Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Odoroslovlje

Svevelika Vojska Donska – oznake činova i rangova kozaka

Donska Republika bila je samoproglašena država donskih kozaka koja je za vrijeme građanskog rata od 1918. do 1920. postojala u dolini Dona na području današnje Rusije i dijelova današnje Ukrajine.

Svevelika Vojska Donska utemeljena je nekoliko mjeseci nakon početka rata, odnosno nakon što je Njemačka vojska, iz susjedne Ukrajine, vojnom intervencijom likvidirala Donsku Sovjetsku Republiku.

Tu u oblasti velike rijeke Don, oblast koja je od samog početka bila jedno od glavnih uporišta antisovjetske pobune, lokalni kozaci su na svojoj skupštini za atamana izabrali proglasili bivšeg carskog generala Pjotra Krasnova, a 11. svibnja 1918. proglasili i Sveveliku Vojsku Donsku.

U početku donski kozaci su se podijelili (dio njih radije se priključio Dragovoljnoj vojsci carskog general pukovnika Antona Denjikina), a porazom njemačke 1918. donski kozaci se ujedinjuju i utemeljuju Donsku vojsku koja se zajedno s Dragovoljnom vojskom borila protiv Crvene armije.

Dakle, oznake činova (ramene daske) u potpunosti odgovaraju modelu označavanja ranga u ruskoj carskoj vojsci, a plava boja istih nepobitno kazuje da su kozaci konjanici (bore se na konjima).

Što se tiče terminologije tu imamo: kozaka i 'prikazoj' (naredbodavatelj), 'urjadnik' (urednik), 'vahmistr' (domar, narednik), 'horunži' (trčeći), 'esaul' (domaćin, šef), 'staršina' (starješina, nadzornik) … a ja ću ih komparirat s hrvatskim nazivima činova.

Na kraju, kozaci imaju samo jednog generala kojeg nazivaju 'kozački general'.




Post je objavljen 07.06.2021. u 05:11 sati.