Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

25.08.2023., petak

Dan 548.

U tjednu za nama najznačajniji događaji su bili smjena generala Surovikina s mjesta zapovjednika zrakoplovstva u SVO i dan kasnije zrakoplovna nesreća u kojoj gine vrh Wagnera na čelu s Jevgenijem Prigožinom. Većina nije povezala ova dva događaja, ali među njima bi moglo biti izravne sveze. Naime nagađa se da je Surovikin bio mozak u pozadini te lipanjske pobune Wagnerovaca. Tijekom Wagnerovog marša na Moskvu, posada jednog Pantsira S1 u leasingu od MORF-a, obara čak tri Ruske letjelice pri čemu gine 14 zrakoplovaca. Zrakoplovstvo uzvraća s bombardiranjem kolone pri čemu gine 30 plaćenika. Nakon toga se Wagnerova kolona zaustavlja, Suvorikin naglo nestaje iz javnosti, Lukašenko posreduje i ugošćava Wagner, FSB povlači optužnicu protiv Prigožina, pa isti nazoči sastanku s Putinom 29.6. zajedno s ostalim vojnim podizvođačima. Wagner se zatim povlači iz SVO, vraća tehniku MORF-u, pa iz Bjelorusije kreće na novu Afričku turneju. Izgledalo je kako su nesporazumi izglađeni, ali u biti konačno su zaključeni tek 23.8. s padom aviona Embraer ERJ-135BJ Legacy 600 (reg. RA-02795). Očevici su zabilježili nekontrolirani pad aviona bez jednog krila, vrlo nalik onom Il-22 od prije dva mjeseca. Wagner je obezglavljen, a uskoro će biti restrukturiran te predan na upravljanje nekom podobnijem poduzetniku.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/60110

Za to vrijeme EU nastavlja trpiti štetu i inflaciju uslijed proturuskih sankcija. Samo u srpnju/julu zabilježena su rekordna 1092 bankrota među privatnim poduzetnicima Eurozone. Istodobno marionetska "EU vlada" odobrila je novu tranšu novčane pomoći Ukrajini tešku 1,5 milijarde €UR-a. U skladu s tim i Vlada RH je odobrila slanje nove vojne pomoći Kijevu teške 30 milijuna €UR. U danima koji slijede valjda ćemo doznati bez čega sad ostajemo? Jer nije još puno toga ostalo za podijeliti. Možda preostalih 10.000 tona minsko-eksplozivnih sredstava, 250 tenkova T-55 i oklopnih transportera M-80? No da ne pomislite kako smo mi nešto posebno, Ameri to rade svima. Tako su Bugare nedavno nagovorili da im proslijede svojih 100 oklopnjka BTR-60. Procurilo je danas kako su i Grci raskinuli ugovor s Rusima o održavanju PZO sustava Strela-AKM i Tor-M1. Za pretpostavit je kako će posljedično navedeni PZO sustavi uskoro put Ukrajine. Strašno je što sve Rusi trpe od nas i svoje "pravoslavne braće". WW3 se nastavlja...

21.08.2023., ponedjeljak

Dan 544.

U noći 13/14.8. s krstarećim Kalibrima i bespilotnim Geranima uništavana je luka u Odesi. Noći 14/15.8. strateški raketonosci Tupoljev su izvršili do tad najače djelovanje po vojnoj infrastrukturi oko Lavova još od početka SVO. Pritom ginu trojica Šveđana u SKF tvornici ležajeva u Lutsku. Kad radiš za vojsku, legitiman si vojni cilj. U noći 15/16.8. s Geranima je razarana riječna luka Reni kod Odese, dok je s raketama zasuta i industrijska zona Dnjepropetrovska u kojoj je navodno skrivana zapadna vojna tehika. Kad smo je se već dotakli, na putu prema linijama su prvi put uočeni Britanski tenkovi Challenger 2 s protudron dodacima na kupoli. To bi značilo da Kijev u kotao Zaporožja uskoro baca svoju posljednju postrojbu iz strateške pričuve. Zračnodesantna 82. brigada VDV-a broji oko 2000 boraca koji se prevoze u oklopnim Marderima i Strykerima. Vojna elita, ako to uopće još postoji u redovima UAF-a. Što se poklapa s nedavnom izjavom ministra Šojgua - "Vojni resursi Ukrajine gotovo su iscrpljeni". Pritom Rusi nezaustavljivo napreduju prema Kupjansku, pa su 20.8. na dan njihovih Zračno-svemirskih snaga ušli u Sinkovku.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/59082

