Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Odoroslovlje

Španjolski vojni činovi – građanski rat

Činovi španjolske vojske u oznakama rabili su (iste insignije i danas se nalaze u oznakama španjolske vojske) insignije zvijezde, točnije 4-vero, 5-ero, 6-ero i 8-mo kračne zvijezde.

Tijekom građanskog rata Španjolske Republikanske oružane snage (ŠROS) pretrpjele su preustroj, a time su se promijenile i insignije činova.

Kod Republikanaca petokraka crvena zvijezda postala je obilježje odora španjolske republikanske vojske. Španjolska nacionalistička vojska zadržala je u većem dijelu stare oznake činova.

Dakle, kod Nacionalista ostaju 4, 6 i 8 kračne zvijezde, a kod Republikanaca (Narodna vojska Republike - Ejercito Popular de la Republica), nakon raspada dobrovoljnih milicija utemeljenih u srpnju 1936. u potpunosti je preuzela nove oznake.

Model oznaka i činova Republikanaca neodoljivo podsjeća na sovjetsku (boljševičku) inačicu 1-3-3-3-1. Istodobno model Nacionalista pak je 1-2-2-3-3-3.

Tako zapravo oba modela oznaka činova kod nižih i viših časnika raspoznaju po tri časnika, ali Republikanci zagovaraju samo jednog generala dok ih je kod Nacionalisat tri (brigadni, divizijski i general).

Na crno bijelim fotografijama teško je razlikovati činove nacionalističkih generala jer izgledaju isto, no, kad su u boji brigadni ima srebrenu, a divizijski zlatnu 4-ero kračnu zvijezdu.

Oznaka nacionalističkog generala pak je žuta zvijezda u čijem se središtu sijeku mač i časnička palica, a iznad je srebrena 4-ero kračna zvijezda.

Nazivi činova su specifični španjolski, a na donjoj slici ja sam ih usporedio s odgovarajućim činovima HV.

Kod nacionalističkih časnika činovi su na ramenima (ramena daska) i podlakticama rukava (manžeta), a kod časnika Republikanaca činovi su na donjem dijelu suvratnika (kolar) i podlaktici rukava (manžeta).

Na kraju još jedan važan detalj na manžeti činova: dočasnici i niži časnici oznake imaju iznad manžete, a viši časnici i generali ispod manžete (isto je kod Nacionalista i Republikanaca).




Post je objavljen 18.06.2021. u 22:24 sati.