Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

ponedjeljak, 28.06.2021.

Hrabroslovlje

Ranjene pruge – crvena i žuta

Sovjetski vojnici (tijekom Drugog svjetskog rata) kao 'crvenu značku za hrabrost' (ranjavanje) nosili su žute i crvene pruge na zelenoj podlozi iznad desnog poklopca džepa odore.

Dakle, crvena pruga bila je oznaka (insignija) lakšeg ranjavanja u borbi (pomoć je pružao ranarnik – borbeni spasitelj, a ranjenik je nastavljao borbu). Žuta pruga bila je oznaka (insignija) za teže ranjavanje (pomoć je potrebna od strane liječnika i ranjenik nije mogao nastaviti borbu).

U literaturi, proučavajući ove oznake ja sam pronašao i plavu traku koja bi trebala označavati povredu van borbe, a povezanu sa službom (razna uganuća, iščašenja, padovi …).

U ovom kontekstu može se promatrati i vrpca Svetog Jurja (narančasto – crna), ali tu vrpcu nose živi u čast sjećanja na pale (poginule tijekom rata). Tako ću red i orden Svetog Jurja ipak obraditi zasebno, a sada ću se vratiti na značke (ribone) za hrabrost u Rusiji.

Tako se ribon 'Junak Rusije' dodjeljuje za vidljivu hrabrost. Ribon 'Orden Aleksandra Nevskog' dodjeljuje se zapovjednicima za osobnu hrabrost i uspješno zapovijedanje u akciji.

Redom se tako nizaju: medalje reda osobne hrabrosti, hrabrosti, vojne zasluge, križ svetog Jurja, hrabrost na bojnom polju …

U modernije vrijeme na odorama ruskih vojnika, dočasnika i časnika mogu se pronači i riboni za sudjelovanje u operacijama u Bosni, Kosovu, Krimu i Siriji.


28.06.2021. u 05:58 • 2 KomentaraPrint#^

nedjelja, 27.06.2021.

Hrabroslovlje

Ljubičasto srce – 'purpurna značka za hrabrost'

Ljubičasto srce (Purple Heart) američka (SAD) medalja hrabrosti koja se dodjeljuje za ranjavanje ili pogibiju (posthumno) te je kao takva jedna od najstarijih vojnih medalja (uz rusku Križ svetog Jurja).

Medalju je osmislio sam general Washington tijekom Američkog rata za oslobođenje od Engleske i osobno dodijelio trojici dočasnika Kontinentalne vojske.

Naime, Engleska Kraljevska vojska za pobjede u bitkama (tijekom Američkog rata za nezavisnost) uvijek je nagrađivala samo časnike, nikada vojnike, a general Washington i na tom polju želio je parirati Englezima, pa je utemeljio ovu vojnu medalju za dočasnike i vojnike.

Sve do 1930. ova medalja se nije dodjeljivala u Američkoj vojsci, pa ju je tijekom Prvog svjetskog rata nakratko zamjenila medalja 'ranjeni ševron' koja je se ujedno 1932. prestala dodjeljivati i službeno.

Danas Američka vojska dodjeljuje medalju 'Ljubičasto srce', a veterani iz Prvog svjetskog rata, koji su bili sudionici i Drugog svjetskog rata, jedini su na odorama nosili obije medalje (ako su bili ranjeni tijekom Prvog svjetskog rata, 1932. dobili su zamjensku medalju 'Ljubičasto srce' umjesto 'Ranjenog ševrona').

Kako to uvijek biva u svakoj vojsci (nitko ti nikada ne može oduzeti medalju koju si jednom dobio ako stegovno nisi zgriješio) veterani se nisu željeli odreći dodijeljene medalje, pa su ih nosili obije, a to je prešutno bilo službeno i dopušteno.

Na kraju još nešto o 'ranjenom ševronu'. Naime, 'ranjeni ševron' identičan je 'ševronu službe', a i oznaci (insigniji) dočasničkog čina, stoga se nikako ne bi smjeli pomiješati. 'Ranjeni ševron' nosi se na desnom rukavu (manžeti), 'ševron službe' na lijevom rukavu (manžeti), a oznake (insignije) čina na nadlakticama rukava ili ramenima.


27.06.2021. u 07:36 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 26.06.2021.

Hrabroslovlje

Hrabroslovlje – 'crvena značka' za hrabrost

Phalerus (jedan od Argonauta iz skupine mitoloških junaka) po kojem danas znanost faleristika (Hrabroslovlje) nosi naziv, a bavi se izučavanjem redova, bratstva i predmeta nagrađivanja (medalje, vrpce i drugi ukrasi).

Dakako, ja ću se usredotočiti (fokusirati) na vojne i viteške redove, a u svom hrabroslovlju ja 'crvenu značku' za hrabrost nazivam medalju ili orden za ranjavanje, a samu 'značku za hrabrost' medalju, ili orden za izniman i hrabar potez, ili pak podvig tijekom bitke.

Zapravo, koncentrirat ću se na vrpce zamjenice (ribone) vojnih medalja i vojnih redova, a koje su dio svake svečane ili službene odore časnika, dočasnika i vojnika.

Riboni se tako (načelno) ističu (nose) iznad poklopca lijevog džepa vojne odore i slažu se strogim vojničkim redom.

Domaći (nacionalni) riboni redaju se od 'dolje prema gore' (na način da je najvažniji red uvijek iznad i najviši, a strani (internacionalni) riboni pak se redaju od 'gore prema dolje' (na način po redoslijedu dobivanja).

U hrvatskom modelu ribona red sadrži po tri ribona, a četvrti prelazi u gornji (slijedeći) red (prikazano na slici dolje).

Pravilo je da se strani riboni nikada ne ističu ako među njima nema barem jedan domaći ribon.


26.06.2021. u 13:42 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 24.06.2021.

Odoroslovlje

Oznake vojnih činova Kube – od ENC do FAR (treći dio)

Sve do 1989. Kubanske revolucionarne oružane snage oznake činova temelje na sovjetskom sustavu (kopiran je uzorak vezenja na časničkim ramenima).

Danas su oznake činova (naramenice) zelene boje, a oznake činova u uporabi tijekom ranih 1970-ih za dočasnike vraćene su. Dočasničke oznake činova sada su opet na rukavu (nadlaktica) i slične su onima iz Kubanske revolucije.

Danas se samo oznake za rang generala i počasni činovi revolucije još uvijek temelje na sovjetskom sustavu.

Dakle, slobodno zaključim. Današnji činovi, odnosno oznake činova, u Kubanskim revolucionarnim oružanim snagama pod utjecajem su sovjetskog i francuskog stila, ali su istodobno i jedinstveni (možda ipak malo slični venezuelanskim).


24.06.2021. u 20:12 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 23.06.2021.

Odoroslovlje

Oznake vojnih činova Kube – od ENC do FAR (drugi dio)

U ovom mom drugom dijelu o oružanim snagama Kube opisat ću i usporediti činove te rangove dočasnika i časnika pobunjeničke revolucionarne vojske koja je proizašla iz političke (revolucionarne) organizacije 'Pokret 26. srpnja' (Movimiento 26 de Julio).

Iako je taj pokret revoluciju započeo sa zastavom 'Roja i Negra' (zastava anarhosindikalista) Kubanci nisu promijenili svoju prvu zastavu iz 1935., pa tako danas zastava Kube, iako je to socijalistička (komunistička) država, nema u svojim insignijama komunistička obilježja (nema žutu ili crvenu zvijezdu, nema karakteristično crveno polje …).

Dakle, baš kao sa zastavom, tako su i oznake činova i ranga u vojsci (uz manje vremenske odmake) danas potpuno isključeni simboli revolucije (osim dva počasna čina (zapovjednik revolucije i šef revolucije).

No, dobro idem onda prvo na godinu 1959. i početak revolucije. Na samom početku kubanskog građanskog rata (revolucije) pobunjenici, gerilci, revolucionari zadržavaju postojeće činove Ustavne Vojske Kube, ali uz obavezan dodatak crveno-crnog romba i crveno-crnom trakom na kojoj je ispisano bijelim slovima '26 JULIO'.

Zapravo, pokušavaju se činovi (baš kao i u svim socijalističkim revolucijama) anulirati i nametnuti oznake dužnosti poput: zapovjednik satnije, bojne, zdruga (divizije), korpusa, vojske i revolucije.

Godine 1976. bit će te dužnosti brojčano čak i povećane (zapovjednik brigade, pa će oznaka zapovjednika divizije biti nešto izmijenjena), uvode se oznake i za pripadnike teritorijalne milicije (nešto poput teritorijalnih postrojbi koje su vezane samo za ograničeni teren), uvode se oznake za dočasnike, a niži časnici dobivaju i četvrti čin (nadsatnik).

Tako će ostati sve do 1982. kada će Kubanske revolucionarne oružane snage - Fuerzas Armadas Revolucionarias (FAR) uvesti sovjetski model oznaka.


23.06.2021. u 19:01 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 22.06.2021.

Odoroslovlje

Oznake vojnih činova Kube – od ENC do FAR (prvi dio)

Prve oružane snage koje su se pojavile na Kubi (tijekom rata za oslobođenje od španjolske imperije) još 1899. bile su snage Kubanske oslobodilačke vojske koje su ustrojile SAD.

Tijekom vremena od 1902. – 1959. kubanska vojska temelji se na proameričkom modelu i ustroju pod nazivom Narodna Vojska Kube (Ejercito Nacional de Cuba) ili 1935. kao Ustavna Vojska Kube (Ejercito Constitucional de Cuba).

Kako je ustroj počivao na američkom sustavu tako su i oznake činova i rangova u vojsci počivale na američkom modelu.

Dakle, sustav oznaka je 5-3-3-3, a insignije kod dočasnika su gotovo identične američkom modelu. Oznake dočasnika smještene su na nadlakticu rukava.

Kod oznaka nižih časnika insignija je zlatni dočasnički ševron u kombinaciji poručnik jedan, natporučnik dva i satnik tri, pri čemu su vrhovi (sljemenjaci) okrenuti prema van (dolje), a zlatna zvijezda, čiji broj se opet kreće od jedne do tri, insignija su za više časnike i generale.

Raspored zvijezdi kod viših časnika (manje su od zvijezdi generala) je jedna pored druge (pukovnik), dok je kod generala jedna iznad druge (general bojnik).

Na svim naramenicama časnika (nižih, viših i generala) u gornjem dijelu oznake iznad insignije (kod gumba naramenice) nalazi se insignija grba Kube.


22.06.2021. u 11:51 • 2 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 21.06.2021.

Odoroslovlje

Oznake činova Europske vojske – hipotetička vojska

Europska vojska ili Vojska EU pojam je za 'hipotetičku vojsku' (pretpostavka na temelju činjenica) Europske unije koja bi trebala zamijeniti Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku i nadići predloženu Europsku obrambenu uniju . Trenutno takve vojske nema, a obrana je stvar država članica EU.

Dakle, kako bi trebali izgledati činovi 'vojske koje trenutno nema' predloženo je još daleke 1950. Naravno, u to doba možda je ideja bila prihvatljiva, ali danas je to gotovo nemoguće provesti.

