Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

28.02.2016., nedjelja

Dedo, dedo baš si...


Plaćenici

Okuplja nas se 15 i dijelimo se sedam staraca protiv osmorice mladića. Starci brane balon, a mladići napadaju. Rezultat je 1:1. U međuvremenu nam stižu još trojica, pa se ponovno biramo. Sljedeće borbe igramo na dva balona. Konačni rezultat je 2:1 za ekipu sa više trkača. Trkački binom Rafo-Sale je danas igrao zajedno kako bi se uigrali za jedan skori airsoft susret. Naša strana se uglavnom koncentrirala na obranu, dok su neprijatelji uglavnom napadali, te nas probijali po boku ili s leđa. Jedinu borbu koju smo dobili, dobili smo zahvaljujući našem trkaču Tvrdom koji se uspio provući desnim bokom i odraditi njihov balon doslovce nekoliko sekunda prije njih. Nakon tri i pol sata intenzivnog treninga počinje kišica, neki moraju ići, pa se prebacujemo kod Dede na roštilj i Velebitsku. Ovaj trening je potrajao skoro dvostruko dulje od šumskog. Razilazimo se pet sati kasnije.

Plaćenici

21.02.2016., nedjelja

U gostima


Zahvaljujući jednom novom Plaćeniku danas se pridružujemo ZAZ-ovom treningu u Igrišću. Čovjek je htio odigrat sa dečkima koje zna iz ASK Fenix, pa je ideju predložio na forumu. Većina je ideju prihvatila, pa se danas na njihovom treningu ukazalo 17 Plaćenika. Društvo koje se nije složilo sa navedenim, odradilo je trening u sastavu 4:5 na drugoj lokaciji. Podjela strana se radi prema odorama, pa dvojica naših završavaju kod neprijatelja, dok nama priključuju hassov klub iz Čakovca, binom iz Gospića i nekolicinu slobodnjaka. Naša strana broji 26 ljudi, a na slici nam fali binom koji je završio kod neprijetelja i trojica koji su malo zakasnili. Ukratko, njihov teren i njihova pravila. Igramo osvoji bazu uz neograničeni broj oživljavanja. Vrijeme iskrvarenja je 5 minuta od pogađanja, nakon čega se ide u respawn i iz kojeg se izlazi svaku desetu mninutu sata. Imamo i dva medica, koji pogođenog mogu oživiti na terenu dodirom u trajanju od minute. To su temeljni okviri, a ono što je uslijedilo bio je sraz različitih koncepcija airsofta. S jedne strane je linija zapovjedanja, a s druge - anarho kolektiv koji fercera tako da svatko zna šta što mu je činiti bez izvikivanja zapovjedi. Rezultat sraza tih koncepcija vidljiv je u konačnom rezultatu. No ima i pozitivnih pomaka u ZAZ-u. Za razliku od zadnjeg ZAZ-ovog treninga kojem sam nazočio krajem 2013., danas među njima nema više likova, koje smo mi prije toga izbacili iz ekipe. Trebala im je pokoja godina, ali na kraju su ih i tamo skužili, te izbacili i iz ZAZ-a. Toliko o anarhiji kao majci reda i plaćeničkom narodnom sudu kao ultimativnom alatu za vrlo brzu detekciju i rješavanje pacijenata.

Plaćenici

Prvu borbu ginemo osvajajući teren metar po metar, dok nam jedan neprijatelj prolazi širokim obuhvatom i osvaja bazu. Zanimljivo malo prije toga netko vraća naše trkače sa istog lijevog boka, jer su kao izašli van terena. U kontaktu sa moderatorom nakon fajta doznajemo kako su naši bili unutar terena. Dobro, sad znamo. Kako to obično biva u našim redovima, poraz nas motivira za dodatni napor. Jer znajući koliko vrijedimo u linijskom nastupu, ne mogu nam se prodavati te "fore". Tako je i bilo. Dobro pazeći na široke obuhvatače, nastavljamo linijska čišćenja terena i već sljedeću izjednačavamo. Nije dugo prošlo i rezultat je 3:1 za nas. Borci suprotne strane se polagano osipaju, pa im za petu borbu prebacujemo šestorku Fenixa i onog našeg koji je sve to "zakuhao". Mjenja se scenarij, pa igramo osvoji bazu sa trenutnim odlaskom u respawn. Plavi brane, a mi napadamo. Iako nas je podjednako, posao rješavamo vrlo brzo. Nakon te borbe i Fenixi gube volju, pa im zadnju dajemo još nekoliko slobodnjaka i igramo bez oživljavanja. Ovu borbu prvi ginem i krećem prema autu, pa ne znam kako se odvijala. Znam samo da smo i ovu dobili. Rezultat je 5:1 za našu stranu. To je to. Kod auta se družimo još neko vrijeme uz dvije gajbe Velebitskog. Počastio komesar. Razlog znaju Plaćenici i onaj binom iz Gospića...

