subota, 20.09.2008.

sveučilišna mafija - od prvoga do prvoga

Sklonost korupciji je jedna od najgorih crta domaćeg mentaliteta, a rasplamsala korupcija jedan od najvećih problema našeg društva. Korupcija i kriminal idu ruku pod ruku, dapače, to su sijamski blizanci, pa kada se tome pridoda i politika nevoljna da se s njima sukobi, dobivamo upravo ovo u čemu živimo. U današnjem, subotnjem "Jutarnjem" objavljen je izvrstan članak Jurice Pavičića na tu temu, a bloger Pax et Discordia posvetio joj je posljednji post. Čak je i Boris Vlašić današnjim tekstom potvrdio moju jučerašnju ocjenu da je riječ o čovjeku koji sjajno piše kad hoće.

Svatko razuman i dobronamjeran mora pozdraviti cilj akcije "Indeks", ali isto tako - upravo zbog razuma i dobronamjernosti - mora se i zabrinuti nad nizom pojedinosti u njezinoj provedbi, ali i nizom otkrivenih i objavljenih činjenica.

Recimo, mediji izvještavaju da je kriminalističkom obradom obuhvaćeno 105 osoba. Pretragama kabineta i stanova nađeno je 75 810 eura i 45 000 kuna, te dva pištolja. Jednostavna matematika kazuje da je to po osobi 722 eura, 428,5 kuna i 0, 019 pištolja. Dodatni podatak, da je samo kod jedne osobe nađeno 23 000 eura, kazuje da bi kompliciranija i preciznija matematika rekla da je kod svake od preostalih 104 osobe nađeno prosječno 507 eura, 428, 5 kuna i 0,019 pištolja. I sad netko očekuje da bi bilo tko od njih s tom sumom trebao preživjeti do kraja mjeseca? Čak i onih 0.019 pištolja mogu slabo pomoći, nisu dovoljni ni da se ubiju.

Kada sveučilišni profesor s najvišom stručnom spremom, nizom objavljenih vrijednih radova i punim godinama radnog staža odlazi u penziju koja ga tjera, da bi preživio, da kopa po smeću u potrazi za plastičnom ambalažom, ništa čudno da su već asistenti na početku karijere u velikom iskušenju da priskrbe dodatni izvor nelegalnih prihoda. Ne sumnjam da postoji "sveučilišna mafija", ali ne vjerujem da je itko od njezinih pripadnika prljavo stečenim novcem gradio vile sa bazenima i kupovao automobile od pola milijuna eura. Skloniji sam uvjerenju da najveći broj njih ništa nije uspio uštedjeti jer su sve potrošili na preživljavanje od prvoga do prvoga. Tim više mi se gade oni koji jesu kupovali stanove i automobile.

Akcija je - sasvim u skladu s onim kako se i sve ostalo kod nas odvija - blistavo tempirana nakon ljetnih praznika, prije prvih ispitnih rokova. To se može očitati i kao upozorenje nepoštenim profesorima s fakulteta na kojima su ispiti znatno skuplji da ipak pripaze i ne budu bahato očigledni. Pouka je emitirana na račun bijednika s 500 kuna u džepu i onih s Prometnog koji su, izgleda, pretjerali čak i po nikakvim kriterijima koji su do sada vladali.

Hoće li se ti kriteriji pooštriti, hoće li se išta promijeniti? Tko se opeče, i na hladno puše, te se ne treba čuditi bojazni da će onaj jedan kod kojega je nađeno 23 000 eura imati dovoljno novaca za potplatiti nekoga u pravosuđu da se njegov slučaj oteže do zastare.

Pozivam one koji su propustili jučerašnji post na povezanu temu, "Od indexa do mulja", da se spuste malo niže.



<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker