Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Hrabroslovlje

Ranjene pruge – crvena i žuta

Sovjetski vojnici (tijekom Drugog svjetskog rata) kao 'crvenu značku za hrabrost' (ranjavanje) nosili su žute i crvene pruge na zelenoj podlozi iznad desnog poklopca džepa odore.

Dakle, crvena pruga bila je oznaka (insignija) lakšeg ranjavanja u borbi (pomoć je pružao ranarnik – borbeni spasitelj, a ranjenik je nastavljao borbu). Žuta pruga bila je oznaka (insignija) za teže ranjavanje (pomoć je potrebna od strane liječnika i ranjenik nije mogao nastaviti borbu).

U literaturi, proučavajući ove oznake ja sam pronašao i plavu traku koja bi trebala označavati povredu van borbe, a povezanu sa službom (razna uganuća, iščašenja, padovi …).

U ovom kontekstu može se promatrati i vrpca Svetog Jurja (narančasto – crna), ali tu vrpcu nose živi u čast sjećanja na pale (poginule tijekom rata). Tako ću red i orden Svetog Jurja ipak obraditi zasebno, a sada ću se vratiti na značke (ribone) za hrabrost u Rusiji.

Tako se ribon 'Junak Rusije' dodjeljuje za vidljivu hrabrost. Ribon 'Orden Aleksandra Nevskog' dodjeljuje se zapovjednicima za osobnu hrabrost i uspješno zapovijedanje u akciji.

Redom se tako nizaju: medalje reda osobne hrabrosti, hrabrosti, vojne zasluge, križ svetog Jurja, hrabrost na bojnom polju …

U modernije vrijeme na odorama ruskih vojnika, dočasnika i časnika mogu se pronači i riboni za sudjelovanje u operacijama u Bosni, Kosovu, Krimu i Siriji.




Post je objavljen 28.06.2021. u 05:58 sati.