Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Odoroslovlje

Oznake činova Europske vojske – hipotetička vojska

Europska vojska ili Vojska EU pojam je za 'hipotetičku vojsku' (pretpostavka na temelju činjenica) Europske unije koja bi trebala zamijeniti Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku i nadići predloženu Europsku obrambenu uniju . Trenutno takve vojske nema, a obrana je stvar država članica EU.

Dakle, kako bi trebali izgledati činovi 'vojske koje trenutno nema' predloženo je još daleke 1950. Naravno, u to doba možda je ideja bila prihvatljiva, ali danas je to gotovo nemoguće provesti.

Predlagač je tada bila Francuska, a podržale su je Belgija, Italija, Luksemburg, Nizozemska i tadašnja Zapadna Njemačka, pa su model i insignije oznake ranga podsjećali na germansko-francuski (nekakav miks).

Probao sam usporediti činove prema važećoj NATO tablici, ali to je dosta teško kod dočasnika. Tako se pojavljuje čin skupnika i nadnarednika koji je zapravo u tablici čin razvodnika i narednika, a isto tako nema oznake stožernog narednika.

Insignije oznaka kreću se od crvenih i žutih traka preko zvijezdi ispunjenih EU oznakom, vijencima i neizostavnim natpisom EUROPE na naramenicama časnika.

Sve u svemu, još uvijek Europska vojska ne postoji osim raznih europskih bojnih skupina (EUBG), postrojbi prednje prisutnosti ili postrojbi poput 414. oklopne bojne (njemački tenkovi s nizozemskim posadama).

No, oznake činova i ranga časnika u tim postrojbama ostale su nacionalne, osim prišivki za rukav, gdje se nalazi zastava EU umjesto nacionalne.





Post je objavljen 21.06.2021. u 11:09 sati.