Bitke kroz povijest https://blog.dnevnik.hr/asboinu

utorak, 03.08.2021.

Vojne kićenice

Dvadeset i treća pješačka pukovnija – Kraljevski Velški fusiliri

Royal Welch Fusiliers (23. RWF), obratite pozornost na 'Welch' (Welsh), utemeljena je 16. ožujka 1689. kao britanska 23. pješačka pukovnija.

U sjevernu Ameriku otplovila je u travnju 1773., a 1775. angažirana je u kampanji Lexington i Concord. Dakle, od samog početka rata 23. Velška pukovnija sudjeluje u svim kampanjama, a put joj završava u listopadu 1781. kod Yorktowna.

Hrabrost i vojnička izdržljivost Velšana nije bila upitna, ostajali su budni cijelu noć i slijedeći dan proveli hodnju od 70 kilometara do Bostona te pri tomu vodili stalne okršaje s kontinentalnim milicijama.

Tog dana poginulo je 273 časnika i dočasnika, ali pukovniju nije zahvatila panika i defetizam, a samo dva mjeseca kasnije dvije satnije (laka pješačka i grenadirska) 23. Kraljevske velške pješačke pukovnije hrabro su napadale na Bunker Hill i pri tomu pretrpjele strašne gubitke (od 2500 poginulo je ili je bilo ranjeno 1150).

Na kraju, kad su morali prihvatiti predaju kod Yorktowna, sakrili su svoju zastavu (omotali je oko tijela zastavnika) i nisu je predali Kontinentalcima. Bila je to jedina britanska pukovnija (tijekom Američkog rata) koja nije svoju zastavu predala čak ni nakon zarobljavanja.

Boja pukovnije je tamno plava (modro modra), a čipka je crveno-plavo-žuta u unutarnjem dijelu. Insignija pukovnije je iz grboslovlja princa od Welsa (tri pera s natpisom na latinskom 'ICH DIEN' – 'ja služim').


03.08.2021. u 18:43 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 02.08.2021.

Vojne kićenice

Osma kraljevska pješačka pukovnija

Općenito, tijekom Američkog rata (1775. – 1783.), britanske pukovnije stacionirane u Europi rotirane su svake dvije godine, ali one stacionirane u Americi na to nisu mogle računati, pa su neke 'zaglavile' desetak i više godina.

Godine 1768. dogodila se čekana rotacija za 8. kraljevsku pješačku pukovniju (32 časnika, 27 narednika i 407 vojnika).

Šest godina 8. kraljevska pješačka pukovnija provela je u garnizonu u Quebecu i okolici. Zatim je 1774. pukovnija premještena duboko u pustinju oko Velikih jezera i tu doslovno 'zaglavila' dočekavši i rat.

Područje odgovornosti pukovnije bilo je izuzetno veliko i rastegnuto s osloncima na uporišta u utvrdama Niagara, Detroit i Michilimackinac.

Niagara je bila ključ zapadne trgovine, a Detroit pak je bio vrata kroz koja je dolazila sva ta trgovina u područje Velikih jezera. Michilimackinac pak je jednostavno bio 'kraj civilizacije'.

Osma kraljevska pješačka pukovnija djelovala je u okruženju u kojem je i vrijeme moglo ubiti, gdje su se udaljenosti protezale opskrbnim crtama do krajnjih granica, gdje su prijateljski stanovnici mogli preko noći postati neprijatelji i gdje je u slučaju nevolje bilo malo nade da će na vrijeme stići pomoć.

Nakon surovih sedamnaest godina, 8. kraljevska pješačka pukovnija, dočekala je svoju smjenu, točnije 1785. Samo 150 'isluženih staraca' vratilo se u Englesku (od 466 pripadnika), a ostali su zauvijek ostali u Kanadi gdje su zasnovali obitelj, stekli imetak i vlasništvo ili pak su ostali iz poslovnih interesa.

