Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Odoroslovlje

Oznake činova (ranga) časnika USA – Američke federativne države (Unija)

Odore vojske federacije (unije) tijekom građanskog rata jako variraju a sve zbog ograničenja opskrbe vunom i drugim tekstilnim materijalom, ovisno o raspoloživosti i cijeni tekstilnog materijala tijekom istog.

Standardna odora američke vojske (USA) na početku građanskog rata prati usvojene propise iz 1858., ali tijekom rata provedba tih jedinstvenih propisa jako odstupa od standarda.

Odore se prilagođavaju lokalnim uvjetima, zapovjednikovim željama i tekstilu koji je bio tog trenutka na raspolaganju.

Tako vrlo brzo naramenice zamjenjuju epolete u prigodama odijevanja, a rezultat toga je pojava šarolikosti službene odore jer se neke insignije i odjevni predmeti, napuštaju, usvajaju novi ili pak modificiraju postojeći.

Sve u svemu, boje odore variraju u tonovima od tamno plave, preko modre i sve do nebesko plave s dodacima boje branše (roda ili struke) poput konjaništva koje nosi dodatak žute boje, topništva koje je 'skarletne' boje, pješaštva koje opet nosi nebesko plavu ili inženjerije koja je 'zlatna' …

Činovi časnika su u početku na epoletama (svečane odore) ili na naramenicama (terenske odora): poručnik nema insigniju, jednu zlatnu polugu nosi natporučnik, dvije zlatne poluge su za satnika, zlatni hrastov list za bojnika , srebrni hrast list za pukovnika, a srebrni orao (federativni) za brigadira.

Srebrene zvijezde rezervirane su za generale. Boja naramenica ili epoleta prati boju branše, a dočasničke pruge (ševroni) i insignije također su u boji roda ili struke.



Post je objavljen 03.06.2021. u 10:25 sati.