Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Odoroslovlje

Oznake vojnih činova Kube – od ENC do FAR (prvi dio)

Prve oružane snage koje su se pojavile na Kubi (tijekom rata za oslobođenje od španjolske imperije) još 1899. bile su snage Kubanske oslobodilačke vojske koje su ustrojile SAD.

Tijekom vremena od 1902. – 1959. kubanska vojska temelji se na proameričkom modelu i ustroju pod nazivom Narodna Vojska Kube (Ejercito Nacional de Cuba) ili 1935. kao Ustavna Vojska Kube (Ejercito Constitucional de Cuba).

Kako je ustroj počivao na američkom sustavu tako su i oznake činova i rangova u vojsci počivale na američkom modelu.

Dakle, sustav oznaka je 5-3-3-3, a insignije kod dočasnika su gotovo identične američkom modelu. Oznake dočasnika smještene su na nadlakticu rukava.

Kod oznaka nižih časnika insignija je zlatni dočasnički ševron u kombinaciji poručnik jedan, natporučnik dva i satnik tri, pri čemu su vrhovi (sljemenjaci) okrenuti prema van (dolje), a zlatna zvijezda, čiji broj se opet kreće od jedne do tri, insignija su za više časnike i generale.

Raspored zvijezdi kod viših časnika (manje su od zvijezdi generala) je jedna pored druge (pukovnik), dok je kod generala jedna iznad druge (general bojnik).

Na svim naramenicama časnika (nižih, viših i generala) u gornjem dijelu oznake iznad insignije (kod gumba naramenice) nalazi se insignija grba Kube.




Post je objavljen 22.06.2021. u 11:51 sati.