U 'društvu' odanih 'Torijevaca' i naklonjenih 'starosjedioca' Osma kraljevska pješačka pukovnija sudjelovala je i u ratnim operacijama protiv Kontinentalaca u 'tajnovitoj dolini Mohawk' (mjesto gdje je za Kontinentalce Sloboda rodila 'Sinove slobode') i jedva izvukla 'živu glavu' u bitci s Kontinentalcima američkog generala Sullivana.

Boja pukovnije je plava (modra), a čipka se sastoji od unutarnje plave crte koju omeđuje vanjska zlatna (žuta).

02.08.2021. u 16:27 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 01.08.2021.

Vojne kićenice

Vojne kićenice – vojne čipke

Na vojnim odorama ponekad se nalaze akselbenderi (ramenavrpca), a to su zapravo dekorativne oznake u obliku zlatnih, srebrnih, crvenih i sličnih vrpca s metalnim završetcima koje se nose na bluzi ili šinjelu (vojnički kaput), najčešće, oko lijevog ili desnog ramena.

No, pored njih nalaze se i druge vojne kićenice, a to su trake u obliku čipki, ali ne trake za oznaku činova (ševroni – sljemenjaci) … Dakle, radi se o dekorativnim trakama kakve su se nalazile na povijesno ranijim vojnim odorama.

Kako bih ja mogao objasniti te trake najbolje mi je vratiti se u doba Američkog rata za nezavisnost i to 'crvenim kaputima', odnosno, engleskim (britanskim) pješačkim pukovnijama.

Koje su to pukovnije, kako su izgledale njihove kićenice (čipke), kada su preplovile Atlantik te kako su kotirale i gdje su se borile, a na kraju kako su dočekale kraj rata i gdje su završile u slijedećim danima.


01.08.2021. u 14:57 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 31.07.2021.

Ustrojstvo

Postrojbe za specijalna djelovanja

Naziv 'postrojbe za specijalna djelovanja' sam po sebi definira zadaće i namjenu tih postrojbi, a to su upravo 'specijalna bojna djelovanja' (izravna akcija, specijalno izviđanje i nadzor te vojna pomoć) u kopnenom okruženju, kroz puni spektar vojnih djelovanja, a u cilju potpore i zaštite strateških interesa.

Insignija ovih postrojbi također je vrlo domišljata i bogata, a u Hrvatskoj je to karakterističan prikaz zmije poskok koja se omotala oko mača.

Obratite pozornost na položaj mača kod samih postrojbi (okrenut borbeno prema gore) i na položaj istog kod institucija poput zapovjedništava (okrenut prema dolje).

Sve u svemu insignija je prikaz oružja (mačevi, bodeži, koplja, strijele … u kombinaciji s nekim opasnim životinjama ili stvorenjima …


31.07.2021. u 12:11 • 1 KomentaraPrint#^

petak, 30.07.2021.

Ustrojstvo

Vojno-obavještajni rod

Vojno-obavještajni rod u vojsci ima primarnu misiju pružanja pravodobne, relevantne, točne i sinkronizirane obavještajne i elektroničke potpore zapovjednicima na taktičkoj, operativnoj i strateškoj razini.

Vojno-obavještajni rod u vojsci dio je obavještajne komponente vojske čiji proizvodi (obavještajni podatci) služe za uporabu u vojsci, ali i za razmjenu u cijeloj nacionalnoj obavještajnoj zajednici.

Pripadnici Vojno-obavještajnog roda osposobljeni su za padobranske desante, izviđanja iza neprijateljske crte, upravljanje besposadnim letjelicama, izviđanje i ometanje protivničkih radio veza, alpinizam i diverzantske akcije.

Nadzirati i snimati cilj, prikupljati podatke i selektirati ih, odvojiti bitne od nebitnih, ne doći u kontakt s neprijateljem, izbjeći sukob i neprimjetno se izvući - temeljni je dio zadaća pripadnika vojno obavještajnog roda.

Insignija je naravno bogata i raznovrsna, a u Hrvatskoj vojsci to su dva stilizirana sokola okrenuta jedan prema drugom koji zatvaraju oblik štita u kojem se nalazi znak prekriženih mača i ključa, a nadvisuje ga crveno-zlatni romb (paralelogram).


30.07.2021. u 09:45 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 29.07.2021.

Ustrojstvo

Vojna policija

Vojna policija je rod borbene potpore čiji pripadnici (vojnici policajci) pružaju borbenu potporu postrojbama na terenu.

Primarna namjena vojne policije je održavanje reda i vojne stege (discipline) koje se odnosi na vlastito vojno osoblje, obavljanje vojno-policijskih poslova unutar vojnih objekata (vojarni, vježbališta, tabora …), kriminalistički poslovi (poslovi suzbijanja kriminalnih radnji i otkrivanje počinitelja u vojnim postrojbama i institucijama, nadzor vojnog prometa (prometna vojna policija), antiterorističkih poslova (borba protiv neprijateljevih specijalnih snaga, suprotstavljanje pobunjeničkim, odmetničkim i paravojnim snagama i slično), te zaštita visoko rangiranih vojnih dužnosnika (VIP tjelesna zaštita).

U nekim zemljama pored vojne policije postoje karabinjeri i žandarmerija (počiva na vojnoj strukturi i ustroju) koji su vrlo slični vojnoj policiji, ali služe za civilni nadzor.

Insignija vojne policije je različita od zemlje do zemlje, a kreće se od ukriženih samokresa (pištolja) sve do stiliziranih policijskih znački.

No, svim je vojnim policijama jedinstveno da na vojnoj odori nose posebne oznake ispisane bijelim (ponekad žutim, ili crnim) slovima VP, MP, PM …

Vojna policija može biti i u sastavu grana oružanih snaga, pa su onda oznake poput mornarička policija (SP) …


29.07.2021. u 07:23 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 28.07.2021.

Ustrojstvo

Veza – živčani sustav zapovijedanja

Veza kao rod borbene potpore služi za ostvarivanje komunikacije između postrojbi, zapovjednika s podređenim i nadređenim, međusobno komuniciranje i prijenos zapovijedi ili informacija.

U početku razvoja roda to su činili posebno izvježbani glasnici ili teklići . Kasnije se razvilo korištenje goluba pismonoša, ali i posebnih signala koji su se mogli raspoznavati iz daljine (zastava, vatra i dim).

Danas to rade posebno izvježbani vojnici roda veze (vezisti).

Insignija roda veze prikazuje signalne zastavice, ali najčešće se rabe prikazi stiliziranih munja. Razvojem informatičke opreme pored temeljnih zadaća veze pojavljuju se i nove (kibernetika).


28.07.2021. u 07:57 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 27.07.2021.

Ustrojstvo

Protuzračna obrana – 'nebesko topništvo'

Protuzračna obrana je rod borbene potpore koji je namijenjen za vatreno djelovanje po protivničkim ciljevima u zraku, odnosno, za obaranje neprijateljskih vojnih zrakoplova i letjelica (raketa, besposadnih letjelica …) sa zemlje tijekom borbe.

Sam sustav protuzračne obrane je širi pojam jer obuhvaća taktike, tehnike i procedure koje se poduzimaju za sprječavanje ili smanjivanje učinkovitosti protivničkoga napada iz zraka.

Dakle, riječ je ovdje samo o protuzračnim raketnim i topničkim postrojbama, koje štite vlastite snage i sredstva sprječavajući protivničke zrakoplove, helikoptere, rakete, daljinski vođene i bespilotne letjelice da ih otkriju, napadnu i unište.

Insignija se kreće u prikazu kombiniranja topova s raketama i vrlo je slična insigniji topništva.


27.07.2021. u 08:04 • 1 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 26.07.2021.