Predlagač je tada bila Francuska, a podržale su je Belgija, Italija, Luksemburg, Nizozemska i tadašnja Zapadna Njemačka, pa su model i insignije oznake ranga podsjećali na germansko-francuski (nekakav miks).

Probao sam usporediti činove prema važećoj NATO tablici, ali to je dosta teško kod dočasnika. Tako se pojavljuje čin skupnika i nadnarednika koji je zapravo u tablici čin razvodnika i narednika, a isto tako nema oznake stožernog narednika.

Insignije oznaka kreću se od crvenih i žutih traka preko zvijezdi ispunjenih EU oznakom, vijencima i neizostavnim natpisom EUROPE na naramenicama časnika.

Sve u svemu, još uvijek Europska vojska ne postoji osim raznih europskih bojnih skupina (EUBG), postrojbi prednje prisutnosti ili postrojbi poput 414. oklopne bojne (njemački tenkovi s nizozemskim posadama).

No, oznake činova i ranga časnika u tim postrojbama ostale su nacionalne, osim prišivki za rukav, gdje se nalazi zastava EU umjesto nacionalne.



21.06.2021. u 11:09 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 20.06.2021.

Odoroslovlje

Oznake činova u Vijetnamu – sjeverni i južni Vijetnam

U Sjevernom Vijetnamu, nakon poraza Japanske vojske u Drugom svjetskom ratu Viet Minh (uz potporu Sovjetskog Saveza i Kine), a kasnije od njega tu ulogu preuzima Viet Cong, rodila se ideja o ujedinjenju sjevernog i južnog dijela Vijetnama.

Naravno, sve to nije moglo proći bez oružanog sukoba koji je izbio između vojski Demokratske Republike Vijetnam (sjever) i Republike Vijetnam (jug) 1955.

Rat koji će potrajati sve do 30. travnja 1975. Završit će pobjedom 'sjevera' i rezultirati uspostavom Socijalističke Republike Vijetnam (2. srpanj 1976.).

Kod insignija i oznaka činova Vijetnama, sjeverna vojska razvija jednostavne insignije trake i žute zvijezde te kombinacijom istih imamo oznake ranga. Vojska juga Vijetnama nešto je 'bogatija' kod razvoja insignija.

Tako na jugu postoje činovi prišivke za suvratnik, ali i metalne insignije, a naramenice činova i ramene daske razlikuju se kod službene i svečane odore.

Na slici dolje pokušat ću usporediti činove u Vijetnamu, odnosno razlike između vojske sjevera i juga Vijetnama.


20.06.2021. u 12:54 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 19.06.2021.

Odoroslovlje

Oznake činova vojske Republike Kine (Kuomintanga) – građanski rat

Politizacijom vojske Republike Kine započet će Kineski građanski rat (1927. do 1950.) koji će iznjedriti 'dvije vojske Kine' – Nacionalnu revolucionarnu vojsku i Narodnooslobodilačku vojsku.

Dakle, usporedit ću oznake činova te dvije vojske gdje će jedna ostati pod utjecajem zapadnog modela, a druga pod utjecajem istočnog modela.

Zapravo, model sustava označavanja ranga časnika Kineske vojske počiva na germanskom modelu gdje je usvojen sustav 3-3-4-3-4. Ovaj sustav i model oznaka ostat će u Nacionalno revolucionarnoj vojsci dok će Narodnooslobodilačka vojska preuzeti sustav i model 3-4-4-3-3.

Sukobom Chiang Ching-kuo, koji je pod utjecajem Sovjetskog Saveza i Sun Li-jena, koji je školovan u Američkom vojnom institutu u Virginiji, započela je 'politizacija Kineske vojske'.

Rat je završio pojavom dviju Kina (kontinentalne komunističke i otočne kapitalističke), pa pobjednika nema. Zapravo, vojnički gledano, pobijedila je 'komunistička Kina', ali 'kapitalistička Kina' opstala je samo zahvaljujući izdašnoj pomoći zapadnih sila.

Danas su modeli sustava označavanja činova u vojskama Kine postali gotovo jedinstveni. Tako kontinentalna Kina razvija svojevrsnu mješavinu ruskog i japanskog sustava oznaka, a otočna Kina sve se više okreče zapadnom (američkom) sustavu oznaka činova.

Kako je to sve zapravo počelo pokušao sam prikazati na donjoj slici nekakvom međusobnom usporedbom oznaka činova.


19.06.2021. u 15:37 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 18.06.2021.

Odoroslovlje

Španjolski vojni činovi – građanski rat

Činovi španjolske vojske u oznakama rabili su (iste insignije i danas se nalaze u oznakama španjolske vojske) insignije zvijezde, točnije 4-vero, 5-ero, 6-ero i 8-mo kračne zvijezde.

Tijekom građanskog rata Španjolske Republikanske oružane snage (ŠROS) pretrpjele su preustroj, a time su se promijenile i insignije činova.

Kod Republikanaca petokraka crvena zvijezda postala je obilježje odora španjolske republikanske vojske. Španjolska nacionalistička vojska zadržala je u većem dijelu stare oznake činova.

Dakle, kod Nacionalista ostaju 4, 6 i 8 kračne zvijezde, a kod Republikanaca (Narodna vojska Republike - Ejercito Popular de la Republica), nakon raspada dobrovoljnih milicija utemeljenih u srpnju 1936. u potpunosti je preuzela nove oznake.

Model oznaka i činova Republikanaca neodoljivo podsjeća na sovjetsku (boljševičku) inačicu 1-3-3-3-1. Istodobno model Nacionalista pak je 1-2-2-3-3-3.

Tako zapravo oba modela oznaka činova kod nižih i viših časnika raspoznaju po tri časnika, ali Republikanci zagovaraju samo jednog generala dok ih je kod Nacionalisat tri (brigadni, divizijski i general).

Na crno bijelim fotografijama teško je razlikovati činove nacionalističkih generala jer izgledaju isto, no, kad su u boji brigadni ima srebrenu, a divizijski zlatnu 4-ero kračnu zvijezdu.

Oznaka nacionalističkog generala pak je žuta zvijezda u čijem se središtu sijeku mač i časnička palica, a iznad je srebrena 4-ero kračna zvijezda.

Nazivi činova su specifični španjolski, a na donjoj slici ja sam ih usporedio s odgovarajućim činovima HV.

Kod nacionalističkih časnika činovi su na ramenima (ramena daska) i podlakticama rukava (manžeta), a kod časnika Republikanaca činovi su na donjem dijelu suvratnika (kolar) i podlaktici rukava (manžeta).

Na kraju još jedan važan detalj na manžeti činova: dočasnici i niži časnici oznake imaju iznad manžete, a viši časnici i generali ispod manžete (isto je kod Nacionalista i Republikanaca).


18.06.2021. u 22:24 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 16.06.2021.

Odoroslovlje

Oznake čina i ranga satnika u HV – kroz povijest (drugi dio)

Jedna od prvih (ratnih) oznaka čina satnika HV pojavila se kao prsna oznaka prišivka, a čin je pleter (pletenica troplet) i četiri romb mreže pletera poredane jedna uz drugu.

Ubrzo, su činovi standardizirani i prsne oznake prišivke dobivaju konačni izgled gdje su četiri romb mreže pletera posložene u veći stilizirani romb.

Kod ovih ranih oznaka lako je pomiješati oznaku dužnosti s oznakom ranga čina. Naime, zapovjednik satnije nosi kružnu oznaku dužnosti s kružnim pleterom i tri romba, a oznaka dužnosti zapovjednika bojne je s četiri romba koji čine veći stilizirani romb.

Nešto kasnije čin satnika (po prijelazu na anglo-saksonski zapadni model) dobiva tri romba. Tada nestaje čin zastavnika iz ranga nižih časnika, a ostaju poručnik, natporučnik i satnik.

Pojavom službenih odora u HV činovi se sele na ramena u vidu naramenica koje opet mogu biti izvezene (našivene) ili metalne oznake insignija činova.

Insignije zlatne boje rezervirane su za ratnu mornaricu i kopnenu vojsku, a srebrene boje pak za zrakoplovstvo.

Na kraju, insignija satnika specijaliste vrlo je slična insigniji čina ranga satnika. Pleter pletenica kod specijaliste je identična na činu, ali je romb stiliziran iz tri dijela i crne je boje na plavoj podlozi.


16.06.2021. u 20:19 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 14.06.2021.

Odoroslovlje

Oznake čina i ranga satnika u HV – kroz povijest (prvi dio)

Dok kod viših časnika uglavnom vlada nekakva ustaljena praksa oznaka i naziva kod nižih časnika (kroz povijest) vlada stalna i kontinuirana izmjena naziva i oznaka.

Naime, germanski i istočni (ruski) model 'zagovara' četiri niža časnika, a anglo-saksonski i zapadni (američki) model pak samo tri časnika.

Dakle, radi se o poručniku (mlađem poručniku ili drugom poručniku), natporučniku (starijem poručniku ili prvom poručniku) i satniku (kapetanu). U hrvatskoj vojnoj terminologiji kroz povijest čin poručnika tumači se kao podporučnik, ponekad doporučnik, a ponekad i samo kao poručnik.

Sve je to u zavisnosti stanja tablice činova i rangova (ako ima zastavnik kao onaj koji je prvi u rangu časnika onda je drugi čin poručnik), no, ako imamo doporučnika (onaj koji je prvi u rangu časnika i stoji do poručnika), onda imamo i nadsatnika.

Upravo kod čina satnika (kapetana) ima opet (mlađi kapetan i stariji kapetan, ili u istočnoj inačici kapetan i prvi kapetan, ponekad kapetan 1. klase) dva čina ranga.

Netko će pomisliti, otkuda sada ta zbunjenost u vojsci u kojoj je sve propisano zorno i točno. Naime, upravo kod čina satnika, koji je najviši čin nižih časnika, postoji potreba za zapovjednikom, ali i za stožernim specijalistom.

Časnik satnik, u vojsci (odnosno u djelatnoj službi) je četiri do sedam godina i najčešće zapovijeda satnijom ili bitnicom (topništvo), stekao je potrebita stručna znanja, pa može obnašati i različite stožerne dužnosti u zapovjedništvima bojni, brigada i viših postrojbi.

Dakle, taj vremenski odmak od četiri do sedam godina traži satnika ili nadsatnika koji će ubrzo prijeći u rang viših časnika. Ekvivalent satniku u mornarici je poručnik bojnog broda.

Nakon ovoga malo podužeg uvoda (koji je potrebit za daljnje razumijevanje i praćenje) prelazim konkretno na oznaku čina satnika (kapetana).

U Hrvatskoj vojsci (kroz povijest) postoji satnik i nadsatnik, a insignija trolista koja dolazi od vrlo starog običaja (germanski) gdje su vojnici tijekom odlaska na bojište 'kitili' svoje kape hrastovim lišćem i plodovima žira.

