Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

12.05.2024., nedjelja

Dan 809.

Placenici
Slika: https://liveuamap.com/en/2024/8-may-ukrainian-air-defense-shot-down-33-of-45-kh101-cruise

U noći 7./8.5. napadnut je opet elektroenergetski sektor UKrajine. Pogođene su termocentrala Dobrotvor kod Lavova, zatim TC Burštin (Ivano-Frankovsk), TC Ladižinska (Vinica) i TC Sredneprovska (Dnjepropetrovsk). Ministar energetike Ukrajine German Galuščenko navodi da su još pogođeni dijelovi mreže u Poltavi, Kirovogradu i Zaporožju. Nije jasno s čime je sve to pogođeno, kad je slavna UKro-PZO većinu poobarala te noći. Oborili su tako 20 od 21 Gerana, 33 od 45 krstarećih H-101/555, 2 od 2 rakete H-59/69 i 4 od 4 Kalibra. Prošli su im jedan Kinžal, dva balistička Iskander-M, jedan krstareći Iskander-K, jedan Geran i 11 krstarećih H-101. Oborili su im navodno 59 od 76 lansiranih oružja s učinkovitošću od visokih 78%. Međutim, malo je vjerojatno da je samo 16 oružnih sustava daljinskog djelovanja koji su prošli PZO, izazvalo tako veliku štetu na elektroenergetskom sektoru Ukrajine. U skladu s onom da je prva žrtva svakog rata - istina.

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/97808

Dana 9.5. u Moskvi je održana vojna parada povodom 79. obljetnice poraza nacističke Njemačke. Već sljedećeg dana pokrenut je prekogranični napad na Harkovsku regiju. U svega dva dana nova Ruska operativna grupa "Sjever" zauzela je preko 110 km2 teritorija i desetak naselja. Streleče, Krasnoje, Pilnaja, Borisovka, Ogurtsovo, Morohovec, Olejnikovo, Gatišče, Tikhoe, Zelenoe i Starica su imena koja se pritom spominju. Borbe se vode za Lipci i Volčansk. Zapad takav brzi prodor Ruskih snaga pravda s podatkom da još nisu stigli do glavnih Ukrajinskih obrambenih linija (crna linija na karti iznad). S druge strane Ruski izvori govore kako u borbu još nisu uvedeni glavni dijelovi borbene grupe. Otvaranje te nove bojišnice prema Harkovu za cilj ima odmicanje Ukrajinskog topništva od Belgoroda koji je stalna meta njihovih napada. Drugi cilj im je razvlačenje UAF-a sa ciljem slabljenja obrane u regiji Donjeck.

Placenici
Foto: Manga

Dok se bitke za Harkov i Rafah tek trebaju razviti, kod nas je održan prvi prikaz široj javnosti novog lovca Rafale C F3-R na događanju pod nazivom AirVG 2024. Uz Rafale br.153 na statičnom dijelu izložbe prikazani su MiG-21UMD br.165, Perešinov MiG-21R br.26112, Pilatus PC-9 br.065 i Zlin 242L br.405. Nasuprot njima na zapadnom dijelu stajanke izložena je helikopterska tehnika od Bell 206B3 br.604, preko OH-58D Kiowa Warrior br.329, UH-60M Blackhawk br. 231, Mil Mi-171Š br.222 do AS532 Cougar reg.H3-72 iz sastava 15. zrakoplovne brigade Slovenske vojske. Na južnom dijelu stajanke izložena tehnika koja se mogla dotaknuti i razgledati iznutra bila je "ex-Jemenski" MiG-21 bisD br.133 uz tri jedrilice članova aerokluba Velika Gorica (Eiri-Avion PIK-20, Scheibe SF-25 Falke i Libelle CL-205). Iza njih su postavljeni izvidnički bespilotni sustavi Orbiter 3 iz sastava Vojnoobavještajne bojne.