Ustrojstvo

Topništvo – 'crveni kralj' bitke

Topništvo je rod borbene potpore koji se nalazi u svim granama oružanih snaga, a kao takav dijeli se na: terensko, protuoklopno, protuzračno, obalno i brodsko topništvo.

Temeljna oružja topništva jesu: top, haubica, minobacač i raketa, a samim tim i insignija topništva počiva na ovim oružjima.

Borbena boja topništva je skarletno crvena te se i ona vrlo često kombinira u insignijama topništva s narečenim oružjima.

U hrvatskom topništvu oznaka zemaljskog (terenskog) i protuzračnog topništva su gotovo identične s jednom malom razlikom. Kod terenskog topništva s grboslovno desne strane je top, a raketa s lijeve, dok je kod protuzračnog topništva obrnuto.

Insignija hrvatskih topnika terenskih predstavlja dvije topovske cijevi, a kod protuzrakoplovnih topnika su dvije ukrižene rakete.


26.07.2021. u 10:16 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 25.07.2021.

Ustrojstvo

Ratna mornarica – moreplovci

Ratna mornarica grana je oružanih snaga koja je namijenjena i osposobljena za vođenje borbe na moru (oceanu), pod morem (oceanom), na priobalju i otocima, te u zračnom prostoru iznad površine mora (oceana).

Temeljna snaga mornarice počiva na brodovima kao borbenim sredstvima, pa shodno tomu danas se brodovi mogu podijeliti u nekoliko skupina: nosači zrakoplova, krstarice (borbeni kruzeri), razarači, fregate, amfibijski (jurišni desantni), ophodni, podmornice, minolovci i minopolagači, te ostali prateći (servisni) brodovi.

U nekim (većim) mornaricama u sastav ulazi i zrakoplovstvo, a obalna straža i mornaričko pješaštvo su posebne grane. U manjim mornaricama pak je obrnuto (HRM) te kod njih obalna straža i mornaričko pješaštvo čine sastavni dio ratne mornarice.

Mornarička insignija je uglavnom vezana uz sidra, brodove i tehničke dijelove brodskih motora. Prevladava borbena boja – tamno plava (mornaričko plava), ali svečane odore su bijele boje.


25.07.2021. u 12:11 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 24.07.2021.

Ustrojstvo

Ratno zrakoplovstvo – nebeski letači

Ratno zrakoplovstvo je grana oružanih snaga koja borbeno djeluje iz zraka letjelicama sa ili bez ljudske posade. Temeljna zadaća ratnog zrakoplovstva je zaštita, nadzor i obrana zračnog prostora, te borbeno djelovanje po ciljevima u zraku, na kopnu i na moru.

Ratno zrakoplovstvo je najmlađa grana u svim oružanim snagama, a sastoji se od: zrakoplovnih postrojbi različitih vrsta (bombarderske, lovačke, lovačko-bombarderske, izvidničke, protupodmorničke, transportne, za elektroničku borbu …).

Ustrojava se u različite formacije (zrakoplovna armija, zbor, zdrug, brigada, pukovnija, krilo, jato …).

Zrakoplovna insignija je bogata i različita, a temelji se na nekom obliku oznake koja sadržava krila.

U velikim i brojčanim vojskama zrakoplovstvo se može nalaziti i u granama (u kopnenoj vojsci ili mornarici), ili pak je samostalno.

Posebne oznake na zrakoplovima nazivaju se rondeli, a kod HRZ ponekad maketari (domaći i strani) znaju krivo okrenuti rondel HRZ. Kako to izgleda prikazao sam na slici ispod.


24.07.2021. u 13:41 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 23.07.2021.

Ustrojstvo

Konjaništvo – konjaničke postrojbe tenkova i helikoptera

Konjaništvo je rod vojske čiji se pripadnici (konjanici) bore na konjima, a zbog velike brzine i pokretljivosti stoljećima je to udarna snaga svake vojske.

