Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Odoroslovlje

Skarlet ili grimiz boja marinaca ili topnika – kako ih razlikovati u činovima

Marinci (mornari koji se bore na kopnu), a poglavito američki (USMC) razvili su svoje karakteristične odore, ali i oznake i boje za činove.

Dakle, marinci nisu mornari, a nisu ni pješaci, pa je to zapravo iskrcajno mornaričko pješaštvo (amfibijsko pješaštvo) nastalo tijekom Američkog raza za oslobođenje od engleske krune.

Kako je boja marinaca skarletna, a topnika grimizna, te su boje u kotaču spektra vrlo blizu, zapravo su obije nijanse crvene jedna s dodatkom narančaste, a druga ljubičaste, teško se i razlikuju na prvi pogled.

Razlikovati oznaku čina marinca od oznake čina topnika (bez obzira što su im insignije iste) i nije tako teško ako se prate ostale razlike.

Naime, marinci nikada nisu nosili epolete ili naramenice, već su od samog početka ustemeljenja težili prema oznaci ramena (splet vrpci).

Niži časnici imaju troplet vrpci, a viši časnici četveroplet vrpci. Poručnik i bojnik nemaju insigniju čina, a ostali insigniju ističu na najnižem (prvom) kružnom spletu vrpci.

Bluza, tunika ili kaput su u jednoj boji, a hlače su u drugoj boji što ih opet razlikuje od ostalih grana vojske gdje su hlače u istoj boji gornjem dijelu odore.

Pokrivalo za glavu je kapa kod marinaca, dok kod ostalih grana uz kapu može biti i šešir.

Sve u svemu zornije razlike vide se na donjoj slici.




Post je objavljen 05.06.2021. u 08:05 sati.