< lipanj, 2011 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Srpanj 2012 (7)
Lipanj 2012 (28)
Svibanj 2012 (39)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (13)
Veljača 2012 (22)
Siječanj 2012 (46)
Prosinac 2011 (44)
Studeni 2011 (105)
Listopad 2011 (67)
Rujan 2011 (57)
Kolovoz 2011 (10)
Srpanj 2011 (98)
Lipanj 2011 (57)
Svibanj 2011 (235)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga Poučne priče

poučne misli,pričice i slično

Linkovi

28.06.2011., utorak

Slijepi pilot

Hrabar biti znači čvrsto stajati uz dobro, iako prijeti opasnost.





Negdje nad Teksasom, na 12.000 metara visine, pilot početnik Robert Waiding imao je uzvišen doživljaj. Kraj njega je sjedio njegov učitelj, pilot kapetan Josip Garner koji se nije miješao u upravljanje, nego je samo mirno promatrao.

Sat je pokazivao 22.45 sati.

Odjednom, desni motor reaktivnog zrakoplova, počeo je izbacivati vatru. Vjerojatno je kvar u dovodu ulja uzrokovao pregrijavanje. Kapetan je smatrao da je zrakoplov izgubljen. Odmah dade jasnu zapovijed: “Zrakoplov napustiti!” Tren zatim otvori se stakleni krov i zrakoplov, koji je letio brzinom od 700 kilometara na sat, zahvati snažan vjetar. Sekundu zatim kapetan Robert zapovijedi da se iskače.

Mladić pritisne gumb koji je trebao izbaciti sjedalo, ali se ništa ne dogodi. Nešto nije funkcioniralo. Krajnjim je naporom okrenuo glavu, a od onoga što je ugledao obamro je od straha: kapetanovo sjedalo bilo je još tu, ali u njemu kapetana nije bilo! Glavnog pilota odnio je snažan vjetar.

Da preživi, Robertu je preostala još jedina šansa da iskoči, ali odmah. Reaktivni je naime motor sukljao plamenom kao raketa. Okrene se da bi se otkopčao od stolice, ali tad odjednom ugleda neke cipele: kapetan je bio pritiješnjen u zadnjem dijelu pilotske kabine, bez svijesti.

Robert stvarno nije znao što sada činiti, a zrakoplov je mogao eksplodira- ti svake sekunde.

Tada donese sasvim ludu odluku. Nije mogao iskočiti, a nije mogao ni svog učitelja ovdje ostaviti u besvjesnom stanju. Šanse su mu bile jedan prema milijun, ali je ipak pokušao riskirati.

Uhvati rukama upravljač i poveća brzinu na 800, pa na 900 km na sat. Temperatura je u otvorenoj pilotskoj kabini pala na minus 40 stupnjeva. Više nije mogao zatvoriti kapke na očima, kao da su se smrzli na toj temperaturi i vjetru, a oči su ga užasno boljele.

Zrakoplov se približavao brzini od tisuću kilometara na sat, i to s otvorenom kabinom. Brojio je sekunde kad će se srušiti. Kad je osjetio da se približio zemlji, ponovno ispravi zrakoplov u vodoravan položaj. Pritisne taster radija i pozove zemaljsku stanicu. “Ovdje pilot–učenik Robert Waiding! Slijep sam! Pomozite mi!”

Neki mu je glas odgovorio: “Nalaziš se na 1.700 metara visine. Pokušat ćemo te spustiti.” I Isti mu je glas zapovijedio da smanji brzinu na 400 kilometara.

Robert ponovno začuje glas: “Sada je dobro, nalaziš se na razini piste.” Glas mu je dalje zapovijedio da upali svjetla da bi ga mogao voditi. Pipao je po šalterima, ali nije mogao pronaći pravi taster.

“Leti još jednu rundu, trebaš vremena! Ja ću ti sasvim točno kazati gdje se taster nalazi”, govorio je dalje isti glas u slušalici.

Nakon četiri minute bila su svjetla upaljena i ova se runda leta približavala kraju. No neposredno prije no što je zrakoplov dodirnuo pistu, došao je u krivi položaj prema pisti. I tada mu je glas u slušalici bez ikakva uzbuđenja mirno govorio: “Mali, moraš birati! Ili ćeš dati gas i napraviti još jednu rundu, ili ćeš uvući kotače i spustiti se na trbuh.”

Robert Waiding odvrati: “Ne mogu više! Moram dolje!”

Dvije minute kasnije urlale su vatrogasne sirene pistom prema ogromnoj vatrenoj ptici koja se spustila. Odmah su cijeli zrakoplov zasuli vatrogasnom pjenom. Spasioci su već na mjestu i izvukoše oba pilota.

Kapetan Garner se probudio nakon desetak minuta i odmah su mu ispričali sve što se dogodilo. Robertu Waidingu je trebalo tri dana da bi mogao normalno gledati. No cijeloga je života zbog toga slabije vidio.
Petar M.

10 Dalmatinski Zapovidi




1. Covik se rodi umoran i živi da se odmori.

2. Ljubi posteju svoju ka samoga sebe.

3. Odmaraj se po danu - da po noci moreš spavat.

4. Ne radi - rad ubije.

5. Kad vidiš koga da se odmara, pomozi mu!

6. Ne cini danas ono ca moreš sutra.

7. Radi manje nego moreš, a ono ca moreš pribaci na drugoga.

8. U ladovini je spas - od odmaranja niko nije umra.

9. Rad donosi bolest - ne umri mlad.

10. Kad poželiš radit, sidni i pricekaj - vidceš da ce te proc.

Svijet koji biraš



Ako ti je do nečega stalo, naći ćeš načina da se pozabaviš time. Ako pak nije, naći ćeš ispriku. Teške okolnosti mogu ti prkositi, ali te ne mogu zaustaviti. Jedino ti sam možeš zaustaviti sebe.

Drugi te mogu ohrabriti, učiti i pomoći ti, ili se mogu urotiti protiv tebe da ne možeš naprijed. Jedino ti možeš odlučiti što sa svime time i što odbaciti od onoga što imaš.
Postoje neki putovi koji vode uspjehu i drugi koji vode u očaj. Put na kojemu si ti ovisi potpuno o tvome izboru.


Vidiš li život ispunjen ljepotom i pozitivnim mogućnostima ili vidiš da nema nade uopće, svejedno, tvoja procjena će se sigurno pokazati istinitom. Prema tome, koju opciju biraš?
Svijet koji si izabrao da bi iskusio i svijet koji najiskrenije biraš da živiš u njemu je upravo onaj svijet u kojemu ćeš biti.

Ralph MARSTON

...tražio sam...

1. Tražio sam od Boga da mi pošalje svoje prijatelje... On je poslao tebe.

2. Tražio sam od Boga da uzme moju bol. Bog je rekao: Ne! Nije na meni da je uzmem, nego na tebi da je pustiš.

3. Tražio sam od Boga da ucini moje hendikepirano dijete cijelim. Bog je rekao: Ne! Njegov duh je cijeli, tijelo je samo privremeneo.

4. Tražio sam od Boga da mi da strpljenje. Bog je rekao: Ne! Strpljenje je sporedni efekat muka; ono se ne daruje, ono se zaslužuje.

5. Tražio sam od Boga da mi da srecu. Bog je rekao: Ne! Dajem ti blagoslove. Sreca je do tebe.

6. Tražio sam od Boga da me poštedi patnje. Bog je rekao: Ne! Patnja te odvaja od ovozemaljskih briga i dovodi te bliže meni.

7. Tražio sam od Boga da ucini da moj duh raste. Bog je rekao: Ne! Ti moraš da rasteš sam, ali Ja cu te uzgajati - potkresivati da te ucinim plodonosnim.

8. Tražio sam sve stvari da bih mogao uživati život. Bog je rekao: Ne! Ja cu ti dati život da bi mogao uživati u svim stvarima.

9. Tražio sam od Boga da mi pomogne da VOLIM druge onoliko koliko On voli mene.

Bog je rekao..............Ahhh, napokon! Shvatio si suštinu.

KAD BIH PONOVNO MOGLA ODGAJATI SVOJE DIJETE



Više bih bojala prstima, a manje upirala prstom.
Manje bih ga ispravljala, a više s njim veze uspostavljala.

Skinula bih pogled sa sata,
A više pogled bacala na njega.

Pobrinula bih se da manje znam,
A da mi više bude stalo.
Išla bih na više izleta i puštala više zmajeve.
Prestala bih izigravati ozbiljnost i
ozbiljno bih se igrala.

Trčala bih kroz više polja i gledala više zvijezda.
Više bih ga grlila, a manje vukla.
Rjeđe bih bila stroga,
A puno bih mu više toga priznavala.

Najprije bih mu gradila samopouzdanje,
a kasnije kuću.

Manje bih ga poučavala o ljubavi prema moći,
A više o moći ljubavi.

NAČELO PONAŠANJA



Ja ne mogu biti odgovoran za nešto što ne mogu promijeniti - a to si ti. Moram biti odgovoran za samoga sebe i za način na koji upravljam sobom. Jedino ti imaš moć promijeniti sebe. Ako ti prihvatiš osobnu odgovornost za vlastito ponašanje a ja za svoje, onda ćemo zajedno utjecati na druge ljude oko nas da prihvate sličnu odgovornost za svoje ponašanje.

BLAGOSLOVLJEN



Uzmi danas malo vremena za sebe. Vremena da budeš sretan! To ne mora ići na štetu tvog posla, riječ je možda o malko drugačijem pristupu. Ne moraš zbog toga putovati u inozemstvo, ne treba za to nikakav novac. Biti sretan. Danas i ovdje!
Uzmi malo vremena za svoju sreću. To znači: ostavi sve nesporazume po strani, sva sitničava trvenja. Pokušaj biti barem za nijansu bolji, za nijansu ljubazniji, za nijansu prijateljskiji. U tom slučaju neće drugima biti teško zavoljeti te. Pokušaj biti za druge izvorom radosti, nekom vrstom dara, svakidašnjeg poklona. U tom slučaju doživjet ćeš nevjerojatne stvari. Druge ljude gledat ćeš sasvim drugačije, a možda i oni zaista postanu drugačiji te ćeš i ti u njima doživjeti poklon u vidu istinske milosti.
Dragi čovječe, želim ti blagoslovljenu godinu. Blagoslovljen ćeš biti, ukoliko budeš s malim zadovoljen, ukoliko ne budeš začaran zlatnim teletom i ukoliko ćeš moći zaspati na običnom sjedalu. Blagoslovljen ćeš biti, ukoliko nađeš vremena za stvari koje ne donose novac, ukoliko si u stanju čuti ptičji pjev, vidjeti cvijeće i drveće, zvijezde i svemir, ukoliko si u stanju svemu tome diviti se poput djeteta. Upravo u tom pogledu želim ti obilje blagoslova.

Phil Bosmans

NE ZABORAVI LIJEPE DANE





Kad se umoran sukobljavaš sa svojom okolinom i više ne znaš šta da radiš, kad osjetiš da si smrtno nesretan, sjeti se lijepih dana kad si se smijao, plesao, kad si prema svakomu bio srdaćan, bezbrižan kao dijete. Ne zaboravi lijepe dane!

Kad se nebo smrči i sakrije svaki trag svijetla, kad je tvoje srce potpuno neraspoloženo, možda i puno gorčine, kada ti se čini da su slomljene sve tvoje nade u novu radost i sreću, potraži brižno lijepe dane u svom sjećanju. Dane kada je sve bilo dobro, kad na nebu nije bilo ni oblačka, kad si uza se imao nekoga i kad si se uz njega osjećao kao kod kuće, kad te oduševljavao onaj koji te sada razočarao - možda i prevario. Ne zaboravi lijepe dane!

Jer ako ih zaboraviš, oni se više neće vratiti! Ispuni glavu radosnim mislima, srce pomirljivošću, dobrotom, radošću, ljubavlju, a usta smijehom - i sve će opet biti dobro.

Phil Bosmans

MOĆ RASPOLOŽENJA




Jesmo li osuđeni na to da budemo bespomoćne žrtve naših raspoloženja? Smijemo li mi jednostavno kazati:"Danas se odlično osjećam!" ili "Danas se strašno osjećam" - te zahtijevati od drugih da žive prema našim raspoloženjima?

Iako nije nimalo lako držati raspoloženja pod kontrolom, ipak ih možemo pomoću svjesnog duhovnog života donekle zauzdati i upravljati s njim, te paziti na to da ne djelujemo isključivo prema našim raspoloženjima. Možda se ujutro ne ojećamo baš najbolje raspoloženi za brzo ustajanje, jer "imamo osjećaj" da se život ne isplati, da nas nitko ne voli i da je naš posao uzaludan. Trgnimo se iz takvog raspoloženja i ustanimo, pročitajmo odlomak iz Biblije, pokušajmo razmatrati o njemu, izmolimo psalam i zahvalimo Bogu za novi dan kojega nam je poklonio da bi se u njemu veselili, tada će se naše raspoloženje smjesta popraviti, prosvijetliti i posve izgubiti svoju moć nad nama.

Henri J. M. Nouwen

-------------------


Nikad u povijesti nije bilo tako mnogo razdraženih ljudi, tako mnogo bolesnih na srcu, duši i živcima. Mi smo u ovom modernom vremenu izgubili smisao za tišinu. A upravo nam je tišina tako silno potrebna, ne samo da bismo se domogli željenog mira, nego da bismo postali ponovno ljudi u zamjenu za pretjerano navijen kotačić u velikom kolu životne vrtnje.
Vilo tišinu, traži tišinu!
U njoj ćeš naći komadić svoje sreće.

Phil Bosmans

Prijateljstvo



Prijatelj bi trebao biti radikalan:

Trebao bi te voljeti kad si odbojan,
Zagrliti te kad nisi za grljenje,
I podnositi te kad si nepodnošljiv.

Prijatelj bi trebao biti fanatičan:

Trebao bi te bodriti kad cijeli svijet sumnja u tebe
Plesati kad imaš dobre vijesti,
I plakati kad i ti plačeš.

Povrh svega prijatelj bi trebao biti matematičar:

Trebao bi umnažati radost, dijeliti žalost,
Oduzimati prošlost, i dodavati sutrašnjici,
Izračunati duboku potrebu tvoga srca,
I uvijek biti veći nego zbroj svih njegovih dijelova.

OGLAS



Traže se ljudi...
- koji rade a ne prigovaraju
- koji stvaraju a ne pričaju prazne priče
- koji kažu "može se" a ne "to je nemoguće",
- koji oduševljavaju i ulijevaju polet a ne guše svaki zametak oduševljenja svojom hladnoćom.
- koji proučavaju poteškoće i pronalaze izlaz, a ne zloguki kritizeri koji vide samo zapreke,
- koji prijateljski pomažu graditi maleno dobro, a ne oni koji postavljaju nedostižne ciljeve,
- koji raspršuju tamu paleći bar jedno svjetlo dobra, a ne oni koji troše život proklinjući tamu.

BOGATAŠ I SIROMAH



Bogataš: - Ne želim te uznemiriti, ipak, zar ti nije jasno kako će se za dvadeset godina broj ljudi na zemlji povećati za polovicu? Što kaniš poduzeti?
Siromah: - Kako to misliš? Imaš li što protiv djece? Ja djecu volim.
Bogataš: - Volim ih i ja. Ipak, plodnost zemlje nije beskonačna; njezine su sirovine ograničene, a broj stanovnika na zemlji stalno raste.
Siromah: - Ako sam te dobro razumio, ne radi se samo o broju stanovnika nego i o sirovinama.
Bogataš: Točno!
Siromah: Trebamo dakle odgovorno roditeljstvo i odgovorno gospodarstvo.
Bogataš: - Upravo tako!
Siromah: - Ipak, ne želim te uznemiriti, zar ti nije jasno kako samo jedna petina čovječanstva – bogati – troši devet desetina zemljinih sirovina? Što kaniš poduzeti?

W. Hoffsűmmer

ZAPIS O PRIJATELJSTVU



Neki kažu da je čovjekov najbolji prijatelj - pas.
Neki drugi opet kažu da je knjiga najbolji prijatelj.
Prijatelji su i knjige i psi, ali i jedne i druge treba platiti, pogotovu ako su, knjige tvrdo ukoričene, a psi rasni.
Ali postoji prijateljstvo koje se ničim ne može platiti.
Ima ljudi koji ga pokušaju kupiti, a onda shvate da više nikada neće doći do njega.
To prijateljstvo jedino se može uzvratiti prijateljstvom.
To je i najbolje prijateljstvo. To je prijateljstvo medu ljudima.

Opraštanje



Nakon dugo godina susrela se dva prijatelja – negdašnja zatočenika koncentracijskog logora.
Je si li oprostio nacistima, upita prvi.
Da, odgovori drugi.
E ja nisam! I nikada neću! Mrzim ih iz dna duše i rado bih se osvetio kad bih za to imao prigodu, pun bijesa na to odvrati prvi.
Onda si ti još uvijek njihov zatočenik, s tugom izgovori drugi.

Vrijednost kruha



Jedan je engleski novinar poduzeo zanimljivo istraživanje:

Kupio je kruh od kilogram i pol i stao na ugao najživljih ulica raznih gradova. Prolaznike je pitao samo jedno: jesu i voljni za jedan kruh raditi jedan cijeli sat?

Što je čuo?

U Hamburgu su ga ismijali.
U New Yorku ga je uhitila policija.
U Nigeriji nekolicina se javila da će za taj kruh raditi i tri sata.
U New Delhiju skupilo se oko njega nekoliko stotina ljudi koji su bili voljni za taj kruh raditi cijeli dan...

Nasloni se na moje Srce!



Nasloni svoj život na moje srce i vidjet ćeš da se možeš uzdići nad zvijezde. Učini što ti kažem, i bit ću uza te i kad te svi druginapuste. Uvijek ću ti rado pomoći.

Pokunjeno šutiš? Gledaš u pod?

Znam što te sputava: tamni ponori tvojeg bića! Grijesi koji su se ponovno usidrili u tvojo duši. Gubiš mene i sebe. Znam kako se osjećaš. Tvoja bol i mene boli.

Molim te pogledaj me u oči. Pogledaj me .

Što se s tobom događa?

Spremaš se za plač? Susprežeš svoje suze, prigušuješ jecaje? Ne uspijevaš?

Dobro, dobro, shvaćam što želiš.Uklonit ću se dok ne isplačeš to iz sebe. Ali kad ponovno pokucam na vrata tvojega srca, kad stanem na prag tvoga života, ne dopusti da se predamnom pojavi tvoja kariaktura, opet neki Juda. Ti mi otvori. TI!

Nasloni svoj život na moje Srce i vidjet ćeš kako je lijepo živjeti

PRIJATELJ



Imam jednog prijatelja, koji je prijatelj svih mojih prijatelja.
Uz mene je uvijek kad god ja to hoću. Linija Njegovog telefona nikada nije blokirana, kada Ga nazovem, On uvijek ima vremena da me sasluša. Moj poziv je uvijek dobrodošao i kod Njega ne postoji nezgodno vrijeme ni nezgodno mjesto. Kada Ga zaboravim, On je tužan zbog mene, jer zna da ću zabrljati bez Njega...
Imam jednog prijatelja koji me toliko voli, da ja to ne mogu ni zamisliti – voli me najviše na svijetu, a ni moje prijatelje ne voli ništa manje nego mene.
Čudan neki prijatelj, reći ćete, zar je uopće moguće da takav prijatelj postoji u današnjem svijetu?!
Da, postoji. To je prijatelj koji ima najljepše ime na svijetu.
Zamolit ću Ga da vam šapne na uho svoje ime u dubinu vaše duše i zlatnim slovima utisne u vaše srce.
Ako nakon ovoga još niste pogodili ime.
Kad zapali tvoje srce plamenom ljubavi, bit ćeš siguran da je to STVORITELJ.

Promijeniti smjer



«… Prije nekoliko godina, na paraolimpijskim igrama u Seatlu, devet natjecatelja okupili su se na startnoj crti utrke sprinta na 100 m.
Na pucanj pištolja, svi su počeli utrku, ne baš u sprintu, ali u namjeri da otrče utrku i pobijede. Svi osim jednog dječaka koji se spotaknuo, otkotrljao se nekoliko puta i počeo plakati.
Druga osmorica čula su dječakov plač. Usporili su trčanje i pogledali unatrag. Zatim su se svi vratili… baš svi do jednoga.
Jedna djevojka s Down sindromom sagnula se i poljubila dječaka, rekavši :»Eto, sad će biti bolje.»
Tada se svih devet natjecatelja primilo za ruke, hodajući zajedno do cilja.
Svi prisutni na stadionu ustali su i počeli pljeskati. Pljesak je trajao nekoliko minuta. Ljudi koji su tome svjedočili još uvijek prepričavaju taj događaj…

Duboko u sebi znamo da ono što je važno u životu nije pobjeda pojedinca. U životu je važno pomoći drugima, čak ako to znači usporiti i promijeniti smjer.»

Roger Fritz

Ne može se kupiti


Tražiš društvenost, ugodan dom. Želiš opuštenost u opuštenoj atmosferi, da budeš veseo i sretan. A započinješ kupovati, jer gdje kad imaš više na svom računu, u svom novčaniku nego u svome srcu. Kupuješ lijep namještaj i kao paperje mekane sagove. Kupuješ najnoviji televizor i stereo uređaje. Postavljaš blagu, indirektnu rasvjetu. Namještaš garnituru za sjedenje i blagovanje i svoj kućni bar, sve jako ugodno.
Siromašno dijete blagostanja, a zašto ne izgledaš sretnije? Zašto se tako malo smiješ, zašto si tako brzo na kraju sa živcima? Zašto te sve to blagostanje ostavlja na kraju tako praznim i neispunjenim? Zato jer su sve to samo mrtve stvari. Možda vrlo praktične i korisne, ali njima ne dobivaš ni jedan gram ljubavi.
Ono što bezuvjetno trebaš za život jest ljubav. Ali ljubav ne možeš kupiti, kad bi se ljubav mogla kupiti, ona više ne bi bila ljubav. Ljubav nastaje tako da daješ, da daješ sebe čitavim svojim srcem. To je ključ svih tvojih problema, siromašno dijete blagostanja.

Živjeti svaki dan

Phil Bosmans

ZDRAVA I BOLESNA KRITIKA



Zdrava kritika mora postojati.
Takva kritika otkriva cir ispod povrsine i trati sredstva za ozdravljenej.
Zdrava kritika je kao hladan tus, pospjesuje krvotok.
Kao dobrota masaza, olabavljuje misice i cini pokretljivim.
Dobar kriticar je kao vrtlar, koji znalacki odstranjuje sve skodljivo na cvijecu, da bi ponovno moglo disati i dobilo svjeze snage.
Kritika je zivotno potrebna.

Bolesna kritika ne mora postojati.
Bolesni kriticari su sveznalice, koji se u sve mijesaju, mudrijasi koji na sve gundjaju, pesimisti koji posvuda njuse spletke.
To su specijalisti za rusenje: nista ne ostavljaju stajati, nista lezati, za njih nista ne vrijedi.

