Priče o čokoladi!

ponedjeljak, 30.06.2014.

Ništa bez čokolade

30.06.2014. u 07:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 27.06.2014.

Kremaste čokoladne lađice



Ovaj tjedan odlučla sam napraviti jedan ljetni, sasvim lagani kolač s čokoladnim pudingom.

Za tijesto:
175 g oštrog brašna
35 g šećera u prahu
125 g maslaca
1 jaje

Za kremu:

125 džema šumsko voće
300 ml mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
1 puding od čokolade
50 g šećera

Priprema:

1. Pomješajte brašno, šećer u prahu, i maslac narezan na kockice. Mješajte mikserom dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu teksturu.

2. Dodajte jaje, promješajte i stavite u hladnjak na 30 minuta.

3. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, a potom stavite u duguljasti kalup. Dno izbodite vilicom.

4. Pecite 15 do 20 minuta na 200 C.

5. Nakon što se pečeno tijesto ohladi, pažljivo ga izvadite iz kalupa, pa dno premažite džemom.

6. Puding pomješajte sa šećerom i 50 ml hladnog mlijeka.

7. Ostatak mlijeka pomješajte sa 200 ml slatkog vrhnja i stavite na vatru.

8. Kad zakuha dodjate puding.i mješajući kuhajte 2 minute .

9. Prelijete preko namazanog džema i pustite neka se ohladi.

10. Kada se kolač ohladi, premažite ga istučenim vrhnjem (preostalih 100 ml)

>> Jednostavni muffini od čokolade



Oznake: Recepti Priče o čokoladi, recept

27.06.2014. u 07:00 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 26.06.2014.

Nikad ne biste pogodili u što stavljaju okus čokolade



Čokolada, taj prefini proizvod, već se neko vrijeme iskorištava kako bi se povećala prodaja proizvoda općenito. Međutim čokoljupci nepušači i zakonodavci najviše se ljute jer se okus čokolade počeo koristiti za prodaju e-cigareta.

Organizacija za nadzor duhanskih proizvoda Tobaco Control, prati što se sve događa na tom tržištu te su zaključili kako je sve više brandova e-cigareta. Najpodmukliji su oni koji u njih stavljaju privlačne i na prvi dojam bezopasne okuse.

Od siječnja ove godine, bilo je više od 460 brandova e-cigareta dostupnih za kupnju online i oko 7.700 okusa, uključujući i čokoladu, piše online magazin organizacije.

Od kad je započelo provođenje studije Tobaco Controla 2012. godine, na tržište su u prosjeku svakog mjeseca puštena 10,5 branda i 242 nova okusa.

>> Miris čokolade u knjižarama

Ova eksplozija okusa je nova pojava na duhanskom tržištu i zabrinula je neke zakonodavce. Posebno su ljuti na marketinške taktike koje su usmjerene prema djeci i tinejdžerima, budući da su istraživanja potvrdila kako su e-cigarete sve popularnije kod srednjoškolaca.

'S okusima bombona i mogućnosti da se e-cigarete kupe na internetu, postoji veliki rizik za djecu', zaključuje američka članica Kongresa Jackie Speier koja se uključila u borbu za ograničavanje dostupnosti ovakvih proizvoda.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com

Oznake: Miris čokolade, e-cigarete, Tobaco Control

26.06.2014. u 15:53 • 1 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 23.06.2014.

23.06.2014. u 12:25 • 0 KomentaraPrint#

petak, 20.06.2014.

Recept: Kneževska torta



Za biskvit
2 jaja
75 g šećera
75 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo

Za tri kreme i ukrašavanje
100 g malina (zamrznutih)
10 listića bijele želatine
1 mahuna vanilije
150 g svijetlog meda
400 g svježeg sira
800 ml vrhnja za šlag
1 žlica kakaa
suncokretovo ulje za kalup

Za kalup
oko 17 piškota
kakao za posipanje


Pećnicu zagrijati na 180°C. Dno kalupa (promjer 26 cm) namastite maslacem.