Placenici
Foto: Josip Kopi/MORH

Letački program je otvorila akrogrupa "Krila Oluje". Program su nastavili Zlin 242L br.402, pa zatim helikopteri Mi-171Š br.220 i dva OH-58D u prikazu spašavanja oborenog pilota iza neprijateljskih linija. Konačno zasebno polijeću MiG-21bisD br.116 i Rafale br.150, te prikazuju svoje letne mogućnosti. Unatoč svoja dva motora Rafale nije uspio s bukom nadmašiti jednomotorni "grmeći štap" pod upravljanjem brigadira Christiana Jagodića. Jednog od nekolicine pilota 21-ca koji još uvijek štite naše nebo, a koji će u letačku mirovinu otići do kraja godine zajedno s tim legendarnim lovcem koji nam je toliko omogućio od 1992. do danas. Nadajmo se da će njihovi nasljednici s Rafalima uspješno nastaviti i nadograditi njihove mogućnosti. Potpuno promašeno nakon njih nastupa Bell 206B3 br.603 s odličnim letačkim programom i još jednom "Krila Oluje" prije svog preleta na Zemunik. WW3 se nastavlja...

Placenici
Foto: Dule

06.05.2024., ponedjeljak

Dan 803.

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/96960

U proteklih šest dana u regiji Donjeck (dio Ruske federacije od referenduma 2022. godine) oslobođena su naselja Arkhangelskoj, Kotljarevka, Kislovka i Urožajnoj. Nastavljene su borbe za Časov Jar, Krasnogorivku, Kalinovo, Netailovo, Tabaevku, Novoaleksandrovku, Sokol, Novopokrovsk i Harkovski Pesčanoj. Nakon kraće pauze u noći 3./4. svibnja na ciljeve u Ukrajini su nanovno poletjeli bespilotni Gerani. Iako ih slavna Ukrajinska PZO sve obara, pogotke i sekundarne eksplozije bilježe tvornica dronova u Harkovu, tvornica drvenarije u Nikolajevu i zborište vojne tehnike/ljudstva u Krasnom Limanu. Iste noći UAF je lansirao četiri projektila ATACMS prema Krimu, koje je uspješno presrela Ruska PRO. Naredne noći 4./5. svibnja Ukrajinska PZO je još učinkovitija s obaranjem 23 od 24 lansirana Gerana. Navodno su u Donjecku oborili i jedan Su-25. Za svoje tvrdnje Kijev ne pruža nikakve dokaze, zadržavajući svoju vjerodostojnost u dosadašnjoj kategoriji "majke mi".

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/96957

Jučer dva Kinžala pogađaju kemijsku tvornicu kod Pavlovgrada u kojoj se proizvodilo raketno gorivo, a pogotke s Iskanderima bilježe industrijske zone Odese i Harkova. Iz pogona je izbačena i termoelektrana Slavjansk. Protekle noći opet polijeću Gerani, koje UKro-PZO obara 12 od 13. Začudo taj jedan koji je prošao isključuje struju i vodu u cijeloj regiji Sumi. Za to vrijeme Ukrajinski dronovi i dalje ubijaju civile u regiji Belgorod. Uglavnom sve se nastavilo uobičajeno osim pristizanja 100 pripadnika Legije stranaca u Slavjansk. Ako je vjerovati Asian Timesu to je prvi dolazak zapadnih vojnika u Ukrajinu. Koji će se vrlo vjerojatno provesti kao i ranije pristigla zapadna tehnika. Pa je tako prikazan snimak pogađanja i uništenja sedmog M1A1SA Abrams.

Placenici
Karta: https://t.me/intelslava/59137

Od ostalih vijesti izdvajam jučerašnju izjavu jednog Europskog admirala o njihovoj sposobnosti provedbe sadašnje misije u Crvenom moru. Danas je IDF počeo s kampanjom protjerivanja Palestinaca s juga grada Rafah, što je jasan pokazatelj početka skorog napada na taj grad. Koliko će to još odnijeti života Palestinskih civila, žena i djece doznat ćemo očito u danima koji slijede. Na osobnom planu obuke odrađeno je uvježbavanje na streljani za kratko naoružanje. S brzom paljbom uz prenošenje ciljanja između silueta, ispražnjena su četiri spremnika. Pritom je kombinirano ciljanje s mehaničkim ciljnikom i laserskim pointerom, odnosno uz ciljanje s jednim i oba oka. Obuka se kao i WW3 nastavlja...

