Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

Hrvatska Unija Airsofta

vijesti iz svijeta 

vijesti iz Sirije 


Plaćeničke podružnice:

Plaćenici - Zagreb 
10 - Dedo +385 (0)955342 508 
e-mail 

Plaćenici - Pelješac 
20 - Doktor +385 (0)98 180 4327 
e-mail 

Plaćenici - Split/Kaštela 
21 - St.Zulu +385 (0)91 7937 635 
e-mail 

Plaćenici - Osijek 
31 - Seki +385 (0)91 535 4353 
e-mail 

Plaćenici - Županja/Cerna
32 - Den +385 (0)95 557 2620
e-mail

Plaćenici - Nova Gradiška
35 - Sole +385 (0)97 7444 330
e-mail

Plaćenici - Bjelovar 
43 - Prle +385 (0)95 9151 231 
e-mail 

Plaćenici - Odra 
44 - Pore +385 (0)91 792 0271 
e-mail 

Plaćenici - Karlovac 
47 - Rafo +385 (0)99-830 7560 
e-mail 

Plaćenici - Zagorje 
49 - Vatreni +385 (0)98 605 556 
e-mail 

Plaćenici - Rijeka/Delnice 
51 - Pešut +385 (0)98 9231 870 
e-mail 

Hайманці - Ukrajina 
380 - Max +380(0)xx-yyyzzzz 
e-mail 

Plačeniki - Slovenia 
386 - Šmuky +385(0)91-1926822 
e-mail 

Plaćenici - BiH 
387 - Sasovac +387(0)xx-yyyzzz 
e-mail 

Platenici - Makedonija 
389 - Kiki +389(0)xx-yyyzzz 
e-mail 

Mercenaries - Österreich 
0043 - Fabo +43 664-1986049 
e-mail 

Söldner - Deutschland 
0049 - Lugi +49 xx-yyyzzzz 
e-mail 

Mercenaries - Ireland 
353 - Borg +353-(0)xx-yyyzzz 
e-mail 

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

29.03.2015., nedjelja

Finale SEAL obuke


Placenici

U skladu sa pripremama za skorašnji "Axeman 007" danas je odrađena padobranska izobrazba Plaćeničke princeze-ratnice poznate pod kodnim imenom Xena. Time je njena višegodišnja obuka finalizirana sa zračno-desantnom kao vrhuncem svake specijalističke obuke. Prva nadogradnja temeljne pješačke obuke provodi se u brdsko-planinskim područjima, a taj dio je Xena odradila još ljeta 2013. kroz alpinističku i obuku iz jahanja. Druga specijalistička izobrazba provedena je ljeta 2014., a obuhvatila je mornaričko-desantnu komponentu uz neizostavnu obuku preživljavanja u taborskim uvjetima. Ovladavanje kopnom, morem i zrakom, zahtjev je koji se postavlja samo pred elitne vojne jedinice za specijalna djelovanja poput razvikanih SEAL-ovaca (SEa-Air-Land). Razlozi toga su u prvom redu ekonomske prirode.

Placenici

Jednostavno nema smisla bacati velike novce tj. provoditi skupe obuke na onima koji će sutra biti servirani kao "topovsko meso". S druge strane, pojedincima u koje je uložena takva specijalna obuka, raste vjerojatnost preživljavanja na bojišnici. Zbog toga je specijalistička vojna obuka selektivna i nju dobivaju samo najbolji. No vratimo se mi realizaciji navedenog. Xena je svoj prvi padobranski skok izvela iz zrakoplova Cessna 182 sa visine od 2200 metara. Sam let je trajao oko pola sata zbog čekanja odobrenja nadležne kontrole leta za prelazak iz nekontroliranog G sloja u onaj kontrolirani. Pri skoku sa te visine ostvaruje se do 35 sekundi slobodnog pada prije otvaranja padobrana. Ostatak pada se provodi upravljajući padobranom do mjesta doskoka.

Placenici

Poseban kuorizitet je to što je svojim skokom Xena otvorila sezonu skakanja u padobranskom klubu "Slobodan pad", te tako "krstila" njihov novoobojani avion registracije 9A-DTD. Koji je tijekom zime dobio jedinstveni ukras trupa u obliku pitona koji guta avion. Navedeno ne može biti puka slučajnost, jer je svojedobno i Manga na rukavu svoje pilotske jakne nosio pitona. Nakon uspješno provedene padobranske obuke slijedi zasluženo osvježenje u lokalnoj piceriji, te povratak u grad. U povratku svraćamo do jednog našeg Plaćenika, gdje igrom slučaja imamo priliku za još jednu Xeninu obuku. Ovaj put radilo se o medicinskoj obuci skidanja konaca. I to ne bilo kakvih, već onih sa unutrašnjim šavom.

Placenici

22.03.2015., nedjelja

Opet gubici...


