati. Skupi ih se puno vrsta, 5-6 sam nabrojala, neke ni ne znam. Vrapci, sjenice, kosovi, vrane, grlice i... drugima ne znam ime. Jednom sam naišla i na djetlića.

Evo što sam pronašla o prehrani ptica kruhom:

'Kruh je najnekvalitetnija hrana za ptice. Ako ga već dajete, tada neka to bude stari osušeni kruh sa sjemenkama, sitno natrgan. Kruh ne treba uvoditi u ishranu ptica zbog mogućnosti predoziranja ugljikohidratima (šećerom), što kod ptica dovodi do oboljenja i preranog uginuća. Većina ptica nema enzim potreban za razgradnju ovih ugljikohidrata te su oni u potpunosti neresorptivni, odnosno ptica ih ne može razgraditi u probavi do glukoze.'

14.02.2012., utorak

Reklama za meso koja potiče na vegeterijanstvo

Amerika tvrtka Chipotle bavi se proizvodnjom mesa, a u svojoj reklami ukazuju na uvjete u kojima se životinje uzgajaju (na malom prostoru) te na anitibiotike i ostale lijekove koji im se daju. Na kraju farmera grize savjest zbog toga te krave i svinje oslobađa iz skučenih uvjeta. U pozadini svira pjesma Coldplayja 'The Scientist'. No, mnogi smatraju da se spotom zapravo potiče na bojkot bilo kakvog mesa jer zapravo su sve te svinje i krave tako jako slatke, bile zatvorene u farmi ili puštene na livadi te ih je nepravedno na kraju ubiti i pretvoriti u odrezak.



13.02.2012., ponedjeljak

Colleen Coble: 'Suton na Aljasci'

Roman na oko 280 stranica. Priča o ženi bez noge koja se nakon mnogo godina vraća na Aljasku i prisjeća svoga djetinjstva i tragičnog događaja koji se tada dogodio. Opet se suočava s duhovima koji je proganjaju čitav život. Tu je i ljubavna priča koja je bila očita od samog početka. Sve ima happy end, što me i nije baš oduševilo. Ipak, svidjeli su mi se opisi životinja te prirode, ali ih je moglo biti i više.

Knjiga je izašla u prijevodu tvrtke 'List' iz Rijeke. Ono što me iznimno iznenadilo i ponekad uznemirilo je jako loš prijevod kakav još do sada nisam susrela. Primjerice, jedan lik je u jednoj rečenici žensko, a potom već u drugoj muško te se tek kasnije iskristalizira u prijevodu je li muško ili žensko. Neke 'krive' riječi i da ne spominjem.

CITAT:

'Moj narod vjeruje da sve ima duh: drveće, vjetar, životinje. Vjerujemo da životinje, kao i ljudi, imaju duše koje mogu razmišljati, osjećati, komunicirati. Životinjski duhovi nisu različiti od ljudskih. Svi smo isti, a bolesti i nesreće dolaze zbog nepoštovanja prema duhovima šuma ili životinja.'

Augusta ga je mirno saslušala: '... Razljutim se kad čujem besmilice o povezivanju s drugim stvorenima na zemlji. Bog voli sva stvorenja, ali mi smo Njegova voljena djeca. Mi smo posebni.'

10.02.2012., petak

Phil Collen iz Def Lepparda objašnjava zašto vegetarijanstvo

Phil Collen je jedan od gitarista u bendu Def Leppard, ima 53 godine, a oko trideset je godina vegetarijanac. Evo što kaže o svom izboru prehrane: 'Nikad mi se zapravo nije sviđala ideja da jedem mrtvo tijelo. Kad vidite krvavi komad, vene koje krvare, to mi je doista odvratno. Kako da takvo što stavim u sebe? Što sam više to odbijao to su me ljudi više nudili da probavam ovo i ono, ali meni je bilo zlo od toga. Znate li kako muče te životinje na farmama i kako ih kolju? To je prilično ružna stvar. Zato sam se osjećao puno bolje kada sam prestao sudjelovati u svemu tome.'

Prema nekim procjenama, ljudi koji ne jedu meso godišnje 'spase' 100 životinja.



