Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

Hrvatska Unija Airsofta

vijesti iz svijeta 

vijesti iz Sirije 


Plaćeničke podružnice:

Plaćenici - Zagreb 
10 - Dedo +385 (0)955342 508 
e-mail 

Plaćenici - Pelješac 
20 - Doktor +385 (0)98 180 4327 
e-mail 

Plaćenici - Split/Kaštela 
21 - St.Zulu +385 (0)91 7937 635 
e-mail 

Plaćenici - Osijek 
31 - Seki +385 (0)91 535 4353 
e-mail 

Plaćenici - Županja/Cerna
32 - Den +385 (0)95 557 2620
e-mail

Plaćenici - Nova Gradiška
35 - Sole +385 (0)97 7444 330
e-mail

Plaćenici - Bjelovar 
43 - Prle +385 (0)95 9151 231 
e-mail 

Plaćenici - Odra 
44 - Pore +385 (0)91 792 0271 
e-mail 

Plaćenici - Karlovac 
47 - Rafo +385 (0)99-830 7560 
e-mail 

Plaćenici - Zagorje 
49 - Vatreni +385 (0)98 605 556 
e-mail 

Plaćenici - Rijeka/Delnice 
51 - Pešut +385 (0)98 9231 870 
e-mail 

Hайманці - Ukrajina 
380 - Max +380(0)xx-yyyzzzz 
e-mail 

Plačeniki - Slovenia 
386 - Šmuky +385(0)91-1926822 
e-mail 

Plaćenici - BiH 
387 - Sasovac +387(0)xx-yyyzzz 
e-mail 

Platenici - Makedonija 
389 - Kiki +389(0)xx-yyyzzz 
e-mail 

Mercenaries - Österreich 
0043 - Fabo +43 664-1986049 
e-mail 

Söldner - Deutschland 
0049 - Lugi +49 xx-yyyzzzz 
e-mail 

Mercenaries - Ireland 
353 - Borg +353-(0)xx-yyyzzz 
e-mail 

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

28.03.2016., ponedjeljak

Blagdanski trening


Plaćenici

Iako je nedjelja preskočena iz jasnih razloga, neradni ponedjeljak se moralo iskoristiti. Okuplja se desetina najzagriženijih i sukladno tome odrađuje jedan CQC teren na kojem nismo bili više od dva mjeseca. Odlična prigoda za obnoviti vještine i taktike sa betonske bojišnice, na kojoj je kamuflaža sekundarna, a taktički koordinirano djelovanje primarna stvar. Zbog komplikacija u transportu trojac Plaćenika stiže na teren sa 40 minutnim zakašnjenjem. To vrijeme je okupljena sedmorka iskoristila za odraditi čak četiri borbe. Rezultat je bio 3:1 za bolju stranu. Stoga iskusnija dvojica pojačavaju slabiju stranu, dok jednog manje iskusnog igrača dajemo jačoj strani. Nakon toga izmjenjivale su se strane, razmjenjivala se paljba, mijenjala taktika, prebacivali igrači kako su neki morali ići i konačni rezultat je bio 5:5 uz jednu moglo bi se reći neriješenu. Grizlo se žestoko i nijanse su odlučivale, pa je izjednačenje i najrealniji rezultat našeg međusobnog ogleda. Nakon četiri sata treninga, šestorka preostalih odrađuje ritualnu analizu uz piće... do sljedeće nedjelje.

20.03.2016., nedjelja

Ničija zemlja


"No Man's Land" kao 24 satni susret u organizaciji ASK C.A.T. Bjelovar, pohodila je trkačka trojka Plaćenika na strani pobunjenika zvanih "Oslobodioci svijeta". Cilj igre je bio pronaći prisilno prizemljenu posadu aviona, kao i teret koji su prevozili. Susret je počeo u 12 sati u subotu. Nakon postavljanja šatora naša trojka kreće u izviđanje terena. Nakon šireg obuhvata dolazimo do minskog polja, koje se nalazi 100 metara od protivničke NATO baze. U gušćem dijelu šume nailazimo na protivničku patrolu, koju uredno eliminiramo bez gubitaka. Ne znajući gdje se nazlazi protivnička baza, trojka se tijekom pretraživanja šume prebacuje na put iza UN baze. Tu uočavamo NATO vojnike i doktora, koji se probijaju kroz gustu vegetaciju mlade šume ne bi li spasili pilote. Trojka kreće u napad na tu grupu, ali se zbog preguste vegetacije samo Rafo uspio probiti i eliminirati ih, dok Sale i Krki ulaze u konflikt na cesti. Nakon 2 i po sata istraživanja mape vraćamo se u bazu. Nakon respawna nalazimo se sa zapovjednikom naše strane, te ga izvještavamo o otkrivenom. Odlučujemo krenuti u drugu potragu za NATO bazom. Predvečer u tome uspijevamo, čekamo mrak i zatim im ulazimo u bazu. Rafo s "bang-bang" povicima eliminira ekipu oko roštilja i zatim kreće pucanje. Nismo dugo ostali živi, jer se u bazi nalazilo 30-ak vojnika, no izazvali smo takvu pomutnju da su se Natovci počeli međusobno ubijati. Dok su shvatili što čine, iz borbe je bilo izbačeno 3/4 ljudstva. Vraćamo se u našu bazu, oživljavamo i doznajemo da naši drže skladište sa teretom, pa ga odmah krećemo osigurati. Pet minuta nakon dolaska u skladište, čujemo protivničku ekipu koja nastupa prema nama. Mrkli mrak u 22 sata prisiljava nas da se oslanjamo se na zvuk i lampe, dok su naši protivnici opremljeni s night vision-om, pa nas lako rješavaju. Oživljavamo se, podnosimo izvještaj i odlučujemo se odmoriti malo. U 2 sata se budimo, opremamo i krećemo na njihovu bazu pod pretpostavkom da oni spavaju. U napredovanju nailazimo na ekipu naših, koja je odlučila zauzeti skladište. Nakon što ih informiramo da skladište osiguravaju Natovci opremljeni sa NV-ima, odlučuju nam se pridružiti u napadu na bazu.

Plaćenici
Foto i tekst: Sale

Nas 15 upada u njihovu bazu, dijelimo se lijevo i desno od baze i riješavamo sve na putu. U jednom trenu Rafo i ja, ostajemo sami u njihovoj bazi u prepucavanju sa jednim protivnikom, dok se naši deru povlačenje. Ne bi mi bili mi, da nismo tamo ostali do kraja i ginemo obojica. U povratku u našu bazu srećemo Krkija i još dvojicu koji su zauzeli skladište. Oživljavamo se, doznajemo da smo im pokupili pilote i sve sanduke iz skladišta. Pošto je sva oprema kod nas i već se razdanilo, očekujemo napad svim silama. Sa AT Padobranci zauzimamo uzvisinu na cesti i čekamo. Pošto naši na drugom dijelu imaju problema zbog udruživanja UN-a sa NATO snagama, Padobranci im odlaze u pomoć. Rafo i ja ostajemo čuvati cestu, kad najednom dolaze sve njihove snage i bivamo pogođeni u sekundi. Trk do baze, oživljavanje, te pokušaj uništavanja pokrenog MASH-a. Nismo uspijeli, ali kasnije saznajemo da je uništen. Pošto se protivnici nemaju gdje oživljavati, povlače se, a trojka Plaćenika kreće u izviđanje baze UN-a. Putem nailazimo na prazno skladište iz kojeg izvlačimo jedan sanduk tereta i sakrivamo ga. Tada čujemo UN-ov terenac kako prilazi. Iz zasjede ubijamo UN-ovce i pokušavamo im uzeti terenac. No UN-ovci se izvlače kako je vozilo pogođeno bibijima i van funkcije. Nastavljamo dalje i nailazimo na NATO snage koje izvode zadnji napad na našu bazu. Opet smo brojčano nadjačani, pa nas pogađaju brzo i nastavljaju prema našoj baze. Napadaju je u 11:45, ali naši je uspijevaju obraniti do 12 sati kada je igra završena. Odličan scenarij sa puno zadataka, izvrstan teren sa uzbrdicama, cesticama, "starom" i "mladom" šumom. Jedina zamjerka bio je mali broj ljudi koji je sudjelovao u noćnoj igri. Jer kako smo mi ulazili u njihovu bazu, tako su oni ušli i u našu.

Plaćenici
Foto i tekst: Manga

Dok su naši Sale, Rafo i Krki branili tekovine Plaćeničke revolucije u Bjelovaru i ostatak družine je današnji lijep dan odlučio provesti u prirodi. Okuplja nas se 12 i prve tri borbe odrađujemo po scenariju osvoji stijeg. Dijelimo se domaći protiv pridošlih i igramo na tri života. Sve tri borbe pobjeđuju pridošlice. Iako je Kum vukao po terenu i pokušavao uvezati mladiće u združeno djelovanje, to im nikako nije polazilo za rukom. S druge strane nastupala je uigranija ekipa i nije im bilo pomoći. Nakon toga trojica mladića moraju ići, pa Žmirka i mene prepuštaju domaćima. Iako imamo repliku više, ne uspijevamo to iskoristiti prvu borbu. Čiste nas bez vlastitog gubitka. Pošto našoj strani nedostaje manevarskih sposobnosti, sljedeću se odlučujemo utvrditi u jednom gustišu. Kum i podmladak uzvraćaju paljbu iz tog gustog zaklona, dok se osobno prebacujem na lijevo krilo na kojem sam uočio Lacija. Iako nisam uspio u svom glavnom naumu već to je bilo dovoljno da im poremeti napredovanje prema gustišu. Laci i ja se rješavamo međusobno, dok pod Kumovim rafalima padaju Mrzli i Spock. Ostaje samo Lektor, pa prekidamo. To je to. Izjednačili smo zadnju i možemo doma.

13.03.2016., nedjelja

Nema bolje...


Plaćenici

Današnje mrljavo vrijeme nije spriječilo okupljanje 19 Plaćenika u šumi. Grupiranje 10 mladića s jedne strane ostavlja 9 staraca i nekolicinu sinova s druge. Ajd dobro, šta je tu je. Nakon zadnjih par treninga u kojima su nas mladići dobili, valjda im se osladilo. Međutim ova šuma je nešto ćelavija i teško je odraditi obuhvat prikriveno. Moglo bi se reći slijedi klasičan razvoj situacije u kojoj nas trkači pokušavaju probiti po bokovima, ali zbog ranije navedenog možemo parirati. Svaka čast trkačima, ali kad se uoče na vrijeme i na tu stranu prebace jedan ili dva sidrena igrača, trkač je neutraliziran. Sukladno tome do rezultata 2:1 za starce, rezultat međusobnih ogleda Manga - Rafo je isto tako 2:1. Čime je jasno dokazana prethodna premisa. Sljedeću borbu mladići izjednačavaju uvjetno rečeno, no i dalje nikako da kliknu linijski. Nastupaju po terenu pojedinačno, u binomima, maskimalno trojkama, ali nikako da povežu cijelu liniju i nastupaju povezano. Pokazujemo im to i zadnju borbu koju prebacujemo sa hrpta brijega, na južnu padinu koja je u zavjetrini. Naime sa jačanjem vjetra bibiji nam lete na sve strane, pa je sve teže pogoditi nešto na udaljenostima većima od 20-ak metara. Konačni rezultat je 3:2 za starce. Nakon skoro četiri sata igre i dva sata gorenja, rešetke su sterilizirane, žar spreman i možemo pristupiti termičkoj obradi mesa. Paralelno sa komisijskim razduživanjem mesa, razdužena je i gajba i pol Velebitske. Potom se još malo družimo i grijemo uz vatru, pa zadnji poprište današnjeg treninga napuštaju u sumrak. Nema bolje provedene nedjelje od ovoga. Tjelovježba odrađena na čistom zraku, uigravanje borbenog kolektiva isto tako, koju slijedi raščlamba i olujanje mozgovlja uz vatru, meso i pivo. Pa gdje ćeš bolje...

Plaćenici

06.03.2016., nedjelja

Ciglu po ciglu...


Plaćenici

Lijep dan izmamio je 21 Plaćenika na teren. Neki su se zaželjeli urbanog, lijepo vrijeme je tražilo šumu, pa smo išli na kompromis. Naravno kompromisi su uvijek polovična rješenja, koja u naravi ne zadovolje nikoga. Dijelimo se 10 prema 11 po pravilu sredine i krećemo u prvu borbu po scenariju zarobi stijeg. Nismo se kako treba ni rasporedili po terenu, kad od izad čujemo gotovo. Probili nas njihovi trkači sa leđa i odnijeli nam zastavu. Kako kad smo četvoro ostavili sa te strane? Borba gotova, a da se nije pošteno zapucalo. Stoga drugu borbu mjenjamo scenarij u ulovi VIP osobu. Stijeg sada nosi po jedan čovjek sa svake strane i njegova eliminacija je cilj borbe. VIP osoba nakon pogađanja suprotnoj strani mora reći da je VIP, a oni ga tada moraju dovesti u svoju bazu. Ovu borbu uvjetno rečeno dobijamo mi. Iako nismo uspjeli eliminirati tu osobu, uspjeli smo zauzeti njihovu bazu zbog čega se neprijteljski borci više ne mogu oživljavati. Međutim ni ovaj scenarij nekima nije sjeo, pa treću radimo po scenariju istrebljenje. To znači cilj je neprijatelju nanijeti što više gubitaka i istodobno čuvati vlastite živote, kako bi ih doveli u situaciju da više nemaju života. Taman krećemo sa otvaranjem kad se pojavljuje neki kombi nakrcan ciglom. Pošto smo se parkirali na put, moramo micati aute. Nastavljamo potom opet, ali ni ovu ne završavamo po planu budući nam opet penetriraju bazu. Petu borbu odlučujemo krenuti u juriš, ali neprijatelj se zavlači u jedan objekt i od tamo nas rješava. Njihov objekt ima zid, a naš ga više nema i nemamo zaklon. Ciglu po ciglu i na kraju neće ostati ništa. Zadnju borbu igramo na ispadanje i povlačimo se prema autima. Ginem brzo, pa ne znam kako je završilo, ali pretpostavljam kako je njihova strana opet dominirala. Malo zbog igrača više, malo zbog više trkača, ali što je tu je. Razlog više za trud sljedeći trening. Ko ne mora ići, nastavlja druženje u lokalnoj krčmi.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.