Bolestan kriticar ne donosi nov zivot, jer je i sam mrtav.
On sam je suvisan teret koji blokira svako kretanje.
Posvuda koci.
On je kao ludi vrtlar koji obrezuje stabla na smrt, jer mu se ne svidaju.
Stroj za glodanje sve skracuje i smanjuje, on nema nikakve alternative.

Bolesni kriticaru,
ti stojis na kocnici.

Phil Bosmans

..........................

Dobro je biti dobro u sebi. Još je bolje biti dobro u sebi i oko sebe. Postoje ljudi koji su dobro oko sebe. Svega imaju. Sve im dobro ide. A ipak nisu zadovoljni, nisu sretni. Nisu ustvari dobro u sebi. I obrnuto.

..poziv


Živimo u vremenu koje se naziva dobom komunikacije – jer je već sav svijet postao globalno selo. Sredstva komunikacije su nam stalno u rukama, neprestano pozivamo i bivamo pozivani. Ali, nisu svi pozivi jednaki. Jedno je ako me zove dijete ili roditelj, supružnik ili prijatelj, a posve je drugo ako me zove poslovni partner ili možda direktor firme. Ima poziva koje jedva čekam, a opet ima onih kojih se itekako plašim, i sve molim Boga da me se takav ne sjeti i ne nazove!

Evo pravog pitanja: Kad bi Bog imao telefon i moj broj, pa mu palo na pamet da me nazove, kako bih reagirao? Bi li se prestrašio ili se razveselio! A kad promislim: Ima li Bog razloga da me nazove? Nekih svojih razloga i nekih mojih razloga? Božji razlog je očinska briga za mene, za moje spasenje, njegova želja da budem slobodan od zla, grijeha i smrti, da živim život u miru, dobroti i prijateljstvu. Konačno, ako vjerujem da je Božja prisutnost među nama koja nas poziva k sebi jer mu je stalo do nas, to znači da Bog neprestano i danas traži načina kako da me nazove i pozove. Samo, mogu ja reći: Bože – zovi ti, samo zovi, ali džaba ti je zvati! Zar ne vidiš da je moj telefon isključen. Ili – čim na displeju vidim da ti zoveš, ja ga stavim na tiho, da ti ne čujem glas, ili ga jednostavno udaljim od sebe. Uostalom, Bože, zar ne čuješ kakva je buka, i zar ne možeš shvatiti da te ne mogu čuti!

KAD GOD POMISLIM



Kad god pomislim - više ne ide,
Pogledam u ogledalo, nasmiješim se,
namignem sam sebi i - gle - opet ide!

Kad god pomislim - više ne ide,
Zapjevušim pjesmicu, onako za sebe,
Zazviždim s vrapcima,
zacvrkućem s pticama i - gle- zaista opet ide!

Kad god pomislim - više ne ide;
uzmem toplu kupku, pa se čvrsto istrljam,
obrišem i dobro namirišem
I - gle - već opet ide!

Kad god pomislim - više ne ide,
posegnem za dobrom knjigom,
sav joj se posvetim, onako po mome
I - gle - uskoro opet ide!

Kad god pomislim - više ne ide -
pođem na dugu šetnju, kroz šumu,
po zelenoj livadi, uzduž riječne obale,
I - gle - stvarno opet ide!

kad god pomislim - više ne ide -
Poslušam najmiliju ploču, zaigram prstima po klaviru
ili tek udaram takt po stolu
I - gle - baš opet ide!

Kad pomislim - više ne ide,
popričam blisko s Bogom, o njemu i o svijetu
i - gle -opet... ide!

...navika pomaganja drugima...

Redovita navika pomaganja drugim ljudima svakoga dana može za vaše zdravlje i dugovječnost biti podjednako važna kao i redovita tjelovježba i zdrava prehrana. - a pomaganje drugima ujedno je dragocjeno za zdravlje cijeloga svijeta. Takvo pomaganje je ključ za okončanje straha, odvojenosti i nasilja koje vlada našim individualističkim društvom. Pružiti pomoć drugim ljudima dobro je za zdravlje, srce i imunološki sustav. Kod ljudi koji redovito obavljaju dobrovoljni rad pokazuje se značajno povećanje dužine života, za razliku od onih koji ne služe drugim ljudima. Pomaganje drugima može vam poboljšati raspoloženje, produbiti optimizam i ispuniti vas osjećajem istinske zahvalnosti. Pomognete li nekom tko je manje sposoban od vas, povećat će se vaše poštovanje prema vlastitim vještinama, znanju, sposobnosti i dobrim osobinama.

Tko više radi



Jednoga su se dana dijelovi tijela razljutili i pobunili. Dok su oni radili sav posao, želudac je samo čekao da primi hranu. Ruke su morale raditi, noge nositi tijelo, srce stalno kucati, a pluća disati…Svi su morali nešto raditi jedino je želudac ljenčario i po cijeli dan uživao u hrani koju su mu drugi priskrbili. Tako su dijelovi tijela odlučili kazniti želudac.
Danima ruke nisu uzimale hranu, zubi nisu žvakali, a grlo gutalo. Svi su bili odlučni osvetiti se želucu. No, ubrzo se cijelo tijelo počelo umarati i slabiti. Pojavila se drhtavica i temperatura, i uskoro se tijelo našlo u krevetu zbog nedostatka snage i vitalnosti.
Tada su dijelovi tijela shvatili da i želudac na svoj tihi i neprimjetan način radi svoj posao i da svi dijelovi tijela jednako doprinose životu i zdravlju tijela.
Od tada svatko zadovoljno obavlja svoj dio posla ne razmišljajući više o tome što onaj drugi čini kako bi tijelo preživjelo.


***
Svatko u životu igra važnu ulogu i svi smo jednako dragocjeni...
tek kada je sve skladno povezano i kada svatko obavlja svoj dio posla,
onda su sreća i mir mogući...
moramo naučiti voljeti svoju ulogu i poštivati tuđu
jer u toj čarobnoj mreži koja se zove život, svatko plete svoju nit...
pokidaj jednu nit i cijela mreža se raspadne...

26.06.2011., nedjelja

------------------------------


Dozvoli da te Bog nosi

On je uvijek pripravan nositi one koji ne mogu ići. A kada te Bog nosi, puno brže ideš naprijed.
------------------------------------------
Budi iskren prema sebi


Reci mi čime se hvališ i reći ću ti kakav nisi.
------------------------------------------------


23.06.2011., četvrtak

...smijeh...

Jedan čovjek se nije osjećao dobro,
te ode liječniku na sistematski pregled.
Kad je liječnik izašao sa rezultatima, upita ga čovjek:
- I doktore, kakvi su nalazi?
- Nažalost, imam vrlo loše vijesti za vas.
Umirete, te nije vam preostalo još puno vremena.
- Oh, to je užasno. Koliko mi je još ostalo?
- Deset, - odgovori doktor.
- Deset? Čega? Mjeseci? Tjedana? Čega?
- Devet ...

Sestra: Doktore, čovjek kojeg ste maloprije liječili srušio se kod vrata.
Doktor: Okrenite ga tako da izgleda kao da je upravo dolazio !

Dođe Mate kod doktora:
- Dotore uila me zmija !
- Gdje te ugrizla ?
- Ma, tute iza kuće.
- Ma ne to, nego za što te ugrizla ?
- Nemam pojma - iz čista mira !!

Požali se Stipe liječniku:
- Napet sam i nervozan, stalno se svađam sa ženom.
Možete li mi pomoći ?
- Kako da ne - odgovori liječnik - pješačite dnevno deset kilometara i biti će vam bolje.
Poslije deset dana liječniku zvoni telefon. Javlja se Stipe:
- Doktore trebam li nastaviti sa pješačenjem ?
- Naravno, naravno. To je zdravo. Slažete li se sada bolje sa suprugom ?
- Ma ništa o njoj ne znam. Sada sam pred Bjelovarom !

Dolazi liječnička kontrola u posjetu zatvorenicima
da vide kakva im je probava.
Kod prvog zatvorenika.
- Stolica ?
- Da !
- Kada ?
- Sinoć !
- Kakva ?
- Tvrda !
Kod drugog zatvorenika.
- Stolica ?
- Da !
- Kada ?
- Jutros !
- Kakva ?
- Mekana !
Kod trećeg zatvorenika.
-Stolica ?
-Da !
-Kada ?
-Prekosutra !!!
-Kakva ?
-ELEKTRIČNA !!!

- Je li vas strah ? - pita zubar pacijenta.
- Jest, i to grozno.
- No, popijte čašicu konjaka...
- Još me je strah.
Nakon što je popio skoro litru, pacijent veli:
- A sad bih volio vidjeti nekoga tko bi se usudio da MI TAKNE ZUB !

- Doktore! Jeste li sigurni da ste mi dali lijek protiv upale pluća?!
Naime, zna se dogoditi da liječnik prepiše lijek protiv upale pluća,
a čovjek umre od upale mjehura!
- Budite bez brige!
Kad vam JA prepišem lijek protiv upale pluća,
vi ćete i UMRIJETI od upale pluća!

- Imate puno sreće !
Auto vas je srušio upravo ispred kuće u kojoj stanuje liječnik !
- Koja sreća ! Ja sam liječnik i ovo je moja kuća !

- Doktore, napokon sam kupio slušni aparat !
- Izvrsno! Nego, kako je vaša krasna supruga ?
- I to jeftino - samo 270 kuna !

Liječniku doma zazvoni telefon kojim ga prijatelji zovu na kartanje.
- Dolazim odmah ! - vikne, a žena ga pita:
- Dragi, zar je tako hitno?
- Jako, draga ! Već su TRI doktora tamo !

- Ima li što novoga? - upita primarius pri jutarnjem pregledu.
- Ništa posebno, - kaže doktor iz noćne smjene,
- samo onaj Vaš simulant iz sobe deset je umro ...

Bolesnik s povezom na glavi leži u postelji.
Dežurni liječnik se zaustavi pred njim i upita:
- Prometna nesreća ?
- Ne. Maharadža.

Kaže doktor pacijentu:
- Žao mi je.
Ne mogu utvrditi što vam je, najvjerojatnije zbog prevelike doze alkohola.
- Ma, nema veze, hikk, doći ću ja kad budete trijezni.

Samo jedna stvar ga je mogla spasiti ...
transplantacija mozga.
Odlučio je to obaviti u privatnoj praksi i tamo mu je ponuđeno
da izabere koji mozak želi kupiti.
" Mozak vrhunskog matematičara košta 70 000 kuna,
mozak vrhunskog astro-fizičara košta 80 000 kuna,
a mozak političara je 90 000 kuna."
" Zašto, zaboga, mozak političara košta više nego
mozak vrhunskih znanstvenika ?"
" Zato jer gotovo nikad nije upotrijebljen."

Pozovu liječnika u kućnu posjetu.
Gospođa Ana je navodno trpila užasne bolove.
Liječnik je ode u sobu pregledati i nakon par sekundi se vrati
natrag u kuhinju gdje je sjedio muž, te zatraži od njega čekić.
Zbunjeni suprug ode u garažu i vrati se s čekićem.
Nakon par trenutaka vrati se liječnik opet u kuhinju i zatraži od supruga klin.
Gospodin opet ode u garažu i donese i ovaj alat.
U slijedećih deset minuta liječnik je zatražio par odvijača, par vrsta kliješta i pilu.
E, kad je liječnik zatražio pilu, gospodinu suprugu je prekipjelo,
pa upita doktora šta ovaj, za Boga miloga, radi s njegovom ženom.
" Ništa", odgovori doktor "jer još uvijek pokušavam otvoriti svoju torbu!"

Liječnik dođe na farmu poroditi ženu i u kući je zatekne samu s petogodišnjim dječakom.
Na farmi nije bilo struje pa liječnik zamoli petogodišnjaka da drži lampu dok ovaj pomaže njegovoj majci.
Nakon dvadesetak minuta rodi se dijete, liječnik ga uzme, podigne i udari po stražnjici kako bi pospješio prvi udah.
"Udri ga opet" poviče petogodišnjak "tako mu i treba kad se tu zavlači !"