Placenici

Unatoč najavama okupljanja u broju 20+, na teren nas stiže svega devet. Što su razlozi gubitaka u transportu ne želimo ni nagađati. Tako je to i inače u životu. Koga nema, bez njega se mora. Zbog manjka ljudstva opet nismo mogli odraditi pripremu i uigravanje naše "Axeman 007" ekipe. No to nas nije spriječilo poraditi na prijenosu znanja na mlađe igrače. Osnovne pojmove tipa paljbeno pokrivanje, prebacivanje i združeno djelovanje treba uvježbavati sve dok im ne klikne između ušiju. Odradili smo ukupno sedam borbi, a zatim selimo na čašicu razgovora. Priroda se počela buditi, pa se u danima koji slijede nadamo buđenju i ostatka Plaćenika. Jer preživjela je ova ekipa svašta u zadnjih sedam godina i 300 treninga/susreta, pa će zasigurno preživjeti i ovu proljetnu letargiju. A sljedeći put kad se okupimo na treningu, očekujemo potpunu promjenu krajobraza i konačnu promjenu dosadašnje situacije u kojoj neprijatelja uočavamo na puno većim udaljenostima nego što je domet replika. Jer jedino u situaciji u kojoj su izjednačeni domet replike i vidljivost na terenu, airsoft trening u smislu simulacije BD-a ima smisla.

15.03.2015., nedjelja

Tri igrača, malo jača...


Placenici

Unatoč najavama u zadnji čas jučer i danas nam otkazuje čak sedam igrača. Razlozi su razni, ali dolazi nas dovoljno za trening tim protiv tima. Nedovoljno za nastavak uigravanja ekipe za "Axeman 007". Nakon prošlog oproštajnog fajta za Boa koji ode za Dansku, ovaj fajt je oproštajni za Kikija koji seli za Dubrovnik sve do jeseni. Dijelimo se tri prema pet. Trojka iskusnih Plaćenika protiv petorke koju osim jednog redovnog igrača i jednog sa višemjesečnom pauzom, čine trojica novajlija. Naravno rezultat je bio potpuno u skladu sa onom starom - Two bad, Miloš dead! Uigrana trojka je premoćno pobijedila sa rezultatom 5:2. Svaku borbu koju su dobili, dobili su čim bi izbacili iz stroja najiskusnijeg igrača iz protivničke ekipe.

Placenici

Dvije borbe koje su izgubili, izgubili su jer ih najiskusniji protivnik skoro sam poriješavao. Prvi put je to bilo u borbi za čuku, a drugi put u koordiniranom binom napadu po desnom krilu. Doduše dvije borbe su izgubljene zbog nesporazuma oko pogađanja i zastajkivanja replike u ključnim trenucima, ali i to je dio treninga. Sve to na kraju nije bitno, koliko je bitno odraditi tih tri sata i sitno u prirodnom okruženju. Penjući se i proklizavajući niz strmi brijeg pokriven lišćem, kroz koje se osim cvijeća počela probijati trava. Stoga u sljedećih par treninga očekujemo i prve pupove. Slijedi nam zeleni dio godine...

Placenici

01.03.2015., nedjelja

Izašle proljetnice...


Placenici

Današnji sunčani dan kao da smo dobili na poklon od šefa svemira nakon cijelog tjedna kiše i mrljavljenja. Uz neke gubitke na kraju nas se okuplja deset i odrađujemo pet kvalitetnih borbi na ispadanje. Šume su još uvijek strašno ćelave, pa zato odabiremo jedan izrazito brežuljkasti teren, koji nam koliko toliko omogućava prikrivanje i prilaz neprijatelju. U skladu s nastavkom priprema za najveći i najinternacionalniji airsoft događaj ovih prostora - "Axeman 007" - igramo u sastavu trojke koja ide plus dvojica trkača. S druge strane staje petorka ne baš redovitih boraca u zadnje vrijeme. Naravno i rezultat je bio u skladu sa uigranošću borbenih kolektiva. Osim samih fizičkih priprema i uigravanja borbenih kolektiva, danas su isprobane i neke odjevne kombinacije koje će dati određenu autentičnost našoj strani.

Placenici

U prvom redu tu mislimo na dvojac bvg-a koji se osim sa odgovarajućim odorama, za navedeni susret priprema i sa uzgojem odgovarajućeg ličnog dlakovlja. Da ne bi netko pomislio kako pratimo nekakve modne trendove, brade ginu odmah nakon "Axemana 007". Zadnje dvije borbe zbog otkaza jedne replike igramo u sastavu nas četvero protiv njih pet-šest. Naša dva binoma se razdvajaju i forsiraju teren po bokovima. Rezultat nije izostao. Igrali bi mi još, ali neki moraju ići, pa odrađujemo brzu pivu u najbližoj birtiji i razilazimo se još za vidjela. Za kraj kako ne bi pomislili kako je naslov nekakva pogreška, danas smo osim šafrana, vidjeli jaglace i neke bijele cvijetove nalik visibabama. Nismo baš neki botaničari, ali skužili smo očito. Stiže nam proljeće...

Placenici

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.