Placenici

01.05.2024., srijeda

Dan 798.

Placenici
Karta: https://t.me/intelslava/58666

Ruska vojska nastavila je svoj napredak po terenu. Od prošlog javljanja zauzeli su naselja Paraskovijevku, Novokalinovu, Keramik. Borbe se vode kroz Krasnogorivku, Netailovo, Časov Jar, dok su se s borbama primakli nadomak Novoaleksandrovci, Novopokrovsku i Harkovskom Pesčanoju. Tu taktiku neki nazivaju "napadi rapirom" pošto nalikuju na ubode tog tankog mača. S tim dubokim prodorima u pozadinu protivnika, presjecaju se vitalne prometnice odnosno opskrba bojišnice. Veći udar po elektroenergetskom sektoru zapadne Ukrajine izveden je u noći 26./27. travnja s lansiranjem devet krstarećih raketa H-101/H-555 s Tupoljeva Tu-95, devet vođenih raketa H-59/H-69 sa Suhoja, četiri hiperzvučna Kh-47M2 “Kinžal” s MiG-31K, osam krstarećih "Kalibar" s plovila u Crnom moru i dva blistička Iskandera-K. Iako bombarderi Tu-22M3 i dalje ne lete, elektromreža Ukrajine je pretrpila nova teška oštećenja s pogocima u termoelektrane Krivi Rog, Burštin i Pridneprovsk.

Placenici
Karta: https://t.me/Slavyangrad/95767

Te iste noći Ukrajinci napadaju s dronovima, pa iako ih Ruska PZO obara čak 68, neki od njih prolaze. Pogađaju rafineriju Slavjansk na Kubanu i aerodrom Kuščevskaja kod Krasnodara pri čemu im uništavaju nekoliko Suhoja. Od tada su razmjene projektila nastavljene dan za danom u nešto slabijem obimu, ali je skoro nemoguće nabrojati sve što su Rusi pogodili od podzemnih spremišta plina, preko skladišta goriva i streljiva, koncentracija tehnike i ljudstva, do zapovjednih središta. Kijev je izveo tri napada s balističkim raketama ATACMS na Krim, od čega je najmasovniji s 12 raketa zabilježen 30. travnja. Učinak po aerodromima Džankoj i Hvardijsk nije poznat, ali se zna da su ATACMS-i bili punjeni s kasetnim streljivom. Nasuprot tome Rusi objavljuju snimak pogađanja još jednog lansera HIMARS/ATACMS-a kod Krasnog Limana s bespilotnim Lancetom i nesvakidašnje prolijetanje jurišnog Su-25 uz izvidnički dron.

Placenici
Snimci: https://t.me/Slavyangrad/95590

Noćas je u Odesi pogođeno zapovjedništvo Ukrajinske operativne grupe "Jug", dok je danas započeo napad i na Arkhangelskoj iz dva pravca - Očertina i Keramika. Od ostalih bojišnica Jemenski Hutisti su imali plodan tjedan pogodivši više brodova, dok IDF nastavlja gomilati tehniku prema Rafahu. Na osobnom planu obuke nastavljeni su radovi na avionima Slepcev Storch i Dimona. Kao rezultat završetka radova uspješno je zapušten motor Dimone koji nije paljen od 2018. godine. "Bubin" VW bokser-motor 2.0 iz 1984. godine upalio je iz prve. Nakon toga je na sajlama podešen da drži 800 okretaja u leru do maksimalnih 3200. Po završetku radova za nekoliko tjedana navedena motorna jedrilica Dimona bit će stavljena na prodaju za cca 38.000€. Danas povodom obljetnice VRO Bljesak, lovački dvojac s Rafalima izvršio je jednosatnu rutu Savom do Vukovara, pa Dunavom i Dravom nazad, dok je jedan Rafal odletio obalom do Dubrovnika. WW3 se nastavlja...

Placenici

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.