Psihijatru roditelji dovedu dijete koje je u školi crtalo slike samo u crnoj i smeđoj boji.
Psihijatar razgovara s njim. Sve izgleda u redu.
Psihijatar mu da projektivni test. Ništa upadljivo.
Napokon, psihijatar mu da kutiju s bojama i zamoli ga da nešto nacrta.
"Ah, super," oduševi se dijete, "u školi sam dobio staru kutiju boja i bile su samo crne i smeđe!"

Psihijatri kažu da je 1 od 4 čovjeka mentalno bolestan.
Provjeri tri svoja prijatelja i ako su oni u redu - ti si taj.

Došao čovjek kod doktora i kaže mu da ima rak,
te pita doktora može li mu pomoći.
Na to mu doktor odgovori:
- Trebate otići u toplice i mazati se blatom.
- Da li će mi to pomoći doktore ?
- Najvjerojatnije neće,
ali to vam je dobra solucija za navikavanje na zemlju.

P: Koja je najbolja bolest na svijetu?
O: SKLEROZA! Zašto ?
Prvo - ništa ne boli, a drugo -
svakog dana čuješ nešto novo !

Pacijentu koji pati od nesanice liječnik je rekao
da prije spavanja nešto pojede;
te da nikad ne ide spavati na prazan želudac.
- Ali doktore, prošle godine ste mi izričito rekli,
da ako hoću izliječiti nesanicu,
ne smijem ni slučajno ništa pojesti prije spavanja !!!
- Ali to je bilo prošle godine, - odgovori mu doktor.
- Od tada je medicina enormno napredovala !!!

Doktor: Imam neke loše vijesti i neke vrlo loše vijesti.
Pacijent: Dobro. Recite mi prvo loše vijesti.
Doktor: Laboratorij mi je dostavio vaše krvne rezultate.
Nažalost, imate još samo 24 sata života.
Pacijent: 24 sata! Pa to je užasno!!
Što može biti gore od toga? Što su vrlo loše vijesti?
Doktor: Pokušavao sam vas pronaći od jučer !

Doktor: Imam neke loše vijesti i neke dobre vijesti.
Koje da vam kažem prve ?
Pacijent: Molim vas, recite mi prvo loše vijesti.
Doktor: Dobro. Imate leukemiju, rak prostate i AIDS.
Pacijent: Bože moj! Koje su dobre vijesti ?
Doktor: Dobre su vijesti da nema više loših vijesti.

---humor,,,,

Muž je upravo završio čitanje knjige "Budite gazda u svojoj kući".
Odjurio je u kuhinju i stao pred ženu.
Upro joj je prst u facu i oštro rekao:
"Znaj da sam od sada pa dalje ja gazda u ovoj kući i moja riječ je zakon !
Navečer ćeš mi prirediti gurmansku večeru i kad pojedem, servirat ćeš mi najfiniji desert.
Nakon večere ćemo otići u spavaću sobu i ljubit ćemo se onako kako ja želim.
Potom ćeš mi pripremiti kupku da se fino opustim.
Oprat ćeš mi leđa i obrisati me, a onda donijeti pidžamu.
Nakon toga izmasirat ćeš mi stopala i ruke.
Pogodi, tko će me obući i počešljati kad sve to bude obavljeno?"
"Ja bih rekla, djelatnik pogrebnog poduzeća!"
-----------------------------------

Psihijatru roditelji dovedu dijete koje je u školi crtalo slike samo u crnoj i smeđoj boji.
Psihijatar razgovara s njim. Sve izgleda u redu.
Psihijatar mu da projektivni test. Ništa upadljivo.
Napokon, psihijatar mu da kutiju s bojama i zamoli ga da nešto nacrta.
"Ah, super," oduševi se dijete, "u školi sam dobio staru kutiju boja i bile su samo crne i smeđe!"

--------------------------------------------
E jednom prilikom počinje saslušavanje svjedoka, fini, pristojni čovjek srednjih godina, ulazi u sudnicu, pozdravlja sudsko vijeće i strane u sporu, polaže zakletvu… sve ok.
Ustaje advokat strane koja je pozvala svjedoka i počinje svoje ispitivanje:
Advokat - Vaše ime je?
Svjedok kaže svoje ime.
Advokat - Datum i mjesto rođenja?
Ovaj odgovori uredno šta ga se pita.
Advokat - Vaše bračno stanje?
Svjedok - Vrrrrlo dobro, hvala na pitanju.
------------------------------------------------
Kad umrem....

E, ja bi voleo tom prilikom da me prenosi drug Mladen Delic.
On bi rekao:
"Ljudi moji je li to moguce, pa ovo je ludnica od pogreba!
.

Dragan Nikitovic bi prenosio sahranu kao boks.
Celo vreme bi savetovao grobare kao boksere:
"Korak levo korak desno pa u raku, korak levo korak desno pa u raku".



Biljana Ristic bi uzela isti sanduk kao moj
i sve vreme sahrane bi me imitirala.

Dobrivoje Topalovic bi mi pevao onu svoju pesmu:
"Kad bi mogo i umro bi za te" i namigivo prisutnima.

...malo humora...


Rodbinu dobijes od Boga a prijatelje biras sam. Tako ti Bog da priliku da vidis kako si glup!!!
------------------------------------------------

Obavijestavamo vas da se radna akcija NISTA NAS NE SMIJE IZNENADITI
odgadja za iduci tjedan zbog kise.
----------------------------------------------
OBAVIJEST HTV-a: Cijenjeni, obavjestavamo vas da sutra u 14h snimamo emisiju o Vasem gradu.
Molimo Vas, zbog ljepote prizora, da ostanete u svome stanu. Hvala!
----------------------------------------------------------
Dobar dan! Ja sam mala radijacija i zivim u Vasem mobitelu. Prilikom
svakog razgovora ja vam polako unistavam mozdane stanice i pospjesujem rak. Hvala!




---------------------------------------

Pored male djevojčice u avionu sjedi manager.
Okrene se prema njoj i kaže: "Ne bi li se mi malo razgovarali? Čuo sam da vrijeme u avionu prođe brže, ako se razgovara sa suputnicima!".
Djevojčica, koja je upravo bila otvorila knjigu, zatvori je, okrene se prema njemu i kaže: "O čemu bi vi htjeli razgovarati?". " Ne znam zapravo", kaže manager, "kako bi bilo da govorimo o nuklearnoj energiji?".
"U redu", kaže djevojčica,"to bi bila zanimljiva tema! Ipak mi dozvolite da vas prije toga ja nešto pitam!
Konj, krava i srna jedu jedno te isto - travu! No srna izbacuje iz sebe sitne kuglice, krava plosnate kolače, a konj izbacuje komade suhe trave. Zašto je to tako?".
Nakon kraćeg razmišljanja kaže manager: "Ne znam kako da to rastumačim!". -

"Smatrate li se onda dovoljno kompetentnim da govorite o nuklearnoj energiji kad ništa ne znate o običnom g...!".
------------------------------------------
Upao policajac u šaht, pogleda gore i reče: - Sva sreća što je
otvoren, inače ne bih mogao izaći.
----------------------------------
Pita sudac ženu svjedovkinju:
- "Koliko imate godina?"
Kaže ona:
- "Blizu sam četrdesetoj."
Pita sudija:
- "A s koje strane?"






-------------------------------------------------

Što leteći zec nosi na leđima?
- Orla
-------------------------------------------

Dođe žena s posla i dere se na muža:
- Ti si nesposoban! I majka ti je nesposobna! Čitava obitelj ti je nesposobna!!! Kada bi bilo natjecanje u nesposobnosti, ti bi osvojio drugo mjesto.
- Zašto ne prvo?
- Zato što si nesposoban!!!
----------------------------------------------------------
Koji je crnogorski rekord na 100 m?
- 62 m!
-----------------------------------------------------
Ulovio policajac zlatnu ribicu i ona mu kaže: ''Pusti me, molim te ispunit ću ti jednu želju'', a on će na to: "A, koju?"

humor.,...



Zavodi Mujo Fatu:

- Fato, ljubavi moja jedina, za tebe bi otišao i na kraj svijeta!

Fata:

- Mujo, dragi, a bi li ti meni za ljubav ondje i ostao?
--------------------------------------------------
Odlucili doktori u ludnici da porazgovaraju s pacijentima i vide koga mogu pustiti kuci.

Dođe prvi luđak u sobu i pitaju ga:

Sto bi kupio za dvije kune?

Jahtu, auto, kucu... Posalju ga van. Dođe drugi, isto pitanje, isti odgovor i njega posalju van.

Dođe treci i kaze: Kupio bi zvakacu! Doktori presretni, misle da je ozdravio i da moze kuci.

A on ce tada: A za ono sto mi ostane jahtu, auto, kucu.
_________________



Muž se kasno navečer vratio s posla. Na stolu ga je čekao listić:
>"Mama se razboljela, otišla sam kod nje..."
Uzdahne i ode do frižidera da nadje nešto za pod zub. Na vratima je
bila prilijepljena ceduljica:
> "Obrok ti je pripremljen u mikrovalnoj. Grij tri minute!"
Naredjeno - učinjeno. Nakon večere razmišlja šta da počne, ode u spavaću sobu i na krevetu nadje cedulju:
>"Sanjaj o meni!!!
Padne odluka,istuširaa se, presvuče i kad je htio obući cipele, nadje u
jednoj ceduljicu na kojoj je pisalo:
>"Kud si krenuo?"

-----------------------------------------
Koja je ubedljivo najbolja bolest koja nas moze snaci?
Skleroza.
Nista ne boli, a svakog dana cujes nesto novo!
-----------------------------------------------------
Covek se nasao pred sudom optuzen za ubistvo s predumisljajem.
Pita ga sudija:
- Ovde se radi o krvavom ubistvu. Kako se branite?
Optuzeni:
- Bila je toliko glupa da sam je morao ubiti.
Sudija:
- To ne smatram olaksavajucom okolnoscu.
Optuzeni:
- Pa, dobro, cenjeni sude... da ispricam kako je bilo. Ziveli smo u jednoj
zgradi. Iznad nas je zivela porodica s dvoje dece. Bilo je stvarno zalosno,
deca su bila jako niska rastom. Sin od 12 godina je bio visok svega 80 cm, a
onaj stariji, od 19 godina, svega 85 cm. Jednog dana, u razgovoru sa svojom
zenom, kazem da je to stvarno tuzno i da mi ih je zao.
- Da, rece zena....to su Pirineji.
- Mislila si Pigmeji?
- Ne, Pigmeji su ono sto nam se nalazi pod kozom i zbog cega pocrnimo.
- To je pigment.
- Ne... Pigment je bilo ono na cemu su stari Grci pisali.
- Pobogu, zeno, to je bio pergament.
- Ne, pergament je kad neko procita ili prikaze samo jedan deo nekog dela.
- Postovani sude, verovatno pretpostavljate da vise nisam imao volje da joj
objasnim da se radi o fragmentu. Seo sam na trosed i citao novine.
Ubrzo dodje zena s knjigom u ruci, legne pored mene, otvori knjigu i pocne citati
deo nekog teksta:
- Duso, gledaj: Suncana terasa od rucne torbe je bila uciteljica makroa 15.
Uzeo sam knjigu, pogledao i rekao joj:
- Draga, ovo je knjiga na francuskom jeziku i tu pise: »La Marquise de
Pompadour est la Maitresse de Luuis XV«, a to znaci da je Markiza de
Pompadur bila ljubavnica Luja XV.
- Ne, rece ona - La Marquise je suncana terasa, Pompadour je rucna torba, la
Maitresse je uciteljica, a Louis XV je 15. makro. Ja to sigurno dobro znam.
Nisam ja dzabe imala ekstra casove iz francuskog jezika i vezbe sa svojim
legionarom.
- Mislila si na lektora?
- Ne, lektor je jedan grcki heroj.
- To je bio Hektor i bio je Trojanac.
- Ne, hektor je mera za povrsinu.
- Mera za povrsinu je hektar.
- Ne, hektar je bozansko pice.
- Zeno, nektar je bozansko pice.
- Nije, to je reka u Nemackoj.
- Reka u juznoj Nemackoj zove se Nekar.
- Ne znas ti to, jos kao mala sam pevala s drugaricom duo o reci Nektar.
- U duetu, tako si valjda htela reci.
- Ne, duet je kad igraju Sarajevo i moj Zeljo.
- Postovani sude, tada sam uzeo cekic i opalio je po glavi. Konacno je
zacutala.
Sudija:
- Optuzeni se oslobadja....Ja bih joj presudio jos kod Hektora.


Mlada žena prvi put napravi tortu i posluži muža...
- Šta si sve stavila u ovu tortu? - kiselo upita muž posle prvog zalogaja.
- Jao, baš svašta. Mnogo toga lepog. A što pitaš?
- Možda će ta informacija biti potrebna mom doktoru.
------------------------------------------------------------
Sta radi muskarac koji sjedi za stolom i gleda u prazan list papira ?
Cita svoja prava.

17.06.2011., petak

--------------------------

Znas li osecaj kada si obucen
a osecas da nemas nista na sebi?
Kada nekom otvoris srce i dusu,
ne krijes nista,
ni jednu misao svoju.
......Kada slobodno pricas,
jer znas da te razume.
Ne sudi ti vec slusa,
svaku rec tvoju,
po nekada da savet,
iznese misljenje svoje.
Retki su oni koji to mogu,
znam dobro!
Svako bi da sudi!
Zaboravlja da gresni smo svi i ljudi.
To su prijatelji pravi znam to,
Bogu se zahvalim na daru tom.
I tebi sto postojis u zivotu mom

...lijepe misli....

O, kad bih ti mogao pokloniti jedan dar, moj prijatelju:da vidiš sebe onako kako te drugi vide,tada bi uvidio koliko si stvarno dragocjen.
--------------------------------------
Čovjek treba tišinu, a napredak mu je donio buku.
Čovjek treba dobrotu, a napredak mu je donio suparništvo.
Čovjek treba Boga, a napredak mu je donio novac.
------------------------------------------------
Pobjeda nad samim sobom će te usrećiti.
Ne boj se žrtava.
----------------------------------
Upali "svjetlo" u svojem srcu! Pa će "svjetlo" doći i u tvoje oči i ti ćeš vidjeti – samo lijepe stvari i samo drage ljude.
---------------------------------------------
Blagost čini više reda nego sila.
Učini dobrotu svojom jakošću!
-----------------------------------------

15.06.2011., srijeda

Mogu


Da li se ikad uhvatite da govorite „ne mogu“? Ponekad je to razumno naravno, jer se radi o jasnoj i nedvojbenoj činjenici kao npr „ne mogu voziti jer nemam vozačku dozvolu“ ali često se radi o načinu na koji sami procjenjujemo sebe.
Sjetite se kako “jednom”, niste mogli ništa. Niste mogli hodati, pričati, hraniti se.
Kroz čitav život, susrećete se, uvijek sa novim izazovima. Neki se mogu činiti veliki- npr kupnja vašeg prvog automobila, stana, preseljenje u drugi grad ili državu, ali sada kada su ti “veliki izazovi” iza vas, kada ste ih učinili, sigurno ćete u većini slučajeva, pomisliti kako to nije ništa strašno.

Isto je i sa drugim stvarima koje ne možete danas. Danas su velike i skoro nemoguće, ali u stvari nisu. Puno drugih ljudi prošli su to isto, krenuli su sa iste pozicije kako i vi, bojali su se, borili su se i na kraju pobijedili.

Rijetko je to što ne možemo napraviti- samo je bitno odlučiti i napraviti prvi korak, a onda nam i “netko gore” puhne u leđa.

Da li ste i vi učinili nešto što niste mogli?

SVE JE DAR.......



Neka stara pripovijest o jednom dobrom čovjeku kojemu je Stvoritelj obećao ispuniti jednu želju. Čovjek se zamisli koju minutu i reče: ''Želio bih činiti dobro bez da ja to znam'' I Bog ga usliša.
Kasnije je Stvoritelj vidio da se radi o jednoj tako dobroj želji da ju je posredovao i drugim ljudima.
I tako je sve do današnjih dana...
NEMOJ PODCJENJIVATI SAMOG SEBE. MOŽDA NEĆEŠ IMATI POTVRDU, ALI TI SI MNOGO VAŽNIJI NEGO ŠTO MISLIŠ. SVI SMO MI DIO JEDNOG VEĆEG PLANA ČIJU NEIZMJERNU LJEPOTU NE VIDIMO U CIJELOSTI....

I JA SAM DAR.....

SAMO BOG MOŽE DATI VJERU,
ali ti možeš dati svoje svjedočanstvo....
SAMO BOG MOŽE DATI NADU,
ali ti možeš imati povjerenja u svoju braću....
SAMO BOG MOŽE DATI LJUBAV,
ali ti možeš učiti druge da ljube....
SAMO BOG MOŽE DATI MIR,
ali ti možeš sijati jedinstvo....
SAMO BOG MOŽE DATI SNAGU,
ali ti možeš dati podršku onome bez nade....
SAMO BOG JE PUT,
ali ti ga možeš pokazati drugima.....
SAMO BOG JE SVIJETLO,
ali ti možeš učiniti da zablista u očima sviju.....
SAMO BOG JE ŽIVOT,
ali ti možeš probuditi u drugima želju za životom...
SAMO BOG MOŽE UČINITI ONO ŠTO NAM SE ČINI NEMOGUĆIM,
ali ti možeš učiniti da to bude moguće....
SAMO BOG JE DOSTATAN SAM SEBI,
ali Ov više voli računati na tebe....

14.06.2011., utorak

WC I POSLJEDICE NESPORAZUMA




Neka engleska obitelj provodi godišnji odmor u Njemačkoj. Za vrijeme jedne od čestih šetnji primijete jednu ljupku kućicu u polju koja bi im odlično odgovarala za provod idućeg godišnjeg odmora. Upitaše tko je vlasnik i saznaše da je to protestantski pastor te s njim sklopiše ugovor za iznajmljivanje kućice iduće godine. Na provratku u Englesku, odjednom se sjeti gospođa da u kućici nije primjetila WC i zahvaljujući engleskoj pedantnosti, odluči pisati pastoru i zamoliti ga za informaciju gdje se nalazi WC u kućici. Pismo je bilo napisano ovako:

«Poštovani gospodine pastore, ja sam ona gospođa što sam s Vama prije nekoliko dana sklopila ugovor za ladanjsku kućicu. Nisam pri obilasku kućice naiša na WC te Vas molim da li biste me htjeli obavijestiti o tome. Uz srdačan pozdrav i poštovanje!»

Primivši pismo, pastor nije shvatio kraticu WC, i u uvjerenju da se radi o anglikanskoj kapeli (Walah Chapel), odgovori ovako:

«Poštovana gospođo, zahvaljujem na Vašem upitu. Čast mi je obavijestiti Vas da se mjesto koje Vas zanima nalazi 12 km od kućice, što je prilično neugodno za one koji su navikli češće ga posjećivati. Tko je navikao duže se zadržavati zbog svojih poslova trebao bi ponijeti nešto za jelo tako da se na mjestu može zadržati cijeli dan. Do mjesta se može doći prema izboru: pješice, biciklom ili autom, ali je bolje doći ranije da ne bi ostali vani i ometali druge. U zgradi ima oko 100 mjesta za stajanje i 40 sjedećih. Postoji kondiciranje zraka kako bi se izbjegla neugodnost loših mirisa. Sjedala su prekrivena crvenim velurom. Preporuča se da se dođe na vrijeme ako se želi dobiti sjedeće mjesto. Djeca sjede skupa s roditeljima i pjevaju, svi plješću rukama i udaraju nogama. Na ulazu vam daju jedan list papira, a tko zakasni, može se poslužiti listom susjeda. Papir se pri izlazu može predati osobi zaduženoj za to i po mogućnosti ne zgužvan kako bi se mogao koristiti još barem mjesec dana. Postoje veliki zvučnici i pojačal za zvukove da bi se mogli čuti vani za utjehu onim koji nisu mogli ući. Ono što se sakupi, podijeli se siromasima. Postoje i specijalni fotografi koji Vas snimaju u raznim pozama, kako bi Vas svi mogli vidjeti pri tako čovječnom činu!!»

Znaš li kako ćeš prepoznati tko je prijatelj?






Jednostavno:

Prijatelj nikad ne stanuje daleko. I kada pođeš k njemu, a ne nađeš ga kod kuće, nije ti žao vremena jer si ga posvetio prijatelju. U namjeri da odeš k njemu ne mogu te spriječiti ni najžešće oborine, ni žega, ni studen. Za prijatelja uvijek nađeš vremena i uvijek mu imaš što reći. Ništa od onoga što on govori i želi za tebe nije beznačajno. Prijatelju ne moraš puno tumačiti niti se opravdavati zašto si (ili nisi) nešto učinio, jer imaš povjerenja u njega da će te razumjeti.

Nastojat ćeš da prijatelja ikada ne povrijediš ili pred njim nikada nećeš prešutjeti nešto što bi za njega moglo biti važno. Prijatelj je onaj kome dopuštaš da se mijenja – i da tebe mijenja i da te iznenađuje. Prijatelju dopuštaš da se osami kada mu je to potrebno, a i da podijeli svoje prijateljstvo s drugima. Prijatelju uvijek imaš što darovati. I, nikada ne odmjeravaš vrijednost njegovih darova, jer ti on ne može darovati ništa što bi bilo veće, a jednako tako ni što bilo manje od vašega prijateljstva. S prijateljem možeš cijeli dan provesti u šutnji i u suton prepoznati da je pred tobom izlio svega sebe.

Prijatelj je onaj tko ti je važniji od tebe. Noć koju si probdio zbog njega silno te odmori. I dogodi se da iznenada ostaviš sve i žurno pođeš k njemu ili sjedneš da mu napišeš pismo – i očituje se da mu je to bilo potrebno.

Zbog prijatelja ćeš se okaniti puta na koji si naumio poći jer znaš da si na najboljem putu kada si s njim i da ćeš najdalje stići ostaneš li s njim.

S prijateljem se voliš zajednički truditi za druge. Kad pjevaš s prijateljem, glas ti je odmah nekako ljepši, sigurniji. Kad govoriš o njemu, oči su ti sjajnije. U prijatelju se nikada ne možeš razočarati jer tvoje prijateljsko srce će ga uvijek opravdati. I kada klone, kada padne, ne dvojiš hoće li smoći snage da se uspravi?!

Prijatelj je onaj koji uvijek može na tebe računati i na koga ti uvijek možeš računati.

Prijatelj je onaj koga više ne možeš razlikovati od sebe. Blago tvojim prijateljima ako ih takove vidiš. Blago tebi…!



«Prijatelj je onaj koji u svom srcu nosi tvoju pjesmu

i pjeva ju tebi kad zaboraviš njenu melodiju…»

Ivo andrić....

Je li vam se ikad dogodilo…


“Je li vam se ikad dogodilo da, bačeni iz kolosijeka, rečete svagdašnjici: zbogom, i da se vinete, nošeni strašnim vihorom, zaprepašteni kao onaj kome se tlo izmiče?

