Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

'Tirani Južnog neba'

'Tirani Južnog neba'

U grboslovnom bestijariju (Katalog grboslovnih životinja) pojavljuju se razne mitske životinje, a jedna od njih je i zmaj. U početku grboslovlje (srednjovjekovno) zmajeve prikazuje kao dvonožne, ali i četveronožne.

No, u kasnom srednjem vijeku, zbog širenja bestijarija, grboslovlje je počelo razlikovati 'zmaja' (s četiri noge) i 'viverina' (s dvije noge). Viverini su povezani sa zloćom, zavišću i kugom, ali u grboslovlju simboliziraju svrgavanje tiranije (Sotone i njegovih demonskih sila).

Martin u opisima 'zmajskog grboslovlja' kao da 'kombinira' zmaja i viverina. Kuća Targaryena u svojim grbovima (kao grboslovni lik) ima zmaja. Međutim, pozornijim promatranjem ti 'zmajevi' imaju velika tijela i velika zmajska krila, ali imaju samo dvije noge!

Dakle, Martin tako 'targaryanskog zmaja' kombinira s viverinom, ali ide i dalje, pa opisuje da na kontinentu 'Sothoryosu' žive viverini koji su zmajski srodnici. Viverini ne rigaju vatru, imaju velika kožasta krila, 'okrutne' kljunove i nezasitnu glad. Viverini su krvoločniji od zmajeva iako su manje veličine.

Septoni 'Martinovog svijeta' viverine nazivaju 'tiranima južnog neba' i jedan su od razloga zašto je Sothoryos tako slabo naseljen. Iako ih naziva viverinima, 'Martinovi viverini' zapravo više podsjećaju na grboslovnu životinju 'kokatris', no, zasad o grboslovnom bestijariju toliko.

Post je objavljen 26.12.2023. u 16:21 sati.