Hrvatski ratnici i vojnici pak proširuju simboliku toga, pa sve povezuju s 'trojednicom' (trojednim kraljevstvom koje je povijesno nasilno i nepravedno razdvojeno). Naime, drevno kraljevstvo hrvatsko podijeljeno je na tri kraljevine u habsburškoj carskoj kruni (Dalmacija, Hrvatska i Slavonija), pa tako Dalmacija pripada Austriji, a Hrvatska i Slavonija Mađarskoj.

Kako su vojnici uvijek poput vjetra, šutljivi, ali i prkosni, podižu se iznenada i uvijek donose promjene, a potom se stišavaju i nestaju … tako su i hrvatski vojnici zapravo šutljivo prkosili svojim stranim časnicima, pa u njihovim kapama uvijek stoji grančica s tri lista i tri žira čime zapravo pokazuju zajedništvo 'trojednog' drevnog kraljevstva hrvatskog.

Interesantno, ali stranim (austrijskim i mađarskim) časnicima ta 'neposlušnost' uopće nije smetala, pa su je prešutno (ali lukavo i pametno) odobravali i time čuvali jedinstvo i bojno ćudoređe postrojbe.

Dakle, trolist kao insigniju ne treba dovoditi u kompromitirajuću poziciju, jer trolist je bio i uvijek ostao samo čista hrvatska vojnička insignija … no, 1991. Zbor narodne garde (prethodnica Hrvatske vojske) za svoju insigniju oznaku čina bira novu insigniju – pleterovu mrežu romba koja je ostala i danas i nakon 30-et godina već postala povijesna.

Činovi Hrvatske vojske mijenjali su se (zavisno od važećeg modela) i kretali su se od početnog 1-2-2-2-4-4-4 do današnjeg 1-2-3-3-3-3-5., a tu je čin satnika i njegova oznaka pretrpio najviše promjena.

Iako sam mislio ovo objasniti jednim potezom, moram stati i nastaviti drugi put, jer možda bi ipak sve bilo komplicirano za pratiti, shvatiti i razumjeti. Nastavak, drugi put …


14.06.2021. u 19:40 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 13.06.2021.

Odoroslovlje

Oznake hrvatskih vojnih činova – insignija

U oružanim snagama Republike Hrvatske (Hrvatska vojska) oznaka čina i dužnosti jest stilizirani tradicionalni hrvatski pleter. Tropruta pletenica (tropleta heklica) i kvadratni pleter (mreža romba), te naizmjeničan broj (pletenica i romba) koji se kreće od jedan do tri insignije su časničkih činova.

Insignije dočasničkih činova jesu tradicionalna 'ševron' traka i mreža romba, a sve opet u odnosu od jedan do tri kod romba, te kombinacija tanje i deblje trake 'ševrona'.

Kroz povijest pak je insigniju oznake čina predstavljao hrvatski trolist (Zvonimirov križ – najvjerojatnije iz ukrasa krune kralja Zvonimira). Broj trolista opet se kreće od jedan do tri, ali u zlatnoj i srebrenoj boji.

U određenom povijesnom trenutku oznaka čina nadsatnika ima četiri trolista (najvjerojatnije kopiranje germanizirane oznake njemačkih činova).

Godine 1991. oznaka čina satnika ima četiri romba, tropruta pletenica pletera je tanja, ali prelaskom na anglo-saksonski sustav označavanja ranga časnika taj broj se vraća na tri.

U današnjoj Hrvatskoj vojsci oznake (insignije) kopnene vojske i ratne mornarice su zlatne boje, a ratno zrakoplovstvo rabi oznake srebrene boje.

Kod rangiranja generala odnos broja pletera je tri (dva deblja između kojih je tanji), a romb raste od jedan do pet sukladno rangu generala.



13.06.2021. u 07:44 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 12.06.2021.

Odoroslovlje

Oznake hrvatskih vojnih činova

Hrvatski vojni činovi u početku temelje se na germanskom (austrijskom) modelu, ali se tijekom vremena mijenjaju, a današnji činovi Hrvatske vojske počivaju na anglo-saksonskom modelu označavanja čina.

Kako se nalazi u sastavu austro-ugarske zajednice, Kraljevsko hrvatsko domobranstvo (1868. – 1918.), oslanja se na postojeće austrijske činove kao i nazive istih, a to će se promijeniti tek 1941. kada će nazivi činova biti na hrvatskom jeziku.

No, tek 1991. oznake i nazivi hrvatskih činova postat će hrvatski i na hrvatskom jeziku.

Dakle, 1941., točnije 1. travnja, nazivi hrvatskih činova bit će: ratovođa, vojskovođa, zbornik, krilnik, pukovnik, podpukovnik, bojnik, satnik, nadporučnik, poručnik, zastavnik, časnički namjesnik, stražarnik, vodnik, razvodnik, rojnik, stijelac.

U nekim literaturama starijih izdanja pojavljuju se i nazivi poput: stračarnik i častnički zamjenik što se najvjerojatnije odnosi na onoga koji zapovijeda vojničkim straćarama (najvjerojatnije opet se ovdje misli na taborske vojne barake po Athumanunu) te na onoga koji može zamijeniti časnika – častnički zamjenik.

Insignije su hrvatski trolist koji dolazi u zlatnoj ili pak srebrenoj boji (ovisno o rangu časnika), a činovi se nose na suvratniku ili ramenu (ramena daska).


12.06.2021. u 12:45 • 2 KomentaraPrint#^

utorak, 08.06.2021.

Odoroslovlje

Crvena armija (crvenoarmejci) – oznake dužnosti

Boljševička vlada ukinula je carsku Tabelu činova dekretima od 23. studenoga i 29. prosinca 1917. Dakle, odmah nakon preuzimanja vlasti boljševici su ukinuli sve činove, obilježja, odlikovanja i pozdrave u vojsci (CA).

Tradicionalna vojna dužnost 'zapovjednik' postala je funkcija posla, a ne čina. Opća zapovijed koju je dobila CA bila je: Sve satnije, bitnice, bataljuni, divizijuni, pukovnije, brigade, divizije, zborovi i vojske trebale su odabrati vlastite vođe ili zapovjednike, ali vođe nisu trebale nositi posebne oznake svog zapovjedništva.

Većina vojnika crvenoarmejaca nije uopće reagirala ni obraćala pozornost na ovu zapovijed, ali komunisti svake satnije održali su sastanak i izabrali jednog od sebe za zapovjednika satnije.

Ovime je Crvena armija sama sebi zabila autogol jer mnogi tadašnji komunisti uopće nisu dorasli vođenju vojnih postrojbi pa će zaredati porazi u bitkama. No, ubrzo se to donekle ispravilo, pa su komunisti postali komesari, a na zapovjedne dužnosti postavljeni su ljudi donekle vičniji vojnoj službi.

Tako je zapravo utemeljena 'Institucija političkih komesara' tijekom građanskog rata u Rusiji, prema kojem je svakog profesionalnog časnika koji je služio u Crvenoj armiji kontrolirao 'iskusni' komesar, bez čijeg supotpisivanja nije vrijedila ni jedna zapovijed.

Prve znakovne oznake u Crvenoj armiji ipak su uvedene u siječnju 1919. Te oznake izrađene su od crvene tkanine i ušivene na lijevi rukav tunike i na rukav kaput preko manšete.

Crvenoarmejci izbjegavali su riječ vojnik, a najniže u vojnoj hijerarhiji vojnike nazivali su 'borci'.

Svaki pokušaj kompariranja oznaka dužnosti i činova gotovo je nemoguće, ali ja ću sam sebi dati to pravo, pa ću oznake dužnosti ipak komparirati s nekim činovima i to prikazati na slici.

Insignija oznake bila je zvijezda petokraka, te oznake trokuta, kvadrat i četverokut paralelogram dijamanata. Tako će ostati sve do 1943. kada će se vratiti oznake čina i ranga u Sovjetsku (Rusku) vojsku, ali to je već neka druga priča.


08.06.2021. u 21:19 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 07.06.2021.

Odoroslovlje

Dragovoljna vojska 'Kornilovci' – oznake činova i ranga

Dragovoljna vojska ustrojena je u studenom-prosincu 1917. pod zapovjedništvom generala Mihaila Aleksejeva u Novočerkasku i generala Lavra Kornilova i njegovih pristaša.

General Konilov je bio viši časnik ruske vojske, Kozak, a postao je vrhovni zapovjednik u lipnju 1917. Dragovoljna vojska bila je dio šireg takozvanog Bijelog pokreta otpora protiv komunista.

U početku Dragovoljna vojska okupljala je carske časnike dragovoljce, carske kadete, studente i kozake.

Udarni odred Kornilove 8. armije bio je najpoznatija i najdugovječnija dragovoljna postrojba u ruskoj carskoj vojsci, a ujedno to je bila posljednja pukovnija ruske carske vojske i prva pukovnija Dragovoljne vojske.

Krajem 1917. Kornilova udarna pukovnija, nazvana je po njemu, kao i mnoge druge postrojbe Bijele armije (Kubanska kozačka kornilova konjanička pukovnija).

'Kornilovci su prepoznatljivi po oznakama (našivkama) Totenkopfa (mrtvačke glave).

Sustav oznaka odgovara carskom modelu oznaka čina i ranga i lako se prepozna po slovu 'K' na ramenoj dasci čina.

Ne pomješati činove Kornilove vojske s činovima carskih kadeta (kursanata).


07.06.2021. u 20:54 • 1 KomentaraPrint#^

Odoroslovlje

Svevelika Vojska Donska – oznake činova i rangova kozaka

Donska Republika bila je samoproglašena država donskih kozaka koja je za vrijeme građanskog rata od 1918. do 1920. postojala u dolini Dona na području današnje Rusije i dijelova današnje Ukrajine.

Svevelika Vojska Donska utemeljena je nekoliko mjeseci nakon početka rata, odnosno nakon što je Njemačka vojska, iz susjedne Ukrajine, vojnom intervencijom likvidirala Donsku Sovjetsku Republiku.

Tu u oblasti velike rijeke Don, oblast koja je od samog početka bila jedno od glavnih uporišta antisovjetske pobune, lokalni kozaci su na svojoj skupštini za atamana izabrali proglasili bivšeg carskog generala Pjotra Krasnova, a 11. svibnja 1918. proglasili i Sveveliku Vojsku Donsku.

U početku donski kozaci su se podijelili (dio njih radije se priključio Dragovoljnoj vojsci carskog general pukovnika Antona Denjikina), a porazom njemačke 1918. donski kozaci se ujedinjuju i utemeljuju Donsku vojsku koja se zajedno s Dragovoljnom vojskom borila protiv Crvene armije.

Dakle, oznake činova (ramene daske) u potpunosti odgovaraju modelu označavanja ranga u ruskoj carskoj vojsci, a plava boja istih nepobitno kazuje da su kozaci konjanici (bore se na konjima).

Što se tiče terminologije tu imamo: kozaka i 'prikazoj' (naredbodavatelj), 'urjadnik' (urednik), 'vahmistr' (domar, narednik), 'horunži' (trčeći), 'esaul' (domaćin, šef), 'staršina' (starješina, nadzornik) … a ja ću ih komparirat s hrvatskim nazivima činova.

Na kraju, kozaci imaju samo jednog generala kojeg nazivaju 'kozački general'.


07.06.2021. u 05:11 • 2 KomentaraPrint#^

nedjelja, 06.06.2021.

Odoroslovlje

Rusko Carstvo – oznake vojnih činova i rangova

Početkom 18. stoljeća ruski car je često mijenjao vojne činove u namjeri reforme ruske carske vojske. Sve je počelo s Armijskim pravilima o angažmanu od 1716. (ROE), a završilo s prvom inačicom Tablice rangova 1722.

Iako ruski sustav činova prati njemački (germanski) model, slobodno se može napisati kako se isti zapravo temelji na ruskim vojnim tradicijama.

Nakon revolucije, tijekom ruskog građanskog rata, Crvena Armija ukinut će cjelokupni carski sustav činova i oznaka činova, a suprotstavljeni 'Bijeli pokret' (njegove ustrojstvene jedinice i vojne postrojbe) zadržat će carski sustav do 1923.

Dakle, tijekom mojeg proučavanja ruskog sustava oznake činova, pronašao sam i zabilježio mnoštvo (čitavo bogatstvo) oznaka činova koje je ponekad jako teško komparirati s anglosaksonskim, pa čak i germanskim sustavom činova.

Zato bih ja, kao zaključak, napisao da je carska Rusija (kasnije i Sovjetski Savez, pa i današnja Ruska vojska) razvila vlastiti sustav (ruski sustav oznaka čina i ranga).

Na kraju, kako bih mogao komparirati (usporediti) ruske činove Bijele i Zelene vojske, te vojske Donskih Kozaka, moram prvo objasniti ruski carski sustav oznake činova.

Naravno, posebnu pozornost treba obratiti na boje i podboje naramenica i ramenih daski za činove jer u Rusiji je to sasvim drugačije od zapadnih (anglosaksonskih i germanskih) sustava.

Boje koje ovdje označavaju pripadnost grani ili rodu (branši) jesu: grimiz (crvena) – pješaštvo, plava – konjaništvo, narančasta – topništvo, crna – inženjerija i mornarica, zelena – graničari (lovci) …

Sami nazivi (terminologija) izazov su sami po sebi, a ja ću pokušati ruske nazive uspoređivati s hrvatskim. Stoga će se pojaviti opet cijeli niz (bogatstvo) riječi poput: strijelac, kozak, ulan, dragun … (sve nazivi za vojnika), saržent, vodnik, razvodnik, stražnik (onaj koji zapovijeda stražom), narednik, praporšek (zastavnik – onaj koji nosi zastavu), kornet (poručnik), sotnik, satnik, stotnik (kapetan) …

06.06.2021. u 08:33 • 3 KomentaraPrint#^

subota, 05.06.2021.

Odoroslovlje

Skarlet ili grimiz boja marinaca ili topnika – kako ih razlikovati u činovima

Marinci (mornari koji se bore na kopnu), a poglavito američki (USMC) razvili su svoje karakteristične odore, ali i oznake i boje za činove.

Dakle, marinci nisu mornari, a nisu ni pješaci, pa je to zapravo iskrcajno mornaričko pješaštvo (amfibijsko pješaštvo) nastalo tijekom Američkog raza za oslobođenje od engleske krune.

Kako je boja marinaca skarletna, a topnika grimizna, te su boje u kotaču spektra vrlo blizu, zapravo su obije nijanse crvene jedna s dodatkom narančaste, a druga ljubičaste, teško se i razlikuju na prvi pogled.

Razlikovati oznaku čina marinca od oznake čina topnika (bez obzira što su im insignije iste) i nije tako teško ako se prate ostale razlike.

Naime, marinci nikada nisu nosili epolete ili naramenice, već su od samog početka ustemeljenja težili prema oznaci ramena (splet vrpci).

Niži časnici imaju troplet vrpci, a viši časnici četveroplet vrpci. Poručnik i bojnik nemaju insigniju čina, a ostali insigniju ističu na najnižem (prvom) kružnom spletu vrpci.

Bluza, tunika ili kaput su u jednoj boji, a hlače su u drugoj boji što ih opet razlikuje od ostalih grana vojske gdje su hlače u istoj boji gornjem dijelu odore.

Pokrivalo za glavu je kapa kod marinaca, dok kod ostalih grana uz kapu može biti i šešir.

Sve u svemu zornije razlike vide se na donjoj slici.


05.06.2021. u 08:05 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 04.06.2021.

Odoroslovlje

Zlatna ili srebrena epoleta – zašto je Američka vojska zamijenila vrijednost metala

Kako bih dalje mogao komparirati oznake činova tijekom Američkog građanskog rata mislim da prvo treba pojasniti zašto je Američka vojska 'zamijenila' grboslovnu vrijednost plemenitih materijala zlata i srebra kod označavanja ranga časnika.

Naime, u grboslovlju (heraldici), zlato je vrjednije i više rangirano (starije) od srebra. Iz toga proizlazi da se onda kod oznake ranga tako i ponaša. Međutim, dok sve ostale vojske to koliko toliko poštuju kod Američke (US) imamo nekakvu 'obrnutu' vrijednost.

Pri tomu, bojnik nosi zlatnu insigniju (oznaku), a pukovnik srebrenu. Međutim, to zapravo i nije tako jer objašnjenje leži u 1800-stotoj godini kada je Američka vojska usvojila svoj sustav oznaka ranga.

Dakle, sve zapravo počiva na razlikovanju epoleta, pa tako niži časnici imaju srebrene epolete, a generali zlatne. No, kod viših časnika pojavila se dilema koja je jednostavno riješena naizmjeničnim postavljanjem metala.

Tako je polje ploče epolete bojnika zapravo zlatno kako bi se razlikovalo od srebrene boje epolete. Ako je polje ploče zlatno onda insignija logikom postaje srebrena, ali pojavom naramenice to opet okreće krug logike.

Naramenica pješačkog bojnika postaje srebrena, ali sa zlatnom insignijom (hrastov list). Onda naramenica pukovnika tim slijedom mora imati srebrenu insigniju (hrastov list) kako bi se zapravo razlikovala od naramenice bojnika.

U slučaju da je naramenica zlatnog obruba (topništvo, konjaništvo …) tada polje bojničke epolete ima srebrenu ploču, ali otuda onda ima i srebrenu insigniju (hrastov list), a pukovniku tada ostaje zlatni hrastov list.

Taj pak slijed dovodi onda brigadira u poziciju da njegov orao postane srebrene boje kako bi se izmjenični niz insignija normalno izmjenjivao.

Zaključak je jednostavan i potpuno logičan – američka vojska nije odstupila od grboslovnog pravila i nije zamijenila vrijednost metala, osim što je, jednostavno pratila izmjenični i razlikovni niz.

Da je to doista tako potvrđuje i zlatna greda poručnika koja je uvedena u prosincu 1917. kao insignija, a istovremeno natporučniku ostaje srebrena greda. (pri čemu bi netko opet mogao pomisliti da je zamijenjena vrijednost metala zlata i srebra).

Na slici dolje zornije je to nacrtano i lakše je razumjeti tekst gore.


04.06.2021. u 07:53 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 03.06.2021.

Odoroslovlje

Oznake činova (ranga) časnika USA – Američke federativne države (Unija)

Odore vojske federacije (unije) tijekom građanskog rata jako variraju a sve zbog ograničenja opskrbe vunom i drugim tekstilnim materijalom, ovisno o raspoloživosti i cijeni tekstilnog materijala tijekom istog.

Standardna odora američke vojske (USA) na početku građanskog rata prati usvojene propise iz 1858., ali tijekom rata provedba tih jedinstvenih propisa jako odstupa od standarda.

Odore se prilagođavaju lokalnim uvjetima, zapovjednikovim željama i tekstilu koji je bio tog trenutka na raspolaganju.

Tako vrlo brzo naramenice zamjenjuju epolete u prigodama odijevanja, a rezultat toga je pojava šarolikosti službene odore jer se neke insignije i odjevni predmeti, napuštaju, usvajaju novi ili pak modificiraju postojeći.

Sve u svemu, boje odore variraju u tonovima od tamno plave, preko modre i sve do nebesko plave s dodacima boje branše (roda ili struke) poput konjaništva koje nosi dodatak žute boje, topništva koje je 'skarletne' boje, pješaštva koje opet nosi nebesko plavu ili inženjerije koja je 'zlatna' …

Činovi časnika su u početku na epoletama (svečane odore) ili na naramenicama (terenske odora): poručnik nema insigniju, jednu zlatnu polugu nosi natporučnik, dvije zlatne poluge su za satnika, zlatni hrastov list za bojnika , srebrni hrast list za pukovnika, a srebrni orao (federativni) za brigadira.

Srebrene zvijezde rezervirane su za generale. Boja naramenica ili epoleta prati boju branše, a dočasničke pruge (ševroni) i insignije također su u boji roda ili struke.

03.06.2021. u 10:25 • 3 KomentaraPrint#^

utorak, 01.06.2021.

Odoroslovlje

Gumbi na odorama konfederativnih časnika CSA – Američke konfederativne države

Većina nižih časnika CSA nosila je tunike i kapute s jednim redom od sedam gumba, dok su terenski časnici nosili dva reda, međutim bilo je iznimaka.

Većina viših časnika CSA nosila je gumbe u dva reda po sedam. Gumbi generala lako su se mogli prepoznati po orlovima na gumbima i postavljanje gumba u skupine od po dva.

Konfederativni orao ralikovao se od orla Unije po spuštenim krilima s glavom okrenutom grboslovno desno.

Iako nije bilo službene razlike za rangove generala, neki glavni generali usvojili su obrazac svojih kolega iz Unije noseći dva reda od devet gumba u skupinama od po tri.

Slova na gumbima bila su CSA kod običnih vojnika, dočasnika i časnika, a kod generala nalazi se konfederativni orao.

Slova I (infantry) – pješaštvo, R (rifle) – izvidnici, C (cavalry) – konjaništvo i A (artillery) – topništvo na gumbima nosili su određene rodovske postrojbe kao dodatak insignije na odorama, a slova su bila ispisana ili američkim ili starim engleskim stilom pisanja.


01.06.2021. u 20:18 • 2 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2021 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Opis bloga

Sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest. Osobno promišljanje o grboslovlju i stjegoslovlju, o bojama i njihovim uporabama tijekom povijesti razvoja vojne vještine i vojski. Mimikrija i kamuflaža kao predmet za istraživanje i promišljanje kroz vrijeme ...



Flag Counter

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...



... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

Nije rat kriv što je rat ... netko je izazvao rat!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Athumanunhova promišljanja


Zašto budale galame - zato što mudri šute!

… o hladnoći, tami i zlu

Ako Athumanunha pitate postoji li hladnoća on će Vam odgovoriti NE! Hladnoća ne postoji, jer hladnoća je samo odsutnost topline. Ako pak pitate Ahumanunha postoji li tama, on će Vam opetovati NE! Tama ne postoji, jer tama je odsutnost svijetla.

Ako pak pitate Athumanunha postoji li zlo … odgovor znate! NE! Zlo ne postoji, jer zlo je samo odsutnost dobroga …


Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!