Je li vam se dogodilo da vam uzmu sve – a šta se čovjeku ne može uzeti? – i da vam na dušu polože tešku odurnu ruku i da vam uzmu radost i vedrinu slobodna duha; i samu srčanost, koja ostaje kao posljednji očajni dar sudbine, da vam uzmu i da učine od vas nijemo prezavo ropče?”

(Ivo ANDRIĆ, Ex ponto, početak)

Kad god pomislim



Kad god pomislim – više ne ide – pogledam u ogledalo, nasmiješim se, namignem sam sebi i – gle – opet ide!

Kad god pomislim – više ne ide – zapjevušim pjesmicu, onako za sebe, zazviždim s vrapcima, zacvrkućem s pticama i – gle – zaista opet ide!

Kad god pomislim – više ne ide – uzmem toplu kupku, pa se čvrsto istrljam, obrišem i dobro namirišem i – gle – već opet ide!

Kad god pomislim – više ne ide – posegnem za dobrom knjigom, sav joj se prepustim, onako po mome i – gle – uskoro opet ide!

Kad god pomislim – više ne ide – pođem na dugu šetnju, kroz šumu, po zelenoj livadi, uzduž riječne obale i – gle – stvarno opet ide!

Kad god pomislim – više ne ide – poslušam najmiliju ploču, zaigram prstima po klaviru ili udaram takt po stolu i – gle – baš opet ide!

Kad god pomislim – više ne ide – popričam blisko s Bogom, o njemu i o svijetu i – gle – opet… ide!

(Adalbert Ludwig BALLING)

Plemenitost

Plemeniti čovek ne oseća da je prineo neku žrtvu na oltar humanosti, on se oseća ispunjen samim činom da je delo učinjeno.Ne mora plemeniti čovek obavezno biti bogat da bi činio plemenita dela. Najčešće su plemenite osobe naše bakice, koje nas za ceo život „kupe“ nizom nekih sitnica. Njihov izraz lica, lišen zlobe i oštrine, njihova umilna gestika, dobrodušna mimika već nam na prvi pogled pokazuju da pred sobom imamo plemenito biće.

Zaista velik i plemenit je onaj ko poput velike zvijeri ravnodušno i mirno gleda lajanje malih pasa. (Seneka)

13.06.2011., ponedjeljak

Svakoga dana početi iznova



U tome je velika mudrost. Tko to ostvari, otrest će se velikih briga i bit će sretan. Dale Carneggie piše kako se jedan gospodin riješio svih
briga dok je promatrao ženu kako pere suđe. Za vrijeme tog pranja je pjevala i to ga je dovelo do razmišljanja: "Vidiš, ti si već osamnaest godina oženjen i ona mora svakoga dana prati posuđe. Da je onda, kada smo se vjenčali vidjela pred sobom sve zdjele, tanjure i žlice na hrpi, koje će morati oprati, bilo bi to preveliko brdo. Samo ta predodžba mogla bi je uplašiti, da bi izgubila
svu radost za život."
I onda je razmišljao dalje. Razlog zašto moja žena ne stvara nikakve probleme u vezi pranja suđa je samo u tome, jer pred očima ima uvijek
samo suđe onoga dana. Tada mu je sinulo: uzrok njegovih briga je upravo u tome, jer želi sve suđe u jednom danu oprati: i ovo koje je
danas prljavo, i ono što će biti sutra i prekosutra. Tada je došao do korisne spoznaje: svakoga dana treba početi iznova.
"Danas" je jedino vrijeme u mojim rukama. Za sutra još ne znam ništa. Jučerašnji dan već je potonuo u vječnost.
Carpe diem - iskoristi dan, mudra izreka starih Rimljana. Jednakom snagom moramo isključiti prošlost i budućnost. Budućnost je danas. "Ne
brinite se za sutrašnji dan!"
Naravno da će mnogi na to odgovoriti; moramo se brinuti, jer kamo ćemo dospjeti. Moramo stvarati planove, jer ne može se živjeti iz dana u
dan. Sve to zaista moramo činiti. Moramo imati pred očima ozbiljnost života. To samo znači da moramo ispuniti zadaću današnjeg dana.
Svakoga dana svaku stvar moramo iznova uzeti u ruke, a ne elektrificirati živce. Imaju Englezi poslovicu: "Ne prelazi preko
mosta, dok ne dođeš do njega."
"Dosta je svakom danu njegova zla." Nije ga potrebo opterećivati prošlošću i budućnošću. Što se tiče prošlih dana što možeš učiniti, a
za buduće ne znamo hoćemo li ih uopće doživjeti. Ako ih i dočekamo vjerojatno više nećemo imati ovih današnjih briga. Naime, sve je u
neprestanom tijeku. Heraklit kaže: "Ne možete u istu rijeku dva puta." Rijeka teče naprijed i svakog trenutka je u njoj druga voda. Tako teku
i naši dani. Svaki je drukčiji i prije nego sutrašnji dan "proteče" pokraj nas, već će izgledati drukčiji, nego što nam ga naše brige danas predočuju. Jedino što imamo je "danas".
Bože, hvala ti na današnjem danu!

10.06.2011., petak

Sama i uspješna – 7 savjeta kako živjeti ispunjen život slobodne osobe




Živite li kao uspješna slobodna osoba? Ili ste slobodni i mrzite svaku minutu?

Mislite li da to što ste slobodna osoba čini vas luzerom, a da bi imanje partnera učinilo vaš život automatski savršenim? Iako je istina da svatko žudi za ljubavnom vezom, ne postoji razlog zašto ne biste mogli imati ispunjen život dok ste slobodni. A posve je moguće živjeti životom koji želite — čak i bez partnera.

Identificirala sam slijedećih 7 savjeta koji vam mogu promijeniti život.

1. Prilagodite svoj stav. Stav je najvažniji. Sve dok mislite da nećete biti sretni kao slobodna osoba, to i nećete zaista biti. A dobra je vijest da je obratno također istina: ako poslite da možete biti sretni dok ste sami, možete to biti! Ovo ne potvrđuje da se tuga nikada neće pojaviti, ali kada se pojavi znat ćete kako se nositi sa njom. OK, ako morate provedite nekoliko minuta u plaču, ali tada posušite suze, stavite neku brzu glazbu i zaplešite! Nazovite prijateljicu i razgovarajte samo o pozitivnim stvarima. Učinite nešto neočekivano i lijepo za drugu osobu. Pratite što će to učiniti za vaš stav.

2. Budite zahvalni na svakoj dobroj sitnici u vašem životu. Jedan od najboljih savjeta koje sam ikada čula je pisanje dnevnika zahvalnosti. Rečeno mi je da će zapisivanje samo 5 stvari dnevno na kojima sam zahvalna promijeniti moj život; i jest! A evo najboljeg dijela: nije neophodno navesti samo velike stvari. Biti zahvalna i za najmanje užitke u životu, kao što je maženje preduće mačke, ili ispijanje šalice vrućeg mirisnog čaja, može imati pozitivan efekt na nas kojim ćemo trenutno početi privlačiti još više dobrih stvari. Zahvalnost je ono što je važno.

3. Zamislite svoj idealni život. Pronađite mjesto gdje biste željeli biti — možda na omiljenoj lokaciji na otvorenom — i sjedite mirno nekoliko minuta, samo se stopite sa okolinom. Zatim zatvorite oči i nekoliko puta duboko udahnite. Kada dosegnete opušteno stanje u kojem zapažate sitnice, počnite sanjati o onome kako želite da vam život izgleda za 20 godina. Gdje tada želite živjeti? U kakvoj kući želite živjeti? Kojim se poslom želite tada baviti? Kojim aktivnostima se želite baviti izvan radnog vremena? Je li putovanje dio vaše vizije? Ako je tako, kamo? Bijele, pjeskovite plaže Mediterana? Safari u Africi? Sanjajte zaista velike stvari; znajte da zaslužujete samo najbolje i sanjajte to. Sve o čemu ste sanjali zapišite.

4. Ispunite kalendar aktivnostima koje vam nešto znače. Sada kad ste zamislili svoj idealni život, odmah ga započnite ostvarivati. Uključite se u grupu aktivista; pomozite pronijeti svijest o globalnom zatopljenju. Postanite politički aktivni; volontirajte na prikupljanju glasova. Otputujte u Španjolsku. Nabavite ulaznice za kazalište — ili još bolje, krenite na tečaj glume i uključite se u rad lokalnog kazališta. Volonitajte u domu za starije osobe; volontirajte na čitanju knjiga djeci u knjižnici. Shvatili ste. Fokusirajte se na svoju strast i pronađite način da ju provodite aktivno.

5. Započnite sa nečim što zahtijeva fizičku aktivnost. Što ste oduvijek željeli raditi? Plesati? Plivati? Voziti bicikl? Kuglati? Nije važno; samo nešto odaberite. Mnogostruke su koristi od fizičkih aktivnosti, najočitija je što vam to pridonosi boljem fizičkom izgledu! A i dobar je osjećaj; samo izlazak iz kuće u redovitim razmacima mijenja pogled na svijet; pokretanje proizvodi endorfine koji imaju pozitivan efekt na cjelokupnu osobu. A nikad se ne zna koga možete upoznati u Planinarskom klubu!

6. Rješavajte svoje emocionalne mamurluke. Ako još zadržavate bijes zbog prijašnjih veza, sada je vrijeme da se toga riješite. Zadržavanje ljtnje samo unosi otrov u život, čime vas čini neugodnom za okolinu. Ako ste još ljuti na ranijeg supružnika, redovito vrištite, “Moj bivši!” još uvijek ste zatvoreni u vezi sa tom osobom — bilo da viđate nju/njega ili ne, i niste slobodni za potragu za novom osobom u životu.

7. Napravite zabavu. Slavite svoj život i svoju osobnost pozivajući prijatelje na zabavu koju ste sami organizirali — sa cijenom ulaznice u obliku još jedne osobe koju će povesti sa sobom. Neka zabava ostane jednostavna: malo brze muzike i mnogo jednostavne i ne previše skupe hrane. Ne samo da ćete se zabaviti planirajući zabavu, zabavit ćete se i na samoj zabavi, i povećat ćete krug prijatelja — a nitko ne može reći da ima previše prijatelja!

Najbolji dio svega ovoga je ne samo što ćete odmah postati uspješnija slobodna osoba, već uz promjene koje ćete iskusiti vjerojatnije je da ćete u svoj život privući osobu koju tražite za život nakon slobode.

od mog Roka,,,,

Ispod moje koze
nasla sam tvoje rijeci radosti...
nasla sam tvoj mir, tvoju snagu,
nasla sam iskrenost tvojih misli...
Trazila sam i nasla tisucu tvojih dragulja u meni
i opet se mojim venama
razlivaju zrake srece, nade. zivota!

09.06.2011., četvrtak

Napravi promjene u svom životu



Molim te, budi svjestan da u SVOM životu, MORAŠ napraviti neke promjene. Te promjene moraju biti religijadovršene, tako da bih Ja mogao ispuniti Svoje obećanje tebi – da ti podarim mir, radost i sreću u ovom životu.

1. PRESTANI BRINUTI

Život ti je zadao udarac, a sve što ti radiš jest da sjediš i brineš. Jesi li zaboravio da sam Ja ovdje, da bih nosio sav teret za tebe? Ili uživaš u gunđanju prema svakoj sitnici koja ti dođe u život?

2. STAVI NA POPIS

Nešto treba napraviti ili pobrinuti se za nešto. Stavi to na popis. Ne, ne na TVOJ popis. Stavi to na MOJU listu. Neka budem Ja taj koji će se pobrinuti za problem. Ne mogu ti pomoći, sve dok to ne predaš Meni. I, premda je Moja lista dugačka, Ja sam na kraju krajeva, Bog... Mogu se pobrinuti za bilo što, što staviš u moje ruke. Zapravo, istinu govoreći, brinem o puno stvari o kojima ti uopće ne razmišljaš.

