Carevo caru, Bogu Božje (Komentar na Evanđelje 29. NKG)




Čitanja su na ovoj stranici.

Iz 45, 1. 4-6

Izaija opisuje odabir perzijskoga kralja Kira kao Božji znak za svoj narod. Bog uzima Kira za ruku kako bi pokorio Babilon te kako bi Izraelu oslobodio put iz babilonskog sužanjstva nazad u Palestinu. Kir je "stranac" i Jahvu upoznaje tek kad mu ovaj daje vlast nad čitavim ondašnjim svijetom. Tako Kir postaje simbolom za veliku istinu da Izraelov Bog prelazi nacionalne granice te da je on jedini Gospodin.

1 Sol 1, 1-5b

Zajednica u Solunu je prva kršćanska zajednica na europskome tlu. Njezini članovi dolaze iz rimskog i grčkog kulturnog kruga. Premda su zbog svoje kršćanske vjere izloženi represiji i imaju bolna iskustva, ne plivaju sa strujom svijeta koji ih okružuje i ne povode se za većinom. Umjesto toga, svoje nade polažu u Božjega Duha koji im daje snagu i uporište. - Kao i u ono vrijeme, i mi si danas moramo postaviti pitanje, gdje je potrebno plivati protiv struje i nadati se da će Bog preskočiti granice koje se nama čine nepremostivima.

Mt 22, 15-21

Ljudsko zajedništvo nije moguće bez općevažećih pravila i dogovora. Zato, "dajte caru carevo", dajte državi ono što joj pripada, u suodgovornosti i brizi za zajedničko dobro. No nemojte zaboraviti ono što je još važnije: "Dajte Bogu Božje!" Što pripada Bogu? Prema Isusu, Božje je "sve". Državi dugujemo novac, a Bogu sebe samoga. Tko živi od pripadnosti Bogu, u ne podliježe dokraja nijednoj ljudskoj sili. Ne povlači se iz svijeta, nego zauzima stav te po Božjem oblikuje društvo. Skeptičan je prema svakoj politici koja obećava spasenje u budućnosti. Jer spasenje dolazi isključivo s Božjim kraljevstvom, a ono često dolazi kao "razorna vatra u naš tako čvrsto ustrojeni svijet svkidašnjice" (Helmut Thielicke). Tu vatru Božjega kraljevstva kršćani bi uvijek iznova morali raspirivati u vremenima kad se politička, društvena i crkvena praksa nađe u opasnosti da prezre dostojanstvo čovjeka kao Božje slike.

Molitva

Bože neba i zemlje, mi ne pripadamo nijednoj svjetskoj sili, nego samo tebi. Zato je naša zadaća u svijetu se zauzimati za ciljeve tvojega kraljevstva. Ojačaj našu odvažnost da se odupremo svemu što je u suprotnosti s uspostavom tvojega kraljevstva, a istodobno nam pomozi da prihvaćamo i ispunjavamo svoje građanske dužnosti. To te molimo po Isusu Kristu, koji je svoj život stavio u službu tvojega kraljevstva. Amen.

preuzeto s http://www.benedictus.info/liturgijske_meditacije.html

16.10.2011. u 14:52 · Ostavi komentar (7) · Isprintaj · #