Za biskvit izmiksati jaja s 2 žlice vruće vode i šećerom dok ne nastane pjenasta smjesa. Zatim pomiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte po smjesi i promiješajte.

Smjesu izliti u kalup i peći oko 15 min. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Za tri kreme najprije odmrznite maline pa ih pomoću štapnog miksera izmiksajte da dobijete pire. Želatinu omekšajte u hladnoj vodi. Istružite srž mahuni vanilije.

Med i srž vanilije miješajući ugrijte u loncu. Želatinu otopite u tome, maknite sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi.

Malo prije nego se smjesa stvrdne, umiješati svježi sir. Stucite vrhnje za šlag te lagano umiješajte u smjesu sira i meda. Mješavinu razdjelite na tri porcije.

U jednu trećinu kreme umiješajte kakao, a pire od maline umiješajte u drugu. Kalup u obliku kupole (26 cm na gornjem rubu) najprije premažite suncokretovim uljem i zatim pospite dobro šećerom u prahu. Zatim u kalup stavite bijelu kremu i lijepo je zagladite. Kremu od maline polako stavite na bijelu kremu, zagladite, pa na to stavite kremu od kakaa i lagano zagladite. Držite u hladnjaku 1 sat. Biskvit stavite na kremu, lagano ga pritisnite i ostavite 8 sati (ili preko noći) u hladnjaku.

Zatim uklonite zdjelu tj. tortu izokrenite pažljivo na pladanj (vjerojatno će trebati malo udariti dno zdjele da se torta odvoji od njenih stijenki). Oko torte posložite raspolovljene piškote, te po želji ukrasite puslicama šlaga. Pospite kakaom.

Posluživanje

Za oblikovanje torte u kupolu dobra je plastična ili staklena zdjela za salatu. Promjer treba biti oko 25 cm.

Recept je preuzet s portala Coolinarika.

20.06.2014. u 13:51 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 18.06.2014.

Zbog njega je kakao u našoj čokoladi sve bolji



Najvažniji sastojak fine nam čokolade je kakao, čije uzgajivače možda ne cijenimo dovoljno. A da nema njih, ne bi se ni mi opuštali uz fine tamne kockice.

Posljednji dani bili su upravo njihovi, i to u Nizozemskoj. Ondje se naime, održavala Svjetska konferencija kakaa na kojoj je bilo 1.400 sudionika iz 55 država. Razgovarali su o svemu i svačemu vezano za kakao, a najviše su se isticale teme izazova u proizvodnji kakaa (kojih ne nedostaje) i budućnost tog usjeva (za koju se kaže da je upitna).

Kako se uvijek neki farmer ističe svojim načinom rada i doprinosom svijetu, tako je i s uzgajivačima kakaa. Stoga je Međunarodna organizacija za kakao dodijelila nagradu najboljem proizvođaču.

>> Potraga za savršenim zrnom kakaa

Nagrađen je Opanyin Abraham Adusei, farmer iz Gane. U napomeni nagrade stoji kako je svojom proizvodnjom ostvario izvanredan doprinos industriji kakaa diljem svijeta.

Dobitnik nagrade rekao je da je ovo priznanje prvenstveno priznanje njegovo domovini Gani i farmerima koji se svakodnevno bore za što bolju kvalitetu kakaa u toj afričkoj državi. Dodaje da je Gana preuzela vodstvo u svjetskoj proizvodnju kakaa.

Najviše kakaa inače se i uzgaja u Africi, a do 2012. godine, prema službenim podacima Međunarodne organizacije za kakao, najveći udio odnosio se na Obalu Bjelokosti. Za 2013. i 2014. dostupni su tek podaci o procjeni proizvodnje.


Opanyin Abraham Adusei potom je izabran za prvog predsjednika Svjetske organizacije uzgajivača kakaa. Cilj te organizacije je stati na kraj monopoliziranju cijena kakaa, s obzirom na to da monopol na cijenu sada drže veliki proizvođači čokolade i čokoladnih proizvoda, dok farmeri koji uzgajaju vrijedni sastojak slatkiša dobivaju mrvice prihoda i stoga lako odustaju od proizvodnje.

Do sada farmeri nisu niti sudjelovali u formiranju cijene kakaa na tržištu, a Adusei se nada da će organizacija kojoj je sada predsjednik tome stati na kraj.


Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com


Oznake: kakao, čokolada, Opanyin Abraham Adusei

18.06.2014. u 16:10 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 17.06.2014.

Kratak osvrt na čokoladu s punjenjem - panna cotta šumsko voće



Ja sam slaba na čokoladne proizvode s punjenjem. Posebno su mi draga punjenja sa šumskim i bobičastim voćem jer osvježavajući ublažuju snažan okus kakaa.

Nedavno sam u trgovini otkrila kolekciju Mikado proljeće - ljeto, punjenje panna cotta šumsko voće.

Proizvod se nalazi u kartonskom pakiranju, za razliku od velikog dijela ostalih čokoladnih proizvoda u ponudi Zvečeva, što upućuje na njegov pomalo otmjeniji sadržaj. U odnosu na ostale slične proizvode, tj. čokolade s punjenjem, upravo to se ondje i nalazi. Ali ne pretjerano drugačije - tek ponešto, za nijansu ili dvije.

Kada otvorimo karton, punjeni čoko proizvod štiti još i tanka aluminijska folija. Kada se i nje napokon riješimo, prizor koji je pred nama su lijepo oblikovane čokoladne kockice. One se slabašno tope pod prstima i relativno dobro u ustima stapaju s punjenjem kojeg skrivaju.

>> Ručno izrađene čokolade u Hrvatskoj

Fenomenalna kombinacija panna cotte i šumskog voća ubačena je u mliječnu čokoladu s 30 % kakaa, kako je naznačeno na pakiranju.

Upravo mi je to jedan od boljih čokoladnih proizvoda s punjenjem proizvođača Zvečevo, iako se i u njemu prekomjerno osjeti šećer.

Znam da je mliječna čokolada mnogo popularnija kod kupaca, a ujedno i jeftinija za proizvodnju, pa je razumljivo da se proizvođači uglavnom odlučuju za tu kombinaciju. Ali mislim da bi cjelokupni dojam bio mnogo bolji kada bi se mliječna čokolada u ovom slučaju zamijenila tamnom s visokim postotkom kakaa, najmanje 70% ili barem respektabilno manjom dozom šećera pa makar i nauštrb cijene.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com

Oznake: čokolada, zvečevo, Panna cotta šumsko voće, Čokolada s punjenjem

17.06.2014. u 06:58 • 1 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 16.06.2014.

Mljac čokoladna torta

16.06.2014. u 07:03 • 0 KomentaraPrint#

petak, 13.06.2014.

Čokoladna bomba



Ovaj recept, uz male preinake, preuzet je s portala studentske kuharice Njam Njam

Sastojci:

Za biskvit
5 jaja
12 dag šećera
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo
20 dag maslaca
20 dag čokolade po vašem izboru
1 dcl mlijeka

Za čokoladni preljev:
7 dcl vrhnja za šlag
30 dag tamne čokolade

Priprema:
1. Odvojiti žumanjke i bjelanjke.
2. Otopiti uz miješanje maslac i čokoladu natrganu na kockice.
3. Miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i otopljenu čokoladu s maslacom.
4. Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.
5. Izliti u lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje i peći u pećnici na 175 30 minimalno. Idealan lim za pečenje bi bio dimenzija 20×40 cm.
6. Još vrući biskvit ravnomjerno politi s 1 dl kipućeg mlijeka.
7. U lončiću zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Ova masa ne smije zakuhati! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična.
8. Pripremljeni, još vrući i jako tekući čokoladni preljev preliti preko još toplog biskvita.
9. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku.


Oznake: čokolada, Recepti Priče o čokoladi, Čokoladna bomba

13.06.2014. u 07:00 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 11.06.2014.

Miris čokolade u knjižarama



Ljudi su skloniji kupiti pojedini proizvod u knjižari ako ona miriši po čokoladi, dokazali su Belgijci.

Deset su dana istraživači u Belgiji promatrali kupce u jednom lancu knjižara. Uspoređivali su njihovo ponašanje kada je u njoj bio prisutan miris čokolade i onda kada je on izostao.

Ispuštanje mirisa čokolade provodilo se na dvije različite lokacije. Kada bi se ispustila specifična aroma fine čokolade, više posjetitelja knjižara ponašalo se kao da će nešto kupiti. Primjerice, pomnije su pregledavali knjige, čitali sažetke, zadržavali se u knjižari, razgovarali s prodavačima i postavljali pitanja.

Kada se knjižarama nije širio takav miris i potrošačkog je ponašanja bilo manje.

>> Zamišljam kakvog je okusa bila prva čokoladna ploča

Čak je tri puta veća bila vjerojatnost da će kupci ući u interakciju s prodavačima i pitati ih za ostale proizvode koji se nalaze u knjižari, kada se njihovim osjetilom širio miris čokolade.

Istraživači su također otkrili da miris čokolade ima više utjecaja na kupnju knjiga o hrani, piću i romantičnih romana.

Tijekom provođenja eksperimenta, prodaja se udvostručila 40 % za navedene kategorije knjiga, a za ostale 22 %. Osim toga, žene su bile sklonije od muškaraca provesti više vremena u knjižari te su više kupovale knjige romantične i kulinarske tematike.

Slično je istraživanje provedeno 2008. godine. Tada se istraživalo kako na kupovinu utječe miris čokoladnih keksića. Otkriveno je da ono utječe na žene. Kada bi se u trgovinama puštao taj miris, žene su impulzivnije kupovale odjeću, objavio je Time.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com


Oznake: čokolada, knjige, Knjižara, miris, Miris čokolade, Belgija, Belgijci

11.06.2014. u 15:50 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 09.06.2014.




09.06.2014. u 06:41 • 0 KomentaraPrint#

petak, 06.06.2014.

Recept: Narančina kora s čokoladom



Za vrijeme vrućih ljetnih dana, dobro se zasladiti nečim laganim i osvježavajućim.

Sastojci:
150 g ušećerenih četvrtina narančine kore
70 g čokolade za kuhanje

Priprema:
1. Rasporedite četvrtine ušećerenih naračinih kora na rešetku i ostavite na sobnoj temperaturi tijekom noći da se osuše.

2. Drugi dan narežite koru na štapiće široke 5-6 milimetara.

3. Otopite čokoladu za kuhanje na pari i ostavite je da se ohladi, da bude mlaka.

4. Potom poću vilice uronite komadiće narančine kore u čokoladu.

5. Ocijedite višak i odložite štapiće na papir za pečenje.

6. Stavite u hladnjak da se čokolada stvrdne.

VIDEO: Evo Kako ušećeriti narančinu koru


Sličan recept:
>> Recept: Bademi u čokoladi



Oznake: naranča, čokolada, recept, Recepti Priče o čokoladi

06.06.2014. u 05:01 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 04.06.2014.

Zaputite se u jednu od čokoladnih destinacija



Na čokoljupce su mislili na turističkom siteu Expedia, pa su sastavili popis mjesta ispunjena kakao doživljajima.

Upravo je vrijeme godišnjih odmora, a ako još niste odlučili kamo biste mogli otići, evo nekih ideja.

Montreux-Gruyres-Broc, Švicarska

U Švicarskoj se vlakom putuje malo drugačije - na čokoladni način. Romantični vlak iz 19 st. koji putuje na ruti Montreux - Broc, tematiziran je čokoladom.

Čokoladni vlak polazi sa švicarske rivijere i prolazi preko planinskih prijevoja, do mjesta na kojem se nalazi najpoznatiji sir u toj zemlji - gruyere. Potom nastavlja do tvornice Cailler-Nestlé, gdje možete vidjeti kako se izrađuju čokoladni proizvodi, a pojedine i probati.