Pojavom strojnica konjaništvo kao rod izgubilo je na značaju poradi velikih gubitaka, ali nije nestalo. Jednostavno, konjanici su zamijenili konje tenkovima i borbenim helikopterima pa se danas mnoge tenkovske i helikopterske postrojbe nazivaju – konjaničke.Povijesno konjaništvo se dijeli na lako (husari, ulani, kozaci …), srednje (draguni) i teško (kirasiri).

Danas su laki konjanici samo vidljivi kao povijesna postrojba, draguni su se preselili u borbena vozila pješaštva i helikoptere, a kirasiri su postali pravi oklopnjaci u tenkovima.

Insignija konjaništva vrlo je bogata i prekrasna, a borbena boja konjaništva je žuta (oni koji nose žutu boju - Athumanunh), a meni najdraža konjanička pjesma je 'Žuta ruža Teksasa' (Yellow Rose of Texas).


23.07.2021. u 12:44 • 1 KomentaraPrint#^

četvrtak, 22.07.2021.

Ustrojstvo

Oklopništvo – bratski rod pješaštva

Od samog trenutka pojave oklopljenih vozila pojavilo se i pitanje – treba li oklopništvo biti odvojeno od pješaštva?

Danas je oklopništvo borbeni rod i slobodno se može napisati 'bratski' rod pješaštvu.

Naime, tenk, borbeno vozilo pješaštva, lovac tenkova, oklopni prevožnjak pripadaju kategoriji oklopnih borbenih vozila i samim time definiraju oklopne postrojbe.

Pojam tenkovske postrojbe označava postrojbu koju isključivo čine tenkovi koja karakterizira pokretljivost, brzina i velika vatrena moć.

Istodobno oklopnu postrojbu čine dvije trećine tenkova i trećina borbenih vozila pješaštva, pa ova postrojba za razliku od tenkovske dobiva i pješačku karakteristiku.

Mehanizirana postrojba oklopništva, za razliku od mehanizirane postrojbe pješaštva, ima oklopna vozila koja su na gusjenicama i kao takva imaju veliku prohodnost, pa shodno tomu mogu pratiti tenkove na svim tenkoprohodnim terenima.

Miks ovih triju postrojbi čini temelj oklopno-mehanizirane brigade koja je prvenstveno namjenjena za napadačke operacije, ali i za iznenadne protuudare u obrambenim operacijama.

Iznenadna i neočekivana pojava ovakve postrojbe na krilu napada, ili na boku obrane, noćna su mora svakog zapovjednika.

Insignija ovih postrojbi uglavnom je tenk, međutim, može to biti i spoj više insignija iz vojnog ustrojstva (poput dodatka konjaničke insignije, a ponekad i pješačke insignije.

Naravno, neke vojske jednostavno takve postrojbe prikazuju dijelovima oklopa nekadašnjih vitezova oklopnika.


22.07.2021. u 21:15 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 21.07.2021.

Ustrojstvo

Pješaštvo – najstariji borbeni rod vojske

Vojnici opremljeni i osposobljeni za blisku borbu pješke ili iz borbenih vozila pješaštva nazivaju se – pješaci, a rod kojem pripadaju – pješaštvo.

Nekada su pješaci do bojnog polja stizali pješke (linijsko lako pješaštvo), ili pak su svoje postroje ustrojavali poradi zaštite topništva (fuziliri), a pješaci koji su na bojno polje stizali na konjima, ali se borili pješke nazivali su se draguni.

Pojavom utvrđenih objekata pješaci dobivaju granatu (bombu), pa se to pješaštvo naziva grenadiri.

No, preustrojavanjem i usvajanjem novih taktika, tehnika i procedura pješaštvo se mijenja i modernizira. Tako se draguni s konja sele u oklopni prevožnjak (ACV), ali istodobno se razvijaju borbena vozila pješaštva (IFV) koja za razliku od oklopnih prevožnjaka sudjeluju i podupiru pješaštvo u borbi.