09.02.2012., četvrtak

Milan Kundera:

'Pravi moralni test čovječanstva sastoji se u njegovom odnosu prema onima koji su u njegovoj milosti: životinjama. No, na ovom je polju čovječanstvo doživjelo pravi debakl, debakl tako jak da svi ostali debakli prozlaze iz ovoga.'

08.02.2012., srijeda

U obrnutom svijetu...

Image and video hosting by TinyPic

07.02.2012., utorak

Zabrana držanja pasa na lancu – peticija

Nedavno je ponovno odjeknula vijest o djetetu u Lici koje je napao pas na lancu. Petogodišnje je dijete psa udarilo štapom i navodno htjelo doći do igračke koja je bila u blizini psa, no pas ga je napao i unakazio. Otac je sve riješio tako da je psa ubio sjekirom.

Stravičan događaj. No, dok će mnogi upirati prst u psa, zaboravljaju što je kritičan faktor zbog kojeg se pas ovako ponio. Čovjek. Odrastao čovjek. Čovjek koji psa cijeli život drži na lancu. Pri tome mu obično i slabo daje čistu vode, slabo ga utopljava kada su ovakve zime, po ljeti ga ostavlja na žarkom suncu te često i slabo hrani. O šetnjama da i ne govorimo. Milovanju isto. Toploj riječi – što je to?? Može li se od psa koji tako živi očekivati išta drugo nego da bude agresivan? Na žalost, uvijek na kraju ispaštaju oni koji su najmanje krivi – djeca i psi.

Jer psi su prema nama onakvi kakvi smo mi prema njima. Potpišite peticiju protiv držanja pasa na lancu:


http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2111


06.02.2012., ponedjeljak

Gaile Parkin: 'Magične torte iz Kigalija'

Roman na oko 330 stranica koji govori o tragičnoj stvarnosti u Ruandi. Glavni lik je Angel koja peče prekrasne torte. Dolaze joj klijenti iz svih dijelova Ruande i mnogo bjelaca koji rade ondje za međunarodne organizacije. Svatko ima svoju priču, svoju tajnu iz kojih se iščitavaju činjenice o stravičnom genocidu u ovoj državi. Također, iščitava se i istina o međunarodnim organizacijama pa tako jedan uposlenik Svjetske banke privremeno živi u Ruandi, a zadatak mu je nadzirati provedbu programa u koje novac ulaže ova organizacija. No, sam priznaje kako uopće nije bitno jesu li programi efektni jer ionako Ruanda vraća novac s kamatama.

Citat:

'Katkad laž može sadržavati više ljubavi nego istina.'

Gaile Parkin je rođena i odrasla u Zambiji a studirala je u Južnoj Africi i Engleskoj. Živjela je u raznim dijelovima Afrike, uključujući Ruandu, u kojoj je smještena radnja njezina prvog romana. U Ruandi je provela dvije godine kao volonterka na Sveučilištu u Kigaliju obavljajući različite poslove: bila je učiteljica, mentorica, autorica udžbenika, savjetnica za studente oboljele od AIDSA te za žene i djevojke koje su preživjele genocid. Mnoge od priča u romanu 'Magične torte iz Kigalija' temelje se na pričama koje je Parkin čula radeći u Ruandi.

03.02.2012., petak

Već 15 godina jede samo pileće medaljone

Stacey već 15 godina nije pojela nijednu voćku niti jede povrće! Zbog toga pati od anemije, nedostatka mnogih hranjivih tvari i proširenih vena. Ali zato svaki dan jede pileće medaljone.

Nakon što je zbog problema s disanjem pala u nesvijest, odvedena je u bolnicu. Užasnuti liječnici tada su saznali da tinejdžerica već 15 godina jede gotovo isključivo pohane pileće medaljone.

Liječnici su joj odmah dali injekciju vitamina, a zbog velikog nedostatka hranjivih tvari, propisali su joj i povećane doze vitamina i minerala. No, unatoč upozorenjima liječnika, ona i dalje ne može bez pilećih medaljona.

'Počinjem shvaćati da je ovo jako loše za mene. Najdraži su mi McDonald's Chicken Nuggets. Pojedem ih uz pomfrit. Ali volim i one iz KFC-a i supermarketa. Moje glavno jelo su uvijek pileći medaljoni – svaki dan', kaže Stacey.