3. VJERUJ MI

Kada si jednom predao Meni svoj teret, prestani pokušavati ponovno ga uzeti natrag. Vjeruj Mi. Imaj vjere da ću brinuti o svim tvojim potrebama, problemima i iskušenjima. Problemi sa djecom? Stavi ih na Moj popis. Problem sa financijama? Problem sa emocionalnim „toboganom“? Za Mene, stavi na moju listu. Želim ti pomoći. Sve što ti trebaš napraviti jest – pitati.

4. OSTAVI PO STRANI

Nemoj se probudit jednog jutra i reći : „Ha, sada se osjećam puno snažnije, mislim da mogu izaći na kraj sa time„. Zašto misliš da se sada osjećaš jačim? Jednostavno. Predao si mi svoj teret i sada Ja brinem o tome. Ja također obnavljam tvoju snagu i darujem ti mir. Ne znaš li, kada bih ti vratio natrag tvoje probleme, bio bi ponovno na samom početku? Ostavi svoje probleme sa Mnom i zaboravi na njih. Pusti me da radim Svoj posao.

5. RAZGOVARAJ SA MNOM

Želim da zaboraviš na mnoge stvari. Zaboravi ono što te izluđivalo. Zaboravi brigu i kušnje, jer znaš da Ja imam kontrolu. No, jednu stvar te molim – nikada ne zaboravi – molim te, nemoj zaboraviti razgovarati sa mnom- ČESTO ! Volim te ! Želim čuti tvoj glas. Želim biti uključen u sve što se događa u tvome životu. Želim slušati o tvojim prijateljima i obitelji. Molitva je jednostavno razgovor sa mnom. Želim biti tvoj najdraži prijatelj.

6. IMAJ VJERE

Odozgor vidim puno stvari, koje ti odozdo ne možeš vidjeti. Imaj vjere u Mene da znam što radim. Vjeruj Mi, ne bi želio imati pogled kakav imam ja. Nastavit ću brinuti o tebi, paziti te i zadovoljiti tvoje potrebe. Samo Mi trebaš vjerovati. Iako imam mnogo veću zadaću nego ti, čini se da ti imaš mnogo problema u izvršavanju samo svog jednostavnog dijela. Koliko teško može biti da mi vjeruješ?

7. DIJELI

U dobi od dvije godine, naučio si kako dijeliti. Kada si to zaboravio? To pravilo i sada vrijedi. Dijeli sa onima koji su manje sretni od tebe. Dijeli radost sa onima, kojima je potrebno ohrabrenje. Dijeli smijeh sa onima, koji se jako dugo nisu nasmijali. Dijeli svoje suze sa onima, koji su zaboravili kako plakati. Dijeli vjeru sa onima koji je nemaju.

8. BUDI STRPLJIV

U samo jednom životu , stvorio sam mogućnosti da iskusiš različita iskustva. Rasteš od djeteta do odraslog, imaš djecu, mnogo puta mijenjaš poslove, učiš mnoge zanate, putuješ na puno mjesta, susrećeš mnogo ljudi i toliko toga iskusiš. Kako onda možeš biti tako nestrpljiv kada Mi je potrebno malo više vremena od onog što ti očekuješ, da bih rješio nešto sa Svoje liste? Vjeruj u moju točnost, jer je moje tempiranje savršeno.Samo zato što sam stvorio Svemir, u šest dana, svi misle da Ja uvijek žurim, žurim, žurim, žurim.

9. BUDI DOBAR

Budi dobar prema drugima, jer i njih volim jednako, kao što volim i tebe. Oni se možda ne oblače kao ti, možda ne govore kao ti, možda ne žive na način kao što ti živiš..., no ipak, ja vas sve volim, molim vas, pokušajte se slagati – zbog Mene. Svakog sam od vas stvorio različitog u nečem. Bilo bi dosadno kada biste svi bili identični. Molim te znaj da volim svaku tvoju razliku.

10. VOLITE SEBE

Tako mnogo volim tebe, kako onda ti možeš ne voljet sebe? Stvorio sam te samo iz jednog razloga – da bi bio voljen i da zauzvrat voliš. Ja sam Bog Ljubavi. Voli Me. Voli svoje susjede, ali voli i sebe. Moje je srce prepuno bola, kada vidim tebe kako se ljutiš na sebe, kada stvari ne idu kako si ti očekivao. Jako si mi dragocjen. Nikada to ne zaboravi....

POUKE....

POUKE O LJUBAVI
Ljubav nema ništa sa znanjem, obrazovanjem ili moći, ona je iznad ponašanja.
To jedino u životu što stvarno možemo dati.
CJELOVITOST i POTPUNOST moraju doći iz vas. Oni su u vama i čekaju da budu otkriveni.
Nema ništa loše da želimo suputnika u životu, ali postoji razlika između želje za radosnim odnosom i potrebe za nekim tko će vas učiniti cijelim.

POUKE O SNAZI
Naša prava snaga izraz je autentičnosti u nama, naše snage, integriteta i milosti ... Važno je ono što ti misliš. Nemaš moć druge učiniti sretnima, ali imaš moć sebe učiniti sretnom.
Prava moć, sreća i blagostanje temelje se na finoj UMJETNOSTI ZAHVALNOSTI. Biti zahvalan za ono što imamo, za stvari onakve kakve jesu. Zahvaljivati za ono što si ti, za one stvari koje si donijela na svijet svojim rođenjem. Svojom jedinstvenošću…
Prava moć dolazi od saznanja tko smo mi i koje je naše mjesto u svijetu. Naša moć dolazi od znanja da je sve u redu i da se svatko razvija baš onako kako bi trebao.

POUKE O VREMENU
Vrijeme je korisna mjera, ali ono ima samo onoliku vrijednost koju mu mi pripisujemo …
Promjena je oprostiti se od stare poznate situacije i suočiti se s novom nepoznatom situacijom.
Postoji divna sloboda u znanju da ono što smo bili jučer apsolutno ne definira tko smo danas.
Naš je izazov da u potpunosti doživimo ovaj trenutak, i to je veliki izazov; a znamo da ovaj trenutak sadrži sve mogućnosti za sreću i ljubav i da ih ne propustimo u očekivanju budućnosti. Stavljajući na stranu naša očekivanja možemo živjeti u svetom prostoru onoga što se događa sada.

POUKE O STRAHU
Strah je sjena koja blokira sve: našu ljubav, naše prave osjećaje, našu sreću, cijelo naše biće.
Da bismo prerasli strah, moramo se emocionalno preseliti negdje drugdje, moramo se preseliti u ljubav… svaki nam trenutak pruža mogućnost odabrati ljubav ili strah. I mi neprestano biramo.

SADA je jedini pravi trenutak kojeg imamo i LJUBAV je jedina prava emocija,
zato što je jedina koja se pojavljuje u sadašnjem trenutku.



POUKE O LJUTNJI
Kao i svi naši osjećaji ona je oblik komunikacije, ona nam nosi poruku.
Ovdje smo da bismo izliječili i proživjeli svoje osjećaje. Mala djeca plaču i onda to prođe, ljute se i onda to prođe. I mi možemo naučiti biti mnogo pošteniji i izraziti svoju ljutnju. Možemo naučiti živjeti živote u kojima je ljutnja osjećaj koji prolazi, a ne stanje u kojem živimo.

POUKE O STRPLJIVOSTI
Ključ strpljivosti jest znati daće sve biti dobro, to je razvijanje nade da postoji plan.
Imati strpljenja znači imati vjere.

POUKE O PREPUŠTANJU
Ostavimo se svog načina. Naučimo vjerovati u Boga, u svemir kada se prvi put u našim životima počinjemo opuštati … prihvaćamo ono što nam svemir donosi. Prihvaćamo da mi zapravo ne znamo kakve bi stvari trebale biti … Utjeha i snaga u prepuštanju znanju da je sve dobro, da je sve zbrinuto. "Bit ću sretna sada! Neću odgađati!"

POUKE O SREĆI
Sreća ne ovisi o onome što se događa, već o tome kako se mi nosimo s tim što se događa.
Sreća je stanje uma koje vrlo malo ima veze s onim što se događa oko nas.
Sreća je naše prirodno stanje, ali mi smo zaboravili kako je to biti sretan jer smo se izgubili u našim idejama kako bi stvari trebale izgledati. Ti, a ne ono što se događa oko tebe, određuju tvoju sreću … Uspoređivanje s drugima je vjerojatno najduži put do sreće …
KADA je SADA
Moramo zapamtiti da smo ovdje kako bismo pokušali zapamtiti svoju dobrotu, podsjetiti jedni druge kako smo dragocjeni i na čudo koje svatko od nas predstavlja.

POSLJEDNJA POUKA
Osnovna pouka koju nas uče oni koji umiru jest da svaki dan živimo potpuno.

------------------------------



Ponekad možeš daleko da se pružiš!

Ali pazi da ne preteras.

Jer kada se previše istegliš, preceniš svoje granice i nađeš zaglavljena u situaciji

iz koje se ne možeš izvući,


ima jedna stvar koju treba zauvek da zapamtiš.......

Nisu svi koji se pojave.......
došli da pomognu!!!!

07.06.2011., utorak

*****************************

Ne mogu reći da ništa nemam i da ništa ne vrijedim. Jer, Bog me je stvorio na svoju sliku, i koliko god moje ljudske sile bile malene, nestalne i nedostatne, Isus traži od mene ono malo koliko imam, a on će umnožiti.
Bog želi suradnju s čovjekom, makar je čovjekov udio neznatan. No Bogu je vrijedan. Danas od mene Bog traži da budem njegova među svojom braćom i sestrama, poziva me da budem među svojom braćom i sestrama, poziva me da budem znak njegova praštanja i pomirenja time što ću i ja poraditi na pomirenju i opraštanju među svojom braćom i sestrama, na materijalnom i duhovnom obilju. Neću valjda i ja reći da "ništa nemam?"

Srodna duša

Srodna dusa je neko ko ima brave koje odgovaraju nasim kljucevima, i kljuceve koji odgovaraju nasim bravama...Kada se osetimo dovoljno bezbednim da otvorimo te brave, nase najiskrenije ja izlazi i mi mozemo da budemo u potpunosti ono sto jesmo i budemo voljeni zbog toga...Svako otkriva najbolje strane onog drugog. Bez obzira na sve loše sto se dogadja oko nas, sa tom jednom jedinom osobom mi smo sigurni u svom raju...Nasa srodna dusa je neko ko deli sa nama nase najdublje ceznje, nas smisao za pravac. Ako smo dva balona, i nas zajednicki pravac je navise, onda postoji verovatnoca da smo pronasli pravu osobu.....Nasa srodna dusa je neko ko zivot donosi u zivot....

Srodna duša

Srodna dusa je neko ko ima brave koje odgovaraju nasim kljucevima, i kljuceve koji odgovaraju nasim bravama...Kada se osetimo dovoljno bezbednim da otvorimo te brave, nase najiskrenije ja izlazi i mi mozemo da budemo u potpunosti ono sto jesmo i budemo voljeni zbog toga...Svako otkriva najbolje strane onog drugog. Bez obzira na sve loše sto se dogadja oko nas, sa tom jednom jedinom osobom mi smo sigurni u svom raju...Nasa srodna dusa je neko ko deli sa nama nase najdublje ceznje, nas smisao za pravac. Ako smo dva balona, i nas zajednicki pravac je navise, onda postoji verovatnoca da smo pronasli pravu osobu.....Nasa srodna dusa je neko ko zivot donosi u zivot....

04.06.2011., subota

misli....misli....