Među pješaštvom razvijaju se posebni oblici pješaštva poput: motorizirano pješaštvo, mehanizirano pješaštvo, oklopljeno pješaštvo, mornaričko pješaštvo, zračno pješaštvo …

Istodobno može se povući i razlika između mornaričkog pješaštva i pomorskog pješaštva (marinci). Mornaričko pješaštvo nekada je bilo ukrcano na brodove i nakon abordaža prelazilo je na protivnički brod i borilo se protiv posade broda.

Pomorsko pješaštvo iskrcavalo se s brodova i vodilo borbu na obali i zahvatu obale. Zračno pješaštvo može se prevoziti u jedrilicama kao desant, ali može se iskrcati i zračnim okomitim manevrom, a tada su to padobranci.

No, vrsta pješaštva zapravo danas čini temelj svake pješačke postrojbe. Razlikujemo tako strijelce, puškostrojničare, snajperiste i protuoklopnjake. Nekakav idealan odnos bio bi: 4-2-1-2 (4 strijelca, 2 puškostrojničara, snajperist i 2 protuoklopnjaka), a to je zapravo pješačka borbena skupina ili desetina.

Naoružanje strijelaca je jurišna puška s pod cijevnim bacačem granata (tako zapravo strijelci poprimaju i ulogu grenadira), protuoklopnjaci pored osobnog naoružanja (jurišna puška) opslužuju protuoklopni vođeni raketni sustav (POVRS).

Insignija pješaštva je najstarija insignija i predstavlja dvije ukrižene puške kod svih vojski svijeta. Međutim, najstarija insignija pješaštva je truba (rog), a poneke pješačke specijalnosti (rendžeri, izvidnici ...) koriste ukrižene mačeve (bodove, bajunete …).

Bitno je zapamtiti mač, bajunet, bod okrenut prema gore predstavlja borbenu postrojbu, a kad su isti okrenuti prema dolje to su insignije institucija (zapovjedništva, škole i obučna središta).

Na kraju, boja pješaštva je modra (svijetlo plava).


21.07.2021. u 21:06 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 18.07.2021.

Ustrojstvo

Vojna inženjerija – 'pionirski narednik'

Inženjerija je rod borbene potpore kojemu je primarna namjena i temeljna zadaća borbena ili neborbena tehnička potpora drugim granama i rodovima vojske.

Dakle, iz ove definicije lako se uoči da inženjerija kao rod borbene potpore istu pruža tijekom same borbe, ali i izvan borbe.

Temeljne funkcije pokretljivost (mobilnost) borbenih rodova zavise od inženjerije, protupokretljivost (zaprečivanje) protivniku i ometanje njegove mobilnosti (rušenje), te preživljavanje na bojištu (bunkeri, skloništa, rovovi …) doista su u rukama inženjeraca.

Tako zapravo u insigniji inženjerijskih postrojbi uvijek će se pronaći razne utvrde, mostovi, rijeke, eksplozije, alati poput lopata, krampova, ali i sjekira …

Nazivi poput opkopari (saperi), pioniri (oni koji krče i otvaraju prolaze), pontoniri (premošćuju rijeke) … pa ako se još dodaju riječi poput jurišni (jurišni i lansirni mostovi), borbeni (borbeni pioniri) … sve to može postati zbunjujuće i nerazumljivo.

Pojavom komercijalnih filmova o nekakvim bradatim vojnicima koji umjesto pušaka nose sjekire te su stvari mnogima postale nerazjašnjene.

Naime, u vojsci se brada načelno ne nosi, ali jedino je borbenim pionirima to dozvoljeno (brada im štiti kožu lica od iskrenja tijekom brušenja alata – po Athumanunhu).

Zapravo, sve je počelo u 18-om stoljeću pojavom dužnosti 'pionirskog narednika', koji hoda na čelu pješačke satnije ogrnut kožnom pregačom i naoružan sjekirom, a lice mu prekriva gusta brada.