Madrid, Španjolska

Svoju kasnonoćnu čokoladnu dozu možete dobiti s jednog od mnogih madridskih ‘churrería’. Churros, odnosno vafli ukusnog prženog tijesta umaču se u lonce pune topljenog čokoladnog umaka. Najveća gužva za ovu slasticu je oko 4 ujutro, kada po slatki proizvod dolaze pratijaneri i rano ranioci.

Ovaj poznati španjolski proizvod možete pronaći i u čokolateriji Valor na Calle de Postigo de San Martin.

Pennsylvania, SAD


Zamišljate li ikada da se bacate u baze pun tekuće čokolade? Upravo to nude u Spa hotelu u Hersheyju, gradu najvećeg američkog proizvođača čokolade.

Trokatna zgrada za spa ugađanja, pravi je čokoladni san. Gotovo svi tretmani bazirani su na čokoladi. Osim što je fina, blagotvorna je i za kožu.

Bruxelles, Belgija


Iako je teritorijalno prilično mala, Belgija ima čak 2.000 čokolaterija. Međutim, ono što plijeni pažnju čokoljubaca je Muzej kakaa i čokolade. Otvoren je 1998. godine, a ondje je izložen pozamašan broj detalja vezanih uz čokoladu.

Torino, Italija

Kažu da niste probali čokoladu, dok ne probate cioccolato caldo. Gusti, gorkasti napitak gotovo uvijek nadopunjen tučenim vrhnjem. Torino se smatra glavnim talijanskim čokoladnim gradom, a ondje se tijekom veljače održava i čokoladni festival.

Yucatan, Meksiko

Dva kulinarska eksperta iz Belgije ondje su otvorili ki’Xocolati - egzotičnu kakao plantažu i trgovinu koja odaje počast povijesnoj meksičkoj odanosti kakao zrnu.

Ondje možete i popiti čokoladu na način na koji su je pili pripadnici Maja i Asteka.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com




Oznake: čokolada, Putovanja, Yucatan, Meksiko, Torino, italija, Belgija, Bruxelles, Hershey, Madrid, španjolska, Montreux, Gruyčres, Broc, Švicarska

04.06.2014. u 06:53 • 1 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 02.06.2014.

Apsolutni čokoladni doživljaj



U subotu sam radila apsolutni čokoladni kolač. Kažem apsolutni jer je u svaki njegov segment bila uključena čokolada ili kakao u prahu. U jednom trenutku miris čokolade bio je toliko intenzivan da sam pomislila da se nalazim na nekoj plantaži neopterećenoj gradskim smogom, na kojoj fermentiraju kakao zrnca.

Na radnoj ploči nalazilo se nekoliko vrsta tamnih čokolada, a njihova opojna sirovost stopila se s česticama prostora kao da je ondje oduvijek pripadala. Moja kuhinja nikada prije nije bila tako zemljano slatkasta.

>> Dosadna i zanimljiva čokolada

Dok sam je sjeckala na komadiće, nježno mi se topila pod prstima. Zvuk svake različite čokolade bio je drugačiji kada bi hladan čelik preko nje konkretnom odlučnošću dotaknuo drvenu dasku za rezanje. A tamni kakaasti miris koji me radovao bivao je sve jači.

Različite čokolade, različiti mirisi, različit zvuk, različit izgled, različit dojam - a sve ljepljivo čokoladno.

Bilo je teško odoljeti zatvoriti oči i zamisliti da se i ja rastapam s tom čokoladom i stapam s njom u beskrajno zadovoljstvo.

Sjeckanje, rastapanje na pari, rastapanje u vrhnju, miješanje, pečenje, hlađenje... Moja čokolada je dala sve od sebe da mi ispuni subotu nekom neodoljivom sirovom izvornošću kojoj se nisam nadala.

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com



Oznake: čokolada, kolač, kakao, Priče o čokoladi

02.06.2014. u 08:11 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!