Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

25.02.2022., petak

Rat u Ukrajini 3.0


Davne 1991. kad se raspao SSSR, Ukrajina je prva izašla van. Bila je tada 3. nukelarna sila svijeta nakon Rusije i SAD-a. Nagovaraju ih predati taj N-arsenal Rusiji i potpisan je sporazum da Ukrajina nikada više neće biti dio nekog vojnog saveza (istočnog ili zapadnog). Uz Ukrajince, sporazum su kao garantori potpisale Rusija, SAD i UK. Taj sporazum je jednostavno zgažen 2014. godine kad je CIA izravno vodila obojenu revoluciju kontra predsjednika Janukoviča (kao osvetu Rusiji za Siriju). Tada na vlast u Kijevu dovode prozapadnjake, koji Ukrajinu otvoreno guraju prema EU, ali i NATO-u. Znači stvar je kristalno jasna svakome tko ima minimum poznavanja materije. Rusija nema izbora nego s referendumom vraća Krim koji joj je dekretom oduzet 1954., a zatim pruža vojno-tehničku potporu narodnoj pobuni na istoku zemlje.

Placenici

Dva nastavka građanskog rata na istoku zemlje završeni su 2015. sa sporazumom "Minsk2", koji Kijev ne implementira punih 8 godina. Kad je postalo jasno da ga nikad neće primjenit, Moskva 22.2.2022. priznaje regije Lugansk i Donjeck kao samostalne. Na temelju potpisanih ugovora s njima, dva dana kasnije počinje napad Rusije na vojne instalacije Ukrajine. U svega 24-sata pogodili su im 84 vojarne od čega 11 aerodroma, uništivši letjelice, sustave PZO i radare. Tim "blitzkrigom" počupali su im zube tj. otupili oštricu vojske. Bez zrakoplovstva Ukrajincima preostaje jedino ginuti na otvorenom u srazu sa moćnijim Ruskim tenkovima, koji imaju potporu iz zraka. Druga opcija je povući se u šume i gradove, te od tamo nastavit sa partizanijom. Dugoročno partizanija ne ide na ruku osvajaču. Ameri su tu lekciju 20 godina utvrđivali u Afganu.

Placenici

Stoga već danas (drugi dan napada) Zelenski šalje poziv Putinu za nove pregovore o vojnoj neutralnosti Ukrajine. Par sati prije toga je pozivao sve Europljane sa vojnim iskustvom da im dođu u pomoć. Dok ti isti Ukrajinci u 100-kilometarskim kolonama s automobilima napuštaju Kijev. Zato je posebno iritantno slušati u domaćim medijima kako su oni žrtve agresije poput nas 1991. Ponovimo stoga još jednom činjenice o agresiji na Hrvatsku. Zeleno svjetlo za napad, Slobi je dao osobno James Baker tijekom posjete početkom 1991. Dok je "vožd" stvar operativno zakotrljao, eto nam ljeta i "balvan revolucije". "Dobri zapad" nam od tada uvodi embargo na uvoz naoružajnja, dok nam "zla Rusija" prodaje dvije eskadrile MiG-21, eskadrilu Mi-24 i još dvije Mi-8. To je bila (i ostala) kralježnica HRZ-a, zahvaljujući kojoj su naši gardisti mogli odradit posao na terenu koju godinu kasnije. To su vam činjenice, a zaključak izvucite sami.

20.02.2022., nedjelja

Dolje i gore


Placenici

Još početkom tjedna bilo je jasno kako neće biti ništa od nedjeljnog treninga, na temelju meteo najave. Iako te dugoročne prognoze često znaju promašiti za dan, ova se pokazala točnom. Stoga se kroz tjedan pristupilo provedbi ostalih treninga. Nakon dva tjedna vojnih aktivnosti, streljana za duge cijevi je napokon otvorila svoja vrata. To je trebalo iskoristiti za održavanje pješačke trenaže. Drugi dio treninga u "gornjoj hemisferi" obuhvatio je let do sportskog aerodroma LDZK. Iako je taj aerodrom s NOTAM-om zatvoren za uporabu sve do ožujka, poslužio je za vježbe formiranja krugova, prilaze i brišuće letove iznad njegove zatvorene piste. Pa su tako zlu ne trebalo, odrađeni treninzi dolje i gore. Dok se ples slonova na istoku kontinenta nastavlja. A kad se slonovi zaigraju, nastrada trava (*afrička narodna poslovica).

Placenici

13.02.2022., nedjelja

Tamo i nazad


Placenici

Ovaj vikend smo dečke iz Pušće pozvali na jedan naš teren. Na kraju su ipak odlučili trening odraditi kod sebe, pa samo Baro i Maro odlaze do njih. Kažu bilo je dvadesetak boraca. Istodobno lijep dan i povoljnu meteo situaciju koristim za let do Čakovca i nazad. Preletao sam taj sportski aerodrom više puta, ali nikad s nogom nisam ugazio na njegovu stajanku. Od danas se i to promjenilo. Ušao sam čak i u njihov hangar slikati trenutno jedinu civilnu Utvu-75 u RH. Iako još nije u letnom stanju, njen matični AK Čakovec je uspio izvući iz "zagrljaja" MORH-a.

Placenici

Na njihovoj 9A-DIH sam poletio još ljeta 1994. kad su ih mobilizirali za potrebe HRZ-a tj. za provedbu naše selektivne obuke. Od tada, pa sve do 2007. godine su služile državi za obuku vojnih pilota. Nakon što ih je sustav izraubao, bačene su u ZTZ gdje leže već godinama. Njihovi bivši korisnici tj. aeroklubovi ih ne traže nazad, jer sadašnja ulaganja u njih prelaze njihovu ekonimsku vrijednost. Da je pravde u ovoj državi, MORH bi ih vratio aeroklubovima u stanju u kakvom su bile u trenutku mobilizacije. No znamo gdje živimo. Borba se nastavlja...

Placenici

07.02.2022., ponedjeljak

Pravo i krivo


Do subote se nije znalo hoćemo li se okupiti za airsoft. Pa odlazim u streljanu za kratko zaprljati cijev. Podmladak je isto opalio koji uz nadzor odrasle osobe. Dolaskom doma pristupamo čišćenju. Preko novoustrojene whup grupe dobivamo intel o održavanju treninga u "našoj" bivšoj Bistri 1. Nas je taman za jedan auto. Pošto trening organiziraju drugi, Mališa mora ostat doma. Znači na streljanu za pravo po zakonu može, a za gađanje sa plastičnim kuglicama kako mu se tko smiluje. No tako je to u našem paradoksalnom društvenom uređenju i nema se smisla previše trošiti na "krive Drine". Daj šta daš.

Placenici

Rano je okupljanje, pa do samog jutra ne znam na čemu smo. Tek u 06:29 stiže potvrda na moje kasnonoćne upite. Probudili su se i idemo. To je pobjednički duh. Nakon sinoćnjeg rakijanja pristupa se izvršenju zadaće. Baro se spušta pred zgradu još u balunu. Maro stiže taksijem i krećemo na teren. Pridružujemo se dečkima iz Pušće koje smo upoznali krajem prošle godine, pa naša strana broji 14 boraca. Suprotna strana broji otprilike isto, ali imaju sedam snajpera. Na tako ćelavom terenu poput Bistre 1 to doslovno ubija svaku igrivost.

Placenici

Prvu borbu kreću sa višeg dijela terena, zauzimaju središnji objekt i to je to. Tko kontrolira taj objekt kontrolira cijeli teren. Ginemo ko muhe od snajpera pokušavajući ostvariti bilo kakav napredak. Drugu borbu mi krećemo od gore, ali začudo oni su opet prvi na središnjem objektu. Nemoguće. To prkosi zakonima fizike. Prekidamo borbu i predlažemo kretanje sa ceste, tako da se vidimo. Treću borbu svaka strana zauzima jednu stranu objekta sa čime se dokazuje ranija premisa. Tek ova borba ima nekakvog smisla. Nakon dva i pol sata igre, razilazimo se oko 12:30.

01.02.2022., utorak

Doktor i Pobi


Placenici

Protekli tjedan obilježile su nam aktivnosti povezane sa vanjskim Plaćeničkim podružnicama. Prvo nam je u posjet došao Doktor sa krajnjeg juga. Na žalost zbog zatvorenosti svih prigradskih letjelišta od Lučkog, preko Bratine do Gubaševa, za let se moralo otisnuti sve do Varaždina. Zbog skorog odlaska aviona na radove u Čakovec, bilo je jedva resursa za kratki 35 minutni let, ali bolje išta nego ništa. Jer tko zna kad će nam opet otvoriti prigradske livade. Povratkom u grad, uzvraća mu se s posjetom streljani za kratko.

Placenici

Već sutra kreće se na Banovinu dati ruke drugu Pobiju u montaži krovišta. Dvodnevna radna akcija montaže rogova, preko kojih idu daske, zatim vodonepropunsa folija, pa štafle i na njih letve preko kojih će se kačiti crijep. U skladu sa protupotresnim mjerama bit će to prva potpuno drvena kuća na ovim prostorima. Zidovi koje čine jelove grede širine 25cm, jednostavno vas ne mogu ostaviti ravnodušnima. Bit će to prava ljepotica kad se završi. Jer ako bi čekao vladajuće za obnovu, tko zna do kada bi živio u kontejneru. Svakako je veliko pitanje hoće li ikada vidjeti financijsku kompezaciju od države. Iako mu je u potresu stradala kuća koju je gradila država u poratnoj obnovi.

Placenici

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.