Prvi post napisan

18.09.2004. u 23:26

"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov

Bugenvilija

28.04.2005., četvrtak

KRUH ( recept )

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Za kvas:

35g svijezeg kvasca
deci mlijeka (toplog)
pola zlicice secera
2 i 1/5 dcl tople vode
zlicica prosijanog brasna
Promjesati i kad se kvasac otopio,
staviti u ormar za sudje ili
na tamno i toplo mjesto
oko pola sata ili manje, tj.
dok se ne napravi pjena.

1 kg brasna tip 812, prosijati
pola sake soli, morske
pola dcl maslinovog ulja
saka suncokretovih sjemenki
4 zlice sezama
4 zlice lana
pola litre mlake vode

U veliku plasticnu zdjelu prosijati brasno, dodati sol i sjemenke te maslinovo ulje i dignuti kvasac. Sve dobro izmjesati elektricnim mikserom, nastavcima za tjesto. Mjesati jedno 5-6 minuta i pri tom dodavati jos tople vode (onih pola litre),da se sve prozme. Poklopiti staklenim poklopcem da nalegne na zdjelu i odozgora pokriti rucnikom ili kuhinjskom krpom. Tijesto mora pocivati u mraku i na toplom oko 30-40 minuta. Ovisno o danu i vrsti brasna. Najbolje ispada kruh u vrijeme uzlazeceg mjeseca i u dane cvijeta. U dane korijena nije dobro raditi kruh jer se kvasac ne zeli dignuti, a kruh ostane gnjecav. Nakon sto se tijesto minimum duplo diglo, ponova ga izmiksamo par minuta i istresemo na pobrasnjeni lim ili tepsiju ili neki modul koji nam je zgodan za kruh. S obzirom da je ovo mekse tjesto, dobro je da posuda ima makar mali rub, da nam kruh ne iscuri iz nje. Odozgora posipamo sezamom ili samo brasnom i stavimo peci u prethodno zagrijanu pecnicu na 180 stupnjeva, 45 minuta do 1 sat. Na resetku na kojoj pecemo pecenje. Znaci najdonju precku, a ne na dno. Znati cemo da je kruh sigurno pecen ako ga upiknemo cackalicom i kad na cackalici nema komadica tjesta. Peceni kruh odmah vadimo na krpu ili rucnik, blago pospricamo po kori odozgora, vodom, da ne bude pre tvrda kora. I dobro zamotan nosimo na balkon ili vrt na hladjenje. Moze stajati uspravno da se dnom na nista ne naslanja zbog boljeg hladjenja. Treba mu oko 3-4 sata da se dobro ohladi. Samo do kraja ohladjeni kruh je zdrav i pogodan za visednevno cuvanje. Kad se nacme topli, on se lijepi i nije kvalitetan. Dobar tek.



- 23:00 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Lipanj 2021 (2)
Prosinac 2020 (1)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (18)
Svibanj 2020 (10)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Rujan 2013 (2)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Listopad 2011 (12)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (7)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (11)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (1)
Opis bloga
Putešestvije blizanaca i moja
zapažanja kroz životarenje u tuđini.
I poneka fotografija.

Misao dana
Ne radi danas ono
što sutra možeš da odložiš za prekosutra!

Moja stranica:
BugenvilijaFelt

Moji recepti u gostima:
BugenvilijaRecepti

Moja (naša) Kuharica:
"Prva hrvatska LCHF kuharica"

Moja LCHF grupa na
facebook-u - "LCHF recepti za svaki dan"