14.02.2016., nedjelja

Oproštajka


Trend iseljavanja iz Bivše naše se nastavlja. Jedan od hr-airsoft veterana Punisher, koji se airsoftom bavi od 2006. godine, dok je kako reče Hristo replike prodavao iz gepeka, donio je odluku. Rasprodao je sve što ima od opreme i kreće put Dojčlanda. Još jedna obitelj manje. U skladu s tim jake Plaćeničke snage nazoče njegovom oproštajnom treningu. Od 17 izašlih boraca Plaćenici daju devetorku. Scenarij prve borbe je Plaćenici brane objekat i zastavu, dok Američani napadaju. Zastavu su nam relativno brzo maznuli, ali postavljanje iste u objekat se oduljilo. Oko objekta je brisani prostor i sa gornjih katova neprijatelja se skida čim krene. Na krajnjem dometu replike teško je odrediti gdje bibiji padaju, pa zato još jednom domaćinima svaka čast na priznavanju. Radi dinamike borbe Ameri imaju brzi respawn dok mi iz njega izlazimo po trojica. Iako uspjevaju probiti obranu i ući u objekat, nema predaje. Borbe za objekat i oko njega se nastavljaju. Od kad su Ameri ušli u objekat, mi Plaćenici dobijamo brzi respawn. Za razliku od naših treninga i "oš da pucam" pravila, ovdje se roka na metar. Ok, možemo mi i tako. Grize se kroz prostoriju po prostoriju, dok objekat konačno nije očišćen. Punisher prekida igru jer smo objekat držali dulje od 30 minuta.

Plaćenici

Slijedi pauza, osvježenje, zajednička slika i kreće se u šumski fajt. Ameri odlaze, a mi krećemo na njih. Šuma je ćelava i ne mogu nam se skriti. Vidimo ih i koordiniranim združenim djelovanjem jednostavno metemo. Trkači po desnom krilu, a sidreni kroz sredinu. Na kraju Spock skida stijeg. Počinje lagano padat kiša, pa zadnju borbu krećemo prema autima sa igrom na ispadanje. Sad oni napadaju, a mi štitimo stijeg. Postavljamo se u dvije crte obrane 5+4. No prednja linija tako dobro radi posao, da druga linija nema posla. Kiša lagano jača, pa pošto vidimo da neće biti posla za nas lagano krećemo prema autima. Veći dio domaćina odlazi s nama na ritualnu pivu, te razmjenjujemo još pokoju na temu hr-airsoft scene. Prisjećamo se kojekakvih pacijenata, te dijelimo iskustva i tehnike rješavanja problema sa istima. Plaćenički narodni sud se u tim situacijama pokazao kao nenad*ebiv alat. Anarhija je majka reda...

07.02.2016., nedjelja

Lajsens tu kil...


Dok po Bivšoj našoj airsofterski timovi, klubovi i zajednice propadaju, anarho-slobodarski Plaćenički pokret raste. Danas od 21 okupljenih imamo sedmoricu novih koji prvi put igraju s nama. Neki su već imali, a neki nisu paintball/airsoft iskustava. Neki su služili i imaju nekakvih vojnih znanja. Drugi nisu, ali zato imaju inžinjerskih znanja i iskustava u rukovanju sa ljudskim, tehničkim i materijalnim resursima. Šaroliko društvo kako po životnom iskustvu, tako i po godinama. No zajedničko svima je želja za slobodom u smislu odabira onoga što će nositi po šumi tj. ne robovanje nekakvim loadoutima i linijama kvazi zapovjedanja.

Plaćenici

Iako nas danas od početka nije krenulo kako treba, po staroj uskočkoj prilagodili smo se u hodu. Prvi koji je stiže na teren javlja nam o okupljanju lokalnih lovaca u šumi. Znamo da je šumske susrete s njima bolje izbjegavati, pa se tome prilagođavamo tako da odabiremo drugi ulaz u šumu. Šuma je ogromna i ima mjesta za sve. Krećemo sa borbom na balone sa tri života. Prvu taman imamo inicijativu u jurišu uz brdo, kada netko viče gotovo. Vraćamo se nazad i saznajemo kako se balon probio sam udarom u granu. Mjenjamo strane i krećemo u novu borbu. Ova se oduljila i gradila korak po korak. Timskim nastupom po terenu ostvarujemo više killova i na kraju lagano osvajamo njihovu bazu. Dok smo bili u predahu između fajtova vidimo kako nam prilazi Dedo u pratnji tri lovca i jednog psa. Računam pospikali su već sa pukovnikom i sve je OK.

Plaćenici

No pretpostavka je majka svih za*eba. Čim su prišli najmlađi među njima počinje se bahatit u stilu tko ste vi, ko vas je tu dopelal, ko je tu šef... i jako brzo nas par bivših tjera u crveno. Nakon predstavljanja činom i imenom, kresanja Boga, Gospe i bliže mu rodbine... te iznošenja dijagnoze uz pitanje di je bio kad je grmilo... el-bahati priča se naglo prekida. U spiku odmah upadaju dva starija lovca koji kažu da su isto tako bili i pokušavaju spustiti tenzije. Snižavamo napetost, ali ne odustajemo od svog prava da se slobodno krećemo državnom šumom. Prozivaju nas zbog obveze prijave MUP-u svakog okupljanja iznad deset, ali dobro znaju da im ni to ne pije vode. Prema tome bi murji trebalo prijavit svaki rođendan, pričest i svatove u ovoj državi. Pošto je lov ionako gotov, lovci nastavljaju svojim putem, a mi nakon toga odrađujemo još dvije brze borbe na ispadanje. Poslije čega u lokalnoj birtiji imamo olujanje mozgova još nekoliko sati...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.