srijeda, 21.10.2015.

shvaćanje evolucije

- revitalizirani post od 18.10.2007.
Koliko god to nevjerojatno zvučalo, još uvijek postoje ljudi koji vjeruju da je Zemlja ravna ploča koju na leđima nose tri kornjače. Takve ljude malo što može razgnjeviti više od toga da im se spomene Charles Darwin i evolucija. Evolucija je nešto o čemu nisu ni čuli, a ako ipak znaju nešto o njoj - ne razumiju. U svakom slučaju se na dokaze o povijesti našeg svijeta i evoluciji živih vrsta ni ne obaziru. S druge strane, njihovi propovjednici vrlo vole govoriti o evoluciji kada smatraju da raspolažu nekim argumentom koji dokazuje da je nemoguća i da je se može otpisati.

Jedan od takvih pseudoargumenata pripisuje se nekom Fredu Hoyleu. On je navodno rekao da mogućnost da se život pojavio na Zemlji sam od sebe, kao i mogućnost da su se spontanim zbivanjima pojavili složeni organizmi poput konja i noja, nije veća od mogućnosti da uragan prohujavši odlagalištem metala pukom slučajnošću sastavi Boeing 747. Kako je potpuno nevjerojatno da bi vjetar, koliko god snažan bio, prohujavši odlagalištem metala mogao sastaviti Boeing 747, to se potura kao dokaz da već samo postojanje mnoštva živih vrsta nužno ukazuje na postojanje racionalne inteligencije koja je svrhovito upravljala kreacijom svega postojećeg. Ispalivši taj argument kreacionisti trijumfalno gledaju uokolo kao kad one gospođe u jednoj od završnih epizoda "Smisla života Monthy Pythona" nadmeno gledaju smrt.

Na njihovu žalost, premda to ne shvaćaju kao što ne shvaćaju ni teoriju evolucije, taj argument dokazuje upravo ono što žele zanijekati. Naime, istina je da bi vjetar koji bi na odlagalištu metala uspio sastaviti Boeing 747 zaista bio nevjerojatan vjetar, a da bi to uspio zaista bi morao imati božanske moći. Međutim, usporedba je neodgovarajuća. U stvarnosti se nije radilo o vjetru koji je zapuhao jednom prilikom i prohujao jednim smetlištem. U stvarnosti je cijela Zemlja odgovarala odlagalištu, a vjetar je puhao neprekidno stotinama milijuna godina. Da smo zaista imali tu situaciju da je Zemlja bila ogromno odlagalište avionskih dijelova, a dovoljno snažan vjetar da može preslagivati to smeće puhao dovoljno dugo, neograničeno dugo vremena, kad-tad bi se pojavio i Boeing 747, zajedno s otvaračem za konzerve i nizom drugih vrlo složenih tehničkih naprava.

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker