Korak naprijed

Bezgrešno začeće

U životu trebamo nekada neki poticaj da krenemo naprijed, da se odlučimo za neki korak koji će promijeniti definiciju nas samih npr. odabir škole, fakulteta, djevojke, duhovnika i slično. Naš karakter se ne mijenja, možda biva oblikovan, no on djeluje u toj novoj definiciji na sličan način. Što želim reći? Da nove situacije u životu, nova događanja i odluke tjeraju nas na promjenu ali i na to da iznosimo ono najbolje što možemo iz našeg karaktera.
Djelovat ćemo u raznim situacijama na različite načine, no suština toga djelovanja jest opet jednaka i polazna točka jest naša nutrina, naš karakter. Recimo, jedemo žurno, ali isto tako i pišemo žurno, jer smo po karakteru žurljivi, nestrpljivi i slično.

Svaka ta odluka, uz to što je promjena naše definicije u ovome svijetu, bi trebala biti jedna motivacija za odrastanje, za napredak, duhovni, intelektualni, fizički. Recimo, zaruke su nešto što bi trebalo voditi ka pripremi za brak, prvoj nekoj psihičkoj, a i materijalnoj jer po zarukama na horizontu vidimo novu utvrdu (tj. brak) prema kojoj se moramo usmjeriti, usmjeriti sve naše snage da taj brak uspije.

Važan faktor za mene vjernika, a i mislim za sve ostale vjernike (i za one koji misle da to nisu, ali jesu, kada zaškripi) jest povjerenje u Božji prst, Providnost. Dosta toga možemo sami, no često se trebamo pitati da li je to što činim ono pravo i ono istinsko dobro za mene. Ipak, Bog sve vidi i Bog sve zna, pa tako i najbolje poznaje što je nas istinsko dobro, a što nam u život ne treba.

Danas je blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije. Mnogima je taj čin i zahvat Božji u Marijinom životu nelogičan, neshvatljivi i nemoguć, no Bog ima svoj način djelovanja, svoju slobodu i svoje namisli koji su za naše usko područje promatranja neshvatljivi. Time zahvatom je Mariji Gospodin definirao život, ali i Marija je bila slobodna do krajnjeg trenutka.

I na kraju, odabir je naš. Bog poštuje našu slobodu, ali je i potpomaže ukoliko se otvorimo njemu. Bitno je da naši izbori i odluke budu u skladu s Njegovom voljom i da nas On definira. Jedino tako ćemo moći imati istinski identitet, karakter i biti potpuni čovjek. Što se tiče naši krivih izbora, Bog sve okreće na dobro.

Glavna utvrda na našem horizontu je On sam, ako Mu damo dovoljno mjesta u životu, On će nas sam dovesti do sebe.

Defton.

08.12.2011. u 11:04 · Ostavi komentar (5) · Isprintaj · #