Više na: http://magazin.net.hr/zdravlje/nutricionizam/page/2012/01/26/0307006.html

02.02.2012., četvrtak

Indijanski etički kodeks

1. Ustani sa Suncem i pomoli se. Moli se sam. Moli često. Veliki Duh će slušati, samo ako ti govoriš.

2. Budi tolerantan prema onima koji su se izgubili na putu. Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljenih duša. Moli se za njih da pronađu vodstvo.

3. Traži sebe kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj – drugi mogu ići s tobom, ali nitko ne može ići umjesto tebe.

4. Ophodi se prema gostima u kući s puno obazrivosti. Posluži ih s najboljom hranom, daj im najbolji ležaj, odnosi se prema njima s poštovanjem i čestitošću.

5. Ne uzimaj što nije tvoje, bilo od neke osobe, zajednice, divljine ili nečije kulture. Nije zasluženo i dato. Nije tvoje.

6. Poštuj sve što postoji na Zemlji, bilo ljude bilo biljke.

7. Poštuj tuđa mišljenja, želje i riječi. Nikada ne prekidaj nečiji govor, prigovaraj ili grubo oponašaj mimikom izrečeno. Dozvoli svakoj osobi pravo na izražavanje.

8. Nikada ne govori loše o drugima. Negativna energija koju time odašilješ u svemir vratit će ti se višestruko.

9. Svi ljudi čine greške. Sve greške mogu biti oproštene.

10. Negativne misli uzrokuju bolesti uma, tijela i duha. Vježbaj optimizam.

11. Priroda nije naša, ona je dio nas. Ona je dio naše svjetovne porodice.

12. Djeca su sjeme budućnosti. Sadi ljubav u njihova srca i zaljevaj ih mudrošću i učenjima života.
Dok rastu, daj im mjesto da rastu.

13. Izbjegavaj ranjavanje srca drugih. Otrov tog bola će se vratiti tebi.

14. Budi iskren u sva vremena. Iskrenost je ispit nasljeđa i dosljednosti unutar ovog svemira.

15. Drži sebe u ravnoteži. Svoje umno Ja, Duhovno Ja, Emocionalno Ja, i Tjelesno Ja. Sva trebaju biti jednako snažna, čista i zrdava. Jačaj tijelo da ojačaš um. Rasti bogato u duhovnosti, da izliječiš emocionalne rane.

16. Donosi svjesne odluke, kao što ću i kakav biti, kako ću djelovati i nositi se sa svojim djelima. Budi odgovoran za svoja djela.

17. Poštuj privatnost i osobni prostor drugoga. Ne diraj tuđe vlasništvo, pogotovo ne diraj svete i duhovne relikvije. To je zabranjeno.

18. Budi prvenstveno iskren prema sebi. Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima, ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš prvo sebi.

19. Poštuj tuđa vjerska opredijeljenja. Ne sili druge da vjeruju u tvoje.

20. Dijeli svoju dobru sreću. Dijeli i sudjeluj u davanju milostinje.

01.02.2012., srijeda

EU ulaže milijune u istraživanje proteina od kukaca

Nažalost, kukci su 'in' hrana u posljednje vrijeme, a čini se kako se trend pojačava i u ovoj, 2012. godini.Naime, EU je ponudila 3 milijuna eura za onoga tko će istražiti vrijednosti proteina koji se dobiju od kukaca, a ako bi se pokazali dobrima, reklamirali bi se kao alternativni izvor proteina. Ono što je zanimljivo, od 3 milijuna eura, EU daje 1,5 milijun, a ostatak navodno UN-ova organizaciju za hranu i poljoprivredu, mada je sve zapravo prekriveno određenim velom tajne, što značli da će lobisti odigrati veliku ulogu.

Sve ovo moglo bi uskoro dovesti do otvaranja novih farmi, farmi kukaca te fast food burgera od kukaca. Također, istražuju se i aditivi za ostalu hranu na bazi kukaca pa bi zapravo i oni koji to ne žele neizravno mogli sudjelovati u cijeloj toj farsi. Kao da čovječanstvu nije dovoljno već i ovo što ima, patnju milijuna krava, svinja, pilića i inih životinja na farmama.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.