Muškarac je slikar, žena je platno. Od talenta slikara i kvaliteta platna zavisi kakva će biti slika.
------------------------------------
Nikada ne lovite leptira. Ako želi da se igra sam će vam doći i veselo na dlan sletiti. Istu strategiju primenite i sa ljudima. Oni koji vas vole i poštuju sami će vas naći i doći... e
---------------------------------
Ogovaraju me, ja njih neću, neki me i mrze, ja njima želim sreću. Poslije njihovog trača, ja sam još jača, jer ono što me ne ubije, samo me ojača...
----------------------------------
"Oni koji javno govore da ih boli, ne znaju sta je bol...jer da znaju ne bi mogli ni govoriti.."
---------------------------
Svako može da bude veliki čovjek. Ne morate da imate diplomu da biste bili dobri,niti veliku kuću,niti da se pravilno izražavate... Jedino je potrebno da imate dobro srce i dušu punu ljubavi...

,.,.,.,.,.,.,.,.,.,,,,.,.,.,..

Postoji krivina zvana neuspjeh,
petlja zvana konfuzija,
ograničenja brzine zvana prijatelji,
znakovi upozorenja zvani porodica i
jednoličnost zvana posao.
...
Međutim,
ako imate obilje nečeg zvanog odlučnost,
mašinu zvanu istrajnost,
osiguranje zvano vjera i
vozača zvanog Bog,
stići ćete do mjesta zvanog uspjeh!

Nikad ne razmišljam o budućnosti. Uvijek dolazi suviše brzo.

-Ajnštajn

03.06.2011., petak

Skriveni smisao mučenićkog stupa




Prije ili kasnije udarit ćeš glavom u odvratnu poprečnu gredu koja će tvoj život učiniti mučenićkim stupom.
Razboliš se. Stradaš. Drag čovjek umire. Tvoje napredovanje u zvanju bude prekriženo.
Prevaren si, ostavljen na cjedilu od vlastitoga muža, od vlastite žene.
Drugi rade protiv tebe. Iscrpljen si. Ne možeš dalje.

Ova poprečna greda može zauzeti sve oblike i razmjere.
Ne gleda na titulu i položaj, na ime i stalež, ne gleda na debljinu tvoga novčanika ni na tvoje odnose ni na tvoj ugled kod ljudi.
Sretan si, sve se odvija divno.
A onda je odjednom tu, ta poprečna greda.
Može ti postati toliko neizdrživa da očajan poželiš jedino smrt.

Mučenićki stup je realnost u svakome ljudskom životu.
Ali sve manje ljudi mu je doraslo. Više ga ne prihvaćaju i ne podnose njegov teret.
Ali ti nemaš drugoga izbora. Ili ćeš nositi svoj mučenićki stup ili će te tvoj mučenićki stup zgnječiti.
Ali moći ćeš ga nositi jedino ako naučiš shvaćati skriven smisao mučenićog stupa.

Mučenićki stup te vraća natrag k istini o tebi,
k pravoj mjeri ograničena,
slaba, ranjiva,
malena ljudskog djeteta.

Mučenićki stup te može osloboditi stvari
koje te hoće zgnječiti.
On te može osloboditi
tvoje osrednjosti.

On je kao antena
preko koje možeš primiti
od Boga vijest.

Ona te neće osloboditi tvoga trpljenja,
ali te može osloboditi
od neizdržive besmislenosti trpljenja
i njegove neplodnosti.

Ti možeš opet biti čovjek.
Ti sve vidiš drukčije i mnogo bolje
očima koje su plakale.

02.06.2011., četvrtak

...od Koka....

Krenula sam da ti pišem,ali neznam kako...
Jer ne mogu svoje srce uvjeriti da riječi mogu predočiti moje misli...
Ali pokušavam...pokušavam ti napisati što se u mom srcu skriva....
Pišem,razmišljam i iznova brišem...
Ne mogu ti na papiru reći sve svoje osjećaje jer ih ljubomorno čuvam...
...Čuvam ih za trenutak stvarnosti,kad ćeš biti pored mene,
i gledati me očima svojim...
Ne,ne mogu ti u nekoliko redaka poslati svoju ljubav...
To nemoguće je...
Zatvorit ću kovertu bez ijednog ispisanog slova...
Ali ipak ću ti poslati nešto...
Nešto veliko,nešto toplo i beskrajno samo tvoje...
poslat ću ti svoje srce...
Uzmi ga i čuvaj kao najvrijednije blago...
Tvoje je...

S tobom sam



Često je teško naći odgovor na ovo jednostavno pitanje:
Zašto te tražiti?
Pitao sam se... Što dobivam kad te slijedim? Punio sam si glavu takvim upitnicima...
Zašto moram činiti što je tvoja volja? Prebacivao sam sebi...
Danas, kad sam sam i s mnogim problemima nad glavom, danas kad sam povjerovao da su me napustili prijatelji, danas kad se osjećam usamljeno, kada sam prezaposlen, polako mi dolaze odgovori na sva moja pitanja.
Jer usred svih problema, bez da te zanima koliko sam puta pogriješio, Ti si i dalje čvrsto na mojoj strani.
Usred umora osjećam kako me tvoje ruke podržavaju i podupiru.
Usred buke svakog dana i problema koji me pritišću, osluškujem tvoj slatki glas koji žubori u mom uhu: Smireno, ja sam s tobom!
I sada shvaćam da se sve isplati, i one sumnje nisu bile ništa drugo nego li zamke moga neprijatelja kako bih izbjegao tvoju utjehu, tvoj mir i tvoje društvo.
Hvala ti, Gospodine, jer si me, usprkos svim mojim sumnjama, primio u svoje krilo, i uvijek kad sam sam stavljao upitnike pred tebe, smiješeći se govorio si mi:Mirno, doći ce već oni dani!

Želim ti.....



.... sve ono što ne možeš kupiti novcem. Susrete s ljudima koji te mogu potaći i promijeniti, otvorene oči i uši za mnoge prilike koje nam se u životu nude. Svaka od njih je jedinstvena i dragocjena.
Ne želim ti veliku sreću i ispunjenje svih tvojih želja, nego sposobnost da prepoznaš male radosti i podijeliš ih s drugima.
Želim ti nerazorivu nadu koja ti, unatoč svih razočaranja, daje uvijek iznova vjerovati u dobro u ljudima i u samome sebi.
Želim ti vrijeme za život, da ti susreti s drugima ili mirni trenuci sa samim sobom budu važniji od želje za imetkom i pritiska termina.
Budi jednostavno hrabar i idi svojim vlastitim putem.
Ne daj se tjerati većinom i nemoj pustiti da na tebe utječe moda, nego se odvažno, korak po korak, približavaj onomu cilju koji u sebi osjećaš.
Uvijek iznova ćeš biti na putu, koračati prema novoj zemlji i iskusiti neslućene susrete; slijediti mnoge tragove života, a da pritom ne ideš tuđim stopama.
Ti možeš činiti svoje vlastite korake, jer tvoj put je jedinstven i unaprijed obilježen.
Želim ti puninu života, sa svime što spada u život.
Trenutke oduševljenja koji će te ispuniti i oživjeti kao glazba, kao sreća koja dodiruje sva tvoja osjetila. Ali potrebne su i bolne spoznaje, otrježnjavajuće iskustvo tvojih vlastitih granica i pogrešaka.
Osjeti život sa svim njegovim suprotnostima koje se i u tebi nalaze.
Imaj također hrabrosti napraviti neki puta stanku da bi ponovno uspostavio pravilan odmak između sebe i svojih zadataka.
Svaki čovjek treba odmor da ne bi postao stroj, nego ponovno došao k sebi i k drugim ljudima. Počinak nije izgubljeno vrijeme, nego ponovno stečeni život.
Postoji tišina koja sve obuhvaća i ispunjava. To je predah koji nas upozorava na istinski važne stvari.
Želim ti usred dana trenutke mira u kojima ćeš razmisliti za koga ili za što želiš živjeti.
Možda tada u tebi progovori glas, doduše tih, ali toliko jasan da ga ne možeš prečuti.
On nema odgovor na sve, ali tako mnoge stvari postaju suvišne.
Stvarnost se ne sastoji samo iz vidljivih i dohvatljivih stvari.
Ona seže mnogo dalje, obuhvaća i tvoje snove i sve vidljivo u tebi i oko tebe.
Iako možda nije jasna na prvi pogled, spada u raznolikost života i sprečava da postanemo jednostrani i svoj život usmjerimo samo na činjenice.

S razlogom



Ponekad vam ljudi dođu u život i vi odmah znate da je njihova uloga da budu tu,
da služe nekoj svrsi, uče vas lekciju ili vam pomažu otkriti tko ste ili tko želite biti.
Nikad ne znate tko bi ovi ljudi mogli biti: vaš cimer, susjed, profesor, davno izgubljeni prijatelj, momak/djevojka ili potpuni stranac.
Kad zaklopite oči, vidite dragocjeni trenutak u kojem su oni utjecali na vaš život na neki dubok način.
Ponekad vam se događaju stvari koje u danom trenutku mogu izgledati strašne, bolne i nepoštene, ali, razmišljajući, shvatite da bez svladavanja takvih prepreka nikad ne biste otkrili svoju potencijalnu snagu želje ili srca.
Sve se događa s razlogom.
Ništa se ne događa slučajno ili sa značenjem dobre ili loše sreće.
Bolest, povreda, ljubav, izgubljeni trenuci istinske radosti ili potpune gluposti, sve se to zbiva da testira granice vaše duše.
Bez ovih malih testova, događaja, bolesti ili odnosa, život bi bio poput glatko popločana pravca, ravan put prema nigdje. Siguran i udoban, ali dosadan i potpuno besmislen.
Ljudi koje susrećete, koji utječu na vaš život, uspjesi i padovi koje iskusite oblikuju vas onakvima kakvi jeste. Čak se i iz loših iskustava uči, takve lekcije su najteže i vjerojatno najvažnije za nas.
Ako vas netko povrijedi, izda vas ili vam slomi srce, oprostite mu jer vam je pomogao naučiti nešto o povjerenju i važnosti opreza prema onome kome otvarate svoje srce.
Ako vas netko voli, volite i vi njega bezuvjetno, ne samo zato jer vas voli nego i jer vas uči da volite i otvarate svoje srce i oči stvarima koje nikad ne biste vidjeli ili osjetili bez njega.
Cijenite svaki trenutak i uzmite od njega sve što je moguće jer vam se neće pružiti druga šansa da to iskusite.
Govorite ljudima kojima nikad ranije niste, i slušajte.
Dopustite sebi da se zaljubite, budite slobodni i gledajte visoko.
Podignite glavu jer imate pravo na to. Recite sebi da ste divna osoba i vjerujte u sebe, jer ako vi sami ne vjerujete u sebe, neće ni drugi.
Život vam može biti predivan, odvažite se i idite živjeti ga.

01.06.2011., srijeda

...o poniznosti...



Poniznost znači da znate da ste pametni, ali i da NISTE UVIJEK U PRAVU
------------------------------------------------------------------------
.Kao što je stablu potrebno jako korijenje kako bi moglo rasti uvis, ili kao što neboder mora imati duboke temelje kako bi podnio sva naprezanja, i nama je potrebna snaga poniznosti kako bismo ZADRŽALI DOBRE ODNOSE.
--------------------------------------------------------------------------------


Došao sin kod oca i počeo da mu se hvali. "Oče, jako sam se obogatio, napravio sam kuću za sebe i svakom od trojice sinova. Uspeo sam u životu da uradim više od tebe." Otac mu odgovori:"Ipak si sine izgradio manje kuća od mene." "Kako oče, ti imaš samo tu staru, oronulu, kućicu." Jeste sine,ali u svakom selu kroz koje prođem uvek su vrata, barem jedne kuće, za mene, širom otvorena."