Prvi hamburger od goveđeg mesa iz matičnih stanica razvija se u jednome nizozemskom laboratoriju i mogao bi postati stvarnost ujesen 2012., a dugoročno unijeti prekretnicu u stočarstvu i dati golem doprinos očuvanju okoliša. Cijena proizvodnje je 250.000 eura i financira se novcem anonimnog donatora koji želi 'smanjenje broja stoke za klanje na stočnim farmama, kao i smanjenje emisija s učinkom staklenika, u čemu stočarstvo ima velik udio'. Dr. Mark Post, liječnik i voditelj odjela za fiziologiju na Sveučilištu u Maastrichtu, najavio je da će proizvodnja mesa iz matičnih stanica naveliko postati stvarnost za deset do dvadeset godina. Patrick Brown, profesor biokemije na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji, istaknuo je da je stočarstvo u današnjem obliku najveća katastrofa za okoliš te je odlučan da svoj znanstveni rad posveti 'razvoju alternativnih tehnologija za proizvodnju hrane koja bi zamijenila meso i mliječne proizvode'.
Post je objavljen 28.02.2012. u 11:15 sati.