Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Odoroslovlje

Zlatna ili srebrena epoleta – zašto je Američka vojska zamijenila vrijednost metala

Kako bih dalje mogao komparirati oznake činova tijekom Američkog građanskog rata mislim da prvo treba pojasniti zašto je Američka vojska 'zamijenila' grboslovnu vrijednost plemenitih materijala zlata i srebra kod označavanja ranga časnika.

Naime, u grboslovlju (heraldici), zlato je vrjednije i više rangirano (starije) od srebra. Iz toga proizlazi da se onda kod oznake ranga tako i ponaša. Međutim, dok sve ostale vojske to koliko toliko poštuju kod Američke (US) imamo nekakvu 'obrnutu' vrijednost.

Pri tomu, bojnik nosi zlatnu insigniju (oznaku), a pukovnik srebrenu. Međutim, to zapravo i nije tako jer objašnjenje leži u 1800-stotoj godini kada je Američka vojska usvojila svoj sustav oznaka ranga.

Dakle, sve zapravo počiva na razlikovanju epoleta, pa tako niži časnici imaju srebrene epolete, a generali zlatne. No, kod viših časnika pojavila se dilema koja je jednostavno riješena naizmjeničnim postavljanjem metala.

Tako je polje ploče epolete bojnika zapravo zlatno kako bi se razlikovalo od srebrene boje epolete. Ako je polje ploče zlatno onda insignija logikom postaje srebrena, ali pojavom naramenice to opet okreće krug logike.

Naramenica pješačkog bojnika postaje srebrena, ali sa zlatnom insignijom (hrastov list). Onda naramenica pukovnika tim slijedom mora imati srebrenu insigniju (hrastov list) kako bi se zapravo razlikovala od naramenice bojnika.

U slučaju da je naramenica zlatnog obruba (topništvo, konjaništvo …) tada polje bojničke epolete ima srebrenu ploču, ali otuda onda ima i srebrenu insigniju (hrastov list), a pukovniku tada ostaje zlatni hrastov list.

Taj pak slijed dovodi onda brigadira u poziciju da njegov orao postane srebrene boje kako bi se izmjenični niz insignija normalno izmjenjivao.

Zaključak je jednostavan i potpuno logičan – američka vojska nije odstupila od grboslovnog pravila i nije zamijenila vrijednost metala, osim što je, jednostavno pratila izmjenični i razlikovni niz.

Da je to doista tako potvrđuje i zlatna greda poručnika koja je uvedena u prosincu 1917. kao insignija, a istovremeno natporučniku ostaje srebrena greda. (pri čemu bi netko opet mogao pomisliti da je zamijenjena vrijednost metala zlata i srebra).

Na slici dolje zornije je to nacrtano i lakše je razumjeti tekst gore.




Post je objavljen 04.06.2021. u 07:53 sati.