Iznad oznake čina 'pionirskog narednika' i u današnje moderno doba lako se uoči insignija dviju ukriženih sjekira. Ta insignija ništa ne mijenja u činu već samo dodatno opisuje isti.

18.07.2021. u 16:08 • 1 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2021  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga

Sheme i skice raznih bitaka u povijesti, ustroji falangi, bojnih redova i postrojbi kroz povijest. Osobno promišljanje o grboslovlju i stjegoslovlju, o bojama i njihovim uporabama tijekom povijesti razvoja vojne vještine i vojski. Mimikrija i kamuflaža kao predmet za istraživanje i promišljanje kroz vrijeme ...


freevisitorcounterss Homepage

O vojnicima, dočasnicima i časnicima

Bili smo vojnici i mladi ...... možete nam uzeti naše živote, ali ne možete nam uzeti slobodu i naša uvjerenja!

O ratovima

Ratove započinju starci koji se o nečemu nisu mogli dogovoriti, vode ih mladi ljudi koji se nikada vidjeli nisu... a kad ti mladi ljudi izginu, opet starci sjednu i dogovore se o miru...

Nitko tko vidio nije zastrašujuću divotu bitke, dok se zastrašujućom bukom k zemlji ruši ratnik u izljevu znoja i krvi, suditi ratniku i pričati o bitkama ne može i ne smije ...

Kada opet jednom ratna baklja dođe u neke druge ruke, nekim drugim ljudima, nekim drugim naraštajima … Neka se oni tada sjete veličanstvenih ratnika i vojnika koji su sada mrtvi i neka oni tada poslušaju poruku tih ratnika i vojnika što hrabro su pali, u tim bitkama divnim i fantastičnim, boreći se plemenito za ideale velike.

Da, oni su sada zauvijek zaštićeni grudom zemlje rodne, prekriveni mahovinom i više ne osjećaju ni mržnju, ni ogorčenja … već svojim svijetlim primjerom spokojnim i dalekim, dalekim poput Zvijezda najdaljih što još uvijek neumorno trepere, upućuju svima nama poruku vječne im Domovine: Mir, Milost, Milosrđe …

Kada jednom opet utihnu kobni vjetrovi rata i ratne rane zacijele, kada mržnja ratna odumre i kada zavlada ljubav i blagostanje. Kada se vrate mutne i bolne uspomene na ine bitke što vodili su ih hrabri ratnici, a koji sada mirno počivaju izmireni međusobno – tada recite mladim naraštajima što dolaze! Pričajte im o tim danima, pričajte im o tim ljudima koji su se odrekli svega: ljubavi, doma i imetka, očeva, majki, žena, djevojaka, braće, sestara i djece, pričajte im o tim ratnicima što hrabro su prešli rijeke, planine i doline i hrabro krenuli u bitke koje su sada već povijest i neka se one više nikada ne ponove …

Rat je zbroj besmislenih postupaka koji se shvaćaju i hvale tek onda ako se pobjedi, a osuđuju se kao pogrešni uvijek ako se izgubi.

Athumanunhova promišljanja


Zašto budale galame - zato što mudri šute!

… o hladnoći, tami i zlu

Ako Athumanunha pitate postoji li hladnoća on će Vam odgovoriti NE! Hladnoća ne postoji, jer hladnoća je samo odsutnost topline. Ako pak pitate Ahumanunha postoji li tama, on će Vam opetovati NE! Tama ne postoji, jer tama je odsutnost svijetla.

Ako pak pitate Athumanunha postoji li zlo … odgovor znate! NE! Zlo ne postoji, jer zlo je samo odsutnost dobroga …


Neka četir' satnika iznesu Hamleta kao ratnika!
Jer on bi, pokazao se, zbilja, pravi kralj,
Da osta u životu. Nek vojnička svirka i obredi
ratni za njega glasno progovore sad!
Nosite tijelo! Ovaj prizor tužan za bojište
lijep je, al' ovdje je ružan.
Haj'te zapovijedite vojnicima paljbu!