Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Odoroslovlje

Oznake činova vojske Republike Kine (Kuomintanga) – građanski rat

Politizacijom vojske Republike Kine započet će Kineski građanski rat (1927. do 1950.) koji će iznjedriti 'dvije vojske Kine' – Nacionalnu revolucionarnu vojsku i Narodnooslobodilačku vojsku.

Dakle, usporedit ću oznake činova te dvije vojske gdje će jedna ostati pod utjecajem zapadnog modela, a druga pod utjecajem istočnog modela.

Zapravo, model sustava označavanja ranga časnika Kineske vojske počiva na germanskom modelu gdje je usvojen sustav 3-3-4-3-4. Ovaj sustav i model oznaka ostat će u Nacionalno revolucionarnoj vojsci dok će Narodnooslobodilačka vojska preuzeti sustav i model 3-4-4-3-3.

Sukobom Chiang Ching-kuo, koji je pod utjecajem Sovjetskog Saveza i Sun Li-jena, koji je školovan u Američkom vojnom institutu u Virginiji, započela je 'politizacija Kineske vojske'.

Rat je završio pojavom dviju Kina (kontinentalne komunističke i otočne kapitalističke), pa pobjednika nema. Zapravo, vojnički gledano, pobijedila je 'komunistička Kina', ali 'kapitalistička Kina' opstala je samo zahvaljujući izdašnoj pomoći zapadnih sila.

Danas su modeli sustava označavanja činova u vojskama Kine postali gotovo jedinstveni. Tako kontinentalna Kina razvija svojevrsnu mješavinu ruskog i japanskog sustava oznaka, a otočna Kina sve se više okreče zapadnom (američkom) sustavu oznaka činova.

Kako je to sve zapravo počelo pokušao sam prikazati na donjoj slici nekakvom međusobnom usporedbom oznaka činova.




Post je objavljen 19.06.2021. u 15:37 sati.