Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gusarskabanda

Marketing

KRUH ( recept )

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Za kvas:

35g svijezeg kvasca
deci mlijeka (toplog)
pola zlicice secera
2 i 1/5 dcl tople vode
zlicica prosijanog brasna
Promjesati i kad se kvasac otopio,
staviti u ormar za sudje ili
na tamno i toplo mjesto
oko pola sata ili manje, tj.
dok se ne napravi pjena.

1 kg brasna tip 812, prosijati
pola sake soli, morske
pola dcl maslinovog ulja
saka suncokretovih sjemenki
4 zlice sezama
4 zlice lana
pola litre mlake vode

U veliku plasticnu zdjelu prosijati brasno, dodati sol i sjemenke te maslinovo ulje i dignuti kvasac. Sve dobro izmjesati elektricnim mikserom, nastavcima za tjesto. Mjesati jedno 5-6 minuta i pri tom dodavati jos tople vode (onih pola litre),da se sve prozme. Poklopiti staklenim poklopcem da nalegne na zdjelu i odozgora pokriti rucnikom ili kuhinjskom krpom. Tijesto mora pocivati u mraku i na toplom oko 30-40 minuta. Ovisno o danu i vrsti brasna. Najbolje ispada kruh u vrijeme uzlazeceg mjeseca i u dane cvijeta. U dane korijena nije dobro raditi kruh jer se kvasac ne zeli dignuti, a kruh ostane gnjecav. Nakon sto se tijesto minimum duplo diglo, ponova ga izmiksamo par minuta i istresemo na pobrasnjeni lim ili tepsiju ili neki modul koji nam je zgodan za kruh. S obzirom da je ovo mekse tjesto, dobro je da posuda ima makar mali rub, da nam kruh ne iscuri iz nje. Odozgora posipamo sezamom ili samo brasnom i stavimo peci u prethodno zagrijanu pecnicu na 180 stupnjeva, 45 minuta do 1 sat. Na resetku na kojoj pecemo pecenje. Znaci najdonju precku, a ne na dno. Znati cemo da je kruh sigurno pecen ako ga upiknemo cackalicom i kad na cackalici nema komadica tjesta. Peceni kruh odmah vadimo na krpu ili rucnik, blago pospricamo po kori odozgora, vodom, da ne bude pre tvrda kora. I dobro zamotan nosimo na balkon ili vrt na hladjenje. Moze stajati uspravno da se dnom na nista ne naslanja zbog boljeg hladjenja. Treba mu oko 3-4 sata da se dobro ohladi. Samo do kraja ohladjeni kruh je zdrav i pogodan za visednevno cuvanje. Kad se nacme topli, on se lijepi i nije kvalitetan. Dobar tek.




Post je objavljen 28.04.2005. u 23:00 sati.