Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Odoroslovlje

Oznake vojnih činova Kube – od ENC do FAR (drugi dio)

U ovom mom drugom dijelu o oružanim snagama Kube opisat ću i usporediti činove te rangove dočasnika i časnika pobunjeničke revolucionarne vojske koja je proizašla iz političke (revolucionarne) organizacije 'Pokret 26. srpnja' (Movimiento 26 de Julio).

Iako je taj pokret revoluciju započeo sa zastavom 'Roja i Negra' (zastava anarhosindikalista) Kubanci nisu promijenili svoju prvu zastavu iz 1935., pa tako danas zastava Kube, iako je to socijalistička (komunistička) država, nema u svojim insignijama komunistička obilježja (nema žutu ili crvenu zvijezdu, nema karakteristično crveno polje …).

Dakle, baš kao sa zastavom, tako su i oznake činova i ranga u vojsci (uz manje vremenske odmake) danas potpuno isključeni simboli revolucije (osim dva počasna čina (zapovjednik revolucije i šef revolucije).

No, dobro idem onda prvo na godinu 1959. i početak revolucije. Na samom početku kubanskog građanskog rata (revolucije) pobunjenici, gerilci, revolucionari zadržavaju postojeće činove Ustavne Vojske Kube, ali uz obavezan dodatak crveno-crnog romba i crveno-crnom trakom na kojoj je ispisano bijelim slovima '26 JULIO'.

Zapravo, pokušavaju se činovi (baš kao i u svim socijalističkim revolucijama) anulirati i nametnuti oznake dužnosti poput: zapovjednik satnije, bojne, zdruga (divizije), korpusa, vojske i revolucije.

Godine 1976. bit će te dužnosti brojčano čak i povećane (zapovjednik brigade, pa će oznaka zapovjednika divizije biti nešto izmijenjena), uvode se oznake i za pripadnike teritorijalne milicije (nešto poput teritorijalnih postrojbi koje su vezane samo za ograničeni teren), uvode se oznake za dočasnike, a niži časnici dobivaju i četvrti čin (nadsatnik).

Tako će ostati sve do 1982. kada će Kubanske revolucionarne oružane snage - Fuerzas Armadas Revolucionarias (FAR) uvesti sovjetski model oznaka.




Post je objavljen 23.06.2021. u 19:01 sati.