Dana 17.8. Kijev prijavljuje obaranje dva helikoptera Ka-52 što bi trebalo značiti da je UAF-u stigla nova količina zapadnih PRSPZO. U noći 17/18.8. bilježe se u Crnom moru novi napadi pomorskim dronovima na Rusko brodovlje, te novi napad s bespilotnom letjelicom na Moskvu. Dan 19.8. bilježi se napad dalekometnim oružnim sustavom na zgradu kazališta u Černihivu gdje se održavao nekakav sajam bespilotnih letjelica. Turci javljaju o 20 poginulih Ukrajinaca, 50 poginulih stranih specijalista i još 50 ranjenih. Brojni napadi Ukrajinskih dronova na Ruski teritorij taj dan uspijevaju proći prema aerodromu Soltsi u Novgorodskoj oblasti, pa na zemlji uništavaju bombarder Tu-22 Ruskih Zračno-svemirskih snaga. Prvi je to uništeni bombarder MORF-a.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/59584

Tog dana je i ranije spomenuta 82. zračnodesantna brigada UAF-a poslana u svoj prvi napad u kojem gube 190 ljudi (skoro 10% sastava). Postrojba koja izgubi 30% ljudstva se povlači s bojišta, popunjava i prolazi novi ciklus obuke. Postrojba s gubicima 50% se rasformira i njeno ljudstvo se raspoređuje u druge zdrave postrojbe. Ovakva razina gubitaka samo potvrđuje raniju tezu o moderiranom sukobu slonova sa ciljem podjele Ukrajine. Jer kako drugačije objasniti svu zapadnu vojnu pomoć na principu "premalo i prekasno"? Koja osim što Rusima nanosi štetu, treba isprazniti skladišta Nejtoa, čije zanavljanje će US-vojnoj industriji donijeti silne novce. U principu taj plan se pokazao dobrim za Amere nakon oba svjetska rata. Pa su Nizozemskoj i Danskoj odobrili preobuku pilota Kijeva i isporuku lovaca F-16.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/77984

Međutim ova ekonomska kriza koja se valja na obzoru zasigurno će u tu formulu "EU plaća, USA profitira" unijeti neke nove varijable. Posebice u sferi zaključivanja postojećeg sukoba u Europi, a zatim prebacivanja glavne bitke na Pacifik. Jer jedina stvarna ugroza US hegemonije i ekonomije dolazi od velike Kine. Države sa kontinuitetom civilizacije kroz 6000 godina. Kako će se sve to u konačnici odviti, možemo samo iščekivati. Oni imaju satove, ali mi imamo vrijeme - izreka je s kojom su se Afganistanci tješili tijekom dvodesetljetne US okupacije 2001-2022. Izreka se na kraju pokazala točnom. Amerika je tijekom tog angažmana potrošila nevjerojatnih 2,313 trilijuna U$D ili 2313 milijardi dolara. Imali su sva čuda tehnike i resurse, ali uporni Afgani su imali vrijeme. Na kraju su dočekali svoju slobodu, dok se nestrpljiva Amerika prebacila na maltretiranje drugih naroda i država. Ako nastave po tom slijedu, Kina će im biti najveći zalogaj do sada. A svi znamo kako to može završiti s prevelikim zalogajima. WW3 se nastavlja...

12.08.2023., subota

Dan 535.

Pitanje koje se načelo u prethodnom postu s olujanjem mozgovlja na našem forumu je dobilo i odgovor. Strane podmornice morale bi biti platforme s kojih se lansiraju pomorski dronovi Kijeva. Očito još jedan "black ops" u režiji zapadnih sila. Rusi su od tada isporučivali udare po Ukrajini s valovima Iskandera u noći 8.8., pa s Geranima u noći 10.8., da bi jutra 11.8. nastavili udare s hiperzvučnim Kinžalima. U razmacima između tih masovnijih udara bilježe se i pojedinačni udari poput onog 9.8. na zapovjedništvo 47. mehanizirane brigade UAF-a kod Orehova s UMPK navođenom FAB-ovkom od 1,5 tone. Zanimljiv je i napad s Iskanderom predvečer 10.8. na hotel u Zaporožju u kojem navodno gine 45 stranih plaćenika dok je 70 ranjeno. Naravno zapadnim medijima se opet prodaje priča o stradavanju djece koja su u tom hotelu imala ljetni kamp. Za to vrijeme Kijev pokušava s dronovima napadati Rusiju (noćas ih je na Krim poletilo čak 20), uz uzaludne "mesne" napade prema Rabotinu, Urožajnu i Artemovsku. Dok tamo nema pomaka na linijama, značajno gube teritorij prema rijeci Oskol i Kupjansku. Koliko je situacija na tom dijelu bojišnice ozbiljna dokazuje nam zapovjed o obvezatnoj evakuaciji čak 53 naselja istočno od Kupjanska.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/50504

Za to vrijeme ulazak Njemačke u recesiju odrazio se izravno na našu turističku sezonu. U grubo turistički srpanj nam je podbacio 15%, a kolovoz čak 25%. Po cestama i plažama gotovo da i nema Njemačkih tablica. One koje vidiš i čuješ su naši i Bosanci koji arbajtaju po Dojčlandu. Jer kad kriza dolazi, Švabo se odriče luksuza i disciplinirano steže remen. Naučila ih je to povijest s dva izgubljena rata u prošlom stoljeću. Ulazak Njemačke i većeg dijela Eurozone u recesiju je samo uvertira u ono što slijedi. Jer prema određenim pokazateljima tipa proizvodnja nafte u SAD-u, na obzoru im se ne valja deflacija, nego ona stagflacija. Istodobno Bajden nastavlja s "bagerima" ubacivati novce US poreznih obveznika u već izgubljeni rat u Ukrajini. Pa se Kongresu obratio s novim zahtjevom teškim 40 milijardi U$D. Dio tih novca planira preusmjeriti Tajvanu, kao sljedećoj pozornici za sraz slonova. Iako je do planiranog zaoštravanja s Kinom još sve moguće s obzirom na predstojeće US-predsjedničke izbore. Međutim kad se jednom pokrene ovakav negativni ekonomski zamašnjak, gotovo je nemoguće zaustaviti njegovu inerciju. Uostalom jel vam uopće poznat obrazac kriza-rat?

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/50436

Ekonomska kriza 1907. bila je predigra za I. svjetski rat (WW1) koji je počeo bez zadrške sedam godina kasnije 1914. godine. Kriza krajem 1929. godine pripremila je teren za II. svjetski rat, koji je neslužbeno započeo nakon sedam godina s anšlusom Austrije i Sudeta 1936. godine. Službeni početak WW2 bio je napad na Poljsku još tri godine iza. Sedam godina od ekonomske krize 2008. godine imali smo neslužbeni početak WW3 tijekom 2015. godine u Ukrajini, a tri godine nakon toga stiže i službeni početak III. sv.rata. Dogodilo se to točno 6.1.2018. kad je 13 dronova iz pravca Sredozemlja napalo Ruske baze u Siriji - Hmeimim i Tartus. Bespilotne su bile upravljane s USN aviona P-8 Posejdon. Bio je to prvi izravni sraz Amera i Rusa, ali koji se nakon toga ipak nastavio preko posrednika (proxy-a), plaćenika i povremeno dronova. Službeno za sada nema poginulih pripadnika njihovih vojski. No unatoč tome taj proxy-WW3 se nastavlja i kroz ovu šestu godinu. S tendencijom skorog širenja i na "Crni kontinent". Jel to možda povezano sa činjenicom da ih se tamo najmanje cijepilo protiv Covida? Jer svim Covid-cijepljenima će "račun" biti isporučen kažu za tri do pet godina od unošenja u organizam. Baš zato treba s što krvavijim ratom u Africi reducirati i njihovu necijepljenu populaciju. WW3 se nastavlja...

07.08.2023., ponedjeljak

Dan 530.

Dana 4.8. MORF daje pregled gubitaka UAF-a u posljednja dva mjeseca tj. od početka takozvane pješačke ofenzive prema Krimu. Gubitak od 43.000 vojnika ne obuhvaća ranjene strane plaćenike koji su evakuirani u bolnice u inozemstvo i vojne osobe koje su stradale u pozadini tijekom brojnih udara s dalekometnim oružnim sustavima. Uz to UAF je izgubio preko 4.900 komada razne vojne opreme od čega 26 aviona, 9 helikoptera, 1831 oklopnjak (25 tenkova Leopard 2, 7 AMX-10 i 21 Bradleya) i 747 primjeraka topništva (76 US haubica M777 uz 84 samohodne haubice iz SAD, Francuske i VB). Od početka SVO ukupni gubici UAF-a do sada su 458 aviona, 245 helikoptera, 5.534 bespilotne, 428 sustava PZO, 11.143 tenkova i oklopnjaka, 1.143 VBR-a, 5.778 komada topništva i minobacača, te 12.098 raznih vojnih motornih vozila. Dok se nastavlja tarapana na našem kontinentu, priprema se pozornica i za skoru depopulaciju Afrike. Nadajmo se da toga neće biti pošteđeni ni oni koji sve to kuhaju.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/75937

U noći 3.8. s pomorskim dronom napadnuta je Ruska luka Novorusijsk i oštećen vojni desantni brod "Olenegorski Gorniak". Dvije noći kasnije kod Kerčkog mosta dron udara u tanker "Sig" i teško ga oštećuje potapajući mu strojarnicu. Taj tanker je nedavno dostavljao gorivo vojsci u Siriji. Bilo bi zanimljivo doznati s kojih su to brodova tj. platformi Ukrajinci lansirali navedene pomorske dronove s obzirom da ratne mornarice više nemaju. Pokušajte sami izvući zaključak tko onda lansira dronove prema Ruskim brodovima? Od tog popodneva 5.8. Rusi pokreću masovne daljinske udare po području cijele Ukrajine, a koji se nastavljaju kroz noć 6.8. Prema Ukrajinskim izvorima na njih je poletjelo 70 sustava (27 Gerana, 20 Kalibara, 20 H-101/555 i 3 Kinžala, dok ih Ruski izvori navode 84 što uključuje i djelovanje s Iskanderima koje Kijev ne navodi. Pritom je razarana ZB Starokonstantinov, željeznička čvorišta, skladišta streljiva i brojna industrijska postrojenja u kojima Kijev skriva vojnu tehniku.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/58109

Kijev te iste noći pokušava napad s dronovima na Moskvu, ali ni jedan ne uspijeva proći Rusku PZO. Naravno po običaju Rusi javnosti prikazuju ostatke oborenih letjelica. Sutra 6.8. tijekom dana UAF s najmanje šest taktičkih bombardera Su-24 lansiraju čak 12 SS-krstarećih Francuske inačice SCAPL-EG (Systeme de Croisiere Autonome a Longue Portée – Emploi Général) prema mostu koji povezuje Hersonsku oblast s Krimom. Ruska PZO obara čak devet tih dalekometnih krstarećih projektila, dok tri uspijevaju proći, te pogoditi most Čongar i tamošnji plinovod. Guverner Hersona Saldo izjavljuje da most nema nikakvu vojnu važnost, te da su popravci već u tijeku. Na osobnom planu obuke ovaj vikend smo odpauzirali. Subotu zbog obilne kiše koja se ispadala u Dalmaciji, a nedjelju zbog državnog vrha koji nazoči Sinjskoj Alci. Jer kad su oni tamo sportski aerodrom Sinj se zatvara. Da ne bi neki lik iz Al'Qaide nedajbože oteo avion i s njim se obrušio na VIP ložu na trkalištu. Pa je njihove sigurnosti radi LDSS tijekom Alke zatvoren za letenje. Iako tamo i danas lete ljudi koji su prvi poletjeli u obranu Domovine. WW3 se nastavlja...

01.08.2023., utorak

Dan 524.

U prethodnom postu je spomenut uspješno izveden UAF-ov napad sa četiri SS-krstareće rakete koje dva Su-24 ispaljuju na Krim. U popodnevnim satima tog istog 26.7. Rusija navedeno kažnjava s grupom od čak 12 raketonosaca Tu-95 koji ispaljuju svoje krstareće rakete H-101 i H-555. Pridružuju im se balistički Iskanderi i navodno čak 10 Kinžala lansiranih s MiG-31. Navedeno je teško provjeriti, ali navodno su u tom napadu teško oštećena tri aerodroma na zapadu Ukrajine s kojih su prethodno polijetali Su-24 naoružani Storm-Shadowima. Dva dana kasnije 28.7. Kijev s prerađenom PZO raketom S-200 pogađa Ruski grad Taganrog i pritom ranjava 12 civila. Za osvetu Ruski Iskander uništava 8-katnu zgradu SBU-a u Dnjepropetrovsku.

Placenici
Slika: https://t.me/DDGeopolitics/75045

Razmjena se nastavila i sljedećih noći sa Ruskim gađanjem škola, fakulteta i sportskih dvorana koje UAF koristi za smještj vojske. Međutim zadnje dvije noći za redom izvršeni su napadi i s dronovima na Moskvu. Iako ih većinu odrađuje Ruska PZO, razbijaju se prozori na neboderima poslovnog središta "Moskov City". Iako nemam uvida u ostatke dronova, logično je za pretpostavit da navedene akcije izvodi neka lokalno infiltrirana grupa, što u narodu dodatno narušava ugled Ruskog političkog i vojnog vrha. Pa tako dok zapad uglavnom poseže za propagandnim oružjima, Rusi na terenu nastavljaju posao demilitarizacije UAF-a. Ako je vjerovati Macgreggoru, Kijev u pričuvi ima još svega 10 pješačkih brigada. Nakon toga su banana.

Placenici

Kod nas se pokušalo nastavit s obukom na Moranu, ali zbog izostanka mog prvog nastavnika letenja to baš i ne ide po planu. Čovjeku nije ništa za zamjerit jer ima zdravstvenih problema u obitelji. Međutim kad cijeli dan provedeš na livadi i jedva uhvatiš 8 minuta leta na kraju letačkog dana, onda nešto treba mjenjat. Za razliku od lani, ove godine se ne uzbuđujem previše. Opcija B je skori dolazak jednog instruktora koji mi nešto duguje još od 1995. Opcija C koja se gura paralelno, je pokušaj leta na školsko-borbenom mlažnjaku G-2 Galeb. Iako do sada prikupljeni podaci ne ulijevaju previše povjerenja, uspijem li u realizaciji toga bit ću prvi koji je napravio let na njemu osim vlasnika. Bilo bi to napokon ostvarenje dječačkog sna o letu na mlaznoj ptici. Za ostvarenje snova nikad nije kasno.

Placenici

Čak i kad znaš da je to opasan sport, koji redovito uzima svoj danak. Tako samo dan nakon mog zadnjeg leta, na tom istom aerodromu kodne oznake LDSS strada Cessna 172 iz susjednog AK Split. Iako je nakon otkaza motora na polijetanju, kolega Nenad iz Smedereva (sa cca 3000 sati naleta) učinio sve što je mogao, ipak je avion 9A-DMA nepovratno oštećen. U prinudnom sletanju je i njemu napukao kralježak. Drugi član posade Kožuh je prošao bez ozljeda. On je sin mog drugog nastavnika letenja s jedriličarske obuke iz 1990. godine. Njemu je bura prošlo ljeto uništila jedrilicu na Sinjskom aerodromu. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: https://image.dnevnik.hr/media/images/1104xX/Jul2023/62600968-avionska-nesreca-